Trump’s militaire probleem

Trump’s militaire probleem

9 september 2020 1 Door Indignatie redactie

Je zou sinds afgelopen donderdag in coma moeten zijn geweest om niet te hebben gehoord van het grote artikel  van Jeffrey Goldberg  voor The Atlantic, waarin een aantal anonieme figuren van de voormalige Trump-regering onthullen dat de president zijn totale minachting heeft uitgesproken voor militaire dienst. De politieke wereld heeft de afgelopen vijf dagen over weinig anders gesproken, en al dit geklets vond plaats tijdens een vakantieweekend, toen veel mensen die gewoonlijk weinig aandacht aan het nieuws schenken, er ongetwijfeld van hoorden.

Om het kort samen te vatten, Trump heeft naar verluidt soldaten “verliezers” en “sukkels” genoemd omdat ze in de eerste plaats bij het leger waren gekomen en omdat ze het slechte oordeel hadden om in de strijd te sterven terwijl ze in plaats daarvan geld hadden kunnen verdienen. Hij zou inderdaad tegen de voormalige stafchef van het Witte Huis en de gepensioneerde marinegeneraal John Kelly hebben opgemerkt: ‘Ik snap het niet. Wat leverde het hen op? ” Hij zei dit op Arlington National Cemetery bij het graf van Kelly’s zoon, een marinier die stierf in Afghanistan.

Trump had naar verluidt ook een driftbui tijdens zijn bezoek aan Frankrijk in 2018 over iets dat president Emmanuel Macron zei (waarschijnlijk  zijn aanklacht tegen ‘nationalisme’ ) en weigerde een ceremonie bij te wonen ter ere van de Amerikaanse mariniers die stierven in de Eerste Wereldoorlog  slag bij Belleau Wood . Vervolgens zou de president naar verluidt het huis van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs hebben ontdaan van elk  kunstwerk  dat hij in het Witte Huis wilde laten zien. En hij   wilde de begrafenis van wijlen senator John McCain echt niet erkennen.

Deze anekdotes en meer zijn onder meer bevestigd door The Associated Press, de Washington Post en de New York Times, waaronder Fox News. Trump heeft ze in een vlaag van wanhopig klinkende tweets ontkend  , zelfs terwijl hij McCain bleef kleineren, waardoor het duidelijker dan ooit werd dat de beweringen waar waren. Niemand kan beweren dat dit soort beledigingen ‘gewoon niet klinken als iets dat hij zou zeggen’, zelfs toen veel van zijn huidige en voormalige handlangers en sycophants naar voren kwamen om precies dat te zeggen.

We hebben allemaal de video gezien van zijn nare belediging jegens John McCain in 2015:

En we zijn er onlangs aan herinnerd dat hij 16 jaar eerder hetzelfde zei toen hij werd geïnterviewd door Dan Rather, dus die belediging kwam niet alleen uit een vlaag van piqué over iets dat McCain zei in 2015. Hij heeft duidelijk lang geloofd. tijd dat een marinepiloot die zichzelf laat neerschieten geen held is.

Maandag hield Trump weer een van zijn  campagnebriefings  in het Witte Huis, waarin hij op onverklaarbare wijze nog een belediging aan de litanie toevoegde:

Ik zeg niet dat het leger verliefd op me is – de soldaten zijn, de topmensen in het Pentagon zijn waarschijnlijk niet omdat ze niets anders willen doen dan oorlogen voeren, zodat al die geweldige bedrijven die de bommen maken en de vliegtuigen maken en zorg ervoor dat al het andere gelukkig blijft.

Volgens  een recente opiniepeiling van het leger, zelfs vóór deze laatste flap, hoewel het waar is dat officieren hem zelfs meer haten dan aangeworven personeel, zijn laatstgenoemden ook niet “verliefd” op hem:

Meer dan 59 procent van de officieren zei een slechte kijk op de president te hebben, en meer dan de helft zei dat ze het ten zeerste afkeurden. Van de aangeworven respondenten zei 47 procent een ongunstige mening te hebben en bijna 39 procent een positieve mening.

Van alle actieve dienstleden in de peiling zei 41 procent dat ze op Joe Biden zouden stemmen en slechts 37 procent zei dat ze van plan waren op Trump te stemmen, een opvallende afname van de populariteit van de president onder een over het algemeen pro-Republikeinse demografie. Ongeveer “40 procent van de ondervraagde troepen identificeerde zich als Republikein of Libertair”, meldde Military Times, terwijl 44 procent zei dat ze onafhankelijk waren of een andere derde partij – en  slechts 16 procent identificeerde zich als Democraten.

