De pandemie als voorwendsel voor wijdverbreide digitale surveillance

De pandemie als voorwendsel voor wijdverbreide digitale surveillance

1 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Massale gegevensverzameling, het volgen van geolocaties en gezichtsherkenning zijn genormaliseerd in het klimaat van wijdverbreide angst voor besmetting. Maar deze bedreigingen voor de privacy, vrijheid en democratie zullen alleen maar groter worden met het opleggen van apps voor het traceren van contacten.

De COVID-19-reactie in heel Europa heeft geleid tot de wijdverbreide invoering van technologische bewakings- en volgmaatregelen die inbreuk maken op burgerlijke vrijheden en mensenrechten, en hoewel sommige drastische maatregelen gerechtvaardigd zouden kunnen zijn in een ongekende situatie, is de bredere zorg dat de verschillende aspecten van digitale opgelegd autoritarisme zal na deze crisis intact blijven.

In een klimaat van wijdverbreide angst en onzekerheid zijn maatregelen ingevoerd die voorheen ondenkbaar leken en die in andere omstandigheden waarschijnlijk sterk verzet zouden hebben gehad, zonder gepast onderzoek of ze in verhouding staan ​​tot de inspanningen om epidemieën tegen te gaan en dus de veiligheid waard zijn. vrijheid compromis bij de hand.

Zoals reeds gezien tijdens de lockdown-periode, laten de maatregelen die tot dusver zijn genomen veel ruimte voor machtsmisbruik en zullen ze alleen maar toenemen onder de constante dreiging dat het virus opnieuw opduikt.

Op technologie gebaseerde maatregelen gezien in Europa

Een van de eerste high-tech maatregelen die op grote schaal werden toegepast, was dronesurveillance, geïntroduceerd in België, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Polen, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk, om toe te zien op de naleving door het publiek van lockdown-voorschriften en sociale distantiëring.

De hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk oordeelde al snel dat het gebruik van drones onwettig was vanwege inbreuk op de privacy, aangezien de verzamelde gegevens het mogelijk maakten om de identiteit van de persoon die werd gevolgd te achterhalen, en drones die door de Griekse wetshandhavers werden gebruikt, werden onvoldoende gereguleerd om inbreuken op de privacy te voorkomen.

In Polen heeft de regering een applicatie geïntroduceerd die mensen onder quarantaine-orders ertoe aanzet om binnen 20 minuten selfies te uploaden om te bevestigen dat ze thuis zijn, geverifieerd door middel van gezichtsherkenning in combinatie met locatiegegevens, maar er is geen verklaring waarom afbeeldingen blijven zes jaar op overheidsservers, als het een tijdelijke oplossing is.

Rusland installeerde een netwerk van 100.000 camera’s voor gezichtsherkenning om in quarantaine geplaatste personen te volgen. Velen die alleen uitstapten om boodschappen te doen, werden binnen enkele minuten door de autoriteiten benaderd en vervolgens beboet wegens het overtreden van de regels, wat aangeeft dat de technologie is gekoppeld aan een uitgebreid netwerk van andere persoonlijke gegevens.

In Slowakije is een wet aangenomen die het Volksgezondheidsbureau toestaat locatiegegevens van smartphones te gebruiken om mensen in quarantaine te volgen, maar ondanks beweringen van de overheid dat er slechts beperkte gegevens zouden worden verzameld en alleen gebruikt in verband met de uitbraak, informatie over het geslacht, de leeftijd en straatnaam is gepubliceerd . Servië is een stap verder gegaan, waarbij president Aleksandar Vučić toegaf telefoonnummers te hebben gevolgd om de bewegingen van individuen te volgen, met name buitenlandse staatsburgers, en de burgers te waarschuwen “niet te proberen ons te misleiden door de telefoon op één plek achter te laten [tijdens het verhuizen] omdat we hebben een andere manier gevonden om bij te houden wie de regels overtreedt ”.

De politie in Bulgarije was in staat om informatie van telefoon- en internetexploitanten op te vragen en te verkrijgen over de privécommunicatie van burgers om personen in quarantaine te volgen, van waaruit de autoriteiten hun werkelijke locatie konden traceren en konden zien met wie ze spraken en welke websites ze bezochten.

Lees ook:  Leugens op Facebook, de winnende formule voor politici?

Roemenië , Duitsland en Liechtenstein hebben al biometrische armbanden getest op in quarantaine geplaatste burgers die, in het geval van de eerste, de locatie van de drager aangeven en de autoriteiten informeren of ze thuis zijn gebleven of naar buiten zijn gegaan.

Journalisten en mensenrechtenactivisten worden bedreigd

Hoewel de dreiging van valse informatie tijdens een pandemie natuurlijk zorgwekkend is, heeft het virus in veel landen als een handig voorwendsel gediend om afwijkende journalisten en mensenrechtenverdedigers te vervolgen.

Dunja Mijatović , commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, zei dat journalisten in Tsjechië, Servië en Italië ‘verhinderd zijn persconferenties bij te wonen, informatie van gezondheidsautoriteiten te verkrijgen of de activiteiten van wetshandhavers te documenteren’ maatregelen met betrekking tot desinformatie.

In Hongarije , waar de regering de gegevensbeschermingsrechten van de EU tijdens de crisis heeft opgeschort , kan iedereen die “valse” of “verdraaide” feiten publiceert, tot vijf jaar gevangenisstraf worden geconfronteerd, terwijl talloze burgers , en zelfs een lid van de oppositiepartij , al zijn bezocht door de politie voor online geplaatste berichten. In Bulgarije is een soortgelijke wet aangenomen , die de regering ook na de crisis wil handhaven. Roemenië afgedwongen een noodsituatie decreet dat, naast andere maatregelen, kon de volgorde van de take-down mededelingen voor websites en nieuwsberichten met “fake nieuws”, zonder de mogelijkheid van hoger beroep, terwijl in Turkije , tal van journalisten worden geconfronteerd met strafrechtelijk onderzoek en detentie voor rapportage over COVID-19.

Meer toezicht door apps voor het traceren van contacten

Toch hebben de afgelopen maanden gediend als de basis voor de verdere uitbreiding van het toezicht dat zal aankomen via door de overheid uitgegeven apps voor het traceren van contacten – die agressiever zullen worden gepusht op een meer dan waarschijnlijke tweede golf – omdat ze veel van het bovenstaande zullen bevatten en ruimte bieden voor ruimere schendingen van de privacy, de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEen onderzoek van Ogury uit mei 2020 wees uit dat er in de vijf meest bevolkte landen van Europa een ernstig gebrek aan vertrouwen bestaat in de bescherming van gegevens over apps voor het traceren van contacten.

In Frankrijk, waar slechts 2 procent van de bevolking de app heeft gedownload, zou 33 procent van de respondenten bereid zijn gegevens te delen en vertrouwt 63 procent hun overheid niet om hun informatie te beschermen. In Spanje vertrouwt 57 procent niet dat de overheid gegevens veilig opslaat, terwijl in Italië 59 procent zich zorgen maakt over gegevensbeveiliging, en 62 procent van de ondervraagden niet bereid is om gegevens te delen.

Lees ook:  Crisis en kansen: een positieve draai aan de huidige coronavirus pandemie

Zelfs in Duitsland, waar het aantal downloads van apps voor het traceren van contacten in 24 uur meer dan 6,5 miljoen bedroeg, werden vergelijkbare cijfers gezien met slechts 36 procent bereid om gegevens te delen en 60 procent vertrouwt hun regering niet op gegevensbeveiliging. Het VK, waarvan de gecentraliseerde app is verlaten, heeft het grootste wantrouwen ten opzichte van de overheid om gegevens op te slaan (60 procent).

En met een reden ook. Noorwegen werd gedwongen om de stekker eruit te trekken op de opsporing van contacten app na de nationale gegevensbeschermingsautoriteit zei dat het te invasief van privacy, terwijl in Polen , een senior software engineer stoppen van zijn regering PROTEGO Safe project na een ontmoeting met het ministerie van digitale zaken als ambtenaren wilde dat de app gegevens aan telefoonnummers zou koppelen, waardoor de anonimisering van gebruikers eenvoudig mogelijk zou zijn.

Zo’n 170 onderzoekers en wetenschappers in het VK die werkzaam zijn op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, hebben een gezamenlijke brief ondertekend over hun zorgen over dit systeem aan de app van de National Health Service (NHS).

“Het is van vitaal belang dat we, wanneer we uit de huidige crisis komen, geen instrument hebben ontwikkeld dat het verzamelen van gegevens over de bevolking of over bepaalde delen van de samenleving voor bewaking mogelijk maakt”, luidde de verklaring.

“Dergelijke invasieve informatie kan de ‘sociale grafiek’ bevatten van wie iemand fysiek heeft ontmoet gedurende een bepaalde periode. Met toegang tot de sociale grafiek kan een slechte actor (staat, particuliere sector of hacker) de echte activiteiten van burgers bespioneren. We zijn vooral zenuwachtig door de verklaring dat zo’n sociale grafiek inderdaad wordt nagestreefd door NHSX ”, de eenheid die verantwoordelijk is voor de digitale transformatie van de NHS.

Google en Apple – het wereldwijde duopolie van alle besturingssystemen waarop deze apps zullen draaien en de controle hebben over automatische API-updates – verklaarden dat ze hen uiteindelijk in staat zullen stellen ‘interactie mogelijk te maken met een breder ecosysteem van apps en overheidsinstanties voor de gezondheidszorg’, wat zou maak de creatie van de eerder genoemde ‘sociale grafiek’ mogelijk.

Er wordt vaak verdedigd dat deze apps op een ‘opt-in’-basis werken, maar de onvermijdelijke sociale en overheidsdruk om ze te gebruiken, of de waarschijnlijkheid dat ze een vereiste zijn voor werkplekken of vliegreizen, zal hun vrijwillig maken. status dubieus, waardoor het publiek in wezen wordt gedwongen zich te abonneren op kwetsbare versnelde software die de aard van ons leven fundamenteel zou veranderen.

Zelfs de WHO gaf toe dat de “effectiviteit van digitale nabijheidsregistratie om contactopsporing te ondersteunen onbekend blijft” en dat “er momenteel geen gevestigde methoden zijn om de doeltreffendheid van digitale nabijheidsregistratie te beoordelen”, terwijl Human Rights Watch ook vraagtekens plaatst bij dergelijke apps, waarschuwend voor zijn bredere bewakingsmogelijkheden.

Toepassingen die op ‘vrijwillige’ basis worden uitgevoerd, betekent niet noodzakelijk dat de verwerking van persoonsgegevens is gebaseerd op de toestemming van de gebruiker, aangezien de meeste openbare en particuliere entiteiten die bij dergelijke projecten betrokken zijn, niet willen onthullen hoe lang mensen worden gecontroleerd of hoe gegevens zullen worden bewaard. verzameld, noch vermelden of het verzamelen van gegevens zal stoppen zodra de pandemie afneemt.

Lees ook:  LAATSTADIUMKAPITALISME: Amerikaanse regering vreest dat China COVID-19-vaccin gratis weggeeft

De felle discussie binnen de EU over de vraag of dergelijke apps gecentraliseerd of gedecentraliseerd, opt-in of verplicht zullen zijn, gps of bluetooth, zijn dus overbodig, alleen een afleiding door belangrijkere overwegingen.

Van de constant evoluerende gegevens die duiden op een veel kleinere dreiging dan aanvankelijk werd gedacht, waarbij de CDC zijn beste schatting van het sterftecijfer van COVID-19 voor patiënten met symptomen bijwerkt tot 0,4 procent , tot andere onderzoeken naar antilichamen die aantonen dat ze veel meer hebben binnen hun systeem dan degenen die het virus hebben, en andere experts die volhouden dat dergelijke apps alleen effectief zouden zijn bij het prille begin van pandemieën, zijn er duidelijk bredere overwegingen die dergelijke apps weglaten.

Toch lijken de zorgen van professionals die buiten de consensus van de zelfzalfde ‘officiële’ stemmen zwaaien, aan dovemansoren gericht vanwege een steeds meer gecontroleerde en gelijkvormige informatiestroom, waardoor het COVID-19-angstmechanisme en de stringente technologische maatregelen die komen ermee, te activeren met een druk op de knop.

De constante dreiging van het opnieuw opduiken van het virus speelt rechtstreeks in de handen van regeringen die hebben aangetoond graag een strengere controle over hun bevolking op te leggen, gesteund door Big Tech-bedrijven met twijfelachtige staat van dienst op het gebied van privacy die tot de grootste begunstigden van de crisis .

Als gevolg hiervan zorgen apps voor het traceren van contacten en andere invasieve technologische maatregelen, die intrinsiek verbonden zullen zijn met zowat elk facet van ons leven, voor een beangstigende nieuwe realiteit als ze niet worden gecontroleerd en onder de loep worden genomen

BigTechtopia-project

Met de toonaangevende technologie van COVID-19 om een ​​nog prominentere rol te spelen in ons persoonlijke leven en in de samenleving als geheel, wordt de kwestie van een evenwicht tussen veiligheid, vooruitgang en vrijheid een urgent onderwerp.

De invloed van Big Tech in de publieke en politieke sfeer neemt toe, met deze schijnbaar niet te stoppen technologische verschuiving die ons naar een strikt conforme en gecontroleerde bevolking leidt.

BigTechtopia is een onafhankelijk mediaproject gemaakt door journalist Andreas Vou om transparantie te bieden over de technologische reuzen en om de punten tussen deze bedrijven en hun relaties te verbinden.

Omdat Europa zich middenin deze technische strijd tussen China en de VS bevindt, staat Europa voor een zware uitdaging om zowel de buitensporige technologische als politieke invloed van de bovengenoemde grootmachten af ​​te wenden door zijn meer voorzichtige privacywetten te handhaven en tegelijkertijd niet achter te blijven op zijn concurrenten. .

In samenwerking met het European Data Journalism Network, dat aantoonbare statistieken en cijfers aanmoedigt om verifieerbare informatie te verstrekken, probeert deze miniserie het publiek te helpen beter geïnformeerde keuzes te maken op gebieden die een bedreiging vormen voor de democratie en andere fundamentele pijlers van de samenleving, zoals vrijheid van meningsuiting, burgerlijke vrijheden en mensenrechten.Comments

comments