Coöperaties kunnen de weg banen naar rechtvaardige economieën te midden van de COVID-crisis

Coöperaties kunnen de weg banen naar rechtvaardige economieën te midden van de COVID-crisis

31 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Coöperaties tonen meer veerkracht dan traditionele ondernemingen in Argentinië tijdens de COVID-19-crisis, op dezelfde manier als bedrijven die eigendom zijn van werknemers in de VS tijdens de Grote Recessie, door COVID-tests, maskers en ontsmettingsmiddelen te produceren en direct tegemoet te komen aan de behoeften van hun arbeiders en gemeenschappen.

De coöperaties van Argentinië, waarvan er vele een snelle conversie ondergingen van kapitalistische firma’s naar coöperaties in de klassenstrijd van het begin van de jaren 2000, zijn een inspirerend voorbeeld van hoe we de uitdaging van COVID solidair kunnen aangaan.

In 2020 hebben coöperaties bijna 10 procent van het Argentijnse bbp geproduceerd . Onder hen zijn ongeveer 400 empresas recuperadas (herstelde bedrijven), goed voor 18.000 banen in alle sectoren. Deze fabrieken werden gered van failliete eigenaren door overname van de arbeiders. In veel gevallen zaten arbeiders al maanden zonder salaris en werden ze ontslagen zonder ontslagvergoeding. Veel eigenaren planden frauduleuze faillissementen en plunderden hun bedrijf jarenlang.

“We vechten tegen onze voormalige werkgevers, die ons eruit hebben gegooid, en het enige wat we willen is werken en verantwoordelijk zijn”, zei Emanuel Stolerman, penningmeester van de coöperatie Farmacoop Ltda , in het Spaans tegen Truthout . “Om deze reden zijn coöperaties een alternatief voor traditionele economie in de hele wereld.”

Om verantwoordelijk te zijn, hebben de verlaten werknemers hun voormalige werkplekken opnieuw geactiveerd in drie stappen: 1. Occupy, 2. Resist (onderhandel juridische status), 3. Produce. Tijdens de economische crisis van 2001 had de Argentijnse politiek al gereageerd op de uitdagingen van die tijd en legale mogelijkheden geopend voor werknemers die hun baan waren kwijtgeraakt. Ze zijn verenigd in een coöperatie en kunnen een aanvraag indienen om het bedrijf voor een beperkte tijd te gebruiken, tot de afscherming ( uso temporario ) of totdat, vooral in sleutelsectoren, de lokale parlementen onteigeningswetten uitvaardigen.

Het neoliberale bestuur van Mauricio Macri (2015–2019) stond vijandig tegenover de coöperaties en hun hausse kwam net terug toen COVID toesloeg en het land opnieuw geconfronteerd werd met een fiscaal-financiële crisis. In maart 2020 verklaarde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Argentijnse schuld onhoudbaar en adviseerde het land niet gedwongen te worden om zijn schuld in vreemde valuta tot 2024 terug te betalen. In de wetenschap dat het dwingen van regeringen om voor onhoudbare schuldbetalingen te kiezen boven gezondheidszorg levens zou kosten. , weigerden obligatiehouders niettemin voorstellen voor schuldherstructurering. Argentinië sloeg de betaling op 22 mei over en ging in gebreke. Niettemin bereikte Argentinië in augustus 2020 een akkoord over schuldherstructurering met zijn grootste obligatiehouders voor $ 65 miljard (in Amerikaanse dollars). Voor het eerst een schuldonderhandeling ondersteunen,Argentinië werd een IMF-precedentzaak , met het doel van de organisatie om schuldeisers in andere pre-default-landen te stimuleren om schulden te herstructureren en een wereldwijde crash te voorkomen.

In december 2019, met de start van de regering Alberto Fernández, ging de peronistische regering door met het ondersteunen van coöperaties en het ministerie van Sociale Ontwikkeling creëerde een nationaal directoraat van Empresas Recuperadas om coöperaties te ondersteunen met subsidies, preferentieel krediet, belastingvermindering en integratie met staatsinstellingen, evenals om een ​​nationaal register van Empresas Recuperadas bij te houden.

In een reactie op COVID in april presenteerde het nationale directoraat van Empresas Recuperadas een wet voor herstel op de werkplek die tot doel heeft het heractiveringsproces te vergemakkelijken en frauduleuze faillissementen en het plunderen van bedrijven te voorkomen. BNA (Banco Nación, de nationale bank van het land) creëerde een kredietfaciliteit voor empresas recuperadas om de toegang tot goedkoop krediet te verzekeren.

“Empresas Recuperadas” en de strijd tegen COVID

De coöperatie Farmacoop, het eerste laboratorium onder de empresas recuperadas , produceert betaalbare medicijnen ter ondersteuning van de lokale gezondheidszorg. Farmacoop produceert 8.000-10.000 flessen desinfectiemiddel per dag en voert kwaliteitscontrole en distributie uit voor 20.000 maskers per dag. Met de steun van de Staatsuniversiteit van La Plata, de Nationale Directie van Empresas Recuperadas en een particuliere investeerder start Farmacoop met de productie van goedkope, snelle COVID-antilichaamtesten. Net als vergelijkbare tests in de VS detecteert het onmiddellijk de virusantistoffen, maar niet het virus zelf. De lijn zal 25.000 testkits per week produceren en zodra de pandemie voorbij is, kan de technologie worden toegepast op andere gezondheidsproblemen, waaronder dengue, zwangerschap en allergieën.

De coöperatie Textiles Pigüé, een fabrikant van sportartikelen, schakelde over op het maken van gezichtsmaskers, uniformen en chirurgische maskers. Textiles Pigüé neemt ook deel aan een project van de National Scientific and Technical Research Council en het National Institute of Industrial Technology (INTI) in Argentinië om een ​​antiviraal en desinfecterend materiaal te ontwikkelen en te integreren in weefsels, zoals lakens, maskers, handschoenen, enz. Het gelachtige natuurlijke polymeer – dat koper- en zilvernanodeeltjes bevat die naar verluidt het membraan van het virus vernietigen en deactiveren – wordt tegen lage kosten en met lokale materialen geproduceerd. Het materiaal kan worden geïntegreerd in hoogcontactoppervlakken in ziekenhuizen, openbaar vervoer, scholen en woningen.

Lees ook:  Twitter verwijdert nep-coronavirus-samenzweringsvideo die wordt gedeeld door Trump en beperkt het account van Don Jr.

Nauwe integratie van universiteiten, overheidsinstellingen en coöperaties heeft het Argentijnse gezondheidszorgsysteem versterkt. In de stad Comodoro Rivadavia produceert Jointex in samenwerking met INTI laarzen en beschermkappen. In Trelew schonk Propulsora Patagónica 60 meter stof voor de productie van platen voor lokale ziekenhuizen. In Santa Rosa vormden zes ontslagen vrouwen een coöperatie en produceren nu 500 maskers per dag. Atex Cooperative Textil produceert 115 paar schoenbeschermers, 200 beschermkappen, 1.000 chirurgische maskers en 1.000 vellen per dag voor het gemeentelijk ziekenhuis van Tornquist. Coöperatie Textil Traful Newen produceert 200.000 maskers voor provinciale ziekenhuizen onder een overeenkomst met het lokale ministerie van Volksgezondheid. Grafische ontwerpcoöperatie MadyGraf publiceert pandemie-veiligheidsinstructies en is ook begonnen met de productie van ontsmettingsmiddelen en maskers.

Compañeros Unidos Para Siempre produceert 2.000 chirurgische maskers per dag voor het lokale gezondheidssysteem, en Aldea Eigenfeld, Diamante en Rosario del Tala produceren 500 paar lakens en handdoeken per dag voor het plaatselijke Hospital de la Baxada in Paraná. Met steun van het Provinciaal Instituut voor Coöperatieve en Wederzijdse Actie produceert Teque of Tucuman ongeveer 10.000 maskers per dag voor ziekenhuizen en kwetsbare sectoren.

Net als traditionele bedrijven hebben ook coöperaties te maken met de dagelijkse gezondheidsrisico’s van COVID. Maar hun voordeel is dat ze kunnen inspelen op de omstandigheden, om elkaar en vooral risicogroepen te beschermen.

“Tachtig procent van onze coöpleden is ouder dan 55 jaar, en dit zorgt ervoor dat we ons dagelijkse werk zo organiseren dat deze leden worden beschermd: we bieden risicogroepen aan om thuis te blijven, terwijl de rest van de coöperatie leden werken voor hen en wij delen het inkomen ”, vertelde Farmacoop-penningmeester Emanuel Stolerman aan Truthout . “En natuurlijk zorgen we expliciet voor het gebruik van maskers binnen het bedrijf.”

Coöperaties stonden centraal bij het aanpakken van de dubbele economische en gezondheidscrisis. Ze hebben zich aangepast aan de omstandigheden en blijk gegeven van sociale verantwoordelijkheid en solidariteit, door hun gemeenschappen te voorzien van crisisrelevante producten en goede middelen van bestaan.

