4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Duitsland, niet Rusland, moet vragen beantwoorden over de zaak Navalny

Alexei Navalny

 11 total views,  5 views today

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische regering bijna beschuldigd van poging tot moord in het vreemde geval van Alexei Navalny, de dissidente figuur die naar verluidt in coma ligt in een Berlijns ziekenhuis.

Merkel sprak nadat een Duits militair laboratorium eerder deze week had aangekondigd dat het “ondubbelzinnig bewijs” had dat Navalny was vergiftigd met “Novichok”, een zenuwgas van militaire kwaliteit uit het Sovjettijdperk.

“Het roept serieuze vragen op die alleen de Russische regering kan en moet beantwoorden”, zei Merkel tegen persverslaggevers. De beweringen van de kanselier werden onmiddellijk bevestigd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het hoofd van de NAVO, die elk van Moskou ter verantwoording raakten.

De Russische regering verwierp de beschuldigingen en zei dat  ze ten onrechte werden geuit. Het merkte op dat de Duitse autoriteiten Moskou niet rechtstreeks op de hoogte brachten van zijn claims, maar eerst communiceerden met zijn westerse bondgenoten. Er is meer dan een suggestie dat de westerse reactie wordt gecoördineerd op spoorwegbeschuldigingen tegen Rusland zonder dat Moskou een eerlijk proces krijgt. Er is een vermoeden van schuld dat in strijd is met een eerlijk proces en een diplomatiek protocol. En dit is natuurlijk niet de eerste keer als het gaat om westerse minachtende relaties met Rusland.

In tegenstelling tot westerse beweringen dat Rusland vragen moet beantwoorden over de Navalny-zaak, is het zeer aan de Duitse autoriteiten om hun “bevindingen” toe te lichten en te staven met verifieerbaar bewijs. Anders komt het neer op geruchten en insinuaties.

Ten eerste zeggen de Duitsers dat ze “ondubbelzinnig bewijs” hebben dat Navalny vergiftigd was met Novichok, naar verluidt uit tests die zijn uitgevoerd op zijn bloedmonsters. Maar het Duitse militaire laboratorium en de doktoren in Berlijn hebben Rusland geen biomateriaal geleverd zodat Rusland onafhankelijk de vermeende detectie van Novichok kan verifiëren.

Ten tweede hebben de Russische artsen die Navalny voor het eerst behandelden nadat hij plotseling ziek werd tijdens een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou op 20 augustus bevestigd dat ze uitgebreide toxicologische tests hebben uitgevoerd op zijn biologische vloeistoffen en organen, en ze hebben geen sporen van gifstoffen. Specifiek geen sporen van organofosfaat zenuwgassen. De Russische medici concludeerden dat Navalny mogelijk ziek is geworden door een stofwisselingsstoornis, zoals een extreem lage bloedsuikerspiegel.

De Russische artsen die Navalny behandelden en mogelijk zijn leven hebben gered door hun snelle tussenkomst, zeiden dat ze de aanwezigheid van cholinesteraseremmers hebben ontdekt die het zenuwstelsel aantasten, maar dergelijke stoffen kunnen worden veroorzaakt door een breed scala aan klinische geneesmiddelen, waaronder geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van diabetes waaraan Navalny naar verluidt lijdt.

Het cruciale punt is echter dit: de Russische toxicologische tests vonden geen aanwezigheid van Novichok of enig ander dergelijk zenuwgif in het lichaam van Navalny. De Russische medici hebben naar verluidt nog steeds de originele lichaamsmonsters die zijn genomen toen Navalny in Rusland werd behandeld. Het zijn de Duitsers die beweren Novichok te hebben ontdekt, maar tot dusver hebben ze geen verifieerbaar bewijs geleverd. Het is hun woord ervoor, dat is alles.

Er zijn meer vragen die beantwoord moeten worden. Navalny werd op 22 augustus onder zware druk van Duitsland en andere westerse staten naar Moskou overgevlogen van Rusland naar Berlijn om zijn verhuizing toe te staan. Waarom de urgentie om dit te doen? Waarom gaf Moskou toe door deze vreemde buitenlandse interventie in zijn interne aangelegenheden toe te staan?

Als het Kremlin op de een of andere manier had beraamd om Navalny schade toe te brengen met Novichok of een ander gif, waarom zou Moskou dan zijn verhuizing naar Berlijn toestaan, waar toxicologische tests het vermeende complot zouden blootleggen? Dat scenario is onlogisch.

Navalny’s assistenten beweerden onmiddellijk dat hij vergiftigd was toen hij ziek werd. Ze zeiden dat hij misschien vergiftigd was door het drinken van thee op de luchthaven van Tomsk voor zijn vlucht. Maar camerabeelden laten zien dat Navalny het drankje door een assistent wordt overhandigd. Dus als iemand de intoxicatie van Navalny van de drank had bedoeld, zouden ze niet hebben geweten dat hij de persoon was die de drank ontving.

Bovendien hebben de Russische wetenschappers die Novichok hebben uitgevonden  categorisch verklaard dat als het zenuwgas op de een of andere manier bij de Navalny-zaak betrokken was, hij waarschijnlijk inmiddels dood zou zijn en niet in coma. Ook zeggen ze dat zijn assistenten en degenen die Navalny behandelden aan boord van de vlucht vanuit Tomsk, onvermijdelijk besmet en ziek zouden zijn geweest, zo dodelijk is dit chemische wapen.

Laten we samenvatten. Navalny had geen gifstoffen in zijn lichaam en in het bijzonder geen organofosfaat zenuwgassen van het Novichok-type, aldus de Russische toxicologen. Laten we ze het voordeel van twijfel geven. Het gif werd – naar verluidt – pas ontdekt door het Duitse militaire laboratorium vijf dagen nadat Navalny afgelopen weekend in het ziekenhuis van Berlijn was ontvangen. Toch delen de Duitsers – en dit is cruciaal – hun bio-bewijs niet met Rusland. In plaats daarvan hebben ze zich haastig gemaakt om samen met hun westerse bondgenoten ernstige beschuldigingen te uiten tegen Moskou. Zonder een ketting van verifieerbaar bewijs is dit een aanfluiting van een eerlijk proces.

Waar dit allemaal op vertrouwt, is het vermoeden van schuld, evenals grote vooroordelen die voortkomen uit russofobie, en het inroepen van dubieuze, onbewezen gevallen uit het verleden, zoals de vermeende vergiftiging in 2018 van de Britse dubbelagent Sergei Skripal in Salisbury. De verblijfplaats van Skripal en zijn dochter Yulia, een Russisch staatsburger, blijft een mysterie dat alleen de Britse autoriteiten kunnen onthullen, maar hun vreemde zaak wordt naar Moskou gegooid om voor verantwoording te nemen, net als de huidige Navalny-zaak.

De timing van de Navalny-zaak is ook belangrijk. Er spelen verschillende geopolitieke factoren een rol. Ten eerste is er het isolement van Washington bij de Verenigde Naties in hun poging om Iran opnieuw sancties op te leggen vanwege het nucleaire akkoord. Deze week kwamen Russische, Chinese, Britse, Franse en Duitse diplomaten bijeen in Wenen in een poging om de internationale nucleaire deal te redden, ondanks Amerikaanse sabotage-inspanningen. De zaak Navalny “vergiftigt” de diplomatieke eenheid om het nucleaire akkoord te verdedigen.

Een andere geopolitieke factor is de politieke onrust in Wit-Rusland. Washington en de Europese Unie lijken de onrust te exploiteren om de betrekkingen tussen Rusland en zijn buurland te destabiliseren. De zaak-Navalny past in een agenda om Moskou te ondermijnen en zijn betrekkingen met Minsk te belemmeren.

Een derde factor – en dit is misschien wel de belangrijkste – is het gasleveringsproject Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland. De 1.200 kilometer lange pijpleiding van $ 11 miljard is door de regering-Trump intensief het doelwit van ontsporing. Er zijn ook pro-Washington-politici in de regerende Duitse christen-democratische partij die volhardend zijn in hun verzet tegen de ambitieuze stimulering van de energiehandel tussen Rusland en Europa.

De New York Times kopte op 3 september: “Navalny-vergiftiging verhoogt de druk op Merkel om de Russische pijpleiding te annuleren”.

Vorige week benadrukte Merkel dat de Navalny-zaak geen invloed had op de voltooiing van het Nord Stream 2-project. Deze week beweert de Duitse militaire inlichtingendienst dat Novichok werd gebruikt om Navalny te vergiftigen, en nu staat Merkel onder verhoogde druk om het Nord Stream 2-project te verlaten. Zoals altijd moet de oude criminoloog-vraag wie er wint, hier voorop staan.

Er zijn inderdaad verschillende serieuze vragen die moeten worden beantwoord in de zaak Navalny. Maar het zijn Duitsland en zijn westerse bondgenoten die het beste in staat zijn om antwoorden te geven, niet Rusland.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments