Geweld Op Straat – Politiek In 2020-Stijl

Geweld Op Straat – Politiek In 2020-Stijl

31 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Rechtse Trump-supporters zwaaien met wapens om anti-Trump, BLM-demonstranten te intimideren

Dat we ons in een tijd van grote politieke verdeeldheid bevinden, is geen nieuws.

Dat die scheidslijnen fysiek en soms gevaarlijk worden, ontwikkelt zich als een belangrijk thema vóór de verkiezingen, misschien voorspelbaar.

Dat we een hoop losse woorden hebben van onze kandidaten voor president, kalmeert de straten niet en helpt niet om de geloofwaardigheid van de regering te vestigen om rekening te houden met de grieven van het publiek. In feite lijkt het erop dat het de kandidaten platforms biedt voor meer sloganisme.

Erger nog, de kandidaten lijken niet te begrijpen wie verantwoordelijk is voor de nu nachtelijke gevechten die volgens getuigen meer tussen linkse anarchisten en rechtse blanke supremacisten zijn dan dat ze oorlog voeren met de politie.

Welk geweld er ook is in verschillende Amerikaanse steden, het verspreidt zich naar vuistgevechten over het dragen van maskers in winkels of protesten die bedoeld zijn om vocaal te zijn, maar specifiek niet gewelddadig.

Er is een  groeiend aantal gerapporteerde botsingen , reëel en ingebeeld. Tot de echte incidenten behoren de incidenten in Kenosha, Wis., Natuurlijk, waar een blanke tiener die zich inzet voor de verdediging van de politie, werd beschuldigd van het doden van twee demonstranten en het ‘s nachts neerschieten van een man in een karavaan uit Portland die een Trump-hoed droeg, en de minder echte van deze week betrof senator Rand Paul (R-Ky.), die meldde dat hij werd aangevallen door een “bende”, wat bleken 100 mensen te zijn die tegen hem en zijn vrouw schreeuwden.

Feiten zijn overdreven kort, en slogans beheersen de dag. Moeten we ons ondertussen niet zorgen maken dat welk geweld er ook is in gelokaliseerde enkele blokken van verschillende Amerikaanse steden, zich verspreidt tot vuistgevechten over het dragen van maskers in winkels of protesten die bedoeld zijn om vocaal te zijn, maar specifiek niet gewelddadig?

Geweld echt en ingebeeld

Voor Donald Trump zijn vreedzame protesten die in de vroege ochtenduren gewelddadig worden allemaal van één kant: “Weet je wat ik zeg? Demonstranten je reet, ‘zei Trump gejuich op een luchthavenbijeenkomst in New Hampshire op vrijdag. ‘Ik praat niet over mijn reet. Het zijn geen demonstranten, dat zijn geen demonstranten. Dat zijn anarchisten, ze zijn agitators, ze zijn relschoppers, ze zijn plunderaars. “

Burgemeester van Portland neemt het op tegen Trump

De burgemeester van Portland, Oregon, zei zondag dat de Amerikaanse democratie aan het rotten is – Donald Trump.

Toen burgemeester Ted Wheeler op een persconferentie sprak na een schietpartij op een protest waarbij één persoon omkwam, vroeg hij: “Vraagt ​​u zich serieus af, meneer de president, waarom dit de eerste keer in decennia is dat Amerika dit niveau van geweld heeft meegemaakt?”

‘Jij hebt de haat en de verdeeldheid gecreëerd. Jij bent het die geen manier hebt gevonden om de namen uit te spreken van zwarte mensen die zijn vermoord door politieagenten, zelfs niet zoals mensen bij wetshandhaving. En jij bent het die beweerde dat blanke supremacisten goede mensen zijn, ”vervolgde hij. “Je angstcampagne is net zo antidemocratisch als alles wat je hebt gedaan om haat en vitriool te zaaien in ons prachtige land.”

Tegenstander Joe Biden, die wordt gezien als een te algemene afkeuring van geweld, vertelde CNN dat Team Trump “wroet voor geweld” in de Amerikaanse straten omdat het hen in staat stelt angst te zaaien voor politiek gewin. Biden citeerde een citaat van Kellyanne Conway dat “hoe meer chaos en anarchie en vandalisme en geweld er heerst, hoe beter nieuws is voor de zeer duidelijke keuze wie het beste is op het gebied van openbare veiligheid en recht en orde.”

Trump greep de beelden van demonstranten in de buurt van het Witte Huis die zich rond senator Paul verzamelden, die door de politie werd weggevoerd.

Maar  video van het incident lijkt een veel kleinere menigte te laten zien die Rand Paul of zijn vrouw niet heeft aangeraakt, en ze lijken geen verwondingen te hebben opgelopen. In feite zijn er verschillende video’s van het incident op sociale media geplaatst; een toont  een dichtere menigte, terwijl een andere  video van een verslaggever een kleinere menigte toont die ‘Breonna Taylor’ schreeuwt, een kiesgerechtigde van Paul Kentucky die werd gedood bij een verkeerde politie-inval in haar huis in Louisville, en ‘haar naam zegt’.

Lees ook:  Tweede rondje corona: de doodsteek voor NL-economie

Er was hier in ieder geval geen geweld.

Toenemend geweld

Daarentegen gaat het nachtelijk geweld door in Portland, Oregon, “tussen een kern van pro-Black Lives Matter en antifascistische demonstranten en wetshandhaving”,  meldt The Guardian.  Er is een patroon van politiek gepolariseerd straatgeweld, waarbij in het algemeen linkse en antifascistische activisten het soms opnemen tegen extreemrechtse groeperingen.

Afgelopen weekend zag een rechtse “Zeg nee tegen het marxisme in Amerika” -bijeenkomst – inclusief leden van extreemrechtse groepen zoals de Proud Boys – ernstig, wijdverbreid geweld dat niet alleen gericht was tegen linkse tegendemonstranten, maar ook tegen verslaggevers. Een rechtse demonstrant trok een vuurwapen, anderen droegen messen en geweren, sommigen hadden houten schilden met spijkers.

De Washington Post registreerde uitwisselingen van Kalamazoo, Mich., En Bloomington, Ind., Naar Chicago en Portland, met  mensen aan beide kanten van de scheidslijn die elkaar sloegen en sloegen,  waarbij de politie vaak niet meer leek dan waarnemers. Een deel van het geweld is in verband gebracht met pro-gun-groepen en extreemrechtse extremistische organisaties.

In Weatherford, Texas, kwamen zwaarbewapende demonstranten, waaronder leden van verschillende extreemrechtse groepen in Texas, in botsing met demonstranten die een Zuidelijk standbeeld wilden verwijderen van het terrein van het Parker County Courthouse. De volgende dag braken vechtpartijen uit tijdens een lokaal campagne-evenement in Tyler, 160 kilometer ten oosten van Dallas. Een week later werd de politie gebeld om een ​​bijeenkomst van honderden automobilisten, waarvan vele met Trump en Confederate vlaggen wapperen, te breken, die neerkwamen in een historische Black Church in Dallas met een Black Lives Matter-bord van twee verdiepingen.

Deze week werd in het centrum van Pennsylvania een man die van Wisconsin naar DC marcheerde ter gelegenheid van de herdenkingsdag van 1963 in Washington in 1963  neergeschoten en gewond . Demonstranten zijn ook neergeschoten, in sommige gevallen dodelijk. Een groep mensen  hekelde  deze week klanten in DC-restaurants die weigerden hun vuist op te steken uit solidariteit met de Black Lives Matter-beweging, hoewel de confrontaties geweldloos waren.

Wat te doen

Trump en vicepresident Mike Pence hebben zich sterk gemaakt voor het verspreiden van angst voor geweld in het Amerika van Joe Biden, maar nemen geen verantwoordelijkheid voor geweld in het Amerika van Trump. Bovendien zijn ze nadrukkelijk enkelvoudig gefocust op geweld dat voortkomt uit protest van Black Lives Matter en andere linkse doelen, zonder deelname van rechtse groepen te zien.

Als president onderstrepen de opmerkingen van Trump in New Hampshire dat hij niet eens onderscheid maakt tussen vreedzaam, wettig protest en ‘plundering’. Hij is zo gefocust op het beschermen van de rechten van gewapende misdadigers dan of er een intelligente discussie is over politiemisbruik, systematisch racisme of de tientallen vragen die door straatprotesten worden opgeworpen.

Biden in de vice-presidentskandidaat Kamala Harris wordt geraakt door niet vocaal genoeg te zijn, terwijl hij enkele politieke punten wint omdat hij daadwerkelijk aandacht schenkt aan waar de protesten over gaan.

“We zijn niet alleen een gepolariseerde samenleving – we zijn nu steeds meer een confronterende samenleving,” vertelde Mark Pitcavage, een historicus en senior research fellow bij het Anti-Defamation League’s Center on Extremism, aan The Washington Post.

Als kiezers zouden we meer moeten doen, en van leiders eisen dat ze meer doen om de kloof meer te laten debatteren dan fysieke confrontaties.

Uitgelichte afbeelding: Trump-supporterskaravaan door Portland, Oregon, op 29 augustus. (Reuters)

Lees ook:  Door Trump te beschuldigen, vernietigen de democraten zowel het politieke systeem als hun kansen om te winnen in 2020

Comments

comments