De internationale controverse over Disney’s Mulan, uitgelegd

De internationale controverse over Disney’s Mulan, uitgelegd

10 september 2020 0 Door Indignatie redactie

De weerslag in de film laat zien dat mensenrechtenkwesties in China brede aandacht krijgen.

Disney’s nieuwe live-action film Mulan is een wereldwijde sensatie geworden, maar niet alleen om de reden die het legendarische productiebedrijf hoopte.

Sommige kijkers die afgelopen weekend betaalden om de film op Disney + te streamen, vonden iets verontrustends in de aftiteling: Disney bedankte acht overheidsinstanties in Xinjiang, een westelijke provincie in China waar ongeveer 2 miljoen Oeigoerse moslims door de Chinese regering in concentratiekampen zijn gedwongen. Het blijkt dat delen van Mulan twee jaar geleden in Xinjiang zijn gefilmd , lang nadat de wereld op de hoogte was van het plan van Peking om Oeigoeren te “heropvoeden” met de doctrine van de Communistische Partij.

Dat is gewoonweg schokkend, want er is geen excuus voor Disney-managers om niet op de hoogte te zijn van de schendingen van de mensenrechten die plaatsvinden op slechts kilometers van de filmlocaties. Bovendien zorgde de film al een tijdje voor controverse, aangezien de hoofdrolspeelster vorig jaar de wetshandhaving in Hongkong steunde tegen pro-democratische demonstranten en de # BoycottMulan- beweging voor sociale media lanceerde .

Sinds enkele jaren onderdrukt China systematisch zijn Oeigoerse moslimminderheid in die regio – onder meer door mannen, vrouwen en kinderen te onderwerpen aan marteling, seksueel misbruik, gedwongen sterilisatie , scheiding van gezinnen en hersenspoeling. Ze dragen bij aan de andere misstanden van de Chinese regering, zoals het verbieden van uitingen van islamitisch geloof .

Erger nog, in de filmcredits wordt specifiek het politiebureau in Turpan geprezen , een stad in het oosten van Xinjiang met een grote Oeigoerse bevolking. Dat bureau is belast met het runnen van enkele van de interneringskampen , zeggen experts, en stond vorig jaar samen met andere Chinese wetshandhavingsinstanties op de zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Handel, waardoor Amerikaanse bedrijven verboden werden hun producten te verkopen of te leveren.

Het is onduidelijk of het politiebureau van Disney en Turpan of andere soortgelijke instanties veel of helemaal geen interactie hebben gehad tijdens het filmen, maar het ziet er nog steeds niet goed uit.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte deze week dat de kampen gewoon “beroepsopleidings- en trainingscentra” zijn, hoewel er voldoende bewijs is dat dit niet waar is. Disney reageerde niet op een verzoek om commentaar.

No Title

Mulan specifically thank the publicity department of CPC Xinjiang uyghur autonomous region committee in the credits. You know, the place where the cultural genocide is happening.They filmed extensively in Xinjiang, which the subtitles call “Northwest China”#BoycottMulan pic.twitter.com/mba3oMYDvV

inheemse Oeigoerse en Kazachse landen, onder andere moeten worden bestuurd en gedomineerd door etnische Han-Chinezen, de etnische meerderheid in China. Veel leiders in de regerende Communistische Partij, zoals de autocratische president Xi Jinping , zijn Han.

Lees ook:  NYC-burgemeester De Blasio tegen anti-vaxxers wij bezitten uw lichamen

De slechterik in de nieuwe Disney-film leidt een groep huurmoordenaars die duidelijk als moslims zijn gecodeerd, zei Darren Byler, een antropoloog aan de Universiteit van Colorado in Boulder die de Chinese onderdrukking van Oeigoeren bestudeert. De personages hebben bijvoorbeeld een donkere huidskleur, dragen tulbanden en zijn griezelig gekleed als ISIS-terroristen in hun video’s, zeggen sommige experts.

De film “trafieken in islamofobie”, stelt Byler, en stelt Mulan, de hoofdpersoon, voor als “een verdediger van de Chinese kolonisatie van Noordwest-China.” Hij voegde eraan toe: “Het was alsof Xinjiang gewoon een leeg canvas was, een land zonder een inheemse geschiedenis.”

Mensenrechtenactivisten en veel regionale experts zijn hierover boos, sommigen gebruiken de hashtag #BoycottMulan om een ​​campagne op sociale media op te zetten rond bewustwording over de film.

“In Hollywood-films beweren ze sociale rechtvaardigheid te omarmen. In feite kowtow ze schandelijk naar het autocratische China, ” tweette Nathan Law , een activist die aandringt op een democratischer Hong Kong, maandag. “Ze hebben zichzelf te schande gemaakt door waarden hoog te houden waar ze niet eens in geloven. Films zouden meer moeten zijn dan geld.”

Law heeft nog een reden om boos te zijn over de film. Vorig jaar steunde Liu Yifei – de in China geboren Amerikaanse actrice die Mulan in de film speelt – steun aan wetshandhavers in Hong Kong die hard optreden tegen pro-democratische demonstranten. ‘Ik steun de politie van Hongkong. Jullie kunnen me nu allemaal aanvallen. Wat jammer voor Hong Kong ”, schreef ze in augustus 2019 op Weibo, een Chinese sociale mediasite. Haar verklaring leidde tot de eerste oproepen om de film te boycotten.

Het is onduidelijk of de sociale mediacampagne het succes van de film, die $ 200 miljoen heeft gekost, zal verdoemen . Het heeft tot nu toe $ 6 miljoen binnengehaald en zal waarschijnlijk veel meer opleveren wanneer het vrijdag in China in première gaat. Toch heeft #BoycottMulan aangetoond dat de schendingen van de mensenrechten door de Chinese regering niet langer zullen worden genegeerd – en zelfs bedrijven die zo machtig zijn als Disney, zullen in de toekomst misschien moeten veranderen hoe ze met China omgaan.

Lees ook:  Frankrijk en Duitsland, schaamteloos

“Er zijn nu duidelijk kosten verbonden aan bedrijven die opzettelijk onwetend blijven over wat er in China gebeurt”, zegt James Millward, hoogleraar wereldgeschiedenis aan Georgetown University.

Bedrijven als Disney zouden China echt onder druk kunnen zetten om de Oeigoeren te behandelen – als ze dat willen

Sommige grote bedrijven bevinden zich nu in een vuurstorm, zei Millward, telkens wanneer duidelijk wordt dat ze Beijing niet hebben teruggedrongen vanwege de slechte behandeling van de Oeigoeren.

In 2018 hield het adviesbureau McKinsey bijvoorbeeld een retraite in Kashgar, China , op slechts zes kilometer van een Oeigoers interneringskamp. The New York Times berichtte over die gebeurtenis en riep de beroemde firma op:

In een tijd waarin democratieën en hun basiswaarden steeds meer worden aangevallen, heeft het iconische Amerikaanse bedrijf geholpen om de status van autoritaire en corrupte regeringen over de hele wereld te verhogen, soms op een manier die in strijd is met de Amerikaanse belangen.

Vorig jaar promootten de Japanse kledingbedrijven Muji en Uniqlo hun gebruik van Xinjiang-katoen. “Gemaakt van biologisch katoen, subtiel en volledig uitgekozen in Xinjiang, de Oxford-shirts voor heren van MUJI zijn zacht en ademend met een strak design”, aldus Muji’s website . Op de site van Uniqlo stond destijds ook dat de kleding “Gemaakt van Xinjiang-katoen, beroemd om zijn uitstekende kwaliteit” was.

Activisten hebben beide bedrijven publiekelijk beschaamd. “Wat! Ze gebruiken dat eigenlijk als een slogan? ” Sophie Richardson, China-directeur van Human Rights Watch, vertelde vorig jaar aan het Australische ABC . “Hebben ze op de een of andere manier twee jaar lang nieuws over grove mensenrechtenschendingen in Xinjiang gemist?”

Nu, zegt Georgetown’s Millward, “kunnen we Disney in een elite-afdeling van bedrijven plaatsen die in deze vuurstorm terechtkomen.”

In plaats van het promoten van anti-Oeigoerse, pro-Chinese regeringsverhalen, zouden bedrijven zoals Disney hun macht kunnen gebruiken om leiders in Peking onder druk te zetten om een ​​einde te maken aan wat Joe Biden’s presidentiële campagne een ‘genocide’ noemt.

Voor een bedrijf als Disney kan dat betekenen dat ze niet meer in het land filmen, de releases voor hun kijkers uitstellen of – op het meest extreme niveau – alle banden met het land volledig verbreken. Maar elk van die opties, van de kleinste tot de nucleaire, is voor elk bedrijf moeilijk te kiezen, vooral omdat China zo’n grote en lucratieve markt is. En als bedrijven iets doen om Peking boos te maken, zoals het niet promoten van een regeringsvriendelijk verhaal in een film over China, bestaat de kans dat Disney de toegang tot die markt verliest.

Lees ook:  In de Britse verkiezingen staat de toekomst van de mensenrechten op het spel

‘Ze zitten klem tussen een rots en een harde plek,’ zei Millward.

En toch hebben mensenrechtenorganisaties er bij andere grote merken op aangedrongen de banden met leveranciers in Xinjiang te verbreken. Zoals Terry Nguyen van Vox meldde : “In maart publiceerde de onpartijdige denktank Australian Strategic Policy Institute een rapport waarin wordt beschreven hoe 82 buitenlandse en Chinese bedrijven directe of indirecte banden hebben met de regio Xinjiang en daarbuiten op basis van hun toeleveringsketen.” Onder die bedrijven: Amazon, Apple, Dell, Nike, Nintendo, Uniqlo, Victoria’s Secret en Zara.

Bedrijven kunnen ook profiteren van de aanstaande Olympische Winterspelen in Beijing in 2022 . Dat soort evenementen geeft een grote boost aan het imago van een land, net als de spelen van 2008 in de hoofdstad van China. Bedrijfssponsoring van de evenementen zorgt voor nog meer internationale legitimiteit. Een bedrijf kan het betalen om zijn logo op de spelen te laten zien misschien zien als een bevestiging van de wedstrijd, maar anderen zullen het ook zien als een goedkeuring van het gastland.

Een gebrek aan bedrijfssponsors zou ook een gebrek aan fondsen betekenen, en een grote publieke verontwaardiging zou in theorie het Olympisch Comité ertoe kunnen dwingen een nieuw land te kiezen om de spelen te organiseren. Dat is een afstandsschot, vertelden experts me, maar degenen die willen dat China stopt met het interneren van Oeigoeren en andere minderheden, zouden moeten profiteren van het spraakmakende evenement om Peking op de hoogte te stellen.

Voorlopig kunnen grote filmbedrijven er misschien beter aan doen om niet te filmen in Xinjiang en de Chinese regering niet te helpen met het documenteren van wreedheden op het gebied van mensenrechten.

Comments

comments