Herinfectie van het coronavirus – wat het eigenlijk betekent en waarom u niet in paniek moet raken

Herinfectie van het coronavirus – wat het eigenlijk betekent en waarom u niet in paniek moet raken

1 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Wetenschappers in Hong Kong hebben het eerste bevestigde geval gemeld van herinfectie met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, naar verluidt ondersteund door genetische sequenties van de twee afleveringen van de infecties van de 33-jarige man in maart en augustus 2020. maakte zich zorgen over wat dit zou kunnen betekenen voor onze kansen om de pandemie op te lossen. Dit is waarom ze zich geen zorgen hoeven te maken.

Ook in Nederland is een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zegt viroloog Marion Koopmans in een reactie op nieuws hierover uit Hongkong. Daar blijkt een man twee keer besmet geraakt met het coronavirus, dat officieel SARS-CoV-2 heet.

Bijna negen maanden na de eerste infectie met het nieuwe coronavirus hebben we zeer weinig bewijs voor herinfectie. Virologen begrijpen echter dat herinfectie met coronavirussen vaak voorkomt, en immunologen werken er hard aan om te bepalen hoe lang de kenmerken van beschermende immuniteit zullen aanhouden bij herstelde patiënten.

De zeldzame meldingen van herinfectie gingen tot nu toe niet vergezeld van gegevens over virussequentiebepaling, zodat ze niet konden worden bevestigd, maar ze zijn redelijk te verwachten en er is geen reden tot ongerustheid.

Onherbergzame gastheren

Ons lichaam wordt niet ongevoelig voor virussen als we herstellen van een infectie, maar in veel gevallen worden het onherbergzame gastheren. Bedenk dat ons lichaam, afgezien van herstel, vaak nog steeds dezelfde celtypen biedt – zoals cellen van de luchtwegen – waar virussen zich aan vastklampen en toegang krijgen tot een gezellig toevluchtsoord om zich te ontdoen en meer virussen te produceren. Deze doelwitcellen worden op geen enkele substantiële manier gewijzigd om toekomstige infecties te voorkomen maanden nadat het virus is gewist door de immuunrespons.

Als antilichamen en geheugencellen (B- en T-cellen) achterblijven na een recente infectie, is de nieuwe uitbreiding van het virus echter van korte duur en wordt de infectie onderdrukt voordat de gastheer er teveel lijdt – of zelfs maar merkt.

Dit lijkt het geval te zijn bij de patiënt uit Hong Kong, die geen symptomen vertoonde van de tweede infectie, die werd ontdekt na routinematige tests op de luchthaven. Zou hij ooit weten dat hij opnieuw besmet was als hij niet had gereisd? Waarschijnlijk niet. Een interessantere vraag is: was hij besmettelijk tijdens zijn asymptomatische tweede infectie?

Lees ook:  Denemarken sluit het GEHELE LAND af als reactie op de pandemie van het coronavirus

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat asymptomatische en presymptomatische mensen besmettelijk zijn en daarom is het verstandige officiële advies om gezichtsbedekkingen te dragen om besmetting van andere mensen te voorkomen en om afstand te houden om besmetting te voorkomen. Coronavirussen van eerdere verkoudheden hebben sommigen van ons voorzien van geheugen-T-cellen die ook kunnen mobiliseren tegen het nieuwe coronavirus, en dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen een ernstige ziekte worden bespaard.

Drie mogelijke uitkomsten

Dus hoe moeten we het nieuws ontvangen over herinfectie van herstelde individuen? Er zijn drie mogelijke uitkomsten van herinfectie met een vergelijkbaar virus: slechtere symptomen die tot een ernstigere ziekte leiden, dezelfde symptomen als bij de eerste infectie en verbetering van de symptomen die tot een mildere of geen ziekte leiden.

De eerste uitkomst staat bekend als ziekteverbetering en wordt opgemerkt bij patiënten die zijn geïnfecteerd met vergelijkbare virussen, zoals dengue . Er is geen bewijs voor het nieuwe coronavirus, ondanks meer dan 23 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 wereldwijd.

De tweede uitkomst, waarbij de patiënt tweemaal aan dezelfde ziekte lijdt, geeft aan dat er niet voldoende immunologisch geheugen is achtergelaten om te beschermen tegen herinfectie. Dit zou kunnen gebeuren als voor de eerste infectie geen antilichamen of T-cellen nodig waren om te worden opgelost, misschien omdat andere snel ingezette immuunafweermiddelen voldoende waren om het onder controle te houden.

Het uiteindelijke resultaat is een mildere infectie dankzij een gezond immuunsysteem dat antilichamen en geheugen-B- en T-celresponsen genereerde die lang genoeg aanhielden om van waarde te zijn tijdens de tweede blootstelling. Gezien de diversiteit aan antilichaam- en T-celresponsen gerapporteerd bij verschillende COVID-19-patiënten, verwachten we dat immuunbescherming – indien efficiënt – kan variëren bij verschillende mensen.

Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de potentie en duur van de kudde-immuniteit, het idee dat wanneer we een groot aantal herstelde patiënten bereiken die immuun zijn voor herinfectie, dit de meest kwetsbaren zal beschermen. Daarom is vaccinatie van cruciaal belang om op lange termijn beschermende immuunresponsen op te wekken en te behouden.

Vaccinatie kan krachtigere en langdurigere immuunresponsen opwekken in vergelijking met natuurlijke infectie, en deze kunnen indien nodig worden ondersteund door herhalingsvaccinaties. Dit is de reden waarom wetenschappers niet verrast waren te horen dat er aanwijzingen zijn voor herinfectie. Het ontbreken van symptomen bij de patiënt in Hongkong is zeer goed nieuws.

Lees ook:  Vijf massa-waanideeën Amerikanen houden nog steeds stand over de pandemie van het coronavirus en het economische "herstel"

Comments

comments