Nucleaire oorlog: een gedachte-experiment

Nucleaire oorlog: een gedachte-experiment

1 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Rusland heeft   de  videobeelden vrijgegeven  van de grootste nucleaire explosie aller tijden, de Arctische ontploffing van de zogenaamde “Tsaar Bomba” in 1961.

De explosie was  1.500 keer krachtiger  dan die welke Hiroshima en Nagasaki samen verwoestten, en tien keer krachtiger dan alle munitie die tijdens de hele Tweede Wereldoorlog tot ontploffing was gebracht. Zijn paddestoelwolk was 68 mijl hoog, meer dan zeven keer de hoogte van de Mount Everest. Het was 95 mijl breed. Het  leverde 50 megaton op , maar had met de op dat moment beschikbare technologie twee keer zoveel kunnen opleveren.

De beelden zijn een lust voor het oog en dienen als een ontnuchterende herinnering dat we niet alleen al generaties lang op dezelfde planeet leven als deze vreselijke dingen, maar dat de enige reden dat we er nog zijn, is door puur dom geluk. We zijn centimeters verwijderd van een totale nucleaire oorlog, niet  één keer , niet  twee keer , maar  vaak tijdens de laatste koude oorlog  vanwege miscommunicatie en technische storingen, die gemakkelijk de andere kant op hadden kunnen gaan als de zaken maar een klein beetje anders waren geweest.

En nu is Amerika op weg naar snel escalerende nieuwe koude oorlogsspanningen met niet  één  maar  twee  nucleair bewapende naties, en flirten met Armageddon is nog geen jota veiliger geworden. Mensen beschouwen nucleaire impasses als de leiders van nucleair bewapende naties die elk een vinger over “de knop” houden, maar in werkelijkheid zijn  er duizenden individuen  in de wereld die het vermogen hebben om onafhankelijk een nucleaire oorlog te beginnen, een van die dit gemakkelijk zouden kunnen doen vanwege verwarring, miscommunicatie of andere onvoorziene omstandigheden te midden van oplopende spanningen.

Nucleair vakmanschap heeft zo ontzettend veel bewegende delen, met zo ontzettend veel dingen die mis kunnen gaan. Het is een onmogelijke situatie om de controle over te houden.

Lees ook:  AI is het nieuwe wapen bij uitstek in de wereldwijde wapenwedloop

Een  rapport uit 2014,  gepubliceerd in het tijdschrift  Earth’s Future,  ontdekte dat er slechts de ontploffing van 100 kernkoppen nodig zou zijn om 5 teragrammen van zwart roet tientallen jaren in de stratosfeer van de aarde te werpen, waardoor de zon wordt geblokkeerd en de fotosynthese van planten onmogelijk wordt. Dit zou gemakkelijk elk terrestrisch organisme kunnen verhongeren dat niet eerst stierf aan straling of klimaatchaos. China heeft honderden kernwapens; Rusland en de Verenigde Staten  hebben er duizenden .

We zitten in de problemen. De enige reden waarom we het ons niet realiseren, is omdat Anderson Cooper en Chris Wallace ons niet vertellen dat we dagelijks in de problemen zitten, zoals ze zouden doen als de reguliere journalistiek zou bestaan. We hebben minstens evenveel problemen als in 1961; we denken gewoon dat we veiliger zijn omdat we geluk hebben gehad tijdens de laatste koude oorlog.

In feite zijn we aantoonbaar in meer gevaar, omdat  de Verenigde Staten post-primaat ingaan  nu China stijgt en niet-gebonden regeringen doorgaan met het  opbouwen van een wereldorde  die niet afhankelijk is van  de Amerikaanse dollar  of de  Amerikaanse hegemonie . Die realiteit staat op het punt hals over kop te botsen in een heersende orthodoxie in  Washington  dat de unipolaire overheersing van de VS koste wat het kost behouden moet blijven. Een onvermijdelijke onttroning die beantwoordt aan een ideologie die beweert dat onttroning nooit mag komen.

Een in het nauw gedreven dier is gevaarlijk, vooral een dier met hoektanden en klauwen. Een stervend rijk is gevaarlijk, vooral een met kernwapens.

No Title

Today is the International Day against Nuclear Tests.The only way to guarantee that nuclear weapons are never used or tested again is to eliminate them.(THREAD) #nuclearban #AgainstNuclearTests #IDANT pic.twitter.com/KwyoLvnj1d

Met dat in gedachten wil ik een gedachte-experiment aanbieden.

Stel je voor dat je nu een trilling voelt en ga uit het raam kijken en je ziet een paddenstoelwolk aan de horizon groeien.

Lees ook:  Is het toeval dat de Bill en Melinda Gates Foundation vorig jaar november een exacte simulatie van de coronavirus heeft laten uitvoeren

Probeer je echt voor te stellen hoe dat op dit moment zou zijn.

Plaats jezelf daar echt en doorloop in je eigen tempo de volgende vragen:

Wat voel je?

Waar is de eerste plaats waar je geest naar toe gaat?

Hoe voel je je over je dierbaren?

Ben je blij met hoeveel tijd je de laatste tijd met ze hebt doorgebracht?

Ben je blij met hoe je ze behandelt?

Ben je tevreden met hoe je je leven leidt?

Zou u zeggen dat uw prioriteiten waren waar ze hadden moeten zijn?

Heb je de afgelopen maand al je tijd en mentale energie besteed op een manier die je nu ideaal vindt?

Besteed je je tijd en mentale energie op de manier waarop je het zou hebben uitgegeven als je je bewust was geweest van het feit dat er elk moment een nucleaire oorlog zou kunnen uitbreken?

Omdat – en dit is het einde van het gedachte-experiment – kan  elk moment een nucleaire oorlog  uitbreken.

nucleaire oorlog

Het is belangrijk om met dit feit rekening te houden. Wonen op dezelfde planeet als Armageddon-wapens en een wereldwijd contract van wederzijds verzekerde vernietiging zou iets moeten zijn waarvan je je terdege bewust bent, en iets waarmee je zoveel mogelijk op existentieel niveau hebt geworsteld. Omdat het je leven bedreigt, en dat van iedereen die je kent, in elke seconde die voorbij tikt.

Je moet je hiervan bewust zijn, en dat bewustzijn zou je moeten veranderen. Het zou uw manier van leven moeten veranderen. Het zou de manier waarop u uw tijd en uw mentale energie besteedt, moeten veranderen. Omdat u niet gegarandeerd een seconde verder bent dan degene waarin u deze zin leest.

Niet worstelen met de realiteit dat nucleaire vernietiging op elk moment boven ons hoofd hangt, is hetzelfde als niet worstelen met de existentiële realiteit van je eigen sterfelijkheid. Het is dat persoonlijk relevant voor jou. Het is net zo nalatig als geen rekening te houden met je trauma’s uit je kindertijd of je plaats in het universum. Als je de realiteit van een nucleaire impasse nog niet echt hebt overwogen, zelfs als het rijk dat je bewoont zich in nieuwe koude oorlogsescalaties stort, ben je helemaal niet echt met jezelf.

Lees ook:  Waarom zorgt een eenvoudige verordening ter bescherming van de volksgezondheid ervoor dat mensen doen alsof vrijheid absoluut is?

Dit gaat over jou. Persoonlijk. Net zoveel als al het andere in je leven gaat over jou. Omdat het alle mogelijkheden heeft om je leven en alles erin op elk moment te beëindigen.

No Title

New declassified footage shows the detonation of the Soviet Union’s 50 megaton Tsar Bomba, the most powerful nuclear weapon ever created and tested https://t.co/kRndXfZzPs pic.twitter.com/v4mFPOAg1b

Het negeren van deze realiteit is net zo absurd als het negeren van een vreemdeling die je elk moment van je leven met een pistool tegen je hoofd volgt. Als je zin hebt in een ander gedachte-experiment, plaats jezelf dan even in die situatie, want het is hetzelfde als wat er nu gebeurt. Het enige verschil is dat als dat pistool afgaat, het je niet alleen doodt. Het doodt iedereen.

Streef een leven van uitmuntendheid na en leef elk moment alsof het je laatste zou kunnen zijn, want dat kan natuurlijk ook. En zorg er vooral voor dat je alles doet wat in je vermogen ligt om het bewustzijn te vergroten en je te verzetten tegen de waanzin van de situatie waarin we ons nu bevinden. Als God het verhoede dat we ooit die paddestoelwolk uit ons raam zien, willen we op zijn minst in staat zijn om te zeggen dat we alles hebben gedaan wat we konden, en dat we de tijd die we hier hadden optimaal hebben benut.

Comments

comments