De pro-Trump, anti-linkse Patriot Prayer-groep

De pro-Trump, anti-linkse Patriot Prayer-groep

8 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Patriotgebed heeft één doel: links vechten.

Afgelopen weekend werd een man die banden had met de extreemrechtse groep die bekend staat als Patriot Prayer , neergeschoten en vermoord in Portland, Oregon, te midden van aanhoudende protesten die al maanden in het centrum van de stad hebben plaatsgevonden.

Het slachtoffer van de schietpartij van zaterdag, door de oprichter van de groep, Joey Gibson geïdentificeerd als Aaron “Jay” Danielson, was 39 jaar oud. Hij stierf nadat een op Facebook geadverteerde pro-Trump-vrachtwagenkaravaan zich zaterdagavond door de stad baant, die demonstranten vervolgens probeerden te verstoren .

Danielson werd twee keer neergeschoten, naar verluidt door Michael Reinoehl, een 48-jarige man met een politierapport die zijn steun uitsprak voor antifa online . Donderdagavond werd Reinoehl doodgeschoten door de politie die hem probeerde te arresteren.

Danielson, een geboren Portlander, droeg een hoed met het Patriot Prayer-logo toen hij werd vermoord. In een interview met Nancy Rommelmann van Reason Magazine , zei Gibson, die Danielson als een goede vriend beschreef, dat de vrachtwagencaravan ‘niet eens een Patriot Prayer-ding was’.

Wat een “Patriot Prayer ding” is – en wat Patriot Prayer precies is – hangt af van wie je het vraagt. De groep beschreef zichzelf op haar Facebook-pagina als een organisatie die was gebaseerd op “het land aanmoedigen om op lokaal niveau voor vrijheid te vechten door geloof in God te gebruiken om ons in de goede richting te leiden”.

Dat gevecht was vaak fysiek. Patriot Prayer-leden hebben zich toegewijd aan de strijd tegen antifa en linkse groepen in steden in de Pacific Northwest, inclusief Portland. Sinds 2017 hebben brute straatgevechten tussen de twee groepen plaatsgevonden , vaak vastgelegd op video die online is gepost door waarnemers en leden . Gibson, de leider ervan, is aangeklaagd wegens rellen.

De groep, opgericht in 2016, heeft ook nauwe banden gehad met extreemrechtse groepen zoals de Proud Boys en met blanke supremacisten. Een man die in mei 2017 twee mensen in een trein vermoordde, had eerder een Patriot Prayer-evenement bijgewoond, waarbij hij fascistische saluutschoten gaf en racistische smaad schreeuwde. (Gibson zei in een interview met de Guardian dat de man “niets te maken had met” Patriot Prayer.)

De doelen van de groep lijken op zijn best amorf. Maar hun vijand is niet: ze willen tegen links vechten en winnen.

Het oorsprongsverhaal van Patriot Prayer: Trump, Jezus en anti-linksisme

Het verhaal van Patriot Prayer begint in 2016, toen Gibson, een half Japanse inwoner van Vancouver, Washington en een voormalige voetbalcoach die de kost verdient met het omdraaien van huizen, de groep vormden als reactie op de opkomst van linkse activistische groepen in de Stille Oceaan. Northwest – met de bedoeling om die groepen te confronteren. Ik nam contact op met Gibson voor een interview, maar hij reageerde niet.

Vóór Patriot Prayer was Gibson een prominente aanhanger van de presidentiële run van Donald Trump en sprak hij op Trump-bijeenkomsten in de staat Washington. Tijdens een bijeenkomst op 2 oktober 2016 schold hij uit tegen de toetsstenen van de cultuuroorlog (bijvoorbeeld transgenderrechten), terwijl hij zei dat Trump Washington zou “afslanken” “zoals je een bedrijf runt”.

“Mensen zijn prachtige wezens met harten die gewoon gloeien,” zei hij. “Als we geen mensen hebben met laarzen om onze nek, kunnen we geweldige dingen doen.”

Hij was in 2018 ook kandidaat voor de Amerikaanse Senaat als een ‘libertaire’ schonende Republikein die de IRS wilde afschaffen en sprak tijdens anti-Covid-19 shutdown-bijeenkomsten in de Pacific Northwest.

Maar wat Gibson beweert over zichzelf en over Patriot Prayer, verschilt aanzienlijk van wat hij en de groep werkelijk hebben gezegd en gedaan.

In een interview met de professoren Daniel Martinez HoSang en Joseph E.Lowndes voor het boek Producers, Parasites, Patriots: Race and the New Right-Wing Politics of Precarity uit 2019 , zei Gibson dat zijn invloeden Jezus Christus en Dr.Martin Luther King Jr. waren. “Waarbij hij liefde en vrede en geweldloos verzet predikte. Veel dingen die hij deed, zijn dingen die ik heb geprobeerd te doen. “

Hij veroordeelde massa-opsluiting en hekelde de verplichte minimumstraf aan HoSang en Lowndes: “Het is volledig ontwrichtend voor de zwarte gemeenschap. Moeten we echt al deze mensen in een gevangeniscel stoppen en hun vrijheden afnemen omdat ze verslaafd zijn? Het is gek voor mij. “

Maar zoals HoSang en Lowndes opmerken, komen Gibsons beschrijvingen van zijn invloeden en inspiraties niet overeen met de activiteiten van de groep.

Lowndes beschreef Patriot Prayer als een “soort extreemrechtse bende of bemanning” die deelnam aan een “breed scala van aanwijsbaar rechtse doelen”, zoals antifeminisme en anticommunisme. In 2018 nam Patriot Prayer bijvoorbeeld deel aan een #HimToo-bijeenkomst als reactie op de Me Too-beweging tegen seksueel geweld. Onder leiding van Patriot Prayer-lid Haley Adams (die verklaarde dat “mannen worden aangevallen in de VS”), verklaarden de aanwezigen een vermeende toename van valse beschuldigingen van verkrachting die volgens hen verbonden waren met de Me Too-beweging.

Voor alle duidelijkheid: Patriot Prayer is niet expliciet een blanke nationalistische groep, zei Lowndes. De leden ervan, zoals de Proud Boys, ‘zijn er trots op multiraciaal te zijn’. Maar hij voegde eraan toe dat Patriot Prayer “absoluut extreemrechts, zo niet openlijk fascistisch” is: “Leden vieren Latijns-Amerikaanse extreemrechtse regimes, dragen shirts met de tekst ‘RWDS’ (voor rechtse doodseskaders), [en] beweren dat de natie verdedigen tegen communisten en anarchisten in hun aanvallen. “

Dat was duidelijk tijdens een Patriot Prayer-bijeenkomst in augustus 2018, waar Patriot Prayer-lid Tusitala “Tiny” Toese en anderen shirts droegen met de tekst “PINOCHET WAS RIGHT” (verwijzend naar de overleden Chileense dictator ) op de voorkant, met “RWDS” op de mouw. en ‘Maak communisten weer bang voor roterende vliegtuigen’ op de achterkant – een verwijzing naar zogenaamde ‘doodsvluchten’ die werden gebruikt door extreemrechtse strijdkrachten in Argentinië en Chili in de jaren zeventig en tachtig, waar slachtoffers uit helikopters in rivieren werden geslingerd of de open zee.

No Title

Forgot to post this earlier: I asked Proud Boy/Patriot Prayer member Tusitala ‘Tiny’ Toese about his PINOCHET WAS RIGHT t-shirt. “Didn’t Pinochet kill like 35,000 people?” I asked him.”Aren’t they all communists?” he responded. #AllOutPDX pic.twitter.com/dzVcYIgHaV

In januari pleitte Toese schuldig aan een aanklacht wegens misdrijf wegens het aanvallen van een demonstrant in 2018. In juni werd een arrestatiebevel uitgevaardigd voor zijn arrestatie wegens zijn betrokkenheid bij een ander gevecht met demonstranten.

Anti-linkse acties zorgen voor slechte bedgenoten

Als Patriot Prayer een verenigend kenmerk heeft, dan is het een uitgesproken en inspannend anti-linksisme, waarbij “links” breed wordt geïnterpreteerd door de groep. Soms betekent dat protesteren tegen steden met een “heiligdom” -beleid voor niet-geautoriseerde immigranten of het houden van bijeenkomsten om te protesteren tegen bevelen om thuis te blijven om het tij van de Covid-19- pandemie te keren .

De laserfocus van de groep op de stad Portland is vanwege de linkse reputatie van de stad. Gibson woont in Vancouver, Washington , en weinig leden van de in 2018 geïnterviewde groep woonden daadwerkelijk in Oregon. (Patriot Prayer gebruikt Facebook vaak om bezoekers te werven voor evenementen in Portland en andere linkse steden.)

Lees ook:  Het resortbedrijf van Trump stort in - is dat de reden waarom hij aandrong om de economie te heropenen?

In een interview uit 2018 met samenzweringstheoreticus en oprichter van Infowars Alex Jones, zei Gibson dat zijn redenering om zich op Portland te concentreren, te wijten was aan de ‘duisternis’ van de stad:

Portland is een van de slechtste steden van dit land. Het is vol zoveel duisternis. Daarom ben ik zo gemotiveerd om daarheen te gaan. Als we niet al deze haat van antifa en communisten op straat brengen, dan zullen mensen het niet zien. Ik ben blij om daarheen te gaan en op te komen voor vrijheid en op te komen voor God.

Maar de echte motivatie voor de activiteiten van Patriot Prayer in Portland lijkt grotendeels te zijn gericht op het genereren van een reactie. In Portland en in andere linkse steden zal Patriot Prayer waarschijnlijk de twee dingen vinden die de groep schijnbaar verlangt: een fysieke confrontatie met demonstranten, waaronder antifascistische en anarchistische groepen, en een sympathieke ontvangst van rechtse kijkers die naar de actie kijken. thuis in de Verenigde Staten. (Dat zou zelfs inclusief Portland-politieagenten zijn, die ervan zijn beschuldigd het geweld van de groep over het hoofd te zien terwijl ze zich richtten op tegenprotesters.)

In 2017 kwam de groep bijvoorbeeld opdagen bij een protest van een winkel in Portland die memorabilia van de Zuidelijke vlag verkocht, in hun woorden optrad als “antifa-watchers” en ruzie maakte met de aanwezigen over de burgeroorlog. Tijdens een ‘Free Alex Jones’-protest in Austin, Texas, in september 2018, liepen Patriot Prayer-leden naar een straatfestival, waar Toese en anderen obsceniteiten schreeuwden naar een groep jonge mensen die Obama-hoeden droegen. (De politie hield Toese uiteindelijk in bedwang.)

In een januari-interview met journalist Sergio Olmos zei een Patriot Prayer-lid dat zonder de tegenstand die de groep in Portland en elders ontvangt, Patriot Prayer geen enkele aandacht zou krijgen.

“Niemand zou op ons letten” zonder antifa, zei hij. “In het liberale Portland zouden we een paar gekken zijn, gekken met een vlag. We zouden geen platform hebben. We zouden zijn geweest als vier of vijf mannen die met vlaggen zwaaiden over een viaduct. Zij zijn degenen die ons beroemd hebben gemaakt. “

Maar Patriot Prayer is ook perfect in staat om op eigen kracht geweld te genereren. Gibson werd beschuldigd van het starten van een rel in een bar waar antifascisten aan het drinken waren na de viering van 1 mei in 2019, een strijd die naar verluidt was geïnitieerd door leden van Patriot Prayer.

Patriot Prayer heeft een “nauwe affiniteit” met rechtse milities

Vanwege het anti-linkse perspectief van Patriot Prayer, vertelde Lowndes me dat de groep een ‘nauwe affiniteit’ heeft ontwikkeld met rechtse milities die hun minachting voor links delen, zoals de Oath Keepers en de Three Percenters. De naam van de Three Percenters komt voort uit de historisch onnauwkeurige bewering dat slechts 3 procent van de Amerikanen tegen de Britten heeft gevochten tijdens de Revolutionaire Oorlog, en wordt door de oprichter van de groep gebruikt om te verwijzen naar de veronderstelde ‘drie procent’ van ‘wapenbezitters die niet zullen ontwapenen , zal geen compromis sluiten en zal niet langer een back-up maken bij de passage van de volgende wapenbeheersingshandeling. “

Gibson “beweert alleen vage principes te ondersteunen, zoals ‘vrijheid’ en ‘wet en orde’, maar hij heeft een duidelijk omschreven vijand gemaakt in antifascisten en links in het algemeen”, Cassie Miller, senior onderzoeksanalist voor het Southern Poverty Law Center , heeft me verteld. “Dit heeft ruimte gecreëerd voor groepen en individuen over het hele politieke recht om deel te nemen aan Gibsons bijeenkomsten. … Iedereen die de confrontatie met links wil aangaan, is welkom bij Patriot Prayer-evenementen, ongeacht hun andere overtuigingen. “

Dat welkom is uitgebreid tot blanke nationalistische individuen en organisaties, ondanks Gibson’s vermeende afkeer van hun ideologie. Linkse groepen zoals Rose City Antifa hebben lange lijsten samengesteld van blanke nationalisten en blanke supremacisten die gelinkt zijn aan Patriot Prayer en zelfs uitgenodigd om te spreken op Patriot Prayer-evenementen . Zoals HoSang en Lowndes opmerken in hun boek, trokken de Patriot Prayer-evenementen in 2017 en 2018 ‘leden van blanke supremacistische groepen, waaronder de Ku Klux Klan en Identity Evropa, en waren er racistische sprekers en gerenommeerde straatvechters.’

Het meest berucht was dat Jeremy Christian, de man die in mei 2017 twee mensen in een trein heeft vermoord, op 29 april 2017 een door Patriot Prayer geleid “vrije meningsuiting” -evenement bijwoonde in Portland. Volgens berichtgeving van de Willamette Weekly : “Hij droeg een honkbalknuppel. Hij wierp nazi-saluutschoten en schreeuwde racistische opmerkingen op een parkeerplaats van Burger King. “

Hoewel sommige aanwezigen van de bijeenkomst wilden dat hij bleef (met het argument dat het recht op impopulaire meningsuiting deel uitmaakte van het punt), werd hij uiteindelijk gevraagd de bijeenkomst te verlaten. In een video van de bijeenkomst kun je Christian zien, die een vlag uit het tijdperk van de Revolutionaire Oorlog draagt ​​als een cape, en door een andere deelnemer aan de bijeenkomst wordt verteld: “Kerel, je geeft het nazi-teken en je zegt het n-woord, dus ga alsjeblieft weg.”

De volgende maand stak Christian ( die een lange geschiedenis van geestesziekte had ) twee mannen dood en verwondde een ander nadat de drie mannen probeerden Christian ervan te weerhouden twee jonge zwarte vrouwen in een Portland MAX-trein lastig te vallen. Hij had tegen de vrouwen geschreeuwd “terug te gaan naar Saoedi-Arabië” en gezegd dat “gekleurde mensen” Portland hadden verwoest voordat de drie mannen binnenkwamen.

Gibson verloochende Christian na de moorden en zei dat hij niets te maken had met Patriot Prayer. Maar in een januari-interview met Olmos zei hij dat Christian een supporter van Bernie Sanders was, en voegde eraan toe: “Jeremy Christian is geen racist”, voordat hij Olmos vroeg om een ​​racistisch iets te noemen dat Gibson ooit had gezegd. Een paar dagen na de moorden organiseerde Gibson nog een bijeenkomst , waarbij hij in een interview zei: ‘We kunnen niet stoppen. Het is nog belangrijker dat we naar buiten komen met een sterke liefdesboodschap. “

Een herdenkingsbijeenkomst en verwijdering van Facebook

Op 5 september werd in Vancouver, Washington, een gedenkteken gehouden voor Danielson. De aanwezigen, die T-shirts droegen met daarop “Justice for J”, baden samen en luisterden naar de opmerkingen van Gibson, die de menigte vertelde dat iedereen die in Danielsons herinnering met geweld begon, niet geassocieerd was met Patriot Prayer.

No Title

Joey Gibson is now talking to the crowd. pic.twitter.com/wJg422Z6mJ

Een dag eerder verwijderde Facebook de pagina van Patriot Prayer van de site, evenals de Instagram-pagina van Gibson, als onderdeel van een poging die door een Facebook-woordvoerder werd beschreven als “onderdeel van onze voortdurende inspanningen om gewelddadige sociale milities van ons platform te verwijderen”. Als reactie daarop zei Gibson in een verklaring: “Antifa-groepen hebben mijn vriend vermoord terwijl hij naar huis liep, en in plaats van het miljardenbedrijf dat antifa-pagina’s uit Portland verbiedt, verbieden ze Patriot Prayer, Joey Gibson en verschillende andere oma’s die admins zijn.”

Patriot Prayer heeft lang geprobeerd om de twee kanten van een politieke afbakening die in Portland en ver daarbuiten bestaat, te overschrijden. De groep beweert geweld te mijden terwijl ze gewelddadige leden en bondgenoten verwelkomt in haar bijeenkomsten, en beweert de leringen van Jezus Christus en MLK Jr. te volgen terwijl ze vriendschap sluiten met blanke nationalisten en antiregeringsmilitie groepen. Danielsons moord was niet de schuld van Joey Gibson of Patriot Prayer. Maar zijn dood maakte deel uit van een langdurige strijd tussen de groep, haar bondgenoten en de extreemlinkse activisten waar ze een hekel aan hebben, een strijd met tragisch reële gevolgen.

Lees ook:  Waar staat Trump op economische beloften?

Comments

comments