Honger, gederfd inkomen en toegenomen angst: hoe lockdowns van het coronavirus een enorme druk uitoefenen op jonge mensen over de hele wereld

Honger, gederfd inkomen en toegenomen angst: hoe lockdowns van het coronavirus een enorme druk uitoefenen op jonge mensen over de hele wereld

8 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Voor veel jongeren over de hele wereld waren de economische effecten van lockdown-beleid groter dan de gezondheidseffecten van het coronavirus. Volgens de resultaten van een nieuwe telefonische enquête onder 19-jarigen en 25-jarigen in Ethiopië, India, Peru en Vietnam, lijden jonge mensen honger, worden ze geconfronteerd met wijdverbreid banenverlies of onbetaalde schorsing en wordt het onderwijs ernstig verstoord .

De telefonische enquête was onderdeel van ons Young Lives- project, dat sinds 2001 jongeren volgt die in armoede zijn geboren in deze vier landen om de oorzaken en gevolgen van kinderarmoede te onderzoeken. We hebben tussen juni en juli een kleine 10.000 jongeren geïnterviewd over hun ervaringen met COVID-19 en lockdowns in hun land. We constateerden grote ongerustheid over de huidige situatie.

Honger en hulp

Tot dusver is de impact van de crisis op de gezondheid groter in Peru en India dan in Ethiopië en Vietnam. In Peru zei ongeveer 4% van de ondervraagde jongeren dat ze besmet waren, vergeleken met 2% van de respondenten in India (gevestigd in Andhra Pradesh en Telangana) en minder dan 1% in zowel Ethiopië als Vietnam. In zowel Peru als India geloofde ongeveer 6% van de jongeren ook dat iemand in hun huishouden besmet was, maar slechts ongeveer een op de drie zei dat de persoon op het virus was getest.

De crisis had minder impact op de voedselzekerheid in Vietnam dan in de andere landen. Een op de zes huishoudens die we in Peru, India en Ethiopië hebben ondervraagd, had ergens sinds het begin van de crisis geen voedsel meer. Dit percentage was zelfs nog hoger onder huishoudens die bij ons laatste bezoek in 2016 met voedseltekorten te maken hadden – en ongeveer twee keer zo hoog in India. In Vietnam was het aandeel met voedselonzekerheid veel lager, namelijk 4%.

covid

Young Lives, Universiteit van Oxford , CC BY-ND

Onze respondenten hebben in verschillende mate overheidssteun ontvangen. In India ontving meer dan 90% van de huishoudens tijdens de lockdown minstens één vorm van steun van de overheid, hoewel de steun in veel gevallen bestond uit een klein mandje met voedsel of gezichtsmaskers. Dit in vergelijking met ongeveer de helft van die in Peru, en daalde tot slechts 6% in Ethiopië.

Lees ook:  75% van de jongeren wil de Zuid-Koreaanse 'hel' ontsnappen

In alle landen was de steun relatief doelgericht en bereikte proportioneel meer huishoudens die tijdens de crisis voedselonzekerheid hadden gemeld. In Peru ontving, ondanks dat elk kwetsbaar huishouden in aanmerking kwam voor een directe geldoverdracht, slechts 42% van de ondervraagden er een. Dit kan duiden op een targetingprobleem, een vertraging in betalingen of beide.

Banenverlies of schorsing zonder betaling zijn wijdverbreid, zelfs in Vietnam – het land dat het minst door het virus is getroffen – en werken op afstand is eerder uitzondering dan regel. In de vier landen verloren veel van onze 25-jarige respondenten hun baan, en vooral informele werknemers zonder schriftelijk contract werden zwaar getroffen. In Peru en India hadden zeven op de tien respondenten hun inkomstenbron verminderd of verloren door lockdown, zes op de tien in Vietnam en vier op de tien in Ethiopië.

Het aandeel van degenen die inkomen of werk verloren, was hoger in stedelijke gebieden dan op het platteland, en over het algemeen werden meer mannen getroffen door deze verliezen. Werken op afstand is slechts mogelijk voor een minderheid van 25-jarige werknemers die in stedelijke gebieden woont. In India zei 28% van de ondervraagden dat ze tijdens de uitbraak vanuit huis konden werken, tot 20% in Vietnam, 18% in Ethiopië en 17% in Peru. We ontdekten dat het percentage veel hoger was voor mensen die in huishoudens woonden die beter uitgerust waren om beschermende maatregelen te nemen tegen het coronavirus, vermoedelijk dankzij betere toegang tot internet en de aard van het uitgevoerde werk.

Minder leren, meer zorgzaam

Omdat scholen en universiteiten in alle vier de landen al heel vroeg sloten tijdens de uitbraak, was de onderbreking van het onderwijs opvallend. Maar bij sommigen was de kans groter dat hun studie werd onderbroken dan bij anderen. De toegang tot studeren vanuit huis was voor vrouwen iets hoger dan voor mannen in alle landen, en door rijkdom en onderwijs aan ouders verdubbelden de kansen om thuis te kunnen studeren bijna.

In Vietnam maakte bijna 90% van de 19-jarige cohort gebruik van leren op afstand, tot 70% in Peru en 38% in India. Daarentegen bleef slechts 28% in Ethiopië op afstand leren, en dit daalde tot 14% als hun ouders geen onderwijs hadden genoten.

Hoewel iets meer 19-jarige vrouwen hun studie online konden voortzetten dan mannen, ontstonden er grote verschillen in zorgtaken. In alle landen behalve Peru hebben meer dan het dubbele aantal jonge vrouwen dan mannen tijdens de lockdown extra zorgtaken op zich moeten nemen. De ongelijkheid is vooral opvallend in India en Ethiopië.

De ongerustheid over de huidige situatie is groot, vooral in India. We vroegen onze jonge respondenten of de stelling ‘Ik ben zenuwachtig als ik aan de huidige omstandigheden denk’ op hen van toepassing is. We ontdekten dat de stressniveaus verontrustend hoog waren – in India zei meer dan 90% van de respondenten dat de bewering op hen van toepassing of sterk van toepassing was. In Vietnam en Ethiopië was 65% het met de stelling eens. Peru had de laagste angstniveaus, ondanks dat het relatief erger werd getroffen, met iets minder dan 50% van de respondenten die nerveus waren.

We voeren nu een tweede telefonische enquête uit waarin we om meer informatie vragen over de werkervaringen van deze jongeren en hoe de crisis hun werk, privéleven en onderwijs beïnvloedt.

Lees ook:  VS Duizenden aanhangers van Trump protesteren tegen vermeende verkiezingsfraude

Comments

comments