Amerika beleeft niet opnieuw 1968

Amerika beleeft niet opnieuw 1968

7 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Zeker, Donald Trump maakt gebruik van de retoriek van de wet en orde van Richard Nixon, maar dat betekent niet dat het zal werken.

Voor mij wordt het jaar 1968 gesymboliseerd door een enkele donkere avond die me tot op de dag van vandaag achtervolgt. Ik was bij de campuskrant, de Michigan Daily, toen het bulletin over de kletterende AP-nieuwslijn kwam dat Bobby Kennedy was neergeschoten net nadat hij de overwinning had aangekondigd in de voorverkiezing van de Democratische Californië.

Ik herinner me dat ik met twee vrienden van de Daily in een kleine VW-kever stapte om urenlang doelloos rond Ann Arbor te rijden. We hadden niet zoveel te zeggen behalve de geschokte gruwel. Maar het gevoel van beweging zelf, zelfs zonder een samenhangende bestemming, was op de een of andere manier geruststellend. Toch was het onmogelijk om het gevoel te schudden dat de aarde van zijn as was gedraaid.

Drie moorden in minder dan vijf jaar: twee Kennedy’s en Martin Luther King. Dit was meer dan het vertrappelen van de normen van de democratie. De schietpartijen in de jaren zestig, allemaal in de publieke opinie, vernietigden de essentie van de democratie, namelijk de hoop zelf.

Iedereen die de jaren zestig niet heeft meegemaakt, zal het moeilijk vinden om de desoriënterende vernietiging van de Amerikaanse naoorlogse onschuld te begrijpen. Niets dat later kwam – zelfs niet 11 september of de pandemie – zette zo ons collectieve besef van wat juist en normaal is, op zijn kop.

Ik denk aan mijn nacht in een kleine Volkswagen op weg naar nergens, elke keer als ik een klein stukje commentaar lees dat suggereert dat 2020 opnieuw in 1968 wordt bezocht. Het is de meest grove historische analogie, vergelijkbaar met de suggestie dat 1939 net als 1914 was, omdat in de zomer van beide jaren een verwoestende Europese oorlog begon.

Lees ook:  Paniek aan de rechterkant: aantekeningen over de wanhoop van Neocon

Ja, wet en orde was een belangrijk Republikeins thema in 1968 en natuurlijk bloeit de retoriek vandaag de dag onder Donald Trump. Richard Nixons woorden uit zijn toespraak voor de acceptatie van de conventie hadden een griezelig eigentijdse toon: ‘Als we naar Amerika kijken, zien we steden gehuld in rook en vlammen. We horen ‘s nachts sirenes. ”

Maar de wanorde en de vernietiging in 1968 – toen de rellen in Washington alleen al na de moord op King tot 13 doden leidden en meer dan 900 bedrijven zwaar beschadigd – waren lichtjaren verwijderd van wat er in Portland en Minneapolis gebeurde.

Raciale opvattingen waren ook heel anders.

Uit een Harris-peiling eind augustus 1968 bleek dat 81 procent van de Amerikanen geloofde dat “de wet en orde in dit land kapot zijn gegaan”. En 59 procent zei dat “negers die rellen beginnen” een belangrijke oorzaak waren. (Zesenvijftig procent was van mening dat communisten een andere belangrijke oorzaak waren.) In dezelfde peiling – waarin het niveau van openlijk racisme schokkend was – was 50 procent van de blanke Amerikanen het ermee eens: “Negers ruiken anders.” En 44 procent van de blanken schaamde zich niet om een ​​enquêteur te vertellen dat zwarten naar hun mening ‘minder inheemse intelligentie’ hadden.

