American bloodlands: In een diep gepolariseerd land is massaal geweld niet ver weg

American bloodlands: In een diep gepolariseerd land is massaal geweld niet ver weg

11 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Wijdverbreid burgerlijk geweld vereist martelaren. Na de moorden van vorige week hebben extreemrechts en uiterst links ze nu

Het verhaal dat binnenkort wijdverbreide gewelddadige branden in de Verenigde Staten zou kunnen doen ontbranden, ligt onheilspellend om ons heen opgestapeld. Miljoenen rechteloze blanke Amerikanen, die geen uitweg zien uit hun economische en sociale ellende, worstelen met een emotionele leegte, bruisen van woede tegen een corrupte heersende klasse en de failliete liberale elite die politieke stagnatie en groteske, toenemende sociale ongelijkheid voorstaat. Miljoenen meer vervreemde jonge mannen en vrouwen, ook buitengesloten van de economie en zonder realistisch vooruitzicht op vooruitgang of integratie, gegrepen door dezelfde emotionele leegte, hebben hun woede aangewend in naam van het afbreken van de bestuursstructuren en het antifascisme. De woedende, gepolariseerde delen van de bevolking consolideren snel terwijl het politieke centrum uiteenvalt.

De vonk die zo’n tondel gewoonlijk in vuur en vlam zet, is het martelaarschap. Aaron “Jay” Danielson, een aanhanger van de rechtse groep Patriot Prayer, droeg een geladen Glock-pistool in een holster en had beerspray en een uitzetbare metalen knuppel toen hij op 29 augustus werd doodgeschoten , naar verluidt door Michael Forest Reinoehl , een aanhanger van antifa, in de straten van Portland, Oregon. Een vrouw in de menigte is na de schietpartij te horen schreeuwen: “Ik ben niet verdrietig dat er vanavond een verdomde fascist is overleden.” Donderdag werd Reinoehl, naar verluidt gewapend met een pistool, neergeschoten en vermoord door federale agenten in de staat Washington.

Als mensen eenmaal beginnen te worden opgeofferd voor de zaak, is er weinig voor demagogen van radicaal links en radicaal rechts nodig om vol te houden dat zelfbehoud geweld vereist en een voorwaarde is voor de overwinning.

Geweld is een verdovend middel. Het vult de emotionele leegte. Het geeft de machtelozen een gevoel van goddelijke almacht. Het wekt gevoelens van kameraadschap en behorende tot de vervreemde. Het geeft aan sociale outcasts, verlamd door vernedering en afwijzing, een gevoel van betekenis en een hoger doel. Het vernietigt de wanhoop die ooit hun leven bepaalde en vervangt het door gevoelens van extatisch eigendunk en zelfverheerlijking, een staat van buiten zichzelf zijn. De wereld wordt plotseling een Manicheaans slagveld tussen hen en ons, de krachten van het duister en de krachten van het licht. 

Toen ik schreef ” Oorlog is een kracht die ons betekenis geeft”, een reflectie op de oorlogscultuur na twee decennia als correspondent in Midden-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en de Balkan, meende ik het. Ik heb dit donkere elixer aan het werk gezien in andere uiteenvallende samenlevingen. Ik ken maar al te goed de stormloop die geweld met zich meebrengt, de overweldigende lusten die een menigte of gewapende eenheid grijpen wanneer deze zelfs mensen vernietigt, en de onstuimige aantrekkingskracht van het opschorten van alle persoonlijke moraliteit en individuele verantwoordelijkheid voor de wilde bedwelming van geweld. Het is de afwezigheid van empathie, misschien wel de beste definitie van kwaad.

De woorden links en rechts, zodra geweld de primaire vorm van communicatie wordt, zijn zinloos. Dit zijn doodsculten. Ze vereren en aanbidden de dood. De martelaren rechtvaardigen de moord op de vijand, inclusief de verfoeide stemmen die oproepen tot begrip, verzoening en geweldloosheid. Iets anders suggereren dan de totale vernietiging van de vijand – en de vijand omvat iedereen die de zaak niet volledig en kritiekloos ondersteunt – is afvalligheid. Het zijn de doden die regeren. Hun stemmen schreeuwen van achter het graf en eisen wraak en nieuwe helden en martelaren om hun plaats in te nemen. De gevallenen worden voortdurend en herhaaldelijk herinnerd.

Deze cultus van de doden is een integraal onderdeel van gevechtseenheden in het leger. Degenen die het Ranger Assessment and Selection Program bijwonen, een cursus van acht weken die wordt gehouden in Fort Benning, Georgia, om een ​​Army Ranger te worden, moeten een “Ranger in the sky” selecteren die is gesneuveld. Rekruten, die worden gewaarschuwd om de voormalige NFL-speler Pat Tillman niet te kiezen , moeten de details van het persoonlijke leven van de dode Ranger kennen voordat hij in dienst treedt en zijn militaire carrière. Ze moeten deze informatie altijd op een vel papier bij zich hebben. Het is een inspecteerbaar item. Idealisten, die proberen zichzelf op te heffen uit de diepten van de sociale onbekendheid en als helden gevierd te worden, worden, hetzij als Army Rangers of leden van gewelddadige milities, gewillige opofferingsslachtoffers. Maar terwijl de sterfgevallen zich opstapelen, verdwijnen deze martelaren, ooit zo belangrijk en kostbaar, in anonieme, naamloze stapels lijken.

Lees ook:  De burger heeft dan niets meer in te brengen Investeer in de jeugd, niet in de EU

De nazi-partij vond in 1930 haar voornaamste martelaar in de 19-jarige Brownshirt Horst Wessel, die leiding gaf aan een tak van de nazi-paramilitairen die de communisten aanvielen, vooral degenen die de rivaliserende communistische militie vormden, de Red Front-Fighters ‘League ( RFB). Wessel werd doodgeschoten door Albrecht “Ali” Höhler, een communistische militant en kleine crimineel – later vermoord door de nazi’s – nadat zijn communistische hospita een klacht over Wessel had ingediend bij de partij. Wessel werd onmiddellijk een “martelaar voor het Derde Rijk.” Het ” Horst Wessel Song‘werd het officiële volkslied van de nazi-partij. Fascistisch en communistisch geweld, met doden aan beide kanten, explodeerde in de straten van Weimar Duitsland in de vroege jaren dertig. De chaos, die grotendeels door de fascisten werd aangewakkerd, putte uiteindelijk het Duitse publiek uit en maakte het vatbaar voor de rechtse en fascistische beloften om wet en orde op te leggen.

Martelaarschap speelde ook een centrale rol bij het uitbreken van de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Op 1 maart 1992 werd een huwelijksprocessie van Bosnische Serviërs in Sarajevo aangevallen door  Ramiz Delalić , een beroepsmisdadiger en een moslim die bekend staat onder zijn bijnaam Ćelo. De vader van de bruidegom, Nikola Gardović, werd vermoord. Een Servisch-orthodoxe priester raakte gewond. Het neerschieten van Gardović, zoals dat van Wessel, werd door Servische nationalisten gebruikt om een ​​bloedige woede op te wekken. Het zag Serviërs door de hele stad gewapende barricades en wegversperringen oprichten, en niet lang daarna leidde het tot een oorlog waarin het grootste deel van Bosnië werd verwoest, 2,2 miljoen mensen uit hun huizen werden verdreven en minstens 100.000 stierven.

Ik zag veel begrafenissen in Gaza voor Palestijnse martelaren. Ze waren niet meer dan rekruteringsceremonies voor militanten en zelfmoordterroristen. Een vrachtwagen met een generator achterin en enorme luidsprekers in de cabine zou aan het hoofd van de rouwstoet staan. De sprekers zouden verzen uit de Koran uitblazen, samen met slogans die helden opriepen om te vechten en te sterven voor Palestina en een shaheed te worden, of martelaar. Jonge jongens renden naast of achter de vrachtwagen. De begrafenisstoet baanden zich langzaam een ​​weg door de stoffige, smalle straten van de vluchtelingenkampen, langs de betonnen hutten, de muren versierd met afbeeldingen van de nieuwste martelaar of muurschilderingen die eerdere aanslagen verbeeldden, zoals een bus met de Israëlische Davidster aan het wordt geconsumeerd in een vurige explosie. ‘Wees niet genadig voor degenen die binnen zijn’, stond in het Arabische schrift onder de afbeelding van de bus. “Blaas het op! Raak het!”

“Het is de eerste dood die iedereen besmet met het gevoel bedreigd te worden”, schreef Elias Canetti, een Bulgaarse vluchteling van nazi-vervolging, in ” Crowds and Power “:

Het is onmogelijk om de rol van de eerste dode man in het ontstaan ​​van oorlogen te overschatten. Heersers die oorlog willen ontketenen weten heel goed dat ze een eerste slachtoffer moeten vinden of verzinnen. Het hoeft niemand van bijzonder belang te zijn, en het kan zelfs iemand zijn die vrij onbekend is. Niets doet er toe behalve zijn dood; en men moet geloven dat de vijand hiervoor verantwoordelijk is. Elke mogelijke oorzaak van zijn dood wordt onderdrukt, behalve één: zijn lidmaatschap van de groep waartoe men zelf behoort.

De knipperende rode lichten zijn overal om ons heen. Joe Biden en de Democratische Partij zullen weinig doen om de sociale banden te herstellen of de sociale ongelijkheid en rechteloosheid aan te pakken van tientallen miljoenen Amerikanen, die nu te maken krijgen met uitzetting en faillissement, wat de sociale ineenstorting voedt. Donald Trump en de Republikeinse Partij, samen met mediakanalen zoals Fox News, in een poging om de macht te behouden, wakkeren de vlammen van geweld aan en zien in het aanzetten van extreemrechtse bendes een weg naar een meedogenloze politiestaat.

In gewapende conflicten doen feiten en waarheid er niet langer toe. Als leugens worden gebruikt om de zaak te bevorderen, worden ze rechtvaardig. De waarheid, als het de oorzaak schaadt, is godslastering. Als jouw partij een gruweldaad begaat, wordt dat gerechtvaardigd door een gruweldaad, echt of verzonnen, uitgevoerd door de vijand. De doelen heiligen altijd de middelen. Het morele universum wordt verbannen, vervangen door een egoïstische pseudo-moraliteit.

“In het begin ziet en voelt oorlog eruit als liefde”, schreef ik in “War Is a Force That Gives Us Meaning”:

Maar in tegenstelling tot liefde geeft het er niets anders voor terug dan een steeds grotere afhankelijkheid, zoals alle verdovende middelen, op de weg naar zelfvernietiging. Het bevestigt niet, maar stelt ons steeds hogere eisen. Het vernietigt de buitenwereld totdat het moeilijk wordt om buiten de greep van de oorlog te leven. Er is een steeds hogere dosis voor nodig om elke sensatie te bereiken. Ten slotte slikt men oorlog alleen om gevoelloos te blijven. De buitenwereld wordt, zoals Freud schreef, ‘griezelig’. Het vertrouwde wordt vreemd onbekend – velen die in oorlog zijn geweest, merken dit wanneer ze naar huis terugkeren. De wereld die we ooit begrepen en waarnaar we verlangden terug te keren, staat voor ons als buitenaards, vreemd en buiten ons bereik.

 

Lees ook:  VS sluit alle mogelijkheden die immigranten toelaten

CHRIS HEDGES

Chris Hedges is de voormalige hoofdbureau van het Midden-Oosten van de New York Times, winnaar van de Pulitzerprijs en columnist bij Scheerpost.Comments

comments