De uitleg van de politie die Jacob Blake neerschoot

De uitleg van de politie die Jacob Blake neerschoot

6 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Blake’s schietpartij heeft tot intense protesten, een professionele sportstaking en vurige retoriek van president Trump geleid.

Midden in Amerika’s zomer van protesten tegen politiegeweld en racisme, is een nieuwe schietpartij van een zwarte man viraal gegaan: die van de 29-jarige Kenosha, Wisconsin, inwoner Jacob Blake.

Blake overleefde de schietpartij en zei in een video gemaakt in het ziekenhuis waar hij wordt behandeld dat hij “niets dan pijn” heeft gehad.

No Title

JacobBlake released this powerful video message from his hospital bed today, reminding everyone just how precious life is. #JusticeForJacobBlake pic.twitter.com/87CYlgPDBj

‘Je leven, en niet alleen je leven, je benen … kunnen zo van je worden afgenomen,’ zei Blake in de video, met zijn vingers knipend.

Blake’s vader vertelde de Chicago Sun-Times dat zijn zoon vanaf zijn middel verlamd is. Rusten Sheskey , een blanke officier die zeven jaar oud is bij de politie van Kenosha, schoot Blake op 23 augustus naar verluidt zeven keer in de rug van dichtbij.

De schietpartij leidde tot lokale protesten (waarbij een 17-jarige burgerwacht twee mensen doodde ), deed de nationale onrust weer oplaaien, zette professionele atleten aan tot staking en is een centraal aanspreekpunt geworden voor democraten en republikeinen, aangezien elke partij het als bewijs probeert te gebruiken van het onvermogen van de andere kant om te regeren.

Nu heeft de FBI een burgerrechten geopende onderzoek naar de schietpartij, in combinatie met een onderzoek door de Wisconsin Department of Justice. En zowel de democratische presidentskandidaat Joe Biden als zijn running mate, senator Kamala Harris, hebben opgeroepen tot de schutter van Blake om strafrechtelijk te worden vervolgd .

Sheskey en de andere twee agenten ter plaatse – Vincent Arenas en Brittany Meronek – zijn met administratief verlof geplaatst . Arenas en Sheskey schoten allebei Blake met Tasers neer voordat deze met een pistool op hem schoot; Meronek was ter plaatse. Maar deze ontwikkelingen en hun impact op Blake en zijn familie werden overschaduwd door een nationaal gesprek over wat Blake’s schietpartij betekent en wat de resulterende protesten zeggen over de staat Amerika.

Blake’s schietpartij, vastgelegd op video door een omstander, ging snel viraal en zette de aanhoudende nationale protesten tegen politiegeweld en voor burgerrechten die begonnen na de moorden op Breonna Taylor en George Floyd verder op gang.

In Kenosha reageerden demonstranten snel op de video. Uren nadat de schietpartij had plaatsgevonden, verzamelden demonstranten zich in het centrum van Kenosha; bij de resulterende opstand werden gebouwen en autoparken in brand gestoken en demonstranten die vuurwerk lanceerden, botsten met politieagenten in oproeruitrusting die traangas afvuurden.

Onmiddellijk na die opstand riep de gouverneur van Wisconsin Tony Evers de Nationale Garde van de staat in om de gelederen van de lokale wetshandhaving te versterken en de avondklok van de stad af te dwingen .

Meer leden van de Nationale Garde werden ingezet tijdens de derde nacht van opstanden – een nacht waarop gewapende burgers op wacht stonden buiten lokale bedrijven. Een van die burgers, de 17-jarige Kyle Rittenhouse uit Illinois, werd gearresteerd en beschuldigd van moord bij het neerschieten van drie mensen, van wie er twee stierven.

Die schietpartij heeft op zijn beurt geleid tot een nog grotere aanwezigheid van de Nationale Garde – en tot Evers die de inzet van federale wetshandhavers accepteerde onder druk van president Donald Trump om dat te doen. Trump heeft de opstanden in Kenosha en in andere steden neergezet als symptomen van wanbeheer en heeft geprobeerd ze te gebruiken om te beweren dat hij de presidentskandidaat is die “ LAW & ORDER! ” naar de Verenigde Staten. Democraten zoals presidentskandidaat Joe Biden hebben geprobeerd om de schuld voor geweld naast opstanden aan de voeten van de president te leggen.

Blake’s moeder, Julia Jackson, heeft politici gepleit om “ons land te herstellen”, terwijl ze de vernietiging veroordeelde die plaatsvond tijdens de vroege opstanden in Kenosha. “Als zijn moeder, verbrand alsjeblieft geen eigendommen en veroorzaak geen ravage en vernietig je eigen huizen in de naam van mijn zoon”, zei ze op CNN na de eerste twee nachten van protesten.

In Kenosha hebben demonstranten gehoor gegeven aan Jackson’s verzoek, maar hebben hun demonstraties voortgezet. En in de hele VS heeft Blake’s schietpartij nieuwe urgentie gegeven aan demonstraties in andere steden en dorpen, waardoor de oproepen van demonstranten die zeggen dat Amerikanen de straat op moeten blijven gaan om de schadelijke cyclus van politiegeweld te bestrijden, druk uitoefenen op wetgevers om de Politie.

Volgens een politierapport werd de politie zondag om 17:11 uur naar de plaats van een huiselijk incident geroepen in de wijk Wilson Heights in Kenosha. Het ministerie van Justitie van Wisconsin merkt op dat de politie naar de buurt werd geroepen door een vrouw die om hulp vroeg omdat “haar vriend aanwezig was en niet op het terrein mocht zijn”.

In de audio van het incident kan een coördinator worden gehoord die zegt: “Jacob Blake hoort daar niet te zijn en hij nam de sleutels van klager en weigert ze terug te geven.”

Na de schietpartij vertelden verschillende getuigen Kenosha News dat Blake net na 17.00 uur probeerde een “verbale woordenwisseling” tussen twee vrouwen te verbreken. Om 5:15 uur waren er drie agenten ter plaatse, waarvan er één verzocht om meer agenten te sturen.

Er zijn twee video’s verschenen van de interactie van de agenten met Blake. De eerste, die viraal ging, toont de schietpartij van Blake; de tweede laat iets zien van wat er in de seconden daarvoor gebeurde.

In die tweede video is te zien hoe Blake, gekleed in een wit hemdje en een zwarte korte broek, probeert op te staan ​​terwijl twee agenten worstelen om hem tegen de grond te drukken; schreeuwen verschillende omstanders overal. Na ongeveer 15 seconden kun je Blake zien staan ​​en lopen voor een grijs busje. Alle drie de officieren ter plaatse hebben wapens op hem gericht; twee volgen hem rond het busje.

Dit is waar de eerste video begint. Blake kan worden gezien terwijl hij rond de voorkant van een grijs busje loopt, van de passagierszijde komt en naar de bestuurderskant gaat. Twee agenten volgen Blake op de voet.

Beide officieren hebben hun wapens op Blake’s rug gericht. Veel mensen zijn te horen schreeuwen. Terwijl Blake het portier aan de bestuurderskant opent, grijpt een officier het uiteinde van Blake’s tanktop. Het strekt zich uit als Blake probeert in het voertuig te komen; zeven schoten worden op Blake’s rug afgevuurd . Geen enkele andere officier opende het vuur. De claxon van het busje galmt, de officier blijft Blake’s overhemd vasthouden en een vrouw gilt aan de zijkant van het voertuig waar Blake werd neergeschoten. Een van de agenten duwt de vrouw weg en de video van 19 seconden loopt ten einde.

Blake blijft in het ziekenhuis. De kogelbeschadiging dwong artsen naar verluidt om het grootste deel van Blake’s dikke darm en dunne darm te verwijderen; zijn nieren, lever en arm waren ook ernstig beschadigd.

In een verklaring van het ministerie van Justitie wordt opgemerkt dat agenten Blake probeerden te arresteren; Na de schietpartij zei Daniel Miskinis, hoofd van de politie van Kenosha, dat Blake momenteel gearresteerd is “wegens een uitstaand bevel voor derde graads aanranding “.

Het is niet duidelijk of de officieren die naar Wilson Heights werden geroepen, probeerden Blake te arresteren vanwege dit bevel. Het is duidelijk dat ze Tasers voor het eerst gebruikten om te proberen hem te arresteren; de Wisconsin DOJ-verklaring zegt dat het niet-dodelijke wapen ‘er niet in slaagde Blake te stoppen’.

De politie zei in een verklaring dat Blake onmiddellijke hulp ontving en naar het ziekenhuis in Milwaukee werd overgevlogen. De procureur-generaal, Josh Kaul, heeft gezegd dat Blake had opgemerkt dat hij een mes in zijn bezit had toen de schietpartij plaatsvond. Ambtenaren van de afdeling haalden het mes van de vloerplaat aan de bestuurderskant van Blake’s voertuig.

De politie van Kenosha heeft geen lichaamscamera’s, dus droegen de agenten er geen op het moment van het incident, aldus de verklaring.

Jacob Blake’s familie behield burgerrechtenadvocaat Benjamin Crump, die ook de familie van George Floyd vertegenwoordigt. Volgens een verklaring van Crump werd Blake door de politie neergeschoten in het bijzijn van zijn drie jonge zonen, die in het voertuig zaten.

“We hebben allemaal de gruwelijke video gezien waarin Jacob Blake verschillende keren in de rug werd geschoten door de politie van Kenosha,” zei Crump in de verklaring. ‘Erger nog, zijn drie zonen waren er getuige van dat hun vader instortte nadat hij met kogels was doorzeefd. Hun onverantwoordelijke, roekeloze en onmenselijke acties kostten bijna het leven van een man die gewoon probeerde het goede te doen door in te grijpen in een huiselijk incident. Het is een wonder dat hij nog leeft. “

Ondertussen hebben zowel Biden als Harris de officier die Blake neerschoot, opgeroepen voor aanklacht. “Ik denk dat er een grondig onderzoek moet komen en op basis van wat ik heb gezien, lijkt het erop dat de officier moet worden aangeklaagd”, zei Harris in een interview op 28 augustus. En toen hem op 2 september werd gevraagd of hij het met haar eens was, zei Biden dat “er een minimum moet worden aangeklaagd” en “we moeten het gerechtelijk systeem zijn gang laten gaan.”

Lees ook:  Waarom zijn Amerikaanse troepen nog steeds in Syrië?

Nachten van onrust – en het neerschieten van drie mensen – in Kenosha

De protesten begonnen de nacht nadat Blake op 23 augustus werd neergeschoten, wat leidde tot een aantal opstanden en escalerende spanningen met de lokale politie.

Na de schietpartij lieten video’s op sociale media protesten zien, waaronder vuilniswagens die in brand werden gestoken, ramen van gebouwen bij en nabij het gerechtsgebouw werden vernield en menigten botsten met politie gekleed in oproeruitrusting. Als reactie daarop stelden provinciale ambtenaren een avondklok in en de gouverneur van Wisconsin begon leden van de Nationale Garde van Wisconsin naar Kenosha te sturen.

De stad werd in de daaropvolgende nachten nog meer gespannen toen georganiseerde marsen buiten het Kenosha County Courthouse plaats maakten voor opstanden na de avondklok van 20.00 uur. Volgens Reuters brandden in een groot deel van de zwarte zakenwijk van Kenosha branden en demonstranten gebruikten vleermuizen om verkeerslichten en borden te breken. Toen de menigte 1.000 mensen bereikte in een park bij het gerechtsgebouw, schoot de politie kleine zitzakken neer en gebruikte “oorverdovende audio” om de mensen die weigerden te verhuizen uiteen te drijven, aldus de Washington Post . De onrust heeft zich sindsdien verspreid naar andere steden, waaronder Madison , Portland , Los Angeles , Minneapolis , New York en Seattle .

Op 25 augustus brak er geweld uit tijdens de protesten in Kenosha toen een groep mannen met geweren die zeiden dat ze de eigendommen beschermden, in botsing kwam met demonstranten. Online videobeelden laten zien dat mensen achter een van de gewapende mannen aan zaten, geïdentificeerd als de 17-jarige Kyle Rittenhouse , in een poging hem te vangen en zijn AR-15-stijl geweer te grijpen. Tijdens de achtervolging struikelt Rittenhouse en valt op de grond, waar hij op een paar mensen schiet die hem volgden. Na de schietpartij staat hij op en loopt naar wetshandhavers, die hem niet vasthouden, ondanks omstanders die schreeuwen dat hij zojuist mensen heeft neergeschoten.

Volgens de politie van Kenosha werden twee van de drie mensen dodelijk getroffen, terwijl de andere met “ernstige, maar niet-levensbedreigende verwondingen” naar het ziekenhuis werd gebracht .

Rittenhouse is een zelfbenoemd militielid, heeft banden met de wetshandhaving als voormalig lid van verschillende jeugdopleidingsprogramma’s voor wetshandhaving en stond op de eerste rij bij een Trump-bijeenkomst in januari. Rittenhouse’s Facebook-profiel, dat niet langer publiekelijk toegankelijk is, onthulde dat hij een toegewijde Blue Lives Matter-supporter is:

[…] een post uit 2018 op de pagina van Rittenhouse laat zien dat hij zijn volgers vroeg om op zijn verjaardag te doneren aan de non-profitorganisatie van de politie, Humanizing the Badge. “Ik heb voor deze non-profitorganisatie gekozen omdat hun missie veel voor me betekent, en ik hoop dat je een bijdrage zult overwegen als een manier om met mij te vieren”, schreef Rittenhouse.

Tijdens een persconferentie over het incident in Rittenhouse probeerde Dan Miskinis, politiechef van Kenosha, de schuld van de schietpartij af te schuiven op de demonstranten en de mensen die werden neergeschoten, door te zeggen dat als demonstranten binnen waren gebleven, de schietpartijen misschien niet zouden hebben plaatsgevonden. “Alle betrokkenen waren weg na de avondklok. Ik ga er niet veel van maken, maar het punt is dat de avondklok ter bescherming is ingesteld. Als personen dat niet hadden geschonden, zou de situatie die zich ontvouwde misschien niet zijn gebeurd, ”zei hij.

Tijdens dezelfde persconferentie reageerde Kenosha-sheriff David G. Beth op de bezorgdheid dat politieagenten Rittenhouse niet arresteerden toen hij langs hen liep. ‘Ik heb eerder een schietpartij gehad. In situaties met veel stress heb je zo’n ongelooflijk tunnelzicht. Je hebt geen idee wat er hier buiten is als je hier naar kijkt, ‘zei Beth terwijl hij zijn handen omhooghield om te gebaren.

De burgemeester van Kenosha, John Antaramian, zei ondertussen dat hij geen militieleden bij protesten wil. “Ik heb niet meer wapens nodig op straat, in de gemeenschap, als we proberen mensen te beschermen”, zei hij. “Wetshandhaving is getraind. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn. Zij zijn degenen van wie we geloven dat ze hun werk zullen doen en ervoor zorgen dat het wordt gedaan. Dat is de reden waarom er een avondklok is. “

Op nationaal niveau proberen Republikeinen de onrust in Kenosha te schilderen als een vooruitblik op het Amerika van Joe Biden, ook al was de schutter een aanhanger van Trump en vinden de protesten plaats tijdens het presidentschap van Trump. “Joe Biden zou het beleid verdubbelen dat tot geweld in Amerikaanse steden leidt. De harde waarheid is dat je niet veilig zult zijn in Joe Biden’s Amerika, ”zei vice-president Mike Pence tijdens de Republikeinse Nationale Conventie. Trump vertelde de Amerikanen dat uit de protesten blijkt dat “niemand veilig zal zijn in Biden’s Amerika.”

Biden heeft deze aanvallen weerlegd door in een toespraak in Pittsburgh te zeggen: “Dit zijn geen beelden van een of andere ingebeelde Joe Biden America van de toekomst – dit zijn beelden van het Amerika van Donald Trump vandaag. … Hij blijft je vertellen dat als hij president was, je je veilig zou voelen. Nou, hij is president – of hij het nu weet of niet. “

