Justitieminister Grapperhaus mag blijven

Justitieminister Grapperhaus mag blijven

30 augustus 2020 1 Door Indignatie redactie

Justitieminister Grapperhaus mag blijven, vindt Mark Rutte. In eerdere gevallen (onder anderen bij minister Halbe Zijlstra en staatssecretaris Mark Harbers) betekende de steun van de premier een kus des doods voor de betrokkene, maar nu zou dat wel eens mee kunnen vallen. In de Tweede Kamer wordt dan wel de spot gedreven met de bewindsman die zich niet aan zijn eigen regels hield, maar de term ‘motie van wantrouwen’ is nog niet gevallen.

Wat is er aan de hand? Tijdens een bruiloft (zijn eigen) bewaarden de gasten van de minister niet altijd anderhalve meter afstand. Meestal wel (althans dat zegt Grapperhaus zelf) maar op een aldaar gemaakte groepsfoto duidelijk niet. Kan dat wel voor een bewindsman die streng straft als anderen zich niet aan de door het kabinet opgelegde norm houden?

Eigenlijk niet, lijkt me. Maar Grapperhaus heeft wel nederig zijn excuses aangeboden en een boete van tweemaal 390 euro aan een goed doel overgemaakt (een strafblad ontloopt hij). Bovendien onderstreept hij dat tijdens die bruiloft slechts heel af en toe onvoldoende afstand werd gehouden. Meestal ging het wel goed.

Of je met een dergelijk excuus wegkomt als de politie je betrapt op het negeren van de anderhalvemetermaatregel waag ik te betwijfelen. Maar aan de andere kant: er zijn in het verleden wel ministers om ergere redenen níet afgetreden.

Lees ook:  VS STAPT UIT OPEN SKIES OVEREENKOMST - WEER EEN STAP RICHTING OORLOG?

En bovendien: de Kamerfractie die het hardste tegen Grapperhaus tekeer gaat staat zelf ook niet al te sterk. Ik heb het over Forum voor Democratie. Thierry Baudet noemt het gedrag van de minister ‘arrogant’ en ‘onacceptabel’, waarin hij best een punt heeft. Maar tegelijkertijd benadrukt de Forum-leider dat zijn partij ‘tegen de coronaregels en vóór de vrijheid’ is. Als dat je opvatting is heb je toch niet echt een sluitend verhaal.

Zelfs de PVV zal het opstappen van de minister niet eisen, laat partijleider Geert Wilders doorschemeren. Wel vindt hij dat alle coronaboetes nu met terugwerkende kracht geschrapt dienen te worden.

Dat gaat ongetwijfeld niet gebeuren. Grapperhaus komt met de schrik vrij en over een paar dagen is er weer een andere rel. Het CDA, de partij waarvan hij lid is, heeft het deze week trouwens al moeilijk genoeg gehad. Nóg een rampzalige affaire erbij zouden de christendemocraten waarschijnlijk niet meer hebben kunnen trekken.

Overigens: het (tweede) huwelijk van Grapperhaus werd voltrokken door zijn staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD, zeg ik er voor de duidelijkheid bij). Ook zij heeft spijt betuigd en beklemtoond dat het hele kabinet een voorbeeldfunctie dient te hebben. Zo is dat.

FOTO: Drukte op het bordes op de bruiloft van Ferd Grapperhaus in Bloemendaal

Lees ook:  Trump bereid om honderden duizenden Amerikanen te doden in een poging om verkiezingen te winnen


Comments

comments