Pelosi en de kapper: de regels zijn van toepassing – voor alle anderen


Nancy Pelosi, de Democratische meerderheidsleider in het Amerikaanse Congres en dappere ripper van trompetprediking, heeft een geloofwaardigheidsprobleem. En zelfs als de  WELT , dat überhaupt een van de weinige Duitse mediaberichten is, het als een kleinigheid wil laten lijken, zit er nog iets meer achter. Ze was “in de val gelokt”, stelt Pelosi, die op een bewakingsvideo van een kapsalon in San Francisco verscheen.  In de  salon,  zonder  masker. En dat waar destijds salons alleen  buiten  en  met mee waren Mask mocht individuele klanten bedienen. Die WELT laat het incident lijken alsof het een complot was van het verkiezingscampagneteam van Trump, dat FOXNEWS natuurlijk met smaak kannibaliseerde. Toch zijn er enkele details die niet in de WERELD worden genoemd, maar die belangrijk zijn om de opwinding te begrijpen die Pelosi’s kapsel minder beïnvloedt dan haar houding.

Allereerst moet u weten dat maskervereisten, afstandsregels of zelfs de gedwongen sluiting van winkels zaken zijn van de individuele staten of provincies. Er zijn veel staten die helemaal geen lockdown hebben en slechts zeer weinig en flexibele beperkingen hebben, zoals maskervereisten en etiquette. In Californië, en vooral in San Francisco, geldt hier een strikt regime. Het kiesdistrict waarvoor Pelosi in de Tweede Kamer zit, maakt deel uit van de stad waar de bovengenoemde regels voor het bezoek aan de kapper ook gelden – ze moet dus weten wat deze regels zijn en ze mag ze natuurlijk niet negeren. En zelfs als dat niet het geval is – sinds wanneer beschermt onwetendheid tegen straf?

Erica Kious, de eigenaresse van de “E Salon” salon in San Francisco, legde in een  video op Facebook uit dat Pelosi niet zomaar in haar salon kwam opdagen, maar dat een assistente Pelosis deze afspraak had gemaakt met een van de freelance kappers die in Kious werkten ‘ Salon heeft een plek gehuurd. Pelosi probeerde eerst een afspraak te maken in haar appartement, maar dat weigerde haar kapper. In plaats daarvan werd er een afspraak gemaakt in de salon waar Pelosi – en dat is precies wat de bewakingsvideo’s laten zien – geen masker droeg.

“Doe wat ik zeg, niet wat ik doe”

Is het gek om op zulke kleine schaaltjes rond te rijden? Eigenlijk wel, maar we leven in dwaze tijden en wie – om welke reden dan ook – de economie volledig tot stilstand brengt en regels handhaaft die zelfs duidelijk ongrondwettelijk zijn, zou niet verbaasd moeten zijn als de gereguleerde mensen nauwgezet zijn over hoe degenen gedragen die hen de beperkingen opleggen. Zeker omdat overtredingen onderhevig zijn aan hoge boetes.

Pelosi draait echter gewoon de rollen om, beschuldigt de saloneigenaar ervan haar in de val gelokt te hebben en ziet haar eigen verantwoordelijkheid alleen als in de val gelopen. Pelosi eist nu niets minder dan een  verontschuldiging  van Erica Kious. Onze Bundesgruß-Steinmeier had in ieder geval de moed om zich te verontschuldigen voor zijn gebrek aan masker en afstand in een vriendelijke selfieronde.

“Doe wat ik zeg, niet wat ik doe” is helaas het motto van juist die politici die snakken naar harde sancties, beperkingen en verboden. De lockdown kan voor hen niet volledig zijn, de straf voor overtredingen – zoals de maskervereiste – kan niet zwaar genoeg zijn. Of het nu Pelosi zonder masker bij de kapper is of Steinmeier zonder masker tijdens een groepsfoto op vakantie – naar mijn mening komt de schijnbare nalatigheid voort uit de zekerheid dat de regel voor iedereen kan gelden, maar niet voor iemand die denkt een beetje verder op de ladder van betekenis te zijn geklommen .

Het maakt me niet zoveel uit of en wanneer Merkel, Steinmeier, Trump, Pelosi of Biden maskers dragen. Ik verklaar alleen maar dat ik mezelf net zo weinig angst voor weglating toesta als duidelijk Steinmeier of Pelosi. En ik verwacht net zo goedkoop met zo’n insubordinatie weg te komen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord