De VS straft het Internationaal Strafhof voor het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan

De VS straft het Internationaal Strafhof voor het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan

8 september 2020 0 Door Indignatie redactie

De regering-Trump heeft sinds 2016 geprobeerd verschillende internationale instanties te verzwakken of in de steek te laten. Nu richt ze zich op het Internationaal Strafhof , een wereldwijd tribunaal dat oorlogsmisdaden, marteling en genocide onderzoekt en vervolgt.

President Donald Trump beweert dat het onderzoek van het ICC naar vermeende oorlogsmisdaden door Amerikaanse troepen in Afghanistan een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt, en heeft op 11 juni een uitvoerend bevel uitgevaardigd dat iedereen die bij het ICC werkt effectief criminaliseert. De advocaten, rechters, mensenrechtenonderzoekers en personeel kunnen nu hun Amerikaanse bankrekeningen laten blokkeren, Amerikaanse visa laten intrekken en reizen naar de VS weigeren.

Op 2 september, Sec. Staat Mike Pompeo kondigde aan dat de nieuwe sancties voor het eerst zouden worden toegepast, tegen ICC speciale aanklager Fatou Bensouda en haar top assistent .

Het uitvoerend bevel is niet gericht op Amerikaanse burgers. Maar Amerikanen kunnen worden bestraft als ze het ICC “materieel steunen” door bijvoorbeeld een amicusbrief in te dienen om een ​​zaak te ondersteunen. Dergelijke taal is meestal van toepassing op buitenlandse terroristische organisaties en hun actoren – niet op mensenrechtenadvocaten.

De gepensioneerde generaal Wesley Clark noemde het bevel van Trump een “tragische fout” in het buitenlands beleid . Hij zegt dat de VS “niets te vrezen hebben van het ICC”, dat bestaat om het soort wreedheden die Duitsland en Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan, af te schrikken en te bestraffen .

Ik ben een internationale mensenrechtenadvocaat die voor de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen bij Amerikaanse rechtbanken en bij de Verenigde Naties heeft verdedigd en gepleit. Voor deze mensen is het ICC het enige echte middel om hun vervolgers ter verantwoording te roepen, zelfs als weinigen van hen ooit een voet in de rechtbank zullen zetten.

Korte geschiedenis van het ICC

Het ICC is de enige strafrechtbank met bijna wereldwijde jurisdictie.

Sinds de oprichting in 2002 in Den Haag heeft het met succes meer dan 40 hooggeplaatste politici, krijgsheren en staatshoofden vervolgd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Onder de gevangenen bevinden zich onder meer Thomas Lubanga , een krijgsheer die kindsoldaten rekruteerde en hen dwong te vechten in de Democratische Republiek Congo, en Bosco Ntaganda , veroordeeld voor verkrachting, moord en seksuele slavernij in hetzelfde conflict.

Het ICC vaardigt ook arrestatiebevelen uit van leiders die voor de rechtbank zijn gevlucht, zoals de Soedan Omar al-Bashir, die wordt beschuldigd van genocide voor de verkrachting, moord en marteling van burgers in Darfur. Voortvluchtige verdachten worden door het ICC vervolgd als en wanneer ze worden uitgeleverd aan Den Haag.

Af en toe worden buiten het ICC speciale oorlogstribunalen opgericht om specifieke zaken in specifieke landen te vervolgen. Onlangs heeft een speciaal internationaal tribunaal een lid van Hezbollah veroordeeld voor de moord op de Libanese premier Rafik Hariri in 2005.

Samen zorgen het ICC en deze complementaire speciale tribunalen voor handhaving van de internationale mensenrechtenwetgeving. Het ICC is een rechtbank in laatste instantie . Het treedt alleen op wanneer nationale regeringen oorlogsmisdaden niet kunnen of willen onderzoeken en vervolgen. Zijn jurisdictie is opzettelijk beperkt. Het betekent dat landen met een sterke rechtsstaat geen internationaal onderzoek hoeven te vrezen.

VS zijn bang voor internationale gerechtigheid

In het begin van de jaren negentig waren de VS nauw betrokken bij de onderhandelingen van de Verenigde Naties over het Statuut van Rome, het verdrag waarmee het ICC werd opgericht. Maar in 1998 besloot president Bill Clinton het Congres niet te vragen het Statuut van Rome te ratificeren , omdat hij beweerde dat er geen bescherming was tegen “gepolitiseerde vervolgingen”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zelfs voordat de recessie officieel is begonnen, gaan sommige grote Amerikaanse bedrijven duizenden arbeiders ontslaan

Ondanks dat ze niet tot de 123 lidstaten van de rechtbank behoren, hebben de VS het werk van het ICC vaak gefaciliteerd. Opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben een reeks sancties opgelegd aan mensen onder ICC-onderzoek, waaronder leden van het Assad-regime die worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden in Syrië .

De VS zijn ook voorstander van het lopende onderzoek van het ICC naar misdaden begaan door de Taliban in Afghanistan en het onderzoek naar Myanmar voor mogelijke genocide tegen de Rohingya-moslims. De VS raakten ook betrokken bij de jacht op de beruchte Oegandese guerrillaleider Joseph Kony , die in 2005 door het ICC werd aangeklaagd wegens het gebruik van kinderen als seksslaven en opstandelingen.

Maar enkele van de nieuwste gevallen van het ICC troffen dicht bij huis.

Een daarvan is een lopend onderzoek naar Amerikaanse militaire acties in Afghanistan tussen 2003 en 2004. Tientallen mensen beweren tijdens ondervraging door de CIA te zijn gemarteld op “zwarte locaties” die door de regering-Bush zijn opgezet . Twee huidige gedetineerden uit Guantanamo, Sharqawi Al Hajj en Guled Duran , die worden vertegenwoordigd door een juridisch adviseur, hebben gedetailleerde getuigenissen afgelegd aan het ICC.

Een ander voorbeeld is het onderzoek van het ICC naar mogelijke misdaden door Israël in verband met Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem . Israël is, net als zijn bondgenoot de VS, geen lid van het ICC.

In mei waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het ICC om een ​​einde te maken aan zijn “onwettige” onderzoeken naar de VS en Israël, anders zou hij met “gevolgen” worden geconfronteerd.

Beperkte jurisdictie

Het ICC hield vol en zei dat de VS het ICC konden afweren door de vermeende oorlogsmisdaden zelf te onderzoeken.

“Het ICC is niet van plan Amerikanen voor het gerecht te ‘slepen'”, schreef ICC-president Eboe-Osujiin in een opiniestuk van de New York Times van 18 juni in reactie op Trump’s Executive Order. Het is gewoon vastbesloten om geloofwaardige claims tegen Amerikaans veiligheidspersoneel in Afghanistan te onderzoeken, zei Eboe-Osuji.

Maar de VS hebben, net als Israël, geweigerd te erkennen dat er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Dergelijke impasses veroorzaken ICC-betrokkenheid als de rechtbank in laatste instantie.

Historisch gezien heeft het Internationaal Strafhof vrijwel uitsluitend personen vervolgd uit zwakkere landen, voornamelijk in Afrika. Sommige critici hebben het de ” Afrikaanse strafhof ” genoemd. Toch blijven de meeste Afrikaanse landen, net als andere ICC-leden, het werk van de rechtbank steunen.

Insight, elke dag in je inbox. U kunt het krijgen met de e-mailnieuwsbrief van The Conversation .]

Het ICC is ook een langzame, omslachtige en dure vorm van rechtspraak. Het heeft de afgelopen 12 jaar meer dan 1,2 miljard dollar uitgegeven om slechts drie van de tientallen vervolgingen met succes te straffen.

Maar het belang van de rechtbank gaat verder dan zijn uitspraken. Zonder zijn waakzaam oog en lange arm zouden oorlogsmisdadigers vrij rondlopen.

Door haar werk te ondermijnen, beweert de regering-Trump de Amerikaanse veiligheid te beschermen. Maar als de VS niet meewerken met het ICC bij internationale strafrechtelijke onderzoeken van hun eigen burgers, zullen andere landen minder snel helpen als de VS willen dat terroristen en oorlogsmisdadigers voor de rechter worden gebracht.Lees ook:  De broers Koch zijn nog erger dan je denkt

Comments

comments