Elon Musk is een stap dichter bij het verbinden van een computer met je hersenen

Elon Musk is een stap dichter bij het verbinden van een computer met je hersenen

29 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Neuralink heeft een prototype gedemonstreerd van zijn hersen-machine-interface dat momenteel werkt bij varkens.

Tijdens een evenement op vrijdag onthulde Elon Musk meer details over zijn mysterieuze neurowetenschappelijke bedrijf Neuralink en zijn plannen om computers met menselijke hersenen te verbinden. Hoewel de ontwikkeling van deze futuristisch klinkende technologie nog in de kinderschoenen staat, werd verwacht dat de presentatie de tweede versie zou demonstreren van een klein robotapparaat dat kleine elektrodedraden door de schedel en in de hersenen inbrengt. Musk zei dat hij voorafgaand aan het evenement “in real-time neuronen zou laten afvuren. De matrix in de matrix. “

En hij deed precies dat. Tijdens het evenement liet Musk verschillende varkens zien die prototypes van de neurale verbindingen in hun hoofd hadden geïmplanteerd, en machines die de hersenactiviteit van die varkens in realtime volgden. De miljardair kondigde ook aan dat de Food and Drug Administration het bedrijf een baanbrekende apparaatautorisatie had toegekend , die het onderzoek naar een medisch hulpmiddel kan versnellen.

Net als het bouwen van ondergrondse autotunnels en het sturen van privéraketten naar Mars , is dit door Musk gesteunde streven ongelooflijk ambitieus, maar Neuralink bouwt voort op jarenlang onderzoek naar hersen-machine-interfaces. Een brein-machine-interface is technologie waarmee een apparaat, zoals een computer, kan communiceren en communiceren met een brein. Met name Neuralink heeft tot doel een ongelooflijk krachtige hersenmachine-interface te bouwen, een apparaat met de kracht om veel gegevens te verwerken die in een relatief eenvoudige operatie kunnen worden ingebracht. Het doel op korte termijn is om een ​​apparaat te bouwen dat mensen met specifieke gezondheidsproblemen kan helpen.

De feitelijke status van het onderzoek van Neuralink was enigszins duister, en de grote aankondiging van vrijdag gebeurde toen ex-werknemers klagen over interne chaos bij het bedrijf. Musk heeft al gezegd dat het project een aap in staat stelde een computerapparaat met zijn geest te besturen , en zoals de New York Times in 2019 meldde , had Neuralink een systeem gedemonstreerd met 1.500 elektroden aangesloten op een laboratoriumrat. Sindsdien heeft Musk ( soms op Twitter ) gezinspeeld op de voortgang van het bedrijf , hoewel de betrokkenen over het algemeen op de hoogte waren van de status van het onderzoek.

Musk opende het evenement van vrijdag door de grote verscheidenheid aan spinale en neurologische aandoeningen te benadrukken – waaronder toevallen, verlamming, hersenbeschadiging en depressie – die Neuralink-technologie zou kunnen helpen behandelen.

“Deze kunnen allemaal worden opgelost met een implanteerbare neurale link”, zei Musk. “De neuronen zijn als bedrading, en je hebt een soort elektronisch ding nodig om een ​​elektronisch probleem op te lossen.”

Maar het is de moeite waard om te benadrukken dat Musk wil dat Neuralink veel meer doet dan specifieke gezondheidsproblemen behandelen. Hij ziet de technologie als een kans om een ​​algemeen beschikbare hersencomputerinterface voor consumenten te bouwen, waarvan hij denkt dat het mensen zou kunnen helpen gelijke tred te houden met de steeds krachtigere kunstmatige intelligentie.

Dus hoewel bescheiden, geeft Neuralinks onderzoek al aan hoe deze technologie op een dag het leven zoals wij dat kennen zou kunnen veranderen. Tegelijkertijd herinnert het ons eraan dat de mogelijke, uiteindelijke versmelting van mensen met computers voorbestemd is om een ​​breed scala aan ethische en sociale vragen te introduceren waarover we nu waarschijnlijk zouden moeten nadenken.

Neuralink wil je brein verbinden met computers, maar dat duurt even

Neuralink, opgericht in 2016 , is een neurowetenschappelijk technologiebedrijf dat zich richt op het bouwen van systemen met superdunne draden die elektroden dragen. Wanneer ze in een brein worden geïmplanteerd, vormen deze draden een kanaal met een hoge capaciteit voor een computer om te communiceren met de hersenen, een systeem dat veel krachtiger zou moeten zijn dan de bestaande hersen-machine-interfaces die worden onderzocht.

Een belangrijke belemmering voor het inbrengen van deze ongelooflijk kleine draadjes, die dunner zijn dan een streng menselijk haar, is om ze langs de schedel en in de hersenen te krijgen. Daarom ontwikkelt Neuralink ook een ongelooflijk kleine robot die de elektrode met mensen verbindt door middel van een operatie die ongeveer net zo intensief is als een oogbehandeling met Lasik. Vrijdag schetste Musk hoe het bedrijf hoopt de procedure zonder algehele anesthesie uit te voeren tijdens een ziekenhuisopname van één dag. Dat is in ieder geval het doel, en het zou een enorme sprong voorwaarts betekenen ten opzichte van eerdere hersenmachine-interfaces, die meer invasieve operaties vereisten.

“We verbinden al 20 of 30 jaar vormen van computers met hersenen” , vertelde Nolan Williams, de directeur van Stanford’s Brain Stimulation Lab , aan Recode, verwijzend naar diepe stimulatie die wordt gebruikt bij patiënten met Parkinson als een voorbeeld van het verbinden van een brein en een computer.

“De hersenen zelf gebruiken bepaalde frequenties en bepaalde soorten elektrische drempels om met zichzelf te communiceren”, legt Williams uit. “Je brein is een reeks circuits die onderling communiceren en onderling communiceren.”

Elon Musk
Een screenshot van de demo laat zien hoe een prototype de neurale pieken kan volgen van een varken bij wie het apparaat is geïmplanteerd. 
Screenshot van Youtube

In wezen kan een brein-machine-interface de elektriciteit gebruiken die de hersenen al gebruiken om samen met een reeks elektroden te functioneren om de hersenen met een machine te verbinden. Neuralink haalt eerdere voorbeelden aan waarin mensen elektroden hebben gebruikt om cursors en robotledematen te besturen met hun geest als basis voor het systeem. Maar het nieuwe aan het plan van Neuralink is om het proces van het verbinden van een apparaat met de hersenen minimaal te maken, terwijl het aantal betrokken elektroden enorm wordt vergroot. Het bedrijf wil brain-machine-interfaces niet alleen eenvoudiger te installeren, maar ook krachtiger maken.

Elon Musk
Dit prototype is ontworpen om de kleine, chirurgische robot te manipuleren. 
Afshin Mehin

Als focus van het evenement van vrijdag liet Musk zien hoe de tweede generatie van die robot eruit zal zien: een grote witte structuur met vijf vrijheidsgraden.

“De robot is een supergecompliceerde, zeer precieze machine die zowel je hersenen kan vastleggen en vervolgens met bijna een naaimachine-achtige, microfijngewijze naald en draad de neurale draden precies op de juiste locatie plaatsen op basis van de beslissingen van de chirurg. rond wat de veilige locaties zijn voor het inbrengen van de draden, ”vertelde Afshin Mehin, een ontwerper en oprichter van de firma Woke, die aan het buitenste apparaatje werkte dat de naald vasthoudt, tegen Recode.

Musk legde verder uit dat Neuralink het afgelopen jaar zijn plannen heeft vereenvoudigd voor een draagbaar apparaat dat wordt aangesloten op de draden die in de hersenen van de gebruiker zijn geïmplanteerd. Terwijl de eerste generatie van dit apparaat achter iemands oor zou zijn geïnstalleerd, is de nieuwste versie een klein apparaat ter grootte van een munt dat onder de bovenkant van hun schedel zou zitten.

Lees ook:  5G ziet eruit als het volgende beste ding in tech, maar het is echt een Trojaans paard voor het schaden van de mensheid

“Het is een soort Fitbit in je schedel met kleine draadjes”, legt Musk uit, die het apparaat vergeleek met een smartwatch.

Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium en zal, naarmate het vordert, waarschijnlijk moeten worden gefocust op hoe de technologie eerst mensen met specifieke, ernstige gezondheidsproblemen kan helpen, aldus professor Maheen Adamson, hoogleraar neurochirurgie van Stanford . Hoewel de medische toepassingen van dergelijke technologie veelomvattend kunnen zijn, is voor het wegnemen van de huidige, ontluikende staat het nauwlettende toezicht van de Food and Drug Administration vereist , die niet specifiek op Neuralink zou ingaan.

Nogmaals, de uiteindelijke plannen van Neuralink gaan verder dan het behandelen van specifieke aandoeningen. Het bedrijf heeft gezegd dat het hoopt mensen in staat te stellen hun hersenen te ‘behouden en te verbeteren’ en ‘een goed afgestemde toekomst te creëren’. Hoewel dat voor de gemiddelde persoon misschien niet als een bijzonder dringende behoefte klinkt, past het project in Musk’s aloude zorgen over kunstmatige intelligentie. Musk heeft eerder gezegd dat de technologie gevaarlijker kan zijn dan kernwapens , en waarschuwde dat AI te krachtig en te snel zou kunnen worden, waardoor mensen het niet onder controle kunnen houden .

Het uiteindelijke doel voor Neuralink, legde Musk uit tijdens een lanceringsevenement in 2019 , is een “volledige hersenmachine-interface” die een “symbiose met kunstmatige intelligentie” zal bereiken. Maar nogmaals, dat is nog ver weg.

Brain-machine-interfaces zijn niets nieuws, maar ze roepen ethische bezwaren op

Neuralink en Musk zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in brein-machine-interfaces. Facebook, bijvoorbeeld, is hard aan het werk op zijn eigen brain-machine interface onderzoek met de Universiteit van Californië in San Francisco. Het bedrijf wil een ‘ handsfree ‘ manier van communiceren met computers creëren en heeft enkele zeer voorlopige resultaten gedeeld . Vorig jaar kocht Facebook CTRL-Labs , een startup die technologie heeft ontwikkeld die neuronactiviteit meet via een wearable die op de arm wordt gedragen, om digitale activiteit te controleren.

Dan is er lopend medisch onderzoek, dat vaker voorkomt dan u misschien denkt.

“Dit is iets dat vandaag wordt gedaan,” vertelde Steven Chase, van Carnegie Mellon’s Neuroscience Institute , aan Recode. “Er zijn momenteel klinische onderzoeken gaande waarbij quadriplegische patiënten elektroden in hun hersenen hebben geïmplanteerd, en ze gebruiken die elektroden en de neurale activiteit die op die elektroden is geregistreerd om externe apparaten te besturen, zoals cursors op computerschermen of robotarmen.”

In feite vond een deel van het eerste medische onderzoek naar dergelijke technologie plaats in de tweede helft van de 20e eeuw, en tot op zekere hoogte bestaan ​​er momenteel hersen-machine-interfaces met beperkte mogelijkheden. In de jaren tachtig werd zowel diepe hersenstimulatie als zogenaamde transcraniële magnetische stimulatie uitgevonden, die volgens de Mayo Clinic ” magnetische velden gebruikt om zenuwcellen in de hersenen te stimuleren “, die kunnen worden gebruikt om patiënten met depressie te behandelen.

In het begin van de jaren 2000 kwam BrainGate , een experimenteel apparaat dat een reeks elektroden gebruikt om in wezen de wens om ledematen van de hersenen te verplaatsen naar een apparaat te vertalen, dat nog steeds wordt onderzocht. De FDA keurde in 2013 een systeem goed met de naam RNS Simulator dat kleine elektrische signalen in de hersenen afvuurt om aanvallen bij sommige patiënten met epilepsie te stoppen .