De principes van coöperaties zijn wederzijdse bijstand, wederzijds respect, solidariteit, erkenning en vertrouwen. Coöperatief werk berust op het principe van gelijke beloning en één persoon, één stem, in plaats van één aandeel, één stem. Leidinggevende functies wisselen regelmatig en de belangrijkste beslissingen over het bedrijf worden in de plenaire vergadering genomen.

Coöperaties pleiten voor zelfhulp en niet voor liefdadigheid. Coöperatieve leden zijn hun eigen werkgevers, zij investeren hun tijd met geld in het bedrijf. Ze blijven in het werkproces, behouden hun eigen baan en creëren in veel gevallen nieuwe. Coöperaties zijn economische democratie, de tegenhanger van politieke democratie.

Van coöperaties naar een sociale economie

Een studie uit juli van de Verenigde Naties voorspelt dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft in Latijns-Amerika zal stijgen van 67,7 miljoen in 2019 tot 96,2 miljoen in 2020. Dit komt overeen met 15,5 procent van de totale bevolking van de regio. In Zuid-Amerika wordt een regionale gemiddelde daling van het BBP van 9,1 procent geschat in 2020. De COVID-crisis leidde tot een economische ramp; kapitaalvlucht en dalende export uit het Zuiden versterken de neerwaartse spiraal, tot een schok van vraag en aanbod, een extreme daling van het BBP en naar een onbekende catastrofe.

Ondanks de uitgebreide waarschuwing van instituten die dit exacte pandemische scenario jarenlang hebben voorspeld, hebben veel regeringen over de hele wereld gefaald om zich voor te bereiden of resoluut te reageren – van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die COVID omschreef als ‘gewoon een griep’, tot de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn, die de import van maskers en ontsmettingsmiddelen uitstelde en beweerde dat maskers een beperkte beschermende waarde hadden voor mensen die niet direct met infectie te maken hebben in de gezondheidszorg. Bovendien is er in veel landen een algemeen maatschappelijk verzet tegen COVID-preventiemaatregelen ontstaan ​​- gevoed door de georganiseerde rechtervleugel – met protesten tegen de ‘corona-leugen’ en weigeringen om maskers te dragen of sociale afstandelijke bevelen op te volgen.

COVID heeft meerdere breuklijnen in neoliberale wereldwijde netwerken aan het licht gebracht: bedrijven die toeleveringsketens over de hele wereld distribueren om de kosten te verlagen, zijn bevroren; onbeperkte mobiliteit voor wereldwijde investeringen heeft financiën kwetsbaar gemaakt; en verzorgingsstaten die worden geteisterd door kapitaalvlucht, laten de burgers alleen de crisis doorstaan. Net als de Grote Recessie biedt de laatste schok een keuze: vraag naïef: “Wie had het kunnen weten?” en doorgaan van crisis naar crisis; of verander het verhaal voorgoed.

De noodzakelijke veranderingen op macroniveau zijn duidelijk: bouw een wereldwijd gezondheidssysteem op dat in grote lijnen zo kan worden opgevat dat het toegang tot gezondheidszorg en sociale verzekeringen voor iedereen op nationaal niveau omvat; waardige middelen van bestaan ​​voor zorgverleners; en hervorming van de wereldwijde farmaceutische orde. We moeten internationale samenwerking op het gebied van de volksgezondheid mogelijk maken op het gebied van ziektepreventie en -respons, met name de toenemende dreiging van door de landbouw versterkte ziekteverwekkers, antibioticaresistente microben en klimaatgerelateerde schokken. Deze tijden vragen ons ook om schulden aan armere landen kwijt te schelden en een Green New Deal te lanceren met op loon gebaseerde Keynesiaanse herflatie.

We hebben ook een micro-economische visie nodig om een ​​meer multipolaire wereld te bevorderen, georganiseerd rond lokale, sociale economieën met veerkrachtige productiesystemen, eerlijke beloning voor werknemers en het einde van het primaat van de aandeelhouders.

In het COVID-tijdperk moeten we aandringen op een sociale economie om belangrijke activa voor het algemeen belang te verzamelen en om coöperatieve ondernemingen te versterken met samenwerking met de overheid en de derde sector. De COVID-reactie die we kiezen, kan wijzen op een meer egalitaire, duurzame wereld.

Lees ook:  Saoedi-Arabië in vlammen: Riyad staat op het punt van een grote ramp

Comments

comments