Bill Gates en zijn macht in de media

Bill Gates en zijn macht in de media

7 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Ik heb verschillende artikelen geschreven waarin Bill Gates ‘controle over de wereldwijde gezondheids-, technologie- en voedselbeleidagenda’s bespreken . Financiële invloed vormt natuurlijk de kern van deze macht en niet geheel obscure invloed.

VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • Door miljoenen dollars in verschillende industrieën, bedrijven en organisaties te injecteren, is Gates uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke personen ter wereld en raakt hij steeds meer afgeschermd van negatieve recensies dankzij het feit dat hij ook journalistiek financiert.
  • Gates heeft meer dan $ 250 miljoen gegeven aan mediabedrijven, waaronder BBC, NBC, Al Jazeera, ProPublica, National Journal, The Guardian, Univision, Medium, de Financial Times, The Atlantic, de Texas Tribune, Gannett, Washington Monthly, Le Monde, PBS NewsHour en het Center for Investigative Reporting
  • Journalistieke organisaties zoals het Pulitzer Center on Crisis Reporting, de National Press Foundation, het International Center for Journalists, het Solutions Journalism Network en The Poynter Institute hebben ook subsidies ontvangen van de Gates Foundation
  • Ook de Bill & Melinda Gates Foundation heeft een overeenkomst met Elsevier. Elk onderzoek dat door de stichting wordt ondersteund, moet ‘gold open access’ worden gepubliceerd. Dit betekent dat al het door Gates Foundation gesponsorde onderzoek voor iedereen gratis te lezen is, waardoor de bekendheid van die onderzoeken wordt gemaximaliseerd
  • Een andere ontvanger van subsidies is de Leo Burnett Company, een reclamebureau dat eigendom is van Publicis, het op twee na grootste reclamebureau ter wereld. Publicis financiert ook de zelfbenoemde arbiter van de waarheid in de media, NewsGuard, en de onlangs gelanceerde “tool tegen online hoaxes in de gezondheidszorg”, HealthGuard

Door miljoenen dollars te injecteren in verschillende industrieën, bedrijven en organisaties, waarvan er vele de banden verder versterken door met elkaar te verbinden en zaken met elkaar te doen, is Gates uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke personen ter wereld.

Hoewel hij in zijn carrière een aantal keren te maken heeft gehad met publieke reacties, vooral toen hij CEO was van Microsoft in de jaren ’90, raakt hij steeds meer afgeschermd van negatieve recensies, dankzij het feit dat hij ook journalistiek en grote mediabedrijven financiert.

Gunstige pers kopen

In een artikel 1 van 21 augustus 2020 in Columbia Journalism Review belicht Tim Schwab de connecties tussen de Bill & Melinda Gates Foundation en een aantal redactiekamers, waaronder NPR.

In augustus 2019 rapporteerde NPR 2 hoe het Opportunity Insights-programma van Harvard University met succes gezinnen met lage inkomens had geholpen om huisvesting te krijgen in rijkere ‘kansrijke’ gebieden, geïdentificeerd door econoom Raj Chetty, die het programma leidt, waardoor de kinderen de kans kregen om meer te bereiken. succes in het leven.

“Volgens onderzoekers die in het artikel worden aangehaald, zouden deze kinderen tijdens hun leven 183.000 dollar meer kunnen verdienen – een opvallende voorspelling voor een huisvestingsprogramma dat zich nog in de experimentele fase bevindt”, schrijft Schwab. 3

Maar: “Als je je ogen dichtknijpt terwijl je het verhaal leest, zul je merken dat elke geciteerde expert verbonden is met de Bill & Melinda Gates Foundation, die het project helpt financieren. En als je echt oplet, zie je aan het einde van het verhaal ook de notitie van de redacteur, waaruit blijkt dat NPR zelf financiering ontvangt van Gates. “

NPR ontkent dat financiering iets te maken had met zijn beslissing om het verhaal te schrijven, of de inslag ervan. Toch, zoals Schwab opmerkt, is het artikel slechts een van de honderden die NPR heeft gemeld dat zeer gunstig is voor de Gates Foundation en het werk dat het financiert.

Als zodanig maakt het deel uit van een veel grotere trend, zegt hij, “waarbij miljardair-filantropen het nieuws financieren.” Als je de portemonnee vasthoudt, heb je natuurlijk een behoorlijke mate van invloed op wat er wordt uitgevoerd.

Dit is precies de reden waarom ik heb besloten om geen adverteerders op mijn website toe te staan, maar in plaats daarvan zorgvuldig gescreende producten te verkopen. Ik wilde nooit in een situatie terechtkomen waarin een adverteerder zou proberen mijn berichtgeving te beïnvloeden door te dreigen met het intrekken van advertenties. Zoals opgemerkt door Schwab: 4

“Nu filantropen steeds vaker de financieringskloven bij nieuwsorganisaties opvullen … is een onderbelichte zorg hoe dit de manier waarop redacties berichten over hun donateurs zal beïnvloeden. Nergens is deze zorg groter dan bij de Gates Foundation, een belangrijke donateur van redacties en een frequent onderwerp van gunstige berichtgeving. “

Welke mediabedrijven staan ​​onder de duim van Gates?

Schwab meldt dat hij de ontvangers van bijna 20.000 Gates Foundation-beurzen heeft onderzocht en ontdekte dat meer dan $ 250 miljoen was gegeven aan grote mediabedrijven, waaronder BBC, NBC, Al Jazeera, ProPublica, National Journal, The Guardian, Univision, Medium, de Financial Times, The Atlantic, de Texas Tribune, Gannett, Washington Monthly, Le Monde, PBS NewsHour en het Center for Investigative Reporting. (Het tijdsbestek van die beurzen is helaas onduidelijk.)

Lees ook:  De kracht die de vrijheid beëindigt, die liegt

De Gates Foundation heeft ook subsidies gegeven aan liefdadigheidsorganisaties die op hun beurt zijn aangesloten bij nieuwskanalen, zoals BBC Media Action en The New York Times ‘Neediest Cases Fund.

Journalistieke organisaties zoals het Pulitzer Center on Crisis Reporting, de National Press Foundation, het International Center for Journalists, het Solutions Journalism Network en The Poynter Institute hebben ook subsidies ontvangen van de Gates Foundation.

Ironisch genoeg: “De stichting hielp zelfs bij de financiering van een rapport uit 2016 5 van het American Press Institute dat werd gebruikt om richtlijnen 6 te ontwikkelen over hoe redactiekamers redactionele onafhankelijkheid van filantropische financiers kunnen behouden”, schrijft Schwab.

De Gates Foundation heeft ook deelgenomen aan tientallen mediaconferenties, waaronder het Perugia Journalism Festival, het Global Editors Network en de World Conference of Science Journalism, en heeft een onbekend aantal geheime contracten met mediabedrijven om gesponsorde inhoud te produceren.

Volgens Schwab is het enige contract dat openbaar is gemaakt een contract met Vox. Een voorbeeld van de advertentie-inhoud die via dit soort contractuele overeenkomsten wordt geproduceerd, is het Vox-artikel uit 2018, 7 “Human Capital and the Benefits, Explained”, waarin wordt uitgelegd hoe veranderende demografische gegevens in de wereld de perceptie van de waarde van mensen veranderen.

Bias is duidelijk duidelijk

Bij nader inzien wordt het overduidelijk dat wanneer Gates subsidies uitreikt aan journalistiek, het geen onvoorwaardelijke uitreiking is dat deze bedrijven kunnen doen wat ze nodig achten. Het komt met aanzienlijke snaren, en komt in feite neer op weinig meer dan het kopen van stealth-zelfpromoties die in wezen niet-openbaar gemaakte advertenties zijn. Schwab schrijft: 8

“ Wanneer Gates geld geeft aan redactiekamers, beperkt het de manier waarop het geld wordt gebruikt – vaak voor onderwerpen als wereldwijde gezondheid en onderwijs, waaraan de stichting werkt – wat kan helpen haar agenda in de nieuwsmedia te verhogen.

In 2015 gaf Gates bijvoorbeeld $ 383.000 aan het Poynter Institute, een veel geciteerde autoriteit op het gebied van journalistieke ethiek… de fondsen reserveren ‘om de nauwkeurigheid in wereldwijde media van claims met betrekking tot wereldwijde gezondheid en ontwikkeling te verbeteren’. Poynter senior vice-president Kelly McBride zei dat het geld van Gates werd doorgegeven aan sites voor het controleren van feiten in de media …

Sinds 2000 heeft de Gates Foundation NPR $ 17,5 miljoen gegeven via 10 liefdadigheidssubsidies – allemaal bestemd voor de dekking van wereldwijde gezondheid en onderwijs, specifieke kwesties waaraan Gates werkt …

Zelfs wanneer NPR kritische rapporten over Gates publiceert, kan het scripted aanvoelen. In februari 2018 publiceerde de NPR een verhaal met de kop ‘Bill Gates Addresses’ Tough Questions ‘on Poverty and Power.’ De ‘lastige vragen’ die NPR in deze Q&A stelde, waren grotendeels gebaseerd op een lijst samengesteld door Gates zelf, die hij eerder beantwoordde in een brief op de website van zijn stichting. “

Schwab vertelt ook over de ervaringen van freelance journalisten die keken naar de ‘onbedoelde gevolgen van de niet-aflatende pogingen van de Gates Foundation om polio uit te roeien’, die vonden dat hun inspanningen werden ondermijnd toen de Stichting ‘over hun hoofd ging om een ​​publiek te zoeken bij hun redacteuren’ in plaats van antwoord te geven op de gestelde vragen.

In 2016 publiceerde een van die journalisten, Robert Fortner, een artikel waarin hij de trend onderzocht van nieuwsartikelen die geen melding maakten van financiële banden met Gates. Onder hen waren 59 nieuwsverhalen van het Pulitzer Center on Crisis Reporting.

The Tangled Web of Gates ‘Media Connections

Een andere ontvanger van subsidies van de Gates Foundation is de Leo Burnett Company, een reclamebureau dat nieuwsinhoud maakt en samenwerkt met journalisten. De Leo Burnett Company, op zijn beurt, is in handen van Publicis, 9 ‘s werelds oudste en de derde grootste reclamebureau.

Lees ook:  Vier redenen waarom Trump Bloomberg vreest

Publicis financiert ook NewsGuard. 10 Bovendien zijn NewsGuard en Microsoft – het technologiebedrijf opgericht door Gates – ook partners. 11 Andere verbindingen tussen Gates en NewsGuard zijn onder meer:

De John S. en James L. Knight Foundation Inc., een venture capital fonds en een andere van NewsGuard’s Investors, 12 is een samenwerkingsverband aangegaan met de Gates Foundation op andere media-gerelateerde projecten.

In 2013 lanceerden ze het Media Impact Project, gehuisvest in het Norman Lear Center, dat deel uitmaakt van de USC Annenberg School for Communication and Journalism. De missie van dit project was om “een beter begrip van de betrokkenheid van het publiek en de media-impact te vergroten” door “te meten hoe media de manier waarop mensen denken en handelen beïnvloeden”. 13

NewsGuard-investeerder, het Blue Haven Initiative, 14 trad in 2013 toe tot het Global Health Investment Fund van de Gates Foundation 15 – een investeringsfonds dat zich richt op “high-impact technologieën met toepassingen voor de volksgezondheid in zowel ontwikkelde als opkomende markten.”

Alleen al aan deze paar voorbeelden kun je zien hoe verweven de technische industrie, media en gezondheidsorganisaties zijn, en hoe ze door verweven verbindingen allemaal kunnen profiteren van hun financiële steun van de zelfverklaarde scheidsrechter van de waarheid, NewsGuard, en zijn recentelijk lanceerde “tool tegen online hoaxes in de gezondheidszorg”, HealthGuard, 16 die werd gelanceerd op 2 juni 2020, midden in de COVID-19-pandemie.

De invloed van Gates strekt zich uit tot wetenschappelijke tijdschriften

Maar er is meer. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft ook een overeenkomst met Elsevier, 17 uitgevaardigd in 2015, welke auteurs nodig heeft om zich te houden aan open access beleid van de Gates Foundation bij het publiceren hun onderzoek in een van Elsevier’s 1.700 tijdschriften. (Een lijst met Elsevier-tijdschriften en -publicaties is te vinden op de website van Elsevier. 18 )

Elk onderzoek “geheel of gedeeltelijk ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation” moet worden gepubliceerd “gold open access”. 19 Dit betekent dat al het door de Gates Foundation gesponsorde onderzoek voor iedereen gratis te lezen is en niet achter een betaalmuur kan worden geplaatst – waardoor de zichtbaarheid van die onderzoeken wordt gemaximaliseerd.

Hoewel dit ogenschijnlijk gunstig zou lijken, zijn deze onderzoeken doorgaans zeer tegenstrijdig en promoten ze een van de vele investeringen van Gates, direct of indirect.

Van techneut tot onbetwiste gezondheidseigenaar

Zoals Schwab opmerkte, heeft de injectie van geld door Gates in het medialandschap ongetwijfeld “bijgedragen aan het creëren van een steeds vriendelijkere mediaomgeving” voor zijn verschillende projecten.

Deze vriendelijke mediaomgeving omvat de wijdverspreide afbeelding van Gates zelf als een gezondheidsexpert, ondanks het feit dat hij geen medische achtergrond heeft en geen overheidsfunctionaris is:

“PolitiFact en USA Today (respectievelijk gerund door het Poynter Institute en Gannett) – die beide geld hebben ontvangen van de Gates Foundation – hebben zelfs hun platform voor feitencontrole gebruikt om Gates te verdedigen tegen ‘valse complottheorieën’ en ‘verkeerde informatie’. zoals het idee dat de stichting financiële investeringen heeft in bedrijven die COVID-vaccins en therapieën ontwikkelen.

