Bijna twee eeuwen geleden dreef een QAnon-achtige complottheorie kandidaten naar het Congres


De Republikeinse primaire overwinning van Marjorie Taylor Greene in Georgië zorgt er naar alle waarschijnlijkheid voor dat het zwaar Republikeinse district vertegenwoordigd zal worden door een QAnon-complottheoreticus in het 117e Congres.

Maar Greene was slechts een van de belangrijkste kandidaten die de samenzwering omarmden , die samenviel met de trend van “Q” -parafernalia die op Republikeinse bijeenkomsten verschijnen .

De samenzwering ontstond in 2017 , toen een mysterieuze poster genaamd “Q” begon te posten op het internet prikbord 4chan. Q verzamelde al snel een aanhang, maar pas tijdens de pandemie explodeerde de populariteit ervan . Q’s bijna dagelijkse berichten beschrijven het bestaan ​​van een satanische kliek van pedofielen die in het geheim de regering en andere instellingen controleren. Ze beloven dat de onderneming, gerund door democraten en beroemdheden, binnenkort door Trump zal worden afgebroken.

Dit klinkt misschien als een nieuwe ontwikkeling – sommigen zeggen misschien een nieuw dieptepunt – in de Amerikaanse politiek. Maar het is niet de eerste keer dat kandidaten samenzweringen promoten als onderdeel van hun platform om zetels in het Congres te winnen.

In de jaren 1820 domineerde een anti-maçonnieke complottheorie de politiek in het noordoosten. Er ontstond zelfs een politieke partij, de Anti-Masonic Party, die uiteindelijk haar eigen presidentiële conventie hield en de eerste derde kandidaat van de Verenigde Staten nomineerde .

Een mysterieuze verdwijning

The Freemasons werd opgericht als een broederlijke organisatie uit de hogere klasse in het begin van de 18e eeuw in Groot-Brittannië. Het lidmaatschap groeide snel en veel invloedrijke Amerikaanse politici en denkers – waaronder Benjamin Franklin, George Washington en Paul Revere – voegden zich bij de gelederen.

Zijn geheimzinnige karakter, uitgebreide rituelen en de rijkdom en macht van zijn leden maakten de vrijmetselaars vanaf het begin tot voer voor complottheoretici. Omdat het vaak de macht van de kerk uitdaagde, hadden samenzweringen tegen de vrijmetselaars de neiging om de groep als antichristelijk of zelfs satanisch te beschouwen.

William Morgan
De verdwijning van William Morgan zorgde voor de opkomst van de Anti-Masonic Party. Wikimedia Commons

In 1798 publiceerde de Britse auteur John Robison een tekst waarin hij beweerde dat een geheime kliek van vrijmetselaars een groep had gevormd genaamd “de Illuminati”, die een filosofie van “kosmopolitisme” uithaalde die erop gericht was alle religies te ondermijnen en het staatsgezag te weerstaan.

Woede over de vermeende moord en dekmantel leidde tot wijdverspreide kritiek op geheime genootschappen en tot de vorming van een nieuwe politieke partij, de Anti-Masonic Party. Op een platform tegen corruptie, immoraliteit en elitarisme won de partij in 1827 15 wetgevende zetels van de staat , en haar gelederen namen toe dankzij een georganiseerde mediacampagne. Op een gegeven moment publiceerden partijdragers 35 wekelijkse kranten en in de jaren 1830 werden tientallen partijleden in het Congres gekozen.In de Verenigde Staten nam anti-maçonnieke ijver toe na de verdwijning en vermoedelijke moord op een vrijmetselaar , William Morgan, in de jaren 1820. Morgan had gezworen een boek te publiceren waarin vrijmetselaarsgeheimen zouden worden onthuld. Lokale leden drongen er bij Morgan op aan het boekenproject te stoppen; toen hij weigerde, lieten ze hem arresteren voor een schuld van minder dan $ 3. Nadat hij op borgtocht was vrijgelaten, werd hij nooit meer gezien. Er werd algemeen aangenomen dat lokale vrijmetselaars hem vermoordden om te voorkomen dat hij hun geheime rituelen zou publiceren.

De beweging was het populairst in het noordoosten, vooral in gebieden die zwaar waren getroffen door evangelische opwekkingen . Evangelicalen werden aangetrokken door de kritiek op zondig gedrag, terwijl leden van de arbeidersklasse de anti-elitaire retoriek van de partij leuk vonden.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 1832 verzette de anti-maçonnieke partij zich tegen president Andrew Jackson, die een vrijmetselaar was, en van plan was zijn tegenstander, Henry Clay, te steunen. Maar nadat leden erachter kwamen dat Clay ook een vrijmetselaar was, steunde de partij een derde partij, William Wirt. De anti-vrijmetselaars organiseerden hun eigen conventie en Wirt kreeg 8% van de presidentsverkiezingen.

Na de verkiezingen fuseerde de anti-maçonnieke partij met voormalige republikeinen om de Whig-partij te vormen , die gedurende tientallen jaren een kracht in de Amerikaanse politiek zou worden. Een aantal prominente Whigs, van voormalig president Millard Fillmore tot voormalig New Yorkse regering William Seward, waren oorspronkelijk lid van de Anti-Masonic Party.

Een schort stelt de idealen van de vrijmetselaars tegenover de ‘duisternis’ en ‘onwetendheid’ van de anti-maçonnieke partij. Corbis Historisch via Getty Images

Voer in: Q

Onderzoeksjournalist Chip Berlet, die uitgebreid heeft geschreven over de verspreiding van complottheorieën, heeft erop gewezen dat veel van de samenzweringen die verband houden met de Amerikaanse politiek vergelijkbare discussies bevatten. De alledaagse Amerikanen worden vaak “vastgehouden door een geheimzinnige groep van rijke elites” die “corrupte politici, leugenachtige journalisten, propagandistische onderwijzers en snode bankiers” manipuleren.

Net als de anti-maçonnieke samenzweringen geloven QAnon-aanhangers dat een geheime groep elites in het geheim sociale instellingen controleert voor satanische doeleinden. De samenzwering voorspelt ook een “Grote Ontwaken”, waarin de massa eindelijk het bestaan ​​van de verdorven kliek zal begrijpen en voor het gerecht zal brengen.

qanon
Een bumpersticker promoot het ‘Grote Ontwaken’. Amazon

De anti-maçonnieke partij begreep het belang van het inzetten van de media om een ​​breder publiek te bereiken. Evenzo hebben QAnon-aanhangers sociale-mediaplatforms gebruikt als digitale megafoons. Facebook en Twitter hebben onlangs groepen en inhoud van QAnon verboden , maar pas nadat hun platforms de beweging exponentieel hadden laten groeien. Uit een recent onderzoek van Facebook bleek dat aan QAnon gelieerde groepen op het platform miljoenen leden hadden.

Er is echter een belangrijk verschil tussen de twee samenzweringen. De vrijmetselaars zijn eigenlijk een geheim genootschap. Hun invloed was misschien overdreven, maar ze vertegenwoordigden niettemin een werkelijke groep mensen, van wie velen machtsposities bekleedden.

De kliek die door QAnon wordt beschreven, loopt door in individuen die al lang het doelwit zijn van complottheoretici, van George Soros tot Jeffrey Epstein. Iedereen kan er echt van worden beschuldigd deel uit te maken van de satanische kring, en het wordt veel moeilijker om met de samenzweringen te discussiëren om de onschuld van een individu te bewijzen of de samenzwering te weerleggen.

Media-aandacht werkt averechts

Politicoloog Michael Barkun beschrijft samenzweringstheorieën als ‘gestigmatiseerde kennis’, waarin pogingen om de beweringen ongeldig te maken alleen maar de overtuigingen versterken van volgelingen, die deze inspanningen zien als bewijs dat machthebbers willen dat de theorieën worden gemuilkorfd. Dit is dezelfde stimulans die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het transformeren van het onopgeloste mysterie van William Morgan’s verdwijning in een landelijke politieke beweging.

QAnon-discussies geven de reguliere media vaak de schuld voor het opzettelijk in diskrediet brengen van hen om de kliek te steunen. Onder een YouTube-video waarin Q werd uitgelegd, schreef een commentator: “’Conspiracy Theory’ is CIA-spreek voor ‘Uh-oh! Ze WETEN het! ”” Een poster op het “Q Research Forum” vroeg zich af “waar is de journalist die een ‘wat de [reguliere media] je niet vertellen over het Q’-verhaal?’

qanon
Voordat ze haar congresronde won, sprak Marjorie Taylor Greene publiekelijk zijn steun uit voor QAnon in Facebook-video’s. AP Foto / Mike Stewart

Uit een Emerson-peiling van 2019 bleek dat 5% van de Amerikanen in QAnon gelooft. Dit lijkt misschien een klein aantal. Maar verkiezingen kunnen dienen als belangrijke platforms om bewegingen uit te breiden. Op hun meest basale niveau stellen ze meer kiezers bloot aan individuen die bepaalde overtuigingen en ideeën hebben.

Zelfs een kleine groep gemotiveerde samenzweerders kan een te groot effect hebben op de samenleving in het algemeen, zoals in de anti-maçonnieke partij, en een toenemende vertegenwoordiging in gekozen functionarissen kan uiteindelijk marginale overtuigingen legitimeren. Dit geldt met name als die politici, zoals Greene, worden belasterd door zowel de media als het politieke establishment.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord