Harde woorden: Burgemeester Portland haalt uit naar Trump: ‘U creëerde de haat’

Harde woorden: Burgemeester Portland haalt uit naar Trump: ‘U creëerde de haat’

31 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Burgemeester Ted Wheeler zei ‘Vraagt ​​u zich ernstig af, meneer de president, waarom dit de eerste keer in decennia is dat Amerika dit niveau van geweld heeft meegemaakt?’.

De burgemeester van Portland riep president Donald Trump op om geweld te veroordelen nadat één persoon was neergeschoten en gedood in het centrum van de stad na botsingen tussen een karavaan van Trump-aanhangers en antiracismedemonstranten zaterdagavond.

“Dit zou voor ons allemaal een goed moment zijn om samen te staan ​​om de armen te sluiten om het geweld aan de kaak te stellen”, zei Ted Wheeler tijdens een persconferentie zondagmiddag toen Trump een reeks tweets plaatste waarin hij hem een ​​”dummy” en een “dwaas” noemde. . ”

No Title

Ted Wheeler, the wacky Radical Left Do Nothing Democrat Mayor of Portland, who has watched great death and destruction of his City during his tenure, thinks this lawless situation should go on forever. Wrong! Portland will never recover with a fool for a Mayor….

‘Laten we samenwerken,’ zei Wheeler. ‘Zou dat niet een bericht zijn? Donald Trump en Ted Wheeler werken samen om dit land vooruit te helpen. Waarom proberen we dat niet eens?’

Er zit geen verdachte in hechtenis. Politiechef Chuck Lovell van Portland zei tijdens de persconferentie dat hij de naam van het slachtoffer nog niet kon vrijgeven en dat hij op dat moment niet kon zeggen of de schietpartij politiek gemotiveerd was.

Trump heeft een supporter geretweet die het slachtoffer heeft geïdentificeerd, maar BuzzFeed News heeft de identiteit van de vermoorde persoon niet bevestigd.

De schietpartij op zaterdagavond is de tweede schietpartij in minder dan een week waarbij milities of Trump-supporters betrokken zijn die reageren op de landelijke protesten tegen systemisch racisme en politiegeweld die al maanden aan de gang zijn. De schietpartij in Portland kwam dagen nadat Trump gastheer was van een Republikeinse Nationale Conventie vol angst voor de protesten.

Honderden Trump-supporters organiseerden zich in een nabijgelegen winkelcentrum en reden in een autocaravan door het gebied, tegenover demonstranten.

‘Terwijl voertuigen aan weerszijden van de Willamette River door de straten reden, wisselden voetgangers en inzittenden van voertuigen regelmatig woorden. Soms braken er gevechten uit; er waren enkele kleine botsingen. arrestaties, ‘ zei het politiebureau van Portland in een verklaring .

Lees ook:  Bijna alles wat Trump zei tijdens een Republikeins evenement in Pennsylvania over de verkiezingen was een leugen of een complottheorie

Terwijl de karavaan door het centrum reed, vuurden de Trump-aanhangers paintball-pellets en bear-spray op de demonstranten. Demonstranten gooiden voorwerpen naar de Trump-aanhangers, volgens de AP en de New York Times , die verslaggevers ter plaatse hadden.

No Title

MAGA voters in Portland committing casual acts of terrorism in Trump’s America pic.twitter.com/7uN6Cz54gW

De karavaan verliet het centrum rond 20.30 uur lokale tijd, zei de politie.

Zestien minuten later reageerde de politie nadat agenten in de buurt geweerschoten hadden gehoord en een man op straat hadden gevonden, geschoten in de borst. Medische eenheden bepaalden dat hij dood was .

Volgens de politie bleven groepen mensen de komende twee uur vechten op straat.

Een freelancefotograaf van AP ter plaatse vertelde de telefoondienst dat de man die werd neergeschoten een hoed droeg met de naam Patriot Prayer, een extreemrechtse groep die over het algemeen Trump steunt en zich verzet tegen demonstranten die oproepen tot een einde aan politiegeweld. Mensen op sociale media zeiden ook dat hij een ‘dunne blauwe lijn’-patch op deze korte broek droeg, wat duidt op steun voor’ Blue Lives Matter ‘, een tegenwicht voor Black Lives Matter dat de politie ondersteunt.

Een Facebook- live-video die de schietpartij leek vast te leggen, toonde verschillende mensen die buiten een parkeergarage rondliepen. Er is geschreeuw te horen voordat er twee geweerschoten worden afgevuurd en mensen wegrennen uit het gebied. De man die leek te zijn neergeschoten, wordt een paar stappen zien lopen voordat hij op straat instort

Justin Dunlap, die de video filmde, vertelde BuzzFeed News dat hij naar het Multnomah County Justice Centre liep, waar antiracismedemonstranten al maandenlang demonstreren toen hij getuige was van de schietpartij.

“Er was een hoop geschreeuw en toen hoorde ik: ‘Wil je gaan’ of ‘Wil je dit doen’ … en toen kwam de strijdknots tevoorschijn en toen de geweerschoten,” zei Dunlap zondagochtend telefonisch. , eraan toevoegend dat de man die werd neergeschoten de knotsachtige substantie bespoten, die eruitziet als een groene wolk in de video.

Dunlap zei dat twee mannen, een man in een wit overhemd en een andere man in het zwart, werden bespoten, maar hij kon niet zien wie het pistool afvuurde.

Lees ook:  VS: Zijn er aanwijzingen dat de verkiezing van 2020 kan worden gestolen met behulp van post-in-stembiljetten en nagemaakte rijbewijzen?

“Ik heb het honderd keer bekeken en ik weet niet waar de geweerschoten vandaan kwamen”, zei hij.

Tijdens de nieuwsbriefing van een uur op zondag, adviseerden Portland-functionarissen dat informatie die op sociale media werd gedeeld over de schietpartij niet op feiten was gebaseerd en drong er bij de mensen op aan om niet te snel conclusies te trekken over wat er was gebeurd.

“Een mens heeft gisteravond zijn leven verloren en het is van cruciaal belang dat iedereen afziet van gissingen”, zei Lovell.

Wheeler spoorde iedereen die vergelding voor de schietpartij zocht, aan om uit de buurt van de stad te blijven, waarbij hij zei dat niet alleen de feiten rond het incident nog niet duidelijk waren, maar dat meer geweld niet het antwoord was.

‘Je hebt natuurlijk een grondwettelijk recht om hier te zijn, maar we vragen je weg te blijven en met ons samen te werken … om deze situatie te de-escaleren,’ zei hij. ‘Eén dood is één dood te veel. Sluit je aan bij het aan de kaak stellen van alle geweld.’

Trump noemde zondagmorgen in een stortvloed van tweets en retweets de karavaanleden “grote patriotten” en noemde demonstranten “schandelijke anarchisten” – ze bleven mensen in het hele land polariseren in plaats van te proberen mensen bij elkaar te brengen. Hij bleef de Nationale Garde oproepen om Portland binnen te komen.

Trump was lang niet zo luidruchtig over de schietpartij vorige week in Kenosha, Wisconsin, toen een tiener die een bijeenkomst van zijn bijwoonde het vuur opende, twee doden en een ander verwondde.

Trump heeft zondagochtend tientallen extreemrechtse figuren geretweet waarvan bekend is dat ze slechte of egoïstische informatie verspreiden. In een tweet die werd verwijderd, waarin hij Wheeler, de burgemeester van Portland, een “nutteloze idioot” noemde, zei Trump “verzacht de taal, maar WAAR!”

Later als Wheeler sprak, Trump getweet : “De enige manier waarop je zal het geweld te stoppen in de hoge criminaliteit Democraat run steden is door middel van kracht!”

No Title

You don’t need to be black to be outraged. You need to be American and be outraged. pic.twitter.com/jL4kW5chss

“De mensen van Portland willen, net als alle andere steden en delen van ons grote land, Law & Order”, zei de president. “De radicaal linkse democratische burgemeesters, zoals de dummy die Portland bestuurt, of de man die nu in zijn kelder zit die niet bereid is de misdaad te leiden of er zelfs maar tegen uit te spreken, zullen het nooit kunnen doen!”

Lees ook:  Bob Woodward maakte zichzelf medeplichtig aan Trump's Coronavirus Crime Against Humanity

Wheeler bekritiseerde Trump voor het aanvallen van democratische burgemeesters “en de democratische instellingen zelf” waarop de natie was gebouwd, en bekritiseerde hem voor het aanzetten tot geweld gedurende zijn ambtsperiode.

‘Vraagt ​​u zich ernstig af, meneer de president, waarom dit de eerste keer in decennia is dat Amerika dit niveau van geweld heeft meegemaakt?’ Zei Wheeler. ‘Jij hebt de haat en de verdeeldheid gecreëerd. Jij hebt geen manier gevonden om de namen uit te spreken van zwarte mensen die door politieagenten zijn vermoord … en jij bent het die beweerde dat blanke supremacisten geweldige mensen zijn.’

In een verklaring die zondagmiddag werd vrijgegeven, betuigde voormalig vicepresident Joe Biden zijn condoleances aan de familie van het slachtoffer en bekritiseerde Trump voor “het aanwakkeren van de vlammen van haat en verdeeldheid” en “het gebruik van angstpolitiek om zijn aanhangers op te zwepen”.

“Het dodelijke geweld dat we van de ene op de andere dag in Portland hebben gezien, is onaanvaardbaar”, zei Biden. “Ik veroordeel dit geweld ondubbelzinnig. Ik veroordeel elke vorm van geweld door wie dan ook, zowel links als rechts. En ik daag Donald Trump uit hetzelfde te doen.”

Dunlap, een theaterlichtontwerper uit Vancouver, Washington die sinds half juli de protesten in Portland documenteert op zijn Facebook, noemde de schietpartij ‘verschrikkelijk’.

“Het verlies van mensenlevens is in elk opzicht tragisch”, zei hij. “Ik heb onder vuur van een peperbal gestaan, knuppelgranaten werden recht boven mijn hoofd afgevuurd, traangas werd aan mijn voeten gelanceerd en ik zou dat allemaal duizend keer nemen over de weg die gisteravond eindigde.”

Dunlap zei dat hij vreesde wat de reactie op de schietpartij de komende week op straat zal zijn.

“Dit gaat niet goed gaan”, zei hij.Comments

comments