Het is niet alleen TikTok die in de problemen zit. Het open internet is dat ook.

Het is niet alleen TikTok die in de problemen zit. Het open internet is dat ook.

7 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Op 6 augustus vaardigde president Trump een uitvoerend bevel uit dat transacties met de video-sharing-app TikTok verbiedt. Omdat de app eigendom is van het in Beijing gevestigde ByteDance, kan het nationale veiligheids- en privacyrisico’s opleveren voor gebruikers in de VS, aldus de order.

Maar de acties van de Trump-regering tegen TikTok markeren een afwijking van het traditionele Amerikaanse techno-libertaire standpunt over internetbeheer en vrije meningsuiting online. En het komt op een moment dat het concept van een wereldwijd internet wordt bedreigd.

Landen streven steeds meer naar verschillende vormen van internetsoevereiniteit, van Rusland dat een ommuurd intranet bouwt tot India dat het internet regelmatig afsluit in gebieden van sociale onrust tot sommige Europese landen die het recht invoeren om vergeten te worden uit zoekmachines.

Al deze trends wijzen in de richting van een ‘ splinternet ‘, waar je internetervaring steeds meer afhangt van waar je woont en de grillen van de regerende partijen daar. Zoals we in de video hierboven uitleggen, is dat een moeilijke omgeving voor een app als TikTok, die vrijwel onmiddellijk wereldwijd succesvol werd en die mensen van over de hele wereld met elkaar verbindt in hypergepersonaliseerde maar vaak internationale subculturen.

Nu de excessen van het open internet dagelijks zichtbaar zijn (zie: buitenlandse verkiezingsinmenging, datalekken, desinformatie en haatzaaiende uitlatingen, en binnenlandse en bedrijfssurveillance), zullen landen die een vrij internet ondersteunen, een reeks principes moeten vaststellen die de toekomst ervan verzekeren. Maar misschien moeten ze het doen zonder de Verenigde Staten.

Lees ook:  Pompen of verzuipen

Comments

comments