Politiegeweld is niet ongewoon in Wisconsin

De aanhoudende protesten gingen door met degenen die begonnen na de dood van Floyd en onderstreepten het feit dat schietpartijen door de politie van ongewapende zwarte burgers niet nieuw zijn in Wisconsin, een staat waarin zwarte mensen slechts 6,7 procent van de bevolking uitmaken. Volgens de Milwaukee Journal Sentinel zijn er in de regio Milwaukee in de afgelopen twee decennia een aantal spraakmakende schietpartijen van de politie geweest – met name zwarte en Latinx-mannen – waarbij geen officieren werden aangeklaagd. Een van de slachtoffers, de 22-jarige Adam Trammell, stierf in 2017 nadat agenten van de politie van West Milwaukee de deur van zijn appartement hadden ingeslagen en hem herhaaldelijk een tas hadden gegeven terwijl hij douchte.

De politie-schietpartij in 2019 van Ty’Rese West in Racine County, net ten noorden van Kenosha County, leidde ook niet tot aanklachten tegen de politie . Een politie-sergeant stopte op een avond West omdat hij niet de juiste lichten op zijn fiets had. Er ontstond een strijd nadat de sergeant dacht dat West een pistool had. Het incident eindigde toen de sergeant West doodschoot. De dood leidde tot protesten in Racine County, en de familie van West is niet gestopt met oproepen tot gerechtigheid.

Jarenlange organisatie na de schietpartij door de politie op de 21-jarige Michael Bell, een inwoner van Kenosha County in 2004, leidde tot het aannemen van een wet in Milwaukee in 2014 die politieagenten verhindert hun eigen onderzoek te doen naar schietpartijen die bij de politie betrokken zijn. Net als in het geval van Blake, moet een externe wetshandhavingsinstantie ingrijpen om het onderzoek te leiden.

Maar in de nasleep van de dood van George Floyd hebben voorstanders van hervorming van het strafrecht aangevoerd dat de wet niet ver genoeg gaat, en demonstranten hebben van de staatswetgevers geëist dat ze het strafrechtsysteem zouden veranderen. Sommige lokale ambtenaren in de hele staat reageerden op deze eisen door de contracten van het schooldistrict met politieagenten op te zeggen. In juni kondigde Evers een wetgevingspakket aan dat het verbieden van chokeholds en no-knock-warrants omvatte, de eis toevoegde dat agenten de-escalatietraining volgen en $ 1 miljoen aan subsidies besteden aan gemeenschapsgerichte anti-geweldprogramma’s, aldus Wisconsin Public Radio .

Wetgevers zullen waarschijnlijk pas volgend jaar over een van de voorstellen stemmen. En het pakket rekeningen van de democratische gouverneur van de staat heeft weinig steun gekregen van de Republikeinse wetgevers die de wetgevende macht van de staat controleren.

Evers heeft Blake’s schietpartij gebruikt om te pleiten voor een hernieuwde focus op ras en politie in zijn staat, door te zeggen: “Wij zijn tegen buitensporig gebruik van geweld en onmiddellijke escalatie wanneer we contact hebben met Black Wisconsinites. … In de komende dagen zullen we alleen dat eisen van gekozen functionarissen in onze staat die het racisme in onze staat en ons land al veel te lang niet erkennen. “

Maar de verklaring van de gouverneur – en de voorgestelde initiatieven – hebben geleid tot terugslag. Pete Deates, voorzitter van de vakbond die de politieagenten van Kenosha vertegenwoordigt, hekelde de verklaring van de gouverneur en noemde deze “volstrekt onverantwoordelijk en niet een afspiegeling van de hardwerkende leden van de rechtshandhavingsgemeenschap”. Deates vroeg dat mensen “geen oordeel vellen” over de schietpartij en het onderzoek “eerlijk en onpartijdig laten verlopen”.

Ondanks deze reactie eisen demonstranten in Kenosha en in het hele land nog steeds systeemverandering. Michael Bell Sr., de vader van het neerschieten van het slachtoffer Michael Bell, vertelde de New York Times na het neerschieten van Blake: “Het systeem is kapot. Het systeem is hier kapot. “

Correctie, 26 augustus: als gevolg van een bewerkingsfout vermeldde een eerdere versie van dit verhaal ten onrechte dat Jacob Blake dodelijk was neergeschoten.Lees ook:  Democraten zitten niet vast aan Joe Biden

Comments

comments