5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Hoe Alexei Navalny het belangrijkste oppositieplatform van Rusland heeft opgericht

Alexei Navalny

 21 total views,  3 views today

Op 2 september verklaarden de Duitse autoriteiten dat de Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny was vergiftigd met een zenuwgas van de Novichