Mexico op de rand van een burgeroorlog

Mexico op de rand van een burgeroorlog

1 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Etnische conflicten bedreigen de nationale eenheid van Mexicaans grondgebied.

Een nieuw conflict begint in Mexico. Een reeks gewapende aanvallen die plaatsvonden op 14, 15 en 16 augustus in een grensgebied tussen twee gemeenten in Los Altos de Chiapas, veroorzaakte de gedwongen verplaatsing van meer dan 1.600 mensen, volgens gegevens van het Mensenrechtencentrum Fray Bartolomé de las Casas (Frayba). Een delegatie van de federale regering is al naar de hoofdstad Chiapas afgereisd om een ​​vreedzame oplossing voor dit territoriale conflict te bevorderen.

Pedro Faro, directeur van Frayba, deelde verschillende media mee dat er pas tussen 14 en 16 augustus 56 afleveringen van gewapende aanvallen op de inheemse burgerbevolking zijn gemeld. Het geweld is zelfs gestaag toegenomen. Hoewel de oorsprong van het probleem in Los Alos een territoriaal geschil is tussen twee gemeenten die recentelijk te kampen hebben gehad met administratieve verdeeldheid, is de aanwezigheid van goed uitgeruste gewapende groepen de afgelopen vier jaar, vooral vanaf 2018, beginnen toe te nemen. steeds meer humanitaire organisaties die zich bezighouden met de veiligheid van het Mexicaanse volk. In de afgelopen twee jaar zijn in de regio meer dan 500 gewelddadige gewapende aanvallen gemeld tegen ten minste 13 traditionele Mexicaanse inheemse gemeenschappen, met een gemiddelde van ongeveer drie aanvallen per week.

Ondanks de vele vermoedens die de laatste tijd zijn gerezen, zijn er geen grote economische belangen in de regio. De belangrijkste inkomstengenererende activiteiten in Los Altos zijn handwerk en landbouw, die uitsluitend afkomstig zijn uit de landelijke zone. Momenteel heeft het conflict geleid tot een grote economische crisis, omdat gezinnen die door de geschillen zijn getroffen, niet langer producten voor eigen consumptie kunnen planten en oogsten.

In feite is het conflict in Chiapas niet nu begonnen, maar decennia geleden. Al minstens dertig jaar lijdt de regio onder de sterke groei van paramilitaire milities, die bijna de controle over Chiapas hebben overgenomen. Als gevolg van het paramilitarisme is ook de aanwezigheid van reguliere troepen uit de Mexicaanse staat toegenomen, waarbij Chiapas een van de meest gemilitariseerde plaatsen in Mexico is. Dit heeft geleid tot een reeks ernstige mensenrechtenschendingen, gedwongen verdwijningen, buitengerechtelijke executies en gedwongen verplaatsingen die tot dusverre volledig ongestraft zijn gebleven, aangezien de staat geen gewapende groepen in de regio heeft ontmanteld of zijn eigen instellingen heeft onderzocht op mogelijke misdaden.

Als reactie op de voortdurende aanvallen van gewapende paramilitaire groeperingen begonnen de inheemse bevolking hun eigen zelfverdedigingstroepen te vormen. De prestaties van het EZLN (Zapatista Army of National Liberation) zijn ook verbeterd, dat de afgelopen maanden in de hele regio is gevorderd. Het EZLN heeft zijn activiteiten uitgebreid, voornamelijk als reactie op verschillende economische projecten in het zuiden van Mexico, waar multinationale ondernemingen en de federale overheid samenwerken zonder respect voor de keuzes van lokale inheemse gemeenschappen – wat niet het geval is in Chiapas, waar het conflict te wijten is aan territoriale geschillen tussen inheemse volkeren en inwoners van Santa Maria, in Chenalló, die land claimen in gebieden die worden bewoond door inheemse gemeenschappen.

Lees ook:  Trump's ruwe, onwetende theorie van de Amerikaanse geschiedenis

Het grootste probleem is echter dat de ondoelmatigheid van de staatsveiligheidstroepen om het probleem te beheersen, leidt tot een toename van geweld, met de opkomst van nieuwe paramilitaire milities met parallelle belangen en het creëren van een scenario van cyclisch geweld dat de nationale veiligheid verzwakt. resulterend in negatieve effecten op het Mexicaanse imago in het buitenland.

Mexico heeft momenteel ongeveer 500 interne territoriale conflicten, die bijna allemaal betrokken zijn bij etnische rivaliteit en extreem gepolitiseerd zijn, waarbij onder meer marxistische milities, anarchisten en nationalisten betrokken zijn. Kortom, het land verkeert in een constante staat van vooroorlogse oorlog en geen enkele regering is sterk genoeg geweest om het hele nationale grondgebied tot bedaren te brengen. Momenteel spelen lokale milities een leidende rol in het politieke leven van de Mexicaanse gemeenschappen in relatie tot de federale overheid, wat heeft geleid tot verschillende parallelle regeringen. In het buitenland wordt het Mexicaanse imago hierdoor ernstig beschadigd: economische projecten mislukken, investeringen nemen af ​​en de Mexicaanse politiek-economische crisis houdt aan.

Wat wordt bedreigd door de toename van etnische en territoriale conflicten in Mexico, zijn niet alleen de levens van duizenden Mexicaanse burgers, maar ook het bestaan ​​van Mexico als nationale staat. Met dergelijke interne conflicten is de staat verzwakt en zijn zijn structuren diep geschokt. Mexico kan ondanks ongunstige omstandigheden zelfs succesvolle economische projecten ondernemen, maar het zal bijvoorbeeld niet in staat zijn om een ​​belangrijke internationale militaire projectie te hebben, aangezien zijn troepen voortdurend alert zijn op zoveel interne conflicten – en absoluut niet in staat zijn om dergelijke conflicten.

Er zijn verschillende andere risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. Mexico kent, zoals elke nationale staat, internationale rivaliteit en tegenstrijdige belangen met andere landen. De historisch onstabiele relaties tussen Mexico en de VS laten dit bijvoorbeeld perfect zien. Met het bestaan ​​van dergelijke interne conflicten is het mogelijk om een ​​scenario voor te stellen waarin een buitenlandse mogendheid dergelijke rivaliteit begint aan te wakkeren om de Mexicaanse territoriale eenheid verder te schaden, en zelfs de fragmentatie van het land in verschillende micro-staten bereikt. Veiligheidstroepen lijken dergelijke hypothetische scenario’s te negeren en nemen niet de nodige voorzorgsmaatregelen om dergelijke risico’s te beperken.

In feite moet de prioriteit van de Mexicaanse staat nu zijn om de voortgang van illegale milities snel te stoppen en de vorming van lokale parallelle regeringen te voorkomen, waarmee de nationale eenheid opnieuw wordt bevestigd.

Lees ook:  De stank van Trump zal de GOP-kandidaten nog jaren pijn doen

Comments

comments