Daarentegen suggereert bijna al het bewijs van de golf van post-conventie peilingen die deze week zijn vrijgegeven, dat Trump’s demagogie over ras gewoon niet werkt. Ondanks alle demonisering door Trump en de Republikeinen, blijft de Black Lives Matter-beweging relatief populair. Na de schietpartijen en sterfgevallen in Kenosha zou Wisconsin, in theorie, de zwaaitoestand moeten zijn die het meest ontvankelijk zou zijn voor angsten over de openbare orde. In plaats daarvan bleek uit een Fox News- enquête onder kiezers in Wisconsin dat ze de voorkeur gaven aan Biden boven Trump met een marge van 47 tot 42 procent in termen van wie beter werk zou kunnen leveren met “politie en strafrecht”. Nog onheilspellender voor het Republikeinse ticket, een nationale Quinnipiac University poll van de waarschijnlijke kiezers vond dat 50 procent gelooft dat het hebben van Trump als president hen een minder veilig gevoel geeft, ondanks de inaugurele beweringen van de president in 2017 dat hij alleen een einde zou maken aan wat hij ‘Amerikaans bloedbad’ noemde.

Lees ook:  De grensmuur is een grote criminaliteit van trump...

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren1968

Na de moord op Martin Luther King in april 1968 werd het leger opgeroepen om de rellen in Washington DC aan te pakken.

Bovendien hadden Nixon en de Republikeinen in 1968 een ander probleem voor hen dat het campagnejaar domineerde: de oorlog van Lyndon Johnson in Vietnam. Uit een Gallup-peiling van juli van dat jaar bleek dat 46 procent van de kiezers Vietnam beschouwde als het meest urgente probleem waarmee de natie wordt geconfronteerd, aanzienlijk meer dan enig ander onderwerp. Andere onderzoeken van die zomer – waaronder de interne peilingen van Nixon – kwamen tot een vergelijkbare conclusie.

Zeker, als je heel hard tuurt, zie je misschien een analogie tussen lijkzakken die uit Vietnam naar huis komen en een woedende pandemie. Maar het hele jaar door – van Eugene McCarthy’s en vervolgens Kennedy’s primaire anti-oorlogsuitdagingen tot het traangas dat over de Conventie van Chicago zweefde – viel de Democratische Partij uiteen terwijl de Democratische kandidaat Hubert Humphrey, de vice-president van LBJ, worstelde om de steun van de vredesvleugel van de partij te winnen. Deze keer is het moeilijk om me een niet-zittende verkiezingscampagne te herinneren waarin de Democraten meer verenigd waren. Met een coalitie van aanhangers, variërend van Bernie Sanders tot Never Trump Republikeinen, heeft Biden de vrijheid om een ​​verkiezingscampagne te beginnen zonder zich ooit zorgen te hoeven maken over het veiligstellen van zijn basis.

Lees ook:  lockdowns werken niet, maar de media blijven ze ondersteunen. Waarom?

In tegenstelling, is het moeilijk om te overdrijven hoe sombere Humphrey’s vooruitzichten keek op dit punt in 1968. Zoals de Britse journalisten Lewis Chester, Godfrey Hodgson, en Bruce Pagina zet het in An American Melodrama , hun prachtige beschrijving van de 1968 verkiezing, “Het begin van de campagne was verrassend. Het was moeilijk om niet te geloven dat de Democratische kandidaat op een nederlaag afstevende … zo veelomvattend dat hij bijna een bedreiging vormde voor het tweepartijenstelsel. ” Maar beginnend met een toespraak eind september in Salt Lake City, waarin hij opriep tot stopzetting van bombardementen in Vietnam, lanceerde Humphrey een van de grote slotsprints in de moderne Amerikaanse politieke geschiedenis.

Nixon, die het grootste deel van de herfstcampagne op zijn leiding in Thomas Dewey-stijl doorbracht, slaagde erin om nipt te zegevieren door de meeste staten in het industriële middenwesten te vervoeren . (Ja, je kunt een glimp opvangen van een kleine voorafschaduwing van de verkiezingen van 2016.) Wat betreft George Wallace, de derde kandidaat op de stemming, zijn steun brokkelde in de laatste weken af ​​omdat zijn running mate, de gepensioneerde generaal van de luchtmacht, generaal Curtis LeMay, enthousiast praten over nucleaire oorlog.

In zekere zin is Trump, met zijn rare recente riffs over soepblikken en antifa-luchtvluchten, de spirituele afstammeling van LeMay. Het enige verschil met 1968 is dat de kandidaat met losse kanonnen deze keer al de nucleaire codes heeft.Comments

comments