De Russische academicus voorspelde de ondergang van de VS in 1998. Krijgt hij gelijk?


In 2008, kort nadat Barack Obama tot de 44e president van de Verenigde Staten was gekozen, publiceerde  The Wall Street Journal  een stuk over een Russische academicus genaamd Igor Panarin, die voorspelde dat de Verenigde Staten in 2010 uit elkaar zouden gaan. De meesten van ons zagen dit. als een stukje ‘Russisch sensatiezucht’. De algemene reactie was om deze voorspelling op een nogal geamuseerde manier op te merken, niet te onderzoeken en weg te poetsen. Hoe kon een gekke Rus een redelijke voorspelling doen over de Verenigde Staten en hun toekomst? de meesten van ons dachten, en met die gedachte op een rijtje gingen we verder met ons leven.

Nou, hoe zit het met wat we zien? Toegegeven, het jaar is 2020, tien jaar later dan de deadline van professor Panarin, maar komen zijn voorspellingen uit?

Laten we het uitzoeken.

Voor sourcing gebruiken we het artikel uit het  Journal uit 2008. Het is het beste om het hele stuk van Andrew Osborn te lezen, maar we hopen een getrouwe reeks ‘quick takes’ te geven die niet indruisen tegen de gedachten in het stuk van meneer Osborn of dat van professor Panarin Onderzoek. We zullen gaandeweg accenten en commentaar toevoegen:

Al tien jaar voorspelt de Russische academicus Igor Panarin dat de VS in 2010 uit elkaar zullen vallen. Het grootste deel van die tijd, zo geeft hij toe, namen maar weinigen zijn argument aan – dat een economische en morele ineenstorting een burgeroorlog en het uiteindelijke uiteenvallen van de VS – heel serieus …

Hebben we een economische ineenstorting gezien? Bijna. De COVID-19-crisis is in een groot deel van de wereld aan het afnemen, en de VS rapporteerden inderdaad een sterke stijging van het banenherstel, waardoor het Amerikaanse werkloosheidspercentage ver onder de 10% tot 8,4% kwam te liggen. In elke maand sinds de COVID-lockdowns werden toegepast, heeft de economie de voorspellingen verslagen in haar herstel.

Verschillende zeer belangrijke staten blijven echter grotendeels gesloten: Californië, New York, New Jersey en Colorado om er maar een paar te noemen. In feite kregen we vorige week een kijkje in de situatie in Californië toen House Speaker Nancy Pelosi besloot de COVID-regels te overtreden en haar haar te laten doen… omdat ze blijkbaar Nancy Pelosi is. Dit was een verhaal dat in een stroomversnelling kwam voordat  The Atlantic een nepkonijn uit een hoed haalde en een verhaal creëerde dat president Trump dode Amerikaanse soldaten in Frankrijk beledigde. Dat verhaal, zogenaamd onderhouden door ‘vier naamloze bronnen’, slaat nu aan op sociale media, hoewel het al stevig is ontkracht door  genoemde bronnen, waaronder mensen als John Bolton die met name vijandig zijn tegen president Trump.

Panarin

Professor Igor Panarin, decaan van de Academie voor toekomstige diplomaten van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken

… Prof. Panarin, 50 jaar oud, is geen marginaal figuur. Als voormalig KGB-analist is hij decaan van de academie voor toekomstige diplomaten van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wordt uitgenodigd voor recepties van het Kremlin, geeft lezingen aan studenten, publiceert boeken en verschijnt in de media als expert op het gebied van de betrekkingen tussen de VS en Rusland.

Maar zijn sombere voorspelling voor de VS klinkt als muziek in de oren van het Kremlin, dat de afgelopen jaren Washington de schuld heeft gegeven van alles, van instabiliteit in het Midden-Oosten tot de wereldwijde financiële crisis. De opvattingen van de heer Panarin passen ook keurig bij het verhaal van het Kremlin dat Rusland terugkeert naar zijn rechtmatige plaats op het wereldtoneel na de zwakte van de jaren negentig, toen velen vreesden dat het land economisch en politiek bankroet zou gaan en in afzonderlijke gebieden zou breken.

Een beleefde en opgewekte man met een buzz cut, meneer Panarin houdt vol dat hij geen hekel heeft aan Amerikanen. Maar hij waarschuwt dat de vooruitzichten voor hen verschrikkelijk zijn.

“Er is momenteel een kans van 55-45% dat desintegratie zal plaatsvinden”, zegt hij. “Je zou je kunnen verheugen in dat proces”, voegt hij eraan toe met een pokerface. “Maar als we redelijk praten, is dit niet het beste scenario – voor Rusland.” Hoewel Rusland machtiger zou worden op het wereldtoneel, zegt hij, zou zijn economie eronder lijden omdat het momenteel sterk afhankelijk is van de dollar en van de handel met de VS.

De heer Panarin stelt, kort gezegd, dat massa-immigratie, economische achteruitgang en morele achteruitgang de volgende herfst een burgeroorlog en de ineenstorting van de dollar zullen veroorzaken. Rond eind juni 2010, of begin juli, zegt hij, zullen de VS in zes stukken breken – waarbij Alaska terugkeert naar Russische controle …

Hoewel het jaar tien jaar voorbij de deadline van 2010 van Prof. Panarin is, hebben we in één jaar de CHAZ / CHOP Autonomous Zone en workalikes in de VS gezien, 100 nachten van dodelijke rellen in Portland, Oregon zonder dat er moeite werd gedaan om het te stoppen, en blijkbaar alles in het werk om het te onderhouden.

We hebben Colorado, een grotendeels agrarische staat, die in een ernstige situatie verkeert , hoewel het COVID-19-sterftecijfer in de staat sinds 11 augustus niet boven de 13 is gestegen, met vele dagen met nul doden. De laatste keer dat meer dan 1.000 nieuwe gevallen op één dag in Colorado werden gemeld, was 18 april, en slechts één andere dag, 24 april, kwam in de buurt bij 978 nieuwe gevallen. Momenteel is het in het bereik van 300 tot 500 per dag.

Ter vergelijking: Moskou, Rusland, waar ik dit schrijf, heeft de afgelopen weken tussen de 620 en 699 gevallen per dag gekregen. Moskou is volledig open, en sommige bedrijven passen tot oktober thuiswerk toe, maar de stad heeft zich aangepast en het leven is normaal. Kerken zijn volledig geopend en goed bezocht. Er is geen lockdown en onze stad krijgt meer nieuwe gevallen dan de  hele staat Colorado op een dag krijgt. 

De bewoners daar (dit is mijn staat van adoptie, dus ik blijf in contact met de mensen daar) leven alsof ze in de Sovjet-Unie zijn, en ik leef zoals ik in Amerika ben. Een hele omschakeling.

New York ziet een caseload die ongeveer gelijk is aan die van Moskou en nogmaals, de staat is gesloten terwijl wij open zijn.

Dit werkt natuurlijk bij veel mensen op de zenuwen. Het steeds veranderende verhaal over onderwerpen als het al dan niet werken van maskers, en wie is de schuldige, evenals een consistent patroon van democratische gouverneurs die optreden als dictators en hun staten en hun burgers op slot doen… dit alles stimuleert een kruitvat. Het is geen wonder dat veel van de Democratische staten en bijna alle door de Democraten geleide steden rellen meemaken. We keren terug naar onze professor:

De heer Pozner en andere Russische commentatoren en experts over de VS verwerpen de voorspellingen van de heer Panarin. “Gekke ideeën worden gewoonlijk niet door serieuze mensen besproken”, zegt Sergei Rogov, directeur van het door de overheid gerunde Instituut voor Amerikaanse en Canadese Studies, die denkt dat de theorieën van dhr. Panarin geen steek houden.

Het cv van de heer Panarin omvat vele jaren in de Sovjet-KGB, een ervaring die gedeeld werd door andere Russische topfunctionarissen. Zijn kantoor, in het centrum van Moskou, toont zijn nationale trots, met wimpels aan de muur met daarop het embleem van de FSB, de opvolger van de KGB. Het staat ook vol met beeldjes van adelaars; een tweekoppige adelaar was het symbool van tsaristisch Rusland.

De professor zegt dat hij zijn carrière bij de KGB begon in 1976. In het post-Sovjet-Rusland promoveerde hij in de politieke wetenschappen, studeerde hij Amerikaanse economie en werkte hij voor FAPSI, toen het Russische equivalent van de Amerikaanse National Security Agency. Hij zegt dat hij strategische voorspellingen heeft gedaan voor de toenmalige president Boris Jeltsin, eraan toevoegend dat de details ‘geheim’ zijn.

In september 1998 woonde hij een conferentie bij in Linz, Oostenrijk, gewijd aan informatieoorlogvoering, het gebruik van gegevens om een ​​voorsprong op een rivaal te krijgen. Daar presenteerde hij, voor 400 collega-afgevaardigden, voor het eerst zijn theorie over de ineenstorting van de VS in 2010.

“Toen ik op de knop op mijn computer drukte en de kaart van de Verenigde Staten uiteenviel, schreeuwden honderden mensen het uit van verbazing”, herinnert hij zich. Hij zegt dat de meeste toehoorders sceptisch waren. “Ze geloofden me niet.”

Aan het einde van de presentatie zei hij dat veel afgevaardigden hem vroegen om kopieën van de kaart met daarop een uiteengereten VS te signeren

Hij baseerde de voorspelling op geheime gegevens die hem door FAPSI-analisten werden verstrekt, zegt hij. Hij voorspelt dat economische, financiële en demografische trends een politieke en sociale crisis in de VS zullen veroorzaken . Als het moeilijk wordt, zegt hij, zullen rijkere staten geld van de federale overheid onthouden en zich effectief afscheiden van de unie. Maatschappelijke onrust tot en met een burgeroorlog zal volgen. De VS zullen dan langs etnische lijnen opsplitsen en buitenlandse mogendheden zullen hun intrek nemen.

Opnieuw lijkt de COVID-19-crisis een aantal van deze elementen in het spel te brengen. Er is echter iets om op te merken: COVID is een crisis die aanzienlijk wordt “vervaardigd”. Dit wil niet wegnemen dat COVID-19 veel sterfgevallen heeft veroorzaakt of daaraan heeft bijgedragen die dit jaar anders misschien niet zouden hebben plaatsgevonden, maar nogmaals om te vergelijken wat er gaande is in Rusland, een land met meer dan een miljoen gediagnosticeerde gevallen van COVID en die in veel delen van het land te maken kregen met shutdowns en lockdowns. Rusland is nu echter open en meldt meer gevallen in Moskou als een open stad dan veel Amerikaanse gesloten staten. Als we hier een relatie zoeken tussen crisismaatregelen en de maat van de crises, kunnen we dat niet vaststellen.

Om het punt verder te onderstrepen: de sluitingen in Rusland waren relatief streng, maar kort – ongeveer zes weken van de strengste aard, en zelfs dan konden mensen vrij rijden waar ze maar wilden. De beperkingen waren verstandig van toepassing op plaatsen waar mensen in grote aantallen samenkomen, namelijk de metro van Moskou en andere openbaar vervoerssystemen zoals de bus en bovengrondse spoorwegnetwerken. Alleen al in Moskou waren kerktempels en kloosters op veel plaatsen blijkbaar gesloten voor het publiek, maar niet allemaal. In andere delen van Rusland, zoals Samara, bleven kerken open. Dit was een maatregel die werd genomen als directe reactie op de bevolkingsdichtheid van Moskou, en hoewel deze waarschijnlijk overdreven was, waren de parameters van de sluiting in ieder geval logisch. Er is ook geen politieke hond in het spel met betrekking tot COVID, en in de Verenigde Staten is links,

Professor Panarin vervolgde:

Californië zal de kern vormen van wat hij ‘de Californische Republiek’ noemt, en zal deel uitmaken van China of onder Chinese invloed staan. Texas wordt het hart van ‘The Texas Republic’, een cluster van staten die naar Mexico gaan of onder Mexicaanse invloed komen te staan. Washington, DC en New York zullen deel uitmaken van een “Atlantisch Amerika” dat mogelijk toetreedt tot de Europese Unie. Canada zal een groep noordelijke staten grijpen die prof. Panarin ‘The Central North American Republic’ noemt. Hawaï, zo suggereert hij, wordt een protectoraat van Japan of China, en Alaska wordt ondergebracht in Rusland.

“Het zou redelijk zijn als Rusland aanspraak zou maken op Alaska; het maakte lange tijd deel uit van het Russische rijk. ” Een ingelijst satellietbeeld van de Beringstraat die Alaska van Rusland scheidt alsof er een draad aan zijn kantoormuur hangt. ‘Het is er niet voor niets,’ zegt hij met een sluwe grijns.

De belangstelling voor zijn voorspelling herleefde dit najaar toen hij een artikel publiceerde in Izvestia, een van Ruslands grootste nationale dagbladen. Daarin herhaalde hij zijn theorie, die de buitenlandse schuld van de VS “een piramidespel” noemde, en voorspelde dat China en Rusland de rol van Washington als mondiale financiële regulator zouden overnemen.

Amerikanen hopen dat de verkozen president Barack Obama “wonderen kan verrichten”, schreef hij. “Maar als de lente komt, zal het duidelijk zijn dat er geen wonderen zijn.”

Advies: ik kan deze projecties niet consistent vinden met ons huidige traject. Een jaar geleden had ik echter nooit gedacht dat Amerika zou zijn zoals het nu is. Hoewel de gesuggereerde allianties van professor Panarin erg lang zijn, zijn alle dingen mogelijk als Amerika uit elkaar gaat. We zullen op dit moment niet proberen onze eigen speculatie te maken.

Het artikel riep een vraag op over de reactie van het Witte Huis op de voorspelling van prof. Panarin tijdens een persconferentie in december. “Ik zal moeten weigeren commentaar te geven”, zei woordvoerster Dana Perino onder veel gelach.

Voor prof. Panarin was de reactie van mevrouw Perino significant. “De manier waarop het antwoord werd geformuleerd, was een indicatie dat er heel goed naar mijn mening wordt geluisterd”, zegt hij.

De professor zegt dat hij ervan overtuigd is dat mensen zijn theorie serieuzer nemen. Mensen zoals hij hebben eerder soortgelijke rampen voorspeld, zegt hij, en hadden gelijk. Hij haalt de Franse politicoloog Emmanuel Todd aan. De heer Todd staat erom bekend dat hij de ondergang van de Sovjet-Unie – 15 jaar van tevoren – terecht heeft voorspeld. “Toen hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1976 voorspelde, lachten mensen hem uit”, zegt prof. Panarin.Opinie: Het is heel goed mogelijk dat de ingenieurs van de COVID-19-crisis zoals die in Amerika wordt gevoeld, zoiets als de voorspelling van prof. Panarin in gedachten hebben, althans met betrekking tot het uitgangspunt voor zover het aan hun behoeften voldoet. Het is heel duidelijk en steeds zo dagelijks dat de Democratische Partij van achter de schermen wordt bestuurd. Er is een zeer goed georganiseerd aanvalsplan dat we zien ontvouwen. Het is verder duidelijk dat Joe Biden de Verenigde Staten niet daadwerkelijk zal leiden als hij tot president wordt gekozen. Hij is te zwak om zelfs nu nog veel meer te doen dan voor een camera staan ​​en een toespraak lezen. De arme man worstelt om dit zelfs maar te doen. Maar de kracht achter hem kan zich op dit moment niet openbaren. Dit zou de pijnlijk dunne illusie breken waar de Democraten aan moeten werken om een ​​beroep te doen op de middenweg Democraat-kiezer die niets geeft om rellen en radicalisme, maar die gewoon denkt dat president Trump misschien ‘te grof’ is om president te zijn. Ja, dit is geen onderbouwd standpunt, maar het is een standpunt dat veel zwakzinnige Amerikaanse kiezers hebben, en zij zijn het doelwit van de ambities van deze partij.

De gefabriceerde crisis en alles wat het met zich meebrengt, zal worden gehandhaafd, maar men kan hopen dat er op tijd wat scheuren in het fineer zullen verschijnen om de plannen te verstoren. Eén ding is  heel duidelijk : de toekomst die de Democraten voor ogen hebben, is duister, bijna apocalyptisch, vergeleken met de visie van president Trump en de conservatieven.

Het land beslist in november over zijn lot.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord