5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Extreemrechts, anti-vaxxers en complottheoretici verenigen zich

Berlijn

 16 total views,  6 views today

Met tienduizenden ‘Coronavirus’-demonstranten die dit weekend massaal de straten van Berlijn binnenstormden, overweegt Musa Okwonga wat er nodig is om de extremistische dreiging waarmee Duitsland wordt geconfronteerd serieus te nemen

Als het gaat om de opkomst van extreemrechts, kun je je afvragen welke vorm van waarschuwing effectief zal zijn.

Als de waarschuwing moet werken, kan het duidelijk niet van een Joodse stem komen. Als een joodse stem goed genoeg was, zouden er voldoende mensen in de stad Berlijn luisteren. Maar ze luisteren niet, en daarom daalde een menigte van bijna 40.000 mensen, onder wie talloze neonazi’s en andere antisemieten, in het weekend neer in de hoofdstad voor een protest.

Dat protest, trots gesteund en bijgewoond door Holocaustontkenners, ging op schreeuwende afstand van het Holocaustmonument zelf voorbij. Dit is de reden waarom Bini Guttmann, de voorzitter van de Europese Unie van Joodse Studenten, onlangs in een staat van wanhoop naar Twitter ging . “Dit is een schande”, merkte hij op. “Dit moet eindelijk serieus worden genomen door de politiek!”

In alle eerlijkheid tegenover sommige politici – maar nog steeds te weinig – werd dit gevaar overwogen door verschillende leden van de Berlijnse Senaat, die probeerden te voorkomen dat het protest doorging, maar hun beslissing in hoger beroep door een onafhankelijke rechtbank werd vernietigd.

Racisme muteert altijd, en ze hebben een krachtige gemeenschappelijke oorzaak gevonden bij complottheoretici, die onder andere geloven dat de pandemie vervalst is.

Sommigen zullen misschien beweren dat het protest gewoon een noodzakelijke stap was om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Toch is het moeilijk in te zien welk doel wordt gediend met gebeurtenissen die niet alleen een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid vormen, maar ook eindigen in algemeen voorspelde gewelddaden .

Als het gaat om het waarschuwen voor de gevaren van het toestaan ​​van gewelddadige extreemrechtse activisten in zulke aantallen door de straten te laten zwerven, doen zwarte stemmen er niet toe. In plaats daarvan moest Tupoka Ogette, een vooraanstaande Duitse schrijfster, haar twee jonge zoons waarschuwen die dag niet de deur uit te gaan, tenzij het nodig was, voor het geval ze enkele van deze personages zouden tegenkomen . Toevallig deden sommige andere jonge zwarte mensen dat wel . 


Een gevaarlijke nieuwe coalitie

Nogmaals, er zou kunnen worden aangevoerd – zoals verschillende commentatoren hebben gedaan – dat deze demonstranten niet representatief zijn voor de Duitse samenleving, maar dat ze in plaats daarvan een luidruchtige maar uiteindelijk zeer kleine minderheid vertegenwoordigen. Maar als je dat doet, mis je een cruciaal punt, namelijk dat ze de opkomst van grootschalig extreemrechts activisme in de Duitse straten in een alarmerend tempo mainstreamen.

Eerdere demonstraties van deze aard rommelden de hele zomer door bij honderden tot een paar duizend bezoekers. Nu, in slechts twee weken tijd, hebben we een menigte van ongeveer 20.000 en 40.000 mensen gezien in het centrum van Berlijn. Deze wissels zijn niet te snuffelen.

Het is niet zo lang geleden dat het extreemrechtse contingent van Berlijn tijdelijk enige tijd weghaalde van het marcheren, omdat het werk zo onbelonend was gemaakt door de inspanningen van antifascisten. Racisme muteert echter altijd, en ze hebben een krachtige gemeenschappelijke oorzaak gevonden bij complottheoretici, die onder andere geloven dat de pandemie is vervalst en dat de Amerikaanse president Donald Trump is gestuurd als redder om de ‘Deep State’ te ondermijnen.

Nu zijn ze tevoorschijn gekomen, naast de anti-vaxxers en complottheoretici. Nu hebben ze de kracht in aantallen waarnaar ze op zoek waren. 

Het is voor velen verleidelijk om de volgelingen van QAnon te bespotten omdat ze een loze dreiging vormen, maar de meer beangstigende realiteit is dat mensen met zulke gepassioneerde overtuigingen niet snel ergens heen gaan.

Robert Claus, een van de meest vooraanstaande Duitse autoriteiten op het gebied van extreemrechts, heeft de laatste tijd hetzelfde opgemerkt. “Niemand mag de fout maken de poging tot bestorming van de Reichstag door neonazi’s af te doen als een dwaze daad”, schreef hij op Twitter. “Zulke beelden en situaties motiveren, inspireren en euforiseren de scène. Ze creëren nieuwe rechtse terroristische cellen. “

De grimmige waarheid is dat extreemrechts rondscharrelt voor een anti-establishment-verhaal dat het zou kunnen uitbuiten tijdens de COVID-19-pandemie – en dankzij de anti-mask-beweging hebben ze het gevonden.

De manier waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Coronavirus-crisis aanpakt, werd met overweldigende instemming ontvangen door het Duitse publiek, een periode waarin haar meest extreme tegenstanders bitter in de marge zaten. Maar nu zijn ze tevoorschijn gekomen, naast de anti-vaxxers en complottheoretici. Nu hebben ze de kracht in aantallen waarnaar ze op zoek waren. 

Geweld en infiltratie

Waar zal dit naartoe leiden? Zoveel is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de huidige reisrichting niet bemoedigend is.

Extreemrechts is er niet in geslaagd om grote winsten te boeken in de peilingen en heeft daarom schijnbaar zijn pogingen tot verstoring ter plaatse geïntensiveerd.

Er is een sterk toenemend aantal vermoedelijke brandstichtingen in Neukölln, een raciaal diverse wijk van Berlijn, en er zijn hernieuwde berichten – nieuws dat voor het eerst werd bekendgemaakt door het onderzoeksteam van Taz – over de substantiële infiltratie van de Duitse strijdkrachten en veiligheidsdiensten . Sawsan Chebli, een vooraanstaand politicus in de hoofdstad, heeft onlangs een doodsbedreiging van een van de meest beruchte leden van extreemrechts moeten trotseren .

De meest opmerkzame analyse kwam van de auteur Sascha Lobo, die verontrust was dat de demonstratie zou kunnen betekenen dat marcheren naast neonazi’s voor veel mensen nu het nieuwe normaal zou kunnen worden .

Voor een middag in Berlijn was dat zeker het geval, en dat zal gevolgen hebben voor veel minder progressieve delen van de wereld – want als dat kan gebeuren in het hart van Berlijn, kan het overal gebeuren. Dat was de boodschap die de extremisten met succes hebben verzonden, en we moeten de resultaten met aanzienlijk ongemak afwachten.

Ondertussen blijft de vraag: naar welke stemmen zullen ze luisteren om doorslaggevende maatregelen te nemen? 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments