4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Hof: Wilders is schuldig aan groepsbelediging, maar krijgt geen straf

Wilders

 13 total views,  3 views today

Geert Wilders is met zijn ‘minder Marokkanen’-toespraak in 2014 te ver gegaan, maar niet schuldig aan het aanzetten tot haat of discriminatie. Dat oordeelde het Gerechtshof Den Haag zojuist. Met zijn speech heeft Wilders zich wél schuldig gemaakt aan groepsbelediging, vindt het hof. Toch krijgt hij geen straf of boete.

Geert Wilders on Twitter: “Aankomst extra beveiligde rechtbank Schiphol voor uitspraak Hof.Terwijl Marokkanen die onze steden in de fik zetten er meestal mee weg komen en nooit een rechtbank van binnen zien net als Minister van Grapperhaus die ongestraft zijn eigen regels overtreedt. #Wildersproces pic.twitter.com/d3EImSPi1z / Twitter”

Aankomst extra beveiligde rechtbank Schiphol voor uitspraak Hof.Terwijl Marokkanen die onze steden in de fik zetten er meestal mee weg komen en nooit een rechtbank van binnen zien net als Minister van Grapperhaus die ongestraft zijn eigen regels overtreedt. #Wildersproces pic.twitter.com/d3EImSPi1z

Het hof heeft Wilders vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie, maar dus wel veroordeeld voor groepsbelediging. “Onnodig grievend”, zegt het hof over deze uitspraken. “Ook al is die gedaan in de context van het politieke debat.”

Geert Wilders on Twitter: “Iedereen bedankt voor de steun!We zullen het vandaag zien. Is Nederland nog een rechtsstaat is waar politici de waarheid mogen spreken? Of een corrupt land zonder scheiding der machten waar politici van de oppositie in een politiek proces veroordeeld worden?#Wildersproces pic.twitter.com/0fkHsh55rz / Twitter”

Iedereen bedankt voor de steun!We zullen het vandaag zien. Is Nederland nog een rechtsstaat is waar politici de waarheid mogen spreken? Of een corrupt land zonder scheiding der machten waar politici van de oppositie in een politiek proces veroordeeld worden?#Wildersproces pic.twitter.com/0fkHsh55rz

“Hij heeft de eer en waardigheid van Marokkanen aangetast. Dergelijke uitspraken kunnen een bijdrage leveren aan polarisatie binnen de samenleving”, zei het hof vanmiddag.

Rik Konijnenbelt on Twitter: “Samengevat: Wilders schuldig aan groepsbelediging voor de uitlatingen op 19 maart 2014, de minder Marokkanen-uitlatingen.Krijgt geen straf. / Twitter”

Samengevat: Wilders schuldig aan groepsbelediging voor de uitlatingen op 19 maart 2014, de minder Marokkanen-uitlatingen.Krijgt geen straf.

In cassatie

Geert Wilders legt zich niet neer bij de veroordeling van het hof. Hij kondigde direct aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak. “Nederland is een corrupt land geworden”, zei Wilders direct na afloop van de uitspraak.

“Ik zal altijd doorgaan”, vervolgde hij strijdvaardig. “Dit zal mij en de PVV sterker maken.”

Geert Wilders on Twitter: “MIJN REACTIE OP VONNIS HOF#Wilderproces #Wilders#corruptnederland #vrijheidvanmeningsuiting pic.twitter.com/8BYAk8RAlI / Twitter”

MIJN REACTIE OP VONNIS HOF#Wilderproces #Wilders#corruptnederland #vrijheidvanmeningsuiting pic.twitter.com/8BYAk8RAlI

Geen politiek proces

Er was volgens het gerechtshof geen sprake van een politiek proces, zoals de PVV-leider zelf telkens heeft betoogd. Het Openbaar Ministerie heeft zelfstandig de beslissing genomen tot vervolging over te gaan, wegens de omstreden uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’.

Wilders was ervan overtuigd dat toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie invloed heeft uitgeoefend op die beslissing, maar volgens het hof is dat niet gebleken. Ook heeft de minister of zijn ministerie zich volgens het hof niet bemoeid met de strafzaak.

‘Minder, minder!’

Meer of minder

In 2014 vroeg Wilders in een Haags café of het publiek ‘meer of minder Marokkanen’ wilde, waarop luidkeels ‘minder’ geschreeuwd werd. Enkele dagen eerder deed hij soortgelijke uitspraken op een markt in Den Haag. Het was het begin van een zes jaar voortslepende rechtszaak.

Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord.

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op omdat de rechtbank de veroordeling voldoende vond. Zowel het OM als de politicus gingen in beroep. In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro geëist.

Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken.

Grootste oppositiepartij

Hoewel hij als beklaagde in het verdachtenbankje belandde, heeft Wilders daar in de peilingen nooit onder geleden. Zijn PVV is nog steeds de grootste oppositiepartij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. In de zwaarbeveiligde rechtbank wist Wilders van het strafbankje namelijk ook een podium te maken. Dat deed hij voor een groot deel via Twitter.

Via datzelfde kanaal bedankte hij vanochtend ook zijn volgers en gaf nogmaals aan dat een eventuele veroordeling voor hem de corruptie van de Nederlandse rechtsstaat aan zou tonen. ‘Iedereen bedankt voor de steun! We zullen het vandaag zien’, schrijft Wilders. ‘Is Nederland nog een rechtsstaat is waar politici de waarheid mogen spreken? Of een corrupt land zonder scheiding der machten waar politici van de oppositie in een politiek proces veroordeeld worden?’

Eis: 5000 euro boete

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. In hoger beroep is in juli 2019 een geldboete van 5000 euro geëist, maar daar ging het gerechtshof dus niet in mee. Ook werd Wilders dus opnieuw vrijgesproken voor het aanzetten tot discriminatie.

Het is nog niet duidelijk of Wilders, danwel het OM, in cassatie gaat.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments