Assange’s Amerikaanse uitleveringshoorzitting wordt maandag hervat; Het publiek moet opkomen om deze oorlog tegen de journalistiek te bestrijden

Assange’s Amerikaanse uitleveringshoorzitting wordt maandag hervat; Het publiek moet opkomen om deze oorlog tegen de journalistiek te bestrijden

6 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Alleen door onze moed om onrecht echt het hoofd te bieden en solidair te zijn met waarheidsvertellers, kunnen we een einde maken aan deze illegale vervolging van de vrije pers en onze eigen democratie terugvorderen. 

Nozomi HAYASE

De uitleveringshoorzitting van WikiLeaks-oprichter Julian Assange begint op maandag 7 september in de Old Bailey, het Central Criminal Court in Londen en kan drie of vier weken duren. Assange  is aangeklaagd  wegens 17 beschuldigingen van spionage en één beschuldiging van samenzwering met een bron om de Computer Fraud and Abuse Act te schenden voor zijn berichtgeving over de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan en de martelingen in Guantánamo Bay.

Deze aanklachten tegen Assange maken deel uit van een oorlog tegen de journalistiek. Dit is de eerste keer dat de Spionage Act van 1917 is gebruikt om een ​​journalist te vervolgen, in dit geval een Australisch staatsburger die materiaal publiceert van buiten de VS.

De gruwelijke aanval op het Eerste Amendement werd naakt tijdens de februari-fase van de Britse hoorzitting over het Amerikaanse verzoek om Assange’s uitlevering. Op de eerste dag van wat zich ontvouwde als een grotesk showproces, werd Assange tweemaal onderworpen aan stripfouilleringen, elf keer geboeid, en zijn legaal materiaal werd in beslag genomen door gevangenispersoneel. In de rechtszaal werd hij   , in strijd met de aanvaarde internationale norm, vastgehouden achter een glazen ruit in het bijzijn van particuliere beveiligers, weg van zijn advocaten.

Misbruik van proces

De vervolging van Assange is altijd politiek gemotiveerd geweest. Nils Meltzer, de speciale VN-rapporteur voor foltering,  erkende  het gecoördineerde machtsmisbruik door westerse regeringen die bij deze zaak betrokken waren. Na een bezoek aan Assange in de gevangenis met zijn medische team in mei 2019, meldde hij   dat de oprichter van WikiLeaks duidelijke symptomen vertoonde van langdurige psychologische marteling.

Van zijn huisarrest en willekeurige detentie binnen de Ecuadoraanse ambassade in Londen tot zijn opsluiting in de Belmarsh-gevangenis, Assange is door de staat met extreme wreedheid behandeld en zijn fundamentele rechten zijn ernstig geschonden.

Jarenlang, terwijl hij binnen de ambassade was, werd Assange medische zorg ontzegd, de toegang tot frisse lucht en zonlicht geweigerd door de weigering van de Britse regering om zijn recht op asiel te eren – in strijd met  de uitspraken  van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie. Zijn activiteiten  stonden onder voortdurend toezicht  van een Spaanse beveiligingsaannemer, die in het geheim namens de CIA werkte. Bewijs uit Assange’s eigen uitleveringszaak onthulde zelfs   een CIA-verband om hem te vergiftigen.

Van verschillende ernstige  belangenconflicten met  betrekking tot de rechter die toezicht  hield op zijn zaak tot een  gedocumenteerde vernietiging van bewijsmateriaal door de aanklager, gecombineerd met Assange’s langdurige gebrek aan toegang tot zijn advocaten, heeft zijn zaak een aanzienlijk niveau van misbruik van proces met zich meegebracht.

Naarmate deze laatste aflevering van ‘journalism on trial’ nadert, wordt de politieke aard van de zaak duidelijker. Op 24 juni 2020, halverwege de uitleveringszaak van Assange, introduceerden de Amerikaanse aanklagers   een tweede vervangende aanklacht, waarbij ze de aard van het uitleveringsverzoek veranderden door de reikwijdte van de aanklachten uit te breiden (zonder de aanklachten zelf te wijzigen). Tijdens de administratieve hoorzitting van 27 juli stelden de advocaten van Assange   dat deze last-minute wijziging door de regering-Trump een poging was om de hoorzitting uit te stellen tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorbij zijn, en dat de Amerikaanse procureur-generaal deze zaak daardoor verder manipuleerde voor politieke doeleinden.

Om de zaken nog erger te maken, is het proces van de Britse rechtbank vol administratieve  chaos  en verkeerde behandeling van technische problemen. Reporters Without Borders (RSF) heeft in deze zaak regelmatig geprobeerd om op afstand toezicht te houden op administratieve hoorzittingen, maar  meldt  extreme moeilijkheden vanwege de voortdurende belemmeringen voor de toegang tot de procedure. Journalisten  werden in de wacht gelaten,  zodat ze helemaal niet naar de teleconferentie konden luisteren, en zelfs als ze toegang kregen, was de procedure vaak onhoorbaar. Op een gegeven moment werden zelfs de advocaten  uitgesloten  van het teleconferentiesysteem. Assange zelf heeft geklaagd dat hij niet alle procedures kon horen. Erger nog, bij verschillende gelegenheden ‘vergat’ de gevangenis hem gewoon te  bevrijden naar de videogesprekskamer op tijd voor geplande hoorzittingen.

Crisis van de westerse liberale democratie

De Amerikaanse uitleveringszaak van Assange getuigt van de diepere crisis van de westerse liberale democratie. Wat is onthuld, is een wijdverbreide ineenstorting van systemen van verantwoording en een gevaarlijke trend naar autoritarisme. De bronnen achter WikiLeaks-publicaties hebben vaak hun vrijheid (en mogelijk hun leven) opgeofferd om het publiek op deze precieze kwesties te wijzen.

De voormalige inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger, Chelsea Manning, heeft een geclassificeerde Amerikaanse militaire video vrijgegeven waarin de Apache-helikopter wordt afgebeeld die onschuldige burgers vermoordt in de voorstad van Irak. WikiLeaks-publicatie van  de Collateral Murder-video , samen met de release van de Afghan War Diaries en het Iraq War Log, werd een belangrijke catharsis voor veel Amerikanen, waardoor ze de legitimiteit van oorlog en de acties van hun eigen regering in twijfel trokken.

Hun vrijgave van documenten van Strategic Forecasting (Stratfor), het particuliere, in Texas gevestigde wereldwijde inlichtingenbedrijf (naar verluidt aan WikiLeaks geleverd door computerprogrammeur en politiek activist Jeremy Hammond)  onthulde  de innerlijke werking van de alomtegenwoordige bewakingsstaat, gedeeltelijk gepleegd door contracterende instanties. De publicatie van  de Global Intelligence Files – meer dan vijf miljoen e-mails van Stratfor – onthulde de spionageactiviteiten van het bedrijf op mensenrechtenactivisten over de hele wereld. Emails opgenomen discussies over arrestatie Assange, en een plot om te  gaan na  “elke persoon gekoppeld aan Wiki [lekken]”.

Openbaarmaking van vertrouwelijke documenten [” Vault 7 “] die afkomstig waren van het uiterst geheime beveiligingsnetwerk van de CIA ( naar verluidt vrijgegeven  door de voormalige CIA-ingenieur Joshua Schulte) onthulde CIA-cyberwapens, waaronder hun eigen versie van NSA-cyberspionage met de mogelijkheid om hack elke Android of iPhone, evenals Samsung-tv’s en zelfs de elektronische bedieningselementen van auto’s. De buitensporige macht van het bureau is aangetoond via drone-aanvallen en hun betrokkenheid bij spionage tijdens de Franse presidentsverkiezingen.

Plicht van een geïnformeerd publiek

Die jonge Amerikaanse klokkenluiders hebben moedig gehandeld om de geheimen van de regering te onthullen, in de overtuiging dat mensen het recht hebben te weten wat regeringen en bedrijven achter gesloten deuren doen. Ze zaten binnen deze instellingen, die zagen wat volgens hen een gevaarlijke en ongrondwettige activiteit was, en wilden verandering. Ze liepen een groot risico om die verandering in gang te zetten met vertrouwen in het vermogen van een geïnformeerd publiek om de machtigen ter verantwoording te roepen.

Tijdens een hoorzitting tijdens haar vervolging wegens het vrijgeven van het grootste lek van geheime documenten in de geschiedenis, las Manning   een persoonlijke verklaring voor waarin de motivatie achter haar acties werd beschreven:

Ik geloofde dat als het grote publiek, vooral het Amerikaanse publiek, toegang had tot de informatie. . . dit zou een binnenlands debat kunnen oproepen over de rol van het leger en ons buitenlands beleid in het algemeen.

Lees ook:  Zweedse terugtrekking toont het geval van Bogus Case voor Assange's detentie
Tijdens zijn hoorzitting over de veroordeling deelde Hammond ook een soortgelijke veroordeling. Hij  vertelde  hoe zijn act werd geïnspireerd door zijn voorloper Chelsea Manning en haar moed om de wreedheden van Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan aan de kaak te stellen:

Ze nam een ​​enorm persoonlijk risico om deze informatie te lekken – in de overtuiging dat het publiek het recht had om te weten en hoopte dat haar onthullingen een positieve stap zouden zijn om een ​​einde te maken aan dit misbruik. . . Ik moest me afvragen of Chelsea Manning in de verschrikkelijke nachtmerrie verviel van de gevangenis die vecht voor de waarheid, zou ik met een goed geweten minder kunnen doen als ik in staat was? Ik dacht dat de beste manier om solidariteit te tonen, was om door te gaan met het blootleggen en bestrijden van corruptie.

WikiLeaks gaf, door een bom te laten vallen op de Amerikaanse Central Intelligence Agency,  aan  dat de vermeende bron achter de publicatie van Vault 7 het materiaal zou hebben vrijgegeven in een poging om een ​​publiek debat over de cyberwapens van de CIA op gang te brengen (Joshua Schulte  is aangeklaagd – tweemaal – met betrekking tot de Vault 7-lekken).

Door hun dappere klokkenluiders hebben deze toegegeven of vermeende WikiLeaks-bronnen de plicht van de burgers uitgevoerd om machtsmisbruik te controleren. In plaats van alleen maar te wensen en hopen op verandering, streefden ze er actief naar om die verandering te worden. Toen ze werden geconfronteerd met fraude, misbruik en wangedrag, weigerden ze te zwijgen en spraken ze zich uit. Ze herinnerden ons aan de vitale rol van een geïnformeerd en betrokken publiek in een functionerende democratie.

Vervolging van geweten

Assange verschafte door zijn werk met WikiLeaks middelen voor zijn bronnen om het recht van het publiek op kennis te verdedigen en om mensen te betrekken bij een democratisch proces om gerechtigheid te herstellen. WikiLeaks, met talloze prestigieuze journalistieke prijzen, heeft laten zien hoe zijn unieke model van ‘ wetenschappelijke journalistiek ‘ – geïnspireerd door het geweten van gewone mensen en gevoed door authentieke, ongerepte documenten – een kracht kan gebruiken die krachtig genoeg is om onderdrukking uit te dagen, zelfs van een supermacht. .

Vanaf de publicatie in 2007 van het Kroll-rapport over officiële corruptie in Kenia, dat   de uitkomst van de nationale verkiezingen beïnvloedde , tot het blootleggen van  het morele bankroet  van de grootste bank van IJsland in 2009, hebben WikiLeaks-publicaties  geleid tot  wereldwijde revolutionaire opstanden en hebben ze mensen over de hele wereld mondiger gemaakt. . Amerikaanse kabellekken die in 2010 via sociale netwerksites werden gedeeld,  brachten  de corrupte Tunesische dictator Ben Ali omver .

De Amerikaanse regering reageerde krachtig op die golven van klokkenluiders en vervolgde agressief degenen die handelden uit geweten. Voor het leveren van het bewijs van de Amerikaanse oorlogsmisdaden, werd Manning in een kooi in Koeweit, de Quantico Marine Brig te zetten, en werd vastgehouden veel verder dan de wettelijke termijn in omstandigheden die de speciale VN-rapporteur inzake foltering  zei  bedroeg martelen. Ze werd uiteindelijk veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, zeven jaar  uitzit voordat president Barack Obama  haar straf omzette vlak voordat ze haar ambt in 2017 verliet.

In 2019 werd Manning  opnieuw  naar de gevangenis gestuurd omdat hij weigerde vragen te beantwoorden bij een grand jury met betrekking tot de onthullingen van WikiLeaks 2010. De enorme omvang van de pogingen van de regering om haar neer te halen, bracht haar tot het punt waarop ze  probeerde  zelfmoord te plegen terwijl ze in de gevangenis zat.

Voor het blootleggen van de innerlijke werking van de alomtegenwoordige bewakingsstaat, werd Hammond beschuldigd van elektronische infiltratie en werd hij veroordeeld tot maximaal 10 jaar. Hij  bracht  veel tijd door in eenzame opsluiting en zijn communicatierechten waren beperkt. In 2019 werd hij  ook geroepen  om zitting te nemen in een grand jury die WikiLeaks-publicaties onderzoekt. Net als Manning weigerde ook hij mee te werken aan de geheime procedure en  werd hij  verachtelijk bevonden . Hij blijft in de gevangenis en lijdt stilletjes.

Na een gedeeltelijk nietig proces werd de vermeende CIA-klokkenluider Joshua Schulte  onlangs  opnieuw aangeklaagd in zijn WikiLeaks-gerelateerde zaak. Hij  zit nog steeds  in hechtenis in New York, tot zwijgen gebracht door een vorm van juridische limbo.

Hoop van democratie

Nu, met de vervolging van Assange, probeert het Amerikaanse rijk het geweten voor eens en voor altijd te verpletteren en de laatste overblijfselen van de democratie te vernietigen. Assange wordt al meer dan 500 dagen vastgehouden in de maximaal beveiligde gevangenis van Londen, samen met moordenaars en terroristen, voor het blootleggen van de oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten door de Amerikaanse regering (en hun bondgenoten). Hij loopt nu het risico van uitlevering aan de VS, waar hij geen eerlijk proces kan krijgen.

Als hij wordt veroordeeld, zou Assange worden veroordeeld tot 175 jaar gevangenisstraf en worden onderworpen aan  speciale administratieve maatregelen  (SAM’s), bekend als de donkerste hoek van het Amerikaanse federale gevangenissysteem. Deze barre omstandigheden maken niet alleen een gevangene maar ook hun advocaten de mond. Hij zou volledig geïsoleerd worden, afgesneden van de buitenwereld. Mogelijk een leven lang.

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International erkennen de ernstige bedreiging van de mediavrijheid overal en  hebben zich  krachtig verzet tegen deze politieke vervolging van Assange. Journalisten over de hele wereld  zijn samengekomen  om de vrijheid van Assange te verdedigen. Ze hebben kritiek geuit op de gevaarlijke stap van de Amerikaanse regering om fundamentele journalistieke activiteiten te criminaliseren.

Meer dan 200 artsen  hebben zich uitgesproken  tegen de voortdurende foltering en medische verwaarlozing van de Australische journalist en hebben de Britse regering opgeroepen om de uitleveringsprocedure tegen Assange te beëindigen. Een hele reeks advocaten en juridische academici  hebben  hun bezorgdheid geuit over de vele schendingen van de fundamentele mensenrechten, burgerrechten en politieke rechten van Assange en eisten zijn onmiddellijke vrijlating.

Aangezien de uitleveringsprocedure deze maand wordt hervat, zal de spot met justitie doorgaan. Op dit laatste moment voordat het licht van transparantie uitgaat, terwijl onze samenleving snel ontaardt in despotisme, roept onze gedeelde toekomst op dat een geïnformeerd publiek opstaat en zijn plicht doet om de macht ter verantwoording te roepen. Het geweten van gewone mensen is onze beste hoop in deze duisternis. Alleen door onze moed om onrecht echt het hoofd te bieden en solidair te zijn met waarheidsvertellers, kunnen we een einde maken aan deze illegale vervolging van de vrije pers en onze eigen democratie terugvorderen.

commondreams.org

Lees ook:  Productie massafascisme hysterie

Comments

comments