Trump loog, 190.000 mensen stierven (tot nu toe …)


CNN heeft het nieuwe boek van Bob Woodward, ‘Rage’, bekeken. En, er zijn tapes met het bwijs:

President Donald Trump gaf toe dat hij weken voor de eerste bevestigde dood van het Amerikaanse coronavirus wist dat het virus gevaarlijk, in de lucht verspreid, zeer besmettelijk en ‘dodelijker was dan zelfs je inspannende griep’, en dat hij het herhaaldelijk in het openbaar speelde, volgens de legendarische journalist Bob Woodward. in zijn nieuwe boek “Rage”. “Dit is dodelijk spul,” vertelde Trump Woodward op 7 februari.

In een reeks interviews met Woodward onthulde Trump dat hij eerder dan voorheen bekend een verrassend detailniveau had over de dreiging van het virus. “Best verbazingwekkend”, zei Trump tegen Woodward, eraan toevoegend dat het coronavirus misschien wel vijf keer “dodelijker” was dan de griep. De bekentenissen van Trump staan ​​in schril contrast met zijn frequente openbare opmerkingen die destijds volhielden dat het virus “zou verdwijnen” en “Alles komt goed uit.”

Het boek beschrijft in Trumps eigen woorden een president die het vertrouwen van het publiek en de meest fundamentele verantwoordelijkheden van zijn ambt heeft geschonden. In ‘Rage’ zegt Trump dat de taak van een president is ‘om ons land veilig te houden’. Maar begin februari vertelde Trump aan Woodward dat hij wist hoe dodelijk het virus was, en in maart gaf hij toe dat hij die kennis voor het publiek verborgen hield. “Ik wilde het altijd bagatelliseren”, vertelde Trump Woodward op 19 maart, zelfs toen hij had   dagen eerder een nationale noodsituatie afgekondigd vanwege het virus. “Ik speel het nog steeds graag af, want ik wil geen paniek veroorzaken.”

f in plaats van te bagatelliseren wat hij wist, had Trump begin februari resoluut gehandeld met een strikte sluiting en een consistente boodschap om maskers te dragen, sociale afstand te nemen en handen te wassen,  geloven experts  dat duizenden Amerikaanse levens hadden kunnen worden gered.

De verrassende onthullingen in “Rage”, die CNN verkreeg voorafgaand aan de release van 15 september, werden gedaan tijdens 18 uitgebreide interviews die Trump aan Woodward gaf van 5 december 2019 tot 21 juli 2020. De interviews werden opgenomen door Woodward met toestemming van Trump, en CNN heeft kopieën verkregen van enkele van de geluidsbanden.

“Rage” omvat ook brute beoordelingen van het presidentschap van Trump door veel van zijn voormalige nationale veiligheidsfunctionarissen, waaronder voormalig minister van Defensie James Mattis, voormalig directeur van de nationale inlichtingendienst Dan Coats en voormalig staatssecretaris Rex Tillerson. Mattis zou Trump “gevaarlijk” en “ongeschikt” noemen om opperbevelhebber te zijn. Woodward schrijft dat Coats “het geheime geloof bleef koesteren, een overtuiging die eerder was gegroeid dan afgenomen, hoewel niet ondersteund door inlichtingenbewijs, dat Poetin iets over Trump had.” Woodward vervolgt en schrijft dat Coats dacht: ‘Hoe kan ik het gedrag van de president anders verklaren? Jassen konden geen andere verklaring zien. “

Het boek bevat ook harde evaluaties van het leiderschap van de president over het virus door huidige functionarissen. Anthony Fauci, de beste besmettelijke ziektedeskundige van de regering, zegt tegen anderen dat het leiderschap van Trump “stuurloos” was en dat zijn “aandachtsspanne als een min-getal is.” “Zijn enige doel is om herkozen te worden,” vertelde Fauci een medewerker, volgens Woodward.

Woodward onthult nieuwe details over de vroege waarschuwingen die Trump ontving – en vaak negeerde.

In een geheime inlichtingenbriefing op 28 januari gaf de nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien Trump een “schokkende” waarschuwing over het virus, waarbij hij de president vertelde dat het de “grootste nationale veiligheidsbedreiging” van zijn presidentschap zou zijn. Trumps hoofd “dook op”, schrijft Woodward.

O’Brien’s plaatsvervanger, Matt Pottinger, was het daarmee eens en vertelde Trump dat het net zo erg zou kunnen zijn als de grieppandemie van 1918, waarbij naar schatting 50 miljoen mensen wereldwijd omkwamen, waaronder 675.000 Amerikanen. Pottinger waarschuwde Trump dat asymptomatische verspreiding plaatsvond in China: hem was verteld dat 50% van de geïnfecteerden geen symptomen vertoonden. Op dat moment waren er minder dan een dozijn gevallen van coronavirus in de VS.

Drie dagen later kondigde Trump beperkingen aan voor reizen vanuit China, een stap die werd voorgesteld door zijn nationale veiligheidsteam – ondanks Trump’s latere beweringen  dat hij alleen de reisbeperkingen  ondersteunde.

Desalniettemin bleef Trump het gevaar van het virus publiekelijk bagatelliseren. Februari  was een verloren maand . Woodward beschouwt dit als een vernietigende gemiste kans voor Trump om “de leiderschapsklok” opnieuw in te stellen nadat hem was verteld dat dit een “once-in-a-lifetime gezondheidsgeval” was. “Presidenten zijn de uitvoerende macht. Er was een waarschuwingsplicht. Om te luisteren, te plannen en te zorgen ‘, schrijft Woodward.

Maar in de dagen na de briefing van 28 januari gebruikte Trump spraakmakende optredens om de dreiging te minimaliseren en, schrijft Woodward, “om het publiek gerust te stellen dat ze weinig risico liepen.” Tijdens een pre-Super Bowl-interview op Fox News 2 februari, Trump zei: “We hebben het vrijwel stilgelegd vanuit China.” Twee dagen later, tijdens zijn  State of the Union-toespraak , verwees Trump slechts terloops naar het virus en beloofde hij: “Mijn regering zal alle noodzakelijke stappen ondernemen om onze burgers tegen deze dreiging te beschermen.”

Gevraagd door Woodward in mei of hij zich O’Brien’s waarschuwing van 28 januari herinnerde dat het virus de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid van zijn presidentschap zou zijn, twijfelde Trump. “Nee, dat doe ik niet.” Zei Trump. ‘Ik weet zeker dat als hij het zei – weet je, ik weet zeker dat hij het zei. Aardige man.”

Het boek laat zien hoe de president alle eer en geen enkele verantwoordelijkheid op zich nam voor zijn acties in verband met de pandemie, die in de VS 6 miljoen Amerikanen heeft besmet en meer dan 185.000 heeft gedood. “Het virus heeft niets met mij te maken”, Trump vertelde Woodward in hun laatste interview in juli. “Het is niet mijn schuld. Het is – China heeft het verdomde virus eruit gelaten. “

Toen Woodward op 7 februari met Trump sprak, twee dagen nadat hij door de Senaat was vrijgesproken wegens beschuldiging van afzetting, verwachtte Woodward een langdurig gesprek over het proces. Hij was echter verrast door de focus van de president op het virus. Op hetzelfde moment dat Trump en zijn volksgezondheidsfunctionarissen zeiden dat het virus “laag risico” was, vertelde Trump aan Woodward dat hij de avond ervoor met de Chinese president Xi Jinping had gesproken over het virus.

Woodward citeert Trump als volgt: “We hebben een beetje een interessante tegenslag met het virus in China.” “Het gaat door de lucht,” zei Trump. ‘Dat is altijd moeilijker dan de aanraking. U hoeft de dingen niet aan te raken. Rechtsaf? Maar de lucht, je ademt gewoon de lucht in en zo gaat het voorbij. En dat is dus een heel lastige. Dat is een heel delicate. Het is ook dodelijker dan zelfs je inspannende griep. “

Maar Trump bracht het grootste deel van de volgende maand door met te zeggen dat het virus “zeer onder controle” was en dat gevallen in de VS “zouden verdwijnen “. Trump zei op zijn reis naar India op 25 februari dat het “een probleem was dat zal verdwijnen”, en de volgende dag voorspelde hij dat het aantal Amerikaanse gevallen “binnen een paar dagen tot bijna nul zal dalen”. “

Toen Trump op 19 maart tegen Woodward zei dat hij met opzet de gevaren bagatelliseerde om paniek te voorkomen, erkende hij ook de bedreiging voor jongeren. “Vandaag en gisteren kwamen er enkele verrassende feiten naar buiten. Het is niet alleen oud, ouder. Ook jonge mensen, veel jonge mensen, ”zei Trump.

In het openbaar bleef Trump echter precies het tegenovergestelde beweren en zei pas op 5 augustus dat kinderen “ bijna immuun waren” “Zelfs in april, toen de VS het land werd met de meest bevestigde gevallen ter wereld, waren de openbare verklaringen van Trump in tegenspraak met zijn erkenningen tegenover Woodward. Tijdens een briefing van de taskforce over het coronavirus op 3 april bagatelliseerde Trump  het virus nog steeds  en verklaarde dat het zou verdwijnen. “Ik zei dat het weggaat en dat het weggaat,” zei hij.

Maar twee dagen later, op 5 april, zei Trump opnieuw tegen Woodward: “Het is vreselijk. Het is ongelooflijk “, en op 13 april zei hij:” Het is zo gemakkelijk overdraagbaar, je zou het niet eens geloven. “

Klik naar de volgende pagina voor Woodwards onthullingen over wat Trumps beste militaire en inlichtingenfunctionarissen over hem te zeggen hadden. Mattis en Coates staan ​​bekend. En het is niet mooi. Mattis geloofde echt dat een kernoorlog ooit mogelijk was. Ook nieuwe dingen over Russische inmenging in 2016 en de liefdesbrieven met Kim Jong Un. Verbluffend belachelijk, zelfs voor hem.

Als je naar de CNN-link gaat, kun je fragmenten horen van de banden die Woodward moet bewijzen wat hij zegt. Trump zal moeten beweren dat Woodward een imitator heeft ingehuurd om dit nepnieuws bekend te maken.

Trump wist hoe erg het was. Hij hield het voor het publiek en we weten waarom: het beheersen van de pandemie betekende dat hij drastische maatregelen moest nemen die de economie zouden schaden. Hij geloofde dat zijn kansen op herverkiezing in gevaar zouden komen.

Maar Trump begreep het moment totaal verkeerd. Als hij als staatsman had gehandeld in plaats van als een goedkope oplichter die wondermiddelen verkocht en tegen alle wetenschappelijke adviezen inging, zou hij waarschijnlijk zijn herverkiezing hebben bezegeld. Amerikanen willen zich in tijden van crisis altijd inzetten voor de president.

Maar iedereen voelde dat hij vol stront zat. Dit is tenslotte niet onze eerste keer op de circusbijeenkomst van Trump.

Nu hebben we bijna 200.000 doden en onnoemelijke tienduizenden meer met gevolgen op de lange termijn. De economie blijft in puin en we kijken naar een valstijging die waarschijnlijk nog minstens honderdduizend mensen zal doden.

Hij wist het, en wij weten dat hij het wist. Het beste dat kan worden gezegd, is dat hij het verpest heeft omdat hij gewoon te onwetend en ongeschikt is om het werk van president te doen. Het ergste is dat hij het allemaal expres heeft gedaan omdat hij gewoon te onwetend en ongeschikt is om het werk van president te doen.

Trump loog, 190.000 mensen stierven.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Reacties 1

Geef een antwoord