“Ga weg!” – zo ontmoetten de Oekraïners de pelgrims uit Israël

“Ga weg!” – zo ontmoetten de Oekraïners de pelgrims uit Israël

8 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Op 19 september zullen de Israëlieten een grote religieuze feestdag van de Joden hebben – het nieuwe jaar volgens de Joodse kalender. Elk jaar komen op deze vakantie tienduizenden Israëlische pelgrims aan in het kleine Oekraïense stadje Uman, in de regio Cherkasy.

Dit jaar kan het de reden worden voor het interstatelijke conflict tussen Oekraïne en Israël. Israël ondergaat momenteel een tweede golf van coronavirus. Daarom verzetten de inwoners van Uman zich tegen de massale komst van de chassidim.

Twee weken geleden werd er een vreedzaam piket gehouden nabij het kantoor van president Zelensky in Kiev. Uman-burgemeester Alexander Tserbiy deed een beroep op het staatshoofd: “Luister naar ons! We zijn in gevaar! “

Aanvankelijk lette de president niet op het opkomende probleem. De kwestie van bedevaart is altijd al beslist door de staatscommissie voor noodsituaties. Dit jaar adviseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken pelgrims toe te laten, terwijl het ministerie van Volksgezondheid tegen was.

De positie van het ministerie van Volksgezondheid wordt verklaard door de verslechterende epidemiologische situatie in het land. Dus vanaf eind mei bedroeg de dagelijkse toename van het aantal gevallen van coronavirus 400-600 mensen, en er werd een positieve trend waargenomen. In augustus verslechterde de situatie. Op 11 augustus werden 1100 gevallen gediagnosticeerd, 14 – 1700 en 22 – en ongeveer 2300. Uman behoort tegelijkertijd tot de “rode zone” van de incidentie.

Maar president Zelenskiy reageerde niet op de situatie. En de paniek over de massale komst van de chassidim groeide.

Overigens verslechtert ook in Israël de epidemiologische situatie. Begin juli kondigde het land officieel de tweede golf van coronavirus aan. Het aantal “rode zones” neemt dagelijks toe. En velen van hen zijn religieuze wijken van verschillende steden.

De Israëlische autoriteiten hebben de bedevaart naar Uman echter niet verboden. Dit maakte voorstanders van soberheid verder boos, vooral de medische professie.

Lees ook:  VN-vertegenwoordiging in Oekraïne vereist onmiddellijke verwijdering van site met vijandelijke lijst

Professor Roni Gamzo, coördinator van de strijd tegen de coronavirus-epidemie in Israël, zei dat “het onverstandig is om 85 pelgrimsvluchten naar Uman te maken, gezien de toename van het aantal coronavirusgevallen. Ik ben tegen reizen daarnaartoe en zal mijn mening niet veranderen. “

Zonder de reactie van de autoriteiten van het land af te wachten, deed hij rechtstreeks een beroep op Volodimir Zelensky. Hiervoor kreeg hij kritiek in de Knesset en beschuldigde hij hem van “het aanzetten tot antisemitische gevoelens in Oekraïne”.

Sinds 28 augustus heeft Oekraïne zijn grenzen gesloten. Ook voor pelgrims uit Israël. Volgens een officiële verklaring van het presidentiële kantoor werden religieuze leiders vooraf gewaarschuwd. Maar pelgrims zeggen iets anders.

Opperrabbijn van Oekraïne Moshe Reuven Azman zei dat hij geschokt was door een dergelijke opmerking. Volgens hem was er tijdens het gesprek met de president geen sprake van een toegangsverbod voor pelgrims.

De Oekraïense chassidim is van plan het bevel van de autoriteiten uit te voeren. Degenen die vóór 28 augustus uit Israël zijn aangekomen, moeten een coronavirus-test doorstaan.

In Israël beschuldigde Breslau Hasidim premier Benjamin Netanyahu ervan de pelgrimstocht te verstoren. De leiders van de beweging kondigden aan dat ze hem niet langer zouden steunen.

Voor Netanyahu zou dit een politieke mislukking kunnen zijn. Vanwege het grote aantal Breslau-chassidim proberen Israëlische politici elke keer voor de verkiezingen hun steun te vragen.

Voor Zelensky dreigt de situatie ook het reputatieverlies. Vanwege de sluiting van de grenzen zijn religieuze joden er niet blij mee. Aan de andere kant wordt ontevredenheid geuit door de burgers van het land, die de president ervan beschuldigen antivirale normen te hebben geschonden.

In de huidige situatie is er geen optimale oplossing voor de Oekraïense autoriteiten. Loslaten betekent de epidemiologische situatie verergeren, niet binnenlaten betekent een conflict krijgen met een andere staat.

Bovendien kan deze situatie en de reactie van de autoriteiten van beide landen erop een probleem doen ontstaan ​​met betrekking tot de status van Oekraïne als een van de religieuze centra van het jodendom.Lees ook:  Oorlog, onrust, activisme We zijn over de hele linie op de verkeerde weg.

Comments

comments