Zes dodelijke maanden te laat waarschuwt Bob Woodward ons dat Trump liegt over COVID

Zes dodelijke maanden te laat waarschuwt Bob Woodward ons dat Trump liegt over COVID

11 september 2020 0 Door Indignatie redactie

“Dus vorig jaar stierven 37.000 Amerikanen aan de gewone griep”, tweette Trump op 9 maart over de ontluikende COVID-19-pandemie. “Het is gemiddeld tussen de 27.000 en 70.000 per jaar. Niets wordt stilgelegd, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van Coronavirus, met 22 doden. Denk erover na!”

Een maand eerder, op 7 februari, zei Trump tegen de beroemde journalist Bob Woodward: “ Je ademt gewoon de lucht in en zo gaat het voorbij. En dat is dus een heel lastige. Dat is een heel delicate. Het is ook dodelijker dan zelfs je inspannende griep. Dit is dodelijk spul. ” De regering riep de pandemie pas op 13 maart uit tot een nationale noodsituatie.

Tien dagen na het verzenden van die afwijzende tweet van 9 maart, bleef Trump niet bereid om publiekelijk te erkennen dat het virus via de lucht kon worden overgedragen, en bleef hij de noodzaak van een openbaar maskermandaat bagatelliseren. “Ik wilde het altijd spelen”, vertelde hij Woodward die dag. “Ik speel het nog steeds graag uit, want ik wil geen paniek veroorzaken.”

Bijna 6,4 miljoen mensen in de VS zijn besmet met COVID en meer dan 190.000 zijn overleden. Een belangrijk voorspellingsmodel gemaakt door het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) aan de Universiteit van Washington voorspelt nu 400.000 doden op 1 januari. Omdat Trump herhaaldelijk het gegevensverzamelingsproces heeft gesaboteerd tijdens de pandemie, zijn die cijfers vrijwel zeker lager dan de werkelijke totalen.

“Misschien kun je het argument aanvoeren dat hij daardoor eerder maskers en sociale distantiëring had moeten zeggen”, betoogde voormalig Bush-strateeg Karl Rove woensdag tijdens een Fox News- optreden, “vooral als hij wist dat het door aerosol werd gedragen. Maar nogmaals, we verwachten perfectie van mensen op plaatsen waar perfectie niet mogelijk is. En bij het omgaan met pandemieën is het vooral een plek waar de onbekenden groot en moeilijk te behandelen zijn. “

“Perfectie.” Van alle woorden die ik kon oproepen om de presidentiële prestatie van Trump te beschrijven gedurende de zes maanden en een dag sinds hij die tweet van maart schreef, zou ‘perfectie’ er niet tussen zitten. Niet lang nadat hij die tweet had verzonden, had ik een gesprek met een loodgieter die luid weigerde een masker te dragen omdat “Dit is gewoon de griep!” Hij kan net zo goed een keu-kaart van het Witte Huis hebben gelezen daar in mijn verdomde keuken.

De reactie van de wetenschappelijke gemeenschap op de opmerkingen van Trump, die in Woodwards nieuwe boek Rage verschijnen, was snel en geschokt. ” Indien juist, suggereert deze rapportage dat de beslissing om een ​​serieuze reactie te vermijden opzettelijk was”, vertelde Marc Lipstitch, professor epidemiologie van Harvard, aan The Boston Globe . “We zijn 150.000 Amerikanen kwijtgeraakt en het komt er steeds meer op neer, en het ziet er steeds meer naar uit dat anderen op de lange termijn gezondheidsgevolgen zullen hebben van deze infectie. Dat zijn de feiten als wetenschapper. Als burger is het moeilijk om te weten wat erger is – dat dit uit onwetendheid is gedaan, terwijl er zoveel duidelijke informatie was, of dat, zoals deze berichtgeving suggereert, het met opzet is gedaan. “

Lees ook:  Het volk van Iran is niet onze vijand

Minnesota Rep. Ilhan Omar, wiens vader in juni bezweek aan COVID, reageerde eveneens op de onthullingen van Woodward. “Het enige waar ik aan kan denken is mijn vader en de bijna 200.000 andere mensen die het leven lieten aan COVID-19 als gevolg van de grove nalatigheid en leugens van deze president”, tweette ze gisteren. “Trump had de macht om levens te redden en deed zijn uiterste best om het niet te doen.”

Als de geschiedenis een leidraad is, zullen er vrijwel zeker geen onmiddellijke gevolgen zijn voor Trump vanwege de onthullingen in het boek van Woodward, want dat zal natuurlijk niet gebeuren.

We hebben het punt bereikt in de Amerikaanse politiek waarop de Heer God der Heerscharen uit de hemel op een vuurkolom zou kunnen neerdalen en Trump aan de kaak zou stellen vanaf de top van Mt. Everest met een stem die overal in het universum hoorbaar is, en de felste verdedigers van Trump zouden het wegzwaaien als ‘nepnieuws’, zelfs als Mitch McConnell God uit de orde houdt.

Het Huis kan onderzoek doen en de redactiekamers van de media zullen hun vuist schudden , maar de gevolgen staan ​​pas in november op het menu van Trump. Dit is een smerige waarheid, een zuurverdiende kennis na al die lange jaren, weer een keel vol gal die moet worden ingeslikt.

Bob Woodward is echter een andere zaak. Toen de kritiek op zijn beslissing om vitale COVID-gegevens maandenlang voor het publiek achter te houden, losbarstte, zei de auteur tegen de Associated Press “dat hij tijd nodig had om er zeker van te zijn dat Trumps privé-opmerkingen van februari juist waren.” Zes maanden van Trumps levendige publieke ontwijkingen en 200.000 COVID-doden lijken mij meer dan voldoende primair bronmateriaal om een ​​passend alarm te laten klinken.

#WoodwardKnew was gisteren explosief populair op Twitter nadat details uit het boek de draden raakten. “Om hun eigen redenen – om venale, egoïstische, onvergeeflijke redenen, allemaal – schoven zowel Donald Trump als Bob Woodward zich de plichten van hun respectieve bezigheden terug en uiteindelijk kunnen honderdduizenden Amerikanen gedeeltelijk dood zijn omdat ze dat deden,” donderde Esquire- blogger Charles P. Pierce. “De schande hiervan zou eeuwig moeten zijn.”

Het is een seizoen hiervan geweest. De voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, zat op informatie die zeer nuttig zou zijn geweest tijdens de afzetting van Trump en koos ervoor deze voor zichzelf te houden in dienst van zijn boekenverkoop. Bob Woodward heeft iets soortgelijks gedaan.

Donald Trump en zijn mensen beschouwen hun tijd in Washington DC als niets meer dan een kans om de schatkist te plunderen en hun vrienden te verrijken. Hun relatie met de mensen is volledig transactionele, en staat op een schadelijke manier afwijzend tegenover de hogere idealen van dienstverlening of publieke verantwoordelijkheid.

Journalisten, in het bijzonder van Woodwards verheven gestalte, zijn ook verplicht tot een reeks hogere idealen en verantwoordelijkheden. “Troost de gekwelde en kwel de behaaglijke”, luidt het motto voor de roeping. Door het leven van mensen te ruilen voor een grotere betaaldag, door maanden te wachten met het onthullen van essentiële informatie die een COVID-koerscorrectie uit deze administratie had kunnen dwingen, koos de man die een halve eeuw geleden hielp Richard Nixon neer te halen in dit geval om de getroffenen te kwellen en troost het comfortabele.

In het adagium van de huidige tijd: “Het hoefde niet zo te zijn.”

Deze kwestie zou een fenomeen onder onze aandacht moeten brengen dat breder is dan Woodward. Het moet ons allemaal in de journalistiek eraan herinneren dat ons werk een openbare dienst moet zijn en dat onze plicht jegens het publiek voorrang moet hebben op ons persoonlijk gewin. Vooral niet-fictieve boekauteurs moeten er rekening mee houden, aangezien de publicatietijdlijnen voor boeken vaak lang zijn.

Hoewel we geen doktoren zijn, zouden wij journalisten er goed aan doen om ons aan de eed van Hippocrates te houden: doe geen kwaad.Lees ook:  Fidel Castro's toespraak tot de VN uit 1960 deed meer voor antikoloniale strijd dan de hyperbool van de VN over 'het uitroeien van kolonialisme'

Comments

comments