Er zijn al enkele rudimentaire commerciële apparaten die dingen doen die je losjes kunt vergelijken met wat een hersenmachine-interface doet. Er zijn hoofdbanden die beweren EEG’s te gebruiken om je hersenactiviteit te meten en die gegevens vervolgens gebruiken om iets te doen, van het verbeteren van meditatie tot het besturen van een drone . Deze toepassingen zijn verre van de technologie die Neuralink beoogt te bieden, maar ze kunnen een hint geven naar hoe onze toekomst eruit zou kunnen zien: twee jaar geleden gebruikte DARPA een experimentele hersencomputerinterface, een chirurgische microchip, waarmee een verlamd persoon kon navigeren in gesimuleerde vliegtuigen .

“Het idee om complexe gedachten draadloos de wereld rond te sturen, gaat ons leven lang, ver, ver te boven”, zegt Tim Marler, senior research engineer bij RAND . “Dit is beslist geen sciencefiction. Het zal uiteindelijk volwassen en praktisch en commercieel zijn, maar er is nog veel werk aan de winkel. “

Er is een enorme technische kloof tussen wat momenteel mogelijk is in de huidige onderzoekslaboratoria en het concept dat Musk voor ogen heeft, waarvoor apparaten nodig zijn die een aanzienlijke hoeveelheid informatie kunnen verwerken die in en uit de hersenen gaat. Een bredere hoop voor brain-machine-interface-technologie is dat het uiteindelijk mensen met verlamming zou kunnen helpen om hun dagelijkse taken alleen uit te voeren. Zoals Chase, van Carnegie Mellon, uitlegde: “Het grootste wat deze patiënten willen, is onafhankelijkheid; deze technologie heeft het potentieel om hen dat te bieden. “

“Terwijl we dieper op dit project ingaan, vragen we ons af: hoe gaat het zijn om een ​​op gedachten gebaseerde interface te hebben? Moet je op een andere manier denken om ideeën te verzenden en te ontvangen? ” merkte Mehin, de ontwerper, op. ‘Moet je je hersenen trainen om op een bepaalde manier te denken? Hoe gaat het zijn om informatie te ontvangen? “

Maar naast de technologische uitdagingen waagt de ontwikkeling van brein-machine-interfaces zich ook op onbekend ethisch en juridisch terrein. Donderdag bracht de door de overheid gefinancierde denktank RAND een rapport uit over de noodzaak van beleid rond het gebruik van hersen-machine-interfaces binnen de militaire context, waar de technologie nieuwe zorgen zou kunnen introduceren, zoals wijdverbreide hacking. Met apparaten die in wezen gegevens uit je hoofd kunnen verwijderen – inclusief over de psychologische en emotionele toestanden van mensen – zijn de privacyimplicaties van hersenmachine-interfaces natuurlijk ook enorm.

“Als apparaten voor het lezen van hersenen de mogelijkheid hebben om de inhoud van gedachten te lezen, zullen regeringen de komende jaren geïnteresseerd zijn in het gebruik van deze technologie voor ondervragingen en onderzoeken”, vertelde neurowetenschappelijk onderzoeker Marcello Ienca vorig jaar aan Vox .

De lijst met uitdagingen is eindeloos. Chase werpt een ander verontrustend scenario op: een wereld waarin deze technologie alleen beschikbaar is voor de rijken, waardoor een extreme technologische kloof ontstaat. En dan zijn er de onverwachte gezondheidsrisico’s van, weet u, het chirurgisch inbrengen van computerhardware in de menselijke hersenen.

Hoewel er op dit moment geen reden is om je daar al te veel zorgen over te maken, is de volgende grote aankondiging van Neuralink een teken dat het idee om menselijke hersenen regelmatiger met computers te verbinden snel realiteit wordt.

Update 19:00 ET: Dit stuk is bijgewerkt met details die zijn gedeeld tijdens de demo van vrijdag.

Lees ook:  Donald Trump, de kannibalenkoning, heeft de Republikeinse partij opgegeten

Comments

comments