Trump, Biden en de oorlog om de Amerikaanse mannelijkheid

Trump, Biden en de oorlog om de Amerikaanse mannelijkheid

31 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Het is de macho stoere kerel versus de welwillende beschermer.

Wanneer kiezers in november beslissen tussen president Donald Trump en voormalig vicepresident Joe Biden, zullen ze kiezen tussen twee partijen, twee geschiedenissen en twee zeer verschillende visies op Amerika.

Ze zullen ook kiezen tussen twee versies van mannelijkheid.

Trump heeft sinds 2016 een bepaald soort stereotiepe mannelijkheid tot kern van zijn campagne gemaakt. Hij schepte op over zijn penisgrootte tijdens het ene debat, viel fysiek de ruimte van Hillary Clinton binnen tijdens een ander debat en beledigde herhaaldelijk de ‘taaiheid’, ‘energie’ en “uithoudingsvermogen.”

Dergelijk gedrag ging door tijdens zijn presidentschap en heeft zijn reactie op de Covid-19- pandemie bepaald, waarin hij beweerde dat het virus vanzelf zou verdwijnen, de Amerikanen opriep om ‘krijgers’ te worden door de economie te heropenen, en routinematig weigerde te dragen een masker . In zijn dankwoord op de Republikeinse Nationale Conventie op donderdagavond – voor een grotendeels maskervrije menigte – gebruikte hij opnieuw de taal van de oorlog, opscheppend dat “we het virus zullen verpletteren” en bewerend dat het plan van zijn tegenstander voor de crisis “is geen oplossing voor het virus, maar eerder een overgave. ” Hij eiste ook, nogmaals, dat staten hun economieën openstellen ondanks honderden dagelijkse sterfgevallen, door te zeggen: “ze moeten open zijn, ze moeten weer aan het werk.”

Trump heeft de volksgezondheidscrisis ook lang gebruikt als een kans om zijn xenofobe retoriek op te voeren, door een racistische naam voor het virus te gebruiken – iets wat hij opnieuw deed in zijn congresrede. Deze onverdraagzame en agressieve opmerkingen maken deel uit van zijn grotere prestatie van mannelijkheid, zeggen sommigen. “Hij heeft zijn man-zijn gecombineerd met racistisch zijn,” vertelde William Ming Liu, hoogleraar counseling, hoger onderwijs en speciaal onderwijs aan de Universiteit van Maryland, College Park, die mannelijkheid bestudeert, in een e-mail aan Vox.

Biden heeft, in ieder geval tijdens zijn 2020-campagne, geprobeerd kiezers een ander soort mannelijkheid te laten zien – en die van Trump subtiel aan te vallen. In campagneverschijningen en op de Democratic National Convention van vorige week heeft hij zichzelf neergezet als ‘een betrouwbare serieuze beschermer’ en ‘stelt hij dat tegenover Trumps brute, roekeloze aanpak’, Kristin Kobes Du Mez, een geschiedenisprofessor aan de Calvin University die heeft gestudeerd De opvattingen van blanke evangelicalen over mannelijkheid , vertelde Vox.

In zijn toespraak op de conventie noemde Biden bijvoorbeeld Trump “een president die geen verantwoordelijkheid neemt, weigert de leiding te nemen, anderen de schuld geeft, zich bij dictators behaagt en de vlammen van haat en verdeeldheid aanwakkert.” En in plaats daarvan bood hij kiezers zijn visie op Amerika aan: “een die genereus en sterk, onzelfzuchtig en nederig is.”

“Het is een Amerika dat we samen kunnen herbouwen”, beloofde hij.

Naarmate de campagne vordert en de twee kandidaten met elkaar in debat gaan, zal het conflict tussen hun twee merken van mannelijkheid zeker in nog grotere opluchting worden geworpen. En Amerikanen – die deze keer niet de optie hebben van een vrouwelijke kandidaat – zullen moeten beslissen wat voor soort man ze willen in het Witte Huis in 2021.

Trump belichaamt een bepaalde vorm van militante mannelijkheid

Voor Trump ging mannelijkheid altijd over agressie: andere mensen beledigen, andere landen bedreigen en zelfs proberen hardheid te tonen in het licht van een virale dreiging die niet echt met fysiek geweld kan worden overwonnen.

Het is een soort macho-houding die inspeelt op trends in het Amerikaanse electoraat die al vóór 2016 bestonden, aldus Du Mez. Vanaf het begin van de jaren 2000 begon een “militante, door testosteron gedreven visie op christelijke mannelijkheid” in de evangelische kringen door te dringen, zei ze – een die “geweld bij het nastreven van gerechtigheid goedkeurde”, evenals vulgaire taal en seksisme. “Het was echt een soort verzet tegen het feminisme, tegen de ontmanteling van Amerikaanse mannen”, zei Du Mez.

De campagne van Trump in 2016 speelde precies in op deze ideeën. Evangelische kiezers “praten over hem als hun ultieme vechtkampioen, als hun sterke man”, zei Du Mez. Zelfs opmerkingen zoals die betrapt werden op de Access Hollywood- tape, waarin Trump opschepte over zijn vermogen om vrouwen ‘bij de poes’ te grijpen, waren niet per se een probleem voor een stemblok dat zich gewoonlijk bezighoudt met gezinswaarden. ‘Een militant patriarchaat maakt immers deel uit van de politiek van gezinswaarden’, zei Du Mez, waarbij kiezers de opmerkingen van Trump zagen als slechts een ander voorbeeld van zijn ruige, door testosteron gevoede mannelijkheid. Trump won inderdaad een overweldigende 77 procent van de blanke evangelische stemmen in 2016, waarvan slechts 16 procent naar Clinton ging.

En het zijn niet alleen evangelicals. In de loop van de tijd heeft de omarming van militante mannelijkheid “banden gecreëerd tussen religieuze verschillen” tussen christelijke en seculiere conservatieven, zei Du Mez. “Ze zijn op dezelfde manier op zoek naar een soort pre-feministische of feministische terugslag retrograde mannelijkheid als tegengif voor alles wat het land vandaag scheelt.”

De benadering van Trump kan ook een beroep doen op een brede groep blanke Amerikanen die mannelijkheid – met name blanke mannelijkheid – beschouwen als aangevallen. “Zoals gemeenschappen van kleur laten zien, en naarmate gemeenschappen van kleur zichtbaarder en prominenter worden, beschouwen blanke gemeenschappen deze zichtbaarheid als een bedreiging voor de traditionele en verwachte manieren van zijn”, zei Liu. “En een blanke zijn is ingebed in deze traditionele manier van zijn.”

De reacties van de president op de opstanden in het hele land na de schietpartijen van George Floyd, Jacob Blake en anderen door de politie dit jaar, hebben rechtstreeks gesproken met degenen die zien dat witheid, en met name blanke mannelijkheid, wordt bedreigd. In mei noemde hij demonstranten in Minneapolis bijvoorbeeld ‘misdadigers’ en waarschuwde hij: ‘wanneer het plunderen begint, begint het schieten’ (zijn tweet werd door Twitter gemarkeerd als ‘geweld verheerlijken’). Zijn “demonstraties van autoritarisme zijn in zekere zin een wensvervulling, van hoe blanken ras en racisme willen behandelen”, zei Liu – door andere groepen tot onderwerping te dwingen.

Dit wereldbeeld was donderdagavond te zien, toen Trump een donker beeld schetste van “anarchisten, agitators, relschoppers, plunderaars en vlaggenbranders” die Amerikaanse steden terroriseerden. “Niemand zal veilig zijn in Biden’s Amerika”, verkondigde hij, voordat hij eiste dat “we de politie, onze politie, hun macht terug moeten geven.”

“Wat we in Amerika nooit kunnen hebben – en nooit mogen toestaan ​​- is de heerschappij van de maffia”, vervolgde de president.

De retoriek en het gedrag van Trump rond Covid-19 hebben ook gespeeld in idealen van militante, stoere mannelijkheid. Met name zijn weigering om een ​​masker te dragen werd onderdeel van een grotere boodschap dat het negeren van de risico’s van het coronavirus het zware of sterke was om te doen. En ondanks waarschuwingen van volksgezondheidsdeskundigen over de gevaren van een te vroege heropening van het land, zei hij tijdens een openbare optreden in mei dat “de mensen van ons land zichzelf als krijgers moeten beschouwen” omdat “ons land zich moet openen”. Hij legde die verklaring af in een maskerfabriek in Arizona – waar hij zonder masker verscheen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De vijandige overname van de Amerikaanse regering door de Trump-organisatie

Trump heeft sindsdien gezegd dat Amerikanen maskers moeten dragen, en geeft toe dat ‘ze een impact hebben’. Maar hij is zonder masker in het openbaar blijven verschijnen, onder meer tijdens de toespraak van first lady Melania Trump in de Rose Garden van het Witte Huis op dinsdagavond, ook bijgewoond door ongeveer 70 grotendeels maskerloze toeschouwers , en tijdens de toespraak van vice-president Mike Pence op woensdag, na die hij naar verluidt maskerloze aanwezigen begroette .

In zijn toespraak donderdag beschreef Trump Covid-19 herhaaldelijk als een tegenstander die zijn regering dapper overwon.

“In de afgelopen maanden is ons land, en de hele planeet, getroffen door een nieuwe en machtige onzichtbare vijand”, zei Trump tegen zijn toehoorders. “Net als die dappere Amerikanen vóór ons, gaan wij deze uitdaging aan”, verzekerde hij hen. “We zullen het virus verslaan, de pandemie beëindigen en sterker dan ooit tevoren tevoorschijn komen.”

Voor Trump is Covid-19 een oorlog, en een die hij al heeft gewonnen of op het punt staat te winnen – ook al zijn er meer dan 180.000 mensen omgekomen.

In zijn campagne voor 2020 probeert Biden een andere weg te wijzen

Biden heeft af en toe geprobeerd om het soort agressieve mannelijkheid te presenteren dat Trump goedkeurt. In een toespraak uit 2018 waarin hij bijvoorbeeld refereerde aan Trumps opmerkingen op de Access Hollywood- tape, zei hij dat als de twee klasgenoten van de middelbare school waren, “ik hem achter de sportschool zou nemen en hem in elkaar zou slaan.”

En hoewel Biden nooit bekend staat om zijn openbare vulgariteit of beledigingen zoals Trump is, is hij beschuldigd van respectloos en grensverleggend gedrag met vrouwen – en door één vrouw van aanranding. Biden heeft de beschuldiging van de aanranding ontkend en, in reactie op anderen, beloofd zijn gedrag te veranderen als reactie op veranderende ‘sociale normen’. Maar in het verleden was hij, althans volgens sommigen, niet altijd een toonbeeld van gezonde mannelijkheid.

Meer recentelijk echter, terwijl hij zichzelf op alle mogelijke manieren als een alternatief voor Trump wil presenteren, heeft hij ook een ander archetype van mannelijkheid aangeboden. Hij ‘omarmt bijvoorbeeld dat mannen emoties kunnen hebben’, zei Du Mez. “Zijn campagne zet echt zijn eigen verlies op de voorgrond” – de dood van zijn eerste vrouw en dochtertje, en later van zijn zoon Beau – “en suggereert dan dat hij beter toegerust is om president te zijn, misschien vooral op dit moment, omdat hij zo’n verlies geleden. “

In haar toespraak op de Democratic National Convention, bijvoorbeeld, beschreef Jill Biden het doorzettingsvermogen van haar man in het licht van een persoonlijke tragedie als een bewijs van zijn kracht – en de voorbereiding om de natie door de tragedie van Covid-19 te leiden.

‘De lasten die we dragen zijn zwaar, en we hebben iemand met sterke schouders nodig’, zei ze. “Ik weet dat als we deze natie aan Joe toevertrouwen, hij voor uw gezin zal doen wat hij voor ons heeft gedaan: breng ons samen en maak ons ​​gezond, help ons vooruit in onze tijd van nood, houd de belofte van Amerika voor ons allemaal na . “

In haar woorden werd Biden niet de militante, agressieve macho-man die door Trump wordt geïllustreerd, maar de machtige maar welwillende vaderfiguur die Amerika op dit moment nodig heeft.

Biden heeft de afgelopen maanden een soortgelijk beeld van zichzelf geschetst. In zijn toespraak op de Democratische conventie bracht hij een boodschap van empathie over aan degenen die dierbaren hebben verloren tijdens de pandemie. ‘Ik weet hoe het voelt om iemand van wie je houdt te verliezen’, zei hij. ‘Ik ken dat diepe zwarte gat dat zich in je borst opent. Dat je voelt dat je hele wezen erin wordt gezogen. Ik weet hoe gemeen, wreed en oneerlijk het leven soms kan zijn. “

Trump noemde ook degenen die hun leven hebben verloren aan Covid-19, en merkte op dat “veel Amerikanen helaas vrienden hebben verloren en dierbaren hebben gekoesterd door deze vreselijke ziekte.” Maar even later verwees hij in racistische termen naar het virus terwijl hij opschepte over zijn succesvolle oorlog ertegen.

