COVID-lobbying: hoe voormalige assistenten van Trump, congresleiders, lobbyden bij hun bazen tijdens de pandemie

COVID-lobbying: hoe voormalige assistenten van Trump, congresleiders, lobbyden bij hun bazen tijdens de pandemie

8 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Terwijl president Donald Trump , House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) En Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-Ky.) Onderhandelden over de wetgevende reactie op de COVID-19-pandemie, lobbyden hun voormalige assistenten hen namens bedrijven met een grote portemonnee .

Meer dan 1.000 klanten stuurden lobbyisten met nauwe banden met het Witte Huis of congresleiders in de eerste helft van 2020. Ongeveer 40 procent van die klanten meldde lobbyen over kwesties die verband houden met de pandemie.

via:https://www.opensecrets.org/news/reports/covid-19-lobbying-and-revolving-door

Farmaceutische bedrijven die enorme meevallers van de federale overheid kregen om snel COVID-19-vaccins te ontwikkelen, zetten insiders in Washington in. Dat geldt ook voor bedrijven die ventilatoren moeten produceren, en bedrijven in zwaar getroffen industrieën die op zoek zijn naar overheidssteun. Bedrijven die niet hadden gelobbyd tijdens de Trump-regering – of ooit tevoren – ondertekenden contracten met K Street-bedrijven.

De overgrote meerderheid van deze klanten zijn bedrijven of brancheorganisaties, die dit jaar bijna 90 procent van de lobby-uitgaven uitmaken . Het succes van draaideurlobbyisten geeft aan dat machtige belangen voormalige assistenten van topfunctionarissen zagen als hun beste kans om invloed uit te oefenen op onderhandelingen op hoog niveau, die meestal de gewone wetgevers buitenspel zetten.

De pandemie van het coronavirus heeft medio augustus meer dan 170.000 Amerikanen gedood. Tientallen miljoenen mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en de uitgebreide werkloosheidsuitkeringen zijn onlangs verstreken. Nu de reddingsleningen van de overheid opraken, maken duizenden bedrijven – waaronder zwaar getroffen kleine bedrijven – die ontslagen permanent . Miljoenen meer worden geconfronteerd met het vooruitzicht van dakloosheid, en het Congres slaagt er niet in om het uitzettingsmoratorium uit het oorspronkelijke stimuleringspakket te verlengen .

Tijdens de vroege stadia van de pandemie kwamen de leiders van beide partijen samen om de CARES-wet van 2,2 biljoen dollar goed te keuren , die onder meer steun verleende aan bedrijven, ziekenhuizen en werkloze werknemers. De algehele lobby-uitgaven bereikten een recordhoogte in de eerste drie maanden van 2020 toen machtige bedrijven zich haastten om hun stem te laten horen in onderhandelingen op hoog niveau. House Democrats keurde in mei de HEROES Act van $ 3 biljoen goed , wat weer een koor van lobbyactiviteiten opleverde. Republikeinen weigerden in de Senaat over die wetgeving te stemmen, maar keurden hun eigen stimuleringswet niet goed.

Meer dan 4.400 klanten meldden lobbyen over kwesties die verband houden met COVID-19, en een bijna recordaantal klanten meldde lobbyen over de twee grootste rekeningen die bedoeld waren om de crisis aan te pakken.

Terwijl de natie worstelt met een ongeëvenaarde gezondheidscrisis, zijn de Republikeinse en Democratische leiders het niet eens over de oplossing. President Trump heeft deze maand een reeks uitvoeringsbesluiten ondertekend , waaronder een die tot doel heeft de werkloosheidsuitkeringen te verlengen, maar het is onduidelijk wanneer dat geld individuen zal bereiken of hoeveel geld ze zullen krijgen. Zowel het Huis als de Senaat verlieten Washington zonder een deal.

De lobby-uitgaven braken records in het eerste kwartaal, maar daalden tot het laagste niveau sinds Trump aantrad in het tweede kwartaal van april tot juni toen de wetgeving tot stilstand kwam. De lobby van de sector energie en natuurlijke hulpbronnen daalde jaar-op-jaar met 21 procent, nadat energiebedrijven het bij het eerste stimuleringspakket hadden verloren. Elke grote sector heeft zijn lobbyuitgaven teruggeschroefd, met uitzondering van de gezondheidssector , die werd gestimuleerd door nieuwe lobbyactiviteiten van ziekenhuizen, geneesmiddelenfabrikanten en andere gezondheidszorgbedrijven.

Ondanks deze daling heeft elk vooraanstaand K Street-bedrijf – die elk voormalige assistenten van Trump of congresleiders of voormalige wetgevers in dienst hebben – in die periode zelfs hun inkomsten verhoogd.

De omzetstijging kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan bedrijven die voor het eerst lobbyisten inhuren. Meer dan 1.400 klanten die niet eerder hadden gelobbyd tijdens de Trump-regering, huurden lobbyisten in in de eerste helft van 2020. Meer dan een derde van die klanten meldde lobbyen over kwesties die verband houden met de COVID-19-pandemie.

Ballard Partners liep voorop en bracht 39 klanten binnen die nieuw zijn in lobbyen. Brian Ballard, een powerplayer uit Florida en Trump-inzamelingsactie, lobbyde pas op federaal niveau nadat Trump aantrad. Nu vertegenwoordigt hij 123 klanten – meer dan welke andere lobbyist dan ook – en zijn bedrijf heeft zijn weg naar de top 10 van best betaalde bedrijven gekatapulteerd door zijn inkomsten elk jaar te verhogen.

Ballard was in 2016 voorzitter van de gezamenlijke fondsenwervingscommissie van Trump en was vice-voorzitter van de inaugurele commissie van Trump, en hij heeft de taak geld in te zamelen voor de herverkiezing van de president en de Republikeinse Nationale Conventie. Zijn uitgebreide banden met Trump maken hem tot een van de favoriete lobbyisten voor iedereen die probeert het beleid van de uitvoerende macht te beïnvloeden.

Lees ook:  Turkije en Rusland graven zich in voor een lange campagne in Idlib, Israël bestudeert elke beweging

Zijn nieuwe klanten waren onder meer TL Management , een verpleeghuisbedrijf dat eigendom is van Trump-donor Eliezer Scheiner. Het bedrijf ontving meer dan $ 27 miljoen aan COVID-19-subsidies en leningen ondanks de slechte levensomstandigheden tijdens de pandemie. TL Management heeft in het tweede kwartaal $ 165.000 uitgegeven aan lobbywerk bij het Congres en de Trump-administratie, nadat ze nog nooit lobbyisten hadden aangenomen.

Ballard had zijn aandeel van spraakmakende klanten voordat de pandemie toesloeg, waaronder Amazon , Boeing , GEO Group , H&R Block , Uber Technologies en Laboratory Corp of America .

Toplobbyisten voor leiderschap

Zijn diensten waren vooral nuttig voor General Motors toen Trump de autofabrikant opdracht gaf om ventilatoren voor de Amerikaanse regering te produceren. General Motors lobbyde bij het Witte Huis met Ballard en Pam Bondi , de voormalige procureur-generaal van Florida en een van de advocaten van Trump tijdens het proces tegen afzetting. Het bedrijf huurde ook voormalig Rep.John Sweeney (RN.Y.), een voormalige Trump-campagne en overgangsteam-assistent, in en betaalde hem $ 50.000 in het tweede kwartaal om te lobbyen bij het kantoor van de president over ‘implementatie van de Defense Production Act met betrekking tot de noodsituatie. massaproductie van ventilatoren voor COVID-19-behandeling. ”

Trump beriep zich eind maart op de Defense Production Act om General Motors aan te sporen ventilatoren te gaan produceren en ging naar Twitter om het bedrijf te beschuldigen van het afzetten van de regering. Trump deed echter weinig om het bevel af te dwingen en keerde later van koers om en prees de autofabrikant . Begin april tekende General Motors een contract van $ 490 miljoen met de federale overheid om ventilatoren te produceren. Zijn partner in de uitgebreide operatie, Ventec Life Systems , nam dit jaar voor het eerst sinds Trump aantreden lobbyisten in dienst en gaf $ 230.000 uit.

De federale overheid schonk miljarden aan bedrijven die medische hulpmiddelen kopen om ventilatoren te kopen. Sommige van de bedrijven die contracten ontvingen, pikten lobbyisten op nadat ze eerder Washington hadden verlaten. Vyaire Medical , dat $ 408 miljoen zal ontvangen om ventilatoren te produceren, betaalde $ 90.000 om voor het eerst lobbyisten te sturen. Een andere aannemer van het beademingsapparaat, Combat Medical Systems , lobbyde voor het eerst sinds 2015 en stuurde William McGinley , voormalig plaatsvervangend assistent van president Trump. Het bedrijf verkocht in maart ventilatoren aan het Pentagon als onderdeel van een deal van $ 84 miljoen.

De zorgafdelingen van General Electric , die een contract van $ 64 miljoen ontvingen om ventilatoren te bouwen, gaven $ 230.000 uit aan lobby gedurende de eerste helft van het jaar, na $ 40.000 te hebben uitgegeven gedurende heel 2019. Het moederbedrijf heeft lobbyisten in dienst die banden hebben met Trump, McConnell en Pelosi. AdvaMed , de toonaangevende handelsvereniging voor bedrijven in medische hulpmiddelen, behoudt lobbyisten die eerder voor Trump werkten en elk van de vier belangrijkste congresleiders. AdvaMed heeft consequent gepleit tegen het gebruik van de Defensieproductiewet voor ventilatoren, een maatregel die Trump grotendeels heeft vermeden.

Vaccinfabrikanten probeerden ook toegang te krijgen tot het Witte Huis terwijl ze aandrongen op overheidscontracten.

Voordat Novavax, de ontwikkelaar van vaccins in Maryland, in juli een contract van $ 1,6 miljard ontving van de federale overheid om een ​​COVID-19-vaccin te versnellen, heeft het zijn lobby-uitgaven in het tweede kwartaal vervijfvoudigd om lobbyisten van Faegre, Drinker et al. Naar het Witte Huis te sturen. Het team bestond onder meer uit Sarah-Lloyd Stevenson , een voormalig ambtenaar van de Trump-administratie die de Binnenlandse Beleidsraad van het Witte Huis adviseerde. De lobby-aanvraag zei dat Stevenson niet lobbyde bij functionarissen van de uitvoerende macht.

Trump beloofde dat hij ‘het moeras zou leegmaken’. In zijn eerste maand in functie verbood Trump administratieve assistenten vijf jaar lang te lobbyen bij hun bureau nadat ze de administratie hadden verlaten. Die regels worden echter nauwelijks gehandhaafd en veel voormalige assistenten hebben de regels omzeild door schaduwlobbyisten te worden , waardoor de draaideur vrij blijft draaien. Ondertussen zit het kabinet van Trump vol met verschillende voormalige lobbyisten.

Lees ook:  'Open oorlog tegen Amerikaanse democratie': Trump veroordeelt in 'harde brief aan Democraten' 'Impeachment Hoax'

Inovio Pharmaceuticals beëindigde haar lobbycontract met McGuireWoods LLP eind 2019, maar het haalde het bedrijf in het tweede kwartaal weer op om Robert Wasinger in te zetten , voormalig contactpersoon van het Witte Huis State Department. Wasinger rapporteerde lobbyen bij het Congres over “belangenbehartiging en educatie voor de ontwikkeling van het Coronavirus-vaccin”, maar rapporteerde niet dat hij lobbyde bij de uitvoerende macht. In juni tekende het Pentagon een contract van $ 71 miljoen met het biotechbedrijf uit Pennsylvania voor vaccinapparaten.

Het lobbyverbod is niet van toepassing op de campagnemedewerkers van Trump. Trump-campagneadviseur David Urban heeft zijn bedrijf American Continental Group elk jaar zien stijgen sinds Trump aantrad. Urban trok in het tweede kwartaal een handvol nieuwe klanten aan, waaronder Lyndra Therapeutics en Zoom Video Communication , die tijdens de pandemie voor het eerst lobbyden.

Barry Bennett , senior adviseur van de campagne van Trump in 2016, zag de inkomsten van zijn bedrijf dit jaar omhoogschieten. Hij haalde een nieuwe cliënt binnen bij Arcturus Therapeutics , die zijn COVID-19-vaccin naar het Witte Huis duwde in zijn allereerste lobbycampagne. Het bedrijf verlaagde echter zijn lobby-uitgaven van $ 30.000 naar minder dan $ 5.000 in het tweede kwartaal, omdat andere bedrijven gewaardeerde vaccincontracten scoorden in het kader van het “Operation Warp Speed” -programma van de regering.

Bijna alle bedrijven die in het kader van het programma contracten hebben ontvangen, zetten lobbyisten in die voor Trump of congresleiders werkten. Het programma zelf staat onder toezicht van Moncef Slaoui, die eerder de vaccinafdeling van GlaxoSmithKline leidde. GlaxoSmithKline – dat vorig jaar voormalig Trump-administratiefunctionaris Neal Patel inhuurde als lobbyist – ontving een overheidscontract van $ 2,1 miljard om samen met collega-farmaceutische gigant Sanofi een COVID-19-vaccin te leveren.

Pfizer ontving in het kader van het programma een contract van $ 2 miljard om 100 miljoen doses van zijn COVID-19-vaccin te leveren. Als een van de grootste spelers in de sector heeft het bedrijf lobbyisten die nauw verbonden zijn met de president en de leiders van het congres. Ze omvatten Jeff Miller , vice-voorzitter van de inaugurele commissie van Trump en een goed verbonden fondsenwerver die miljoenen dollars heeft gebundeld voor de herverkiezingscampagne van Trump. Zijn firma Miller Strategies bestond pas toen Trump aantrad. Toch haalt het elk jaar meer geld binnen, en het bedrijf van Miller had zijn beste kwartaal van april tot juni met $ 3,4 miljoen aan inkomsten.

Miller lobbyt ook voor de Pharmaceutical Research & Manufacturers of America , de handelsgroep van de industrie die routinematig elk jaar tot de beste lobbyisten behoort. Beide farmaceutische reuzen namen ook Benjamin Howard in dienst , een voormalig ambtenaar van het Witte Huis. Howard bracht in zijn eerste jaar als lobbyist grote klanten binnen, waaronder de National Governors Association, die in het tweede kwartaal $ 90.000 besteedde om voor het eerst sinds 2017 te lobbyen.

Naast het sturen van door Trump verbonden lobbyisten, zetten Pfizer en zijn handelsgroep ook voormalige assistenten van House Speaker Nancy Pelosi in. Beiden behouden Dean Aguillen , voormalig senior adviseur van Pelosi, en Pfizer nam ook Shanti Ochs Stanton in dienst , voormalig speciaal assistent van Pelosi.

Stanton maakte deel uit van een team van lobbyisten dat werkte voor ApiJect Systems , een weinig bekend bedrijf in medische hulpmiddelen dat in mei een overheidscontract van $ 138 miljoen ontving om COVID-19-vaccins te leveren. ApiJect Systems had nog nooit eerder gelobbyd en nam in april Stanton en anderen in dienst bij haar firma Subject Matter .

Nadeam Elshami , voormalig stafchef van Pelosi, lobbyt voor verschillende farmaceutische giganten, waaronder AbbVie , Amgen , Eli Lilly & Co , Purdue Pharma en Roche Holdings . Met 68 klanten, Elshami behoort tot de top lobbyisten . Elshami, voormalig assistent van het Witte Huis Chris Cox en voormalig Trump-regeringsfunctionaris Emily Felder zijn drie van de 68 lobbyisten die samenwerkten met Johnson & Johnson , die een deal van $ 1 miljard sloot met de federale overheid om het COVID-19-vaccin te leveren.

Elshami werkt samen met Brian McGuire , voormalig hoofdtoespraakschrijver van Mitch McConnell, leider van de Senaatsmeerderheid , en administratief ambtenaar van Trump, bij Brownstein, Hyatt et al . Met dit jaar tot nu toe meer dan $ 23 miljoen binnengehaald, ligt de krachtpatser K Street op schema om zijn beste jaar ooit te beleven. Het bedrijf pakte 33 klanten op die niet hadden gelobbyd tijdens de Trump-administratie. De National League of Cities huurde in het tweede kwartaal voor het eerst sinds 2007 lobbyisten in en stuurde Elshami en McGuire om hun voormalige bazen te lobbyen, omdat steden tevergeefs een beroep deden op het Congres om extra hulp te krijgen.

Lees ook:  Het Trump-belastingschandaal is een aanklacht tegen de president - en het systeem

Akin, Gump et al , het grootste lobbybedrijf met een omzet van $ 25 miljoen in 2020, zet ook een team van voormalige assistenten in voor Pelosi en McConnell. Arshi Siddiqui , voormalig senior beleidsadviseur van Pelosi, trok in het tweede kwartaal nieuwe klanten aan, waaronder de Cruise Lines International Association , die $ 50.000 betaalde om bij het Congres te lobbyen voor hulp aan de noodlijdende industrie. Siddiqui lobbyde ook namens US Physician Partners . De coalitie van artsenpersoneelsgroepen schonk $ 320.000 aan de firma van Siddiqui om een ​​oplossing te bieden voor het “verrassen” van medische rekeningen die niet in de stimuleringspakketten waren opgenomen. Het voorstel van de democraten verbood deze last-minute rekeningen voor COVID-19-behandeling, maar niet voor andere medische procedures.

Medical-device-gigant Abbott Laboratories nam Siddiqui en haar collega Brendan Dunn , een voormalig beleidsadviseur van McConnell, op in het tweede kwartaal. Het bedrijf betaalde $ 40.000 om de COVID-19-wetgeving te controleren. Dunn is een van de drie voormalige McConnell-assistenten die KKR & Co vertegenwoordigen , een machtige private equity-firma die zich sterk heeft verzet tegen een oplossing om medische rekeningen te “verrassen”. Ziekenhuizen die eigendom zijn van private equity-giganten zoals KKR, Apollo Global Management en Cerberus Capital Management kregen een enorme meevaller van de overheid in de vorm van leningen tegen lage rente die bedoeld waren voor slecht werkende zorginstellingen. Brownstein, Hyatt’s Carmencita Whonder, voormalig assistent van Chuck Schumer , leider van minderheden in de Senaat , lobbyde voor zowel KKR als Apollo.

Voormalige McConnell-assistenten vertegenwoordigen enkele van de meest invloedrijke en machtige klanten in COVID-19-gesprekken. Dunn en Hunter Bates , voormalig stafchef van McConnell, vertegenwoordigen beiden de Amerikaanse Kamer van Koophandel voor Akin, Gump. De big-businessgroep, de grootste uitgever van lobbyen, heeft McConnell ertoe aangezet om veel van zijn topprioriteiten – waaronder een maatregel om bedrijven te beschermen tegen rechtszaken over COVID-19 – op te nemen in zijn stimuleringsvoorstel dat vorige maand werd onthuld. John Abegg , die bijna twee decennia de hoofdadviseur van McConnell was, lobbyt ook voor de Kamer.

Kyle Simmons , voormalig stafchef van McConnell, lobbyt voor farmaceutische reuzen en machtige luchtvaartmaatschappijen die specifieke steun ontvingen in de CARES Act. Hij lobbyde ook voor de American Health Care Association , een handelsgroep die verpleeghuisbedrijven vertegenwoordigt die naar verluidt heeft aangedrongen op aansprakelijkheidsbescherming zoals die welke McConnell had voorgesteld. Hazen Marshall , voormalig beleidsdirecteur van McConnell, lanceerde vorig jaar een bedrijf dat snel farmaceutische bedrijven aantrok en in de eerste helft van 2020 $ 1,2 miljoen opbracht.

Productiegigant 3M heeft Marshall en voormalig Pelosi-assistent Anne MacMillan ingezet om te lobbyen bij het Congres over maatregelen in de stimuleringsvoorstellen. Het bedrijf in Minnesota heeft een half miljard dollar opgehaald van overheidsinstanties om miljoenen maskers en andere uitrusting te produceren.

Voormalig assistenten van House Minority Leader Kevin McCarthy trokken ook grote klanten binnen. Emily Murry , voormalig beleidsadviseur van McCarthy en gezondheidsassistent van het Ways & Means Committee, vertegenwoordigt tal van spraakmakende farmaceutische bedrijven. Die zijn onder andere AstraZeneca , die een waarde van $ 1,2 miljard regering opdracht aan een COVID-19 vaccin ontvangen. Primaire zorgverlener One Medical lobbyde voor het eerst in het tweede kwartaal en betaalde $ 60.000 om Murry en andere lobbyisten in te huren bij Tarplin, Downs & Young . Ze lobbyden bij het Congres en het Witte Huis over de HEROES-wet en hulpfondsen voor zorgverleners die door de CARES-wet waren ingesteld.

John Stipicevic , voormalig plaatsvervangend stafchef van McCarthy, vertegenwoordigde 48 klanten gedurende de eerste helft van het jaar. Zijn nieuwe klanten in het tweede kwartaal waren onder meer American Airlines Group en de nieuwkomer Hazmat TSDF .

Deze voormalige assistenten van congresleiders vertegenwoordigen een fractie van de draaideurlobbyisten die het overheidsbeleid beïnvloedden tijdens de COVID-19-pandemie. Sommige lobbyisten werkten niet voor Trump, maar hadden andere connecties die hen waarschijnlijk hielpen bij het vinden van klanten. Bijvoorbeeld, Wayne King diende als plaatsvervangend hoofd van het personeel aan de toenmalige Rep. Mark Meadows (RN.C.). Kort nadat Meadows de stafchef van het Witte Huis had ingenomen en de stimuleringsonderhandelingen namens Trump overnam, registreerde King zich als lobbyist en nam hij vier klanten aan, waaronder de American Associated Pharmacies en de American Pharmacy Cooperative , die allebei voor het eerst lobbyden.

Dan zijn er schaduwlobbyisten die zich niet als lobbyist registreren, maar hun connecties maken hun bedrijf toch aantrekkelijk voor klanten. De lobbyafdeling van advocatenkantoor Michael, Best & Friedrich heeft dit jaar bijvoorbeeld al meer geld binnengehaald dan in voorgaande jaren. Het wordt gerund door de voormalige stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus , maar hij heeft zich niet geregistreerd als lobbyist.

Comments

comments