Dit verklaart de enorme terughoudendheid van het Witte Huis over deze kwestie. Trump beschouwt het leger en veteranen als onderdeel van zijn basis. Op dit punt weet hij dat  hij het zich niet kan veroorloven om zelfs maar een  van zijn trouwe kiezers te verliezen als hij hoopt in november te winnen.

Ongeacht de politiek is het de moeite waard om te overwegen wat de beledigingen van Trump tegenover het leger eigenlijk betekenen. Allereerst is het onzinnig voor de man die voortdurend opschept over het feit dat hij de militaire uitgaven met triljoenen heeft verhoogd, om te doen alsof hij veroordeelt wat Dwight Eisenhower het beroemde ‘militair-industriële complex’ noemde. Trump gaat de wereld rond om op te scheppen over alle  wapencontracten  met despoten en dictators die hij persoonlijk naar huis heeft gebracht bij Amerikaanse aannemers. Om nog maar te zwijgen van zijn  dramatische toename  van luchtaanvallen en drone-aanvallen, terwijl hij alle aansprakelijkheid voor burgerslachtoffers elimineerde   Na bijna vier jaar van niet-nagekomen beloften probeert hij in de laatste weken van zijn herverkiezingscampagne zojuist enkele troepen terugtrekken uit Irak en Afghanistan.

Tijdens de campagne van 2016 loog Trump en zei dat hij vanaf het begin tegen de Irak-oorlog was geweest, en te veel mensen hebben naïef aangenomen dat hij een soort isolationist is. Zijn opmerkingen over het Pentagon en defensie-aannemers deden hem onlangs klinken alsof hij probeerde een beroep te doen op anti-oorlogsdemocraten in plaats van gewone soldaten in het leger. Maar  volgens CNN zei Trump die dingen omdat hij in een snit zat dat de topman niet naar voren was gekomen om hem te verdedigen. Hij kennelijk beledigd minister van Defensie Mark Esper, die eigenlijk  was  een top lobbyist voor militaire aannemer Raytheon, waardoor het Witte Huis stafchef Mark Meadows om voel me verplicht om de pers te vertellen dat Trump niet persoonlijk aanviel Esper.

Temidden van alle spin, is hier één ding dat Trump maandag zei dat veel mensen hebben gemist: “Ik zal een betere krijger zijn dan wie dan ook, maar als we een oorlog voeren, gaan we ze winnen.”

Volgens het boek ” A Very Stable Genius ” van Carol Leonnig en Philip Rucker, haalde Trump op een gegeven moment  uit  naar zijn topchefs van het Pentagon, Afghanistan een “loser war” noemde en zei: “Jullie zijn allemaal verliezers. Je weet niet meer hoe je moet winnen. “

Trump maakte die “filosofie” keer op keer duidelijk  tijdens de campagne van 2016 toen hij zei dat hij van plan was ISIS te “bombarderen” en erop stond dat “marteling werkt”. Als president heeft hij met oorlogsmisdaden  en  nucleaire oorlog gedreigd   en heeft  hij oorlogsmisdadigers gratie verleend.

Trump gelooft dat het Amerikaanse leger zacht en laf is en niet heeft wat nodig is om te winnen. Hij denkt dat marinepiloten die gevangen worden genomen, mariniers die hun leven verliezen op het slagveld, militaire voorschriften die oorlogsmisdaden verbieden en generaals die weigeren massale burgerslachtoffers te accepteren allemaal “verliezers” zijn omdat het zwak is om zich aan de oorlogswetten te houden in plaats van ” winnen ”met alle mogelijke middelen.

Trump zei ooit dat hij iemand op Fifth Avenue kon neerschieten zonder kiezers te verliezen. Maar het is mogelijk dat een groep binnen zijn voormalige basis die niet zo enthousiast is over zijn definitie van ‘winnen’, militairen zijn. Zij zijn tenslotte degenen die zullen moeten boeten voor zijn oorlogszuchtige onwetendheid, niet hij. En dan zal hij ze losers en sukkels noemen omdat ze dwaas genoeg zijn om zijn bevelen op te volgen.

Comments

comments