En Biden had niet alleen empathie – hij beloofde ook Amerikanen te beschermen tegen toekomstige bedreigingen door te zeggen: “Ik zal Amerika beschermen. Ik zal ons tegen elke aanval verdedigen. Gezien en ongezien. Altijd. Zonder uitzondering. Elke keer.”

En hij beschuldigde Trump ervan hetzelfde te doen. “De president blijft ons vertellen dat het virus zal verdwijnen”, zei Biden. ‘Hij wacht steeds op een wonder. Nou, ik heb nieuws voor hem, er komt geen wonder. “

En, zo argumenteerde hij, “Onze huidige president heeft zijn meest fundamentele plicht jegens deze natie niet nagekomen. Hij heeft ons niet beschermd. Hij heeft Amerika niet beschermd. “

In wezen bood Biden niet alleen een andere, meer welwillende vorm van mannelijkheid dan Trump. Hij beschuldigde Trump er ook in wezen van dat hij tekortschoot in mannelijkheid – een slechte beschermer, een onverantwoordelijke rentmeester van het land en een shirker die op een wonder blijft wachten in plaats van hard te werken om mensen te beschermen.

“Er zijn veel verschillende manieren waarop mannelijkheid wordt voorgesteld”, zegt Du Mez. Er is Trump’s macho, roekeloze versie, en dan zijn er “modellen van mannelijkheid die prioriteit geven aan zelfbeheersing, stoïcisme en niet zeuren over dingen.” In zijn toespraak riep Biden in wezen Trump op omdat hij niet voldeed aan sommige van die andere modellen – omdat hij de schuld verlegde, geen verantwoordelijkheid nam en uiteindelijk zwak was in het licht van een uitdaging die zowel emotionele als fysieke kracht vereist. .

Trump op deze subtielere manier zwak noemen, kan politiek gezien een slimmere zet zijn dan praten over hem in elkaar slaan. De Republikeinse voorverkiezing in 2016 herinnerde ons eraan dat wanneer andere kandidaten Trump proberen te matchen met harde praat, “Trump uiteindelijk wint op dat specifieke terrein, omdat hij geen terughoudendheid heeft”, zei Du Mez.

En als hij zich blijft presenteren als een welwillende, empathische beschermer, zal Biden de kiezers zeker een duidelijk alternatief bieden voor Trumps borstkrampen – evenals een ander model voor jonge mensen van hoe een machtige man zich kan gedragen. “Hij drukt oprechte vreugde en gelach uit wanneer hij met andere mensen is, hij heeft gevoel voor humor over zichzelf, hij drukt warmte uit met zijn vrouw, hij geeft blijk van zorg voor zijn kinderen en hij heeft empathie voor de vreugde, het geluk en de pijn van anderen. , ”Zei Liu. “Zijn openheid voor zijn emoties en zijn emotionele band met anderen vormen de basis voor zijn intellect en zijn beslissingen.”

Het is natuurlijk ook veelzeggend dat de verkiezingen van 2020 nog steeds een wedstrijd tussen mannelijkheid zijn, met twee oudere blanke mannen die zich uitspreken over wie een betere patriarch voor het land zou zijn. In zekere zin zal de echte verbreding van Amerika’s ideeën over mannelijkheid misschien later moeten komen, wanneer (en als) degene die de volgende president is, ervoor kiest om de macht met anderen te delen en uiteindelijk de fakkel aan hen doorgeeft.

Biden heeft gebaren naar dit moment waarop hij spreekt over andere leiders in Amerika en in zijn campagne – met name senator Kamala Harris, zijn running mate die hem ooit krachtig uitdaagde over kwesties van systemisch racisme. Harris “is een krachtige stem voor dit land”, zei Biden vorige week in zijn toespraak. “Haar verhaal is het Amerikaanse verhaal.”

Maar het verhaal van Amerika is grotendeels geschreven door mannen als Biden. En zijn grootste kans om nieuwe soorten mannelijkheid voor de toekomst te modelleren, kan komen in de manieren waarop hij ervoor kiest om anderen het voortouw te laten nemen.Lees ook:  De media missen het echte verhaal van het racisme van Trump

Comments

comments