De website van de stichting en de meest recente belastingformulieren tonen zelfs duidelijk investeringen in dergelijke bedrijven, waaronder Gilead en CureVac… Het nieuws over Gates wordt tegenwoordig vaak gefilterd door de perspectieven van de vele academici, non-profitorganisaties en denktanks die Gates financiert. Soms wordt het aan lezers bezorgd door redactiekamers die financiële banden hebben met de stichting. “

Gates Foundation – Een ‘structuur van macht’

Ik geloof dat Schwab gelijk heeft als hij stelt dat de meeste journalisten de neiging hebben om “de Gates Foundation te beschouwen als een emotieloze liefdadigheidsinstelling in plaats van als een machtsstructuur”. Dit is problematisch, aangezien het onderzoek naar een aantal mogelijke bijbedoelingen achter de vrijgevigheid van de Stichting verbergt en ontmoedigt.

Lees ook:  Een uitvoerig betoog tégen die geldverslindende nep koningin Maxima en Koning Willem Alexander

In 2011 uitte de Seattle Times zijn bezorgdheid over de groeiende media-invloed van de Gates Foundation en verklaarde: 20

“Om aandacht te krijgen voor de zaken waar het om geeft, heeft de stichting miljoenen geïnvesteerd in trainingsprogramma’s voor journalisten. Het financiert onderzoek naar de meest effectieve manieren om mediaberichten te maken. Door Gates gesteunde denktanks komen met factsheets voor de media en opiniestukken in kranten.

Tijdschriften en wetenschappelijke tijdschriften krijgen Gates geld om onderzoek en artikelen te publiceren. Deskundigen die worden gecoacht in door Gates gefinancierde programma’s schrijven columns die verschijnen in mediakanalen van The New York Times tot The Huffington Post, terwijl digitale portals de grens tussen journalistiek en spin vervagen. “

Filantropie als een bedrijfsmodel met winstoogmerk

“Voor zover journalisten geacht worden rijkdom en macht te onderzoeken, zou Gates waarschijnlijk een van de meest onderzochte mensen op aarde moeten zijn – niet de meest bewonderde”, schrijft Schwab.

Inderdaad. Er zouden veel boeken kunnen worden geschreven over Gates ‘wereldwijde spinnenweb van verbindingen waarin gezondheid, technologie, financiën en media nauw zijn geïntegreerd voor zijn persoonlijke agenda. Eerlijk gezegd lijken ze het kader te vormen voor een wereldwijd totalitair regime. Deze connecties vormen ook de basis van zijn steeds toenemende rijkdom.

Zoals besproken in ” Hoe Bill Gates de wereldwijde gezondheid monopoliseerde ” en ” Bill Gates – de gevaarlijkste filantroop in de moderne geschiedenis? ”Gates deelt niet alleen geld uit van zijn stichting. De Bill & Melinda Gates Foundation Trust, een aparte entiteit die de activa van de Foundation beheert, investeert in de bedrijven die deze subsidies ontvangen.

Met andere woorden, in veel gevallen leiden de subsidies die door de stichting worden verstrekt, tot een directe stijging van de waarde van de activa van de trust. Hij “schenkt” zelfs geld aan bedrijven zoals GlaxoSmithKline , Unilever, IBM, Vodafone, Scholastic Inc. en NBC Universal Media. 21 , 22

Als doneren aan bedrijven met winstoogmerk vreemd in de oren klinkt, zou je gelijk hebben. Gates is daarvoor een belastingontduiker – hij komt er gewoon mee weg. De non-profitorganisatie is een vermomming om belastingen te ontwijken en tegelijkertijd de onderzoeksafdelingen van for-profit organisaties te financieren waarin zijn stichting is geïnvesteerd.

Het gebruik van non-profitgeld om onderzoek te bevorderen voor bedrijven waarin u heeft geïnvesteerd, is ook illegaal. Als het feit dat Gates net zo vaak wegkomt met dit illegale gedrag als ik u weerzinwekkend vindt, dan raad ik u aan contact op te nemen met het IRS Whistleblower Office en hen te vragen de belastingontduiking van Gates te onderzoeken. U kunt ook een consumentenklacht indienen bij het kantoor van de procureur-generaal van de staat Washington .

Gates is verre van een kracht ten goede, maar lijkt ervoor te hebben gekozen om zijn rijkdom en intellect te gebruiken om een ​​onsmakelijk plan voor sociale controle te bevorderen ten behoeve van zijn eigen snode plannen. Gelukkig beginnen mensen over de hele wereld eindelijk zijn ware aard te zien. En dit ondanks het feit dat hij het zich kan veroorloven om goede publiciteit te kopen, en dat al jaren doet.

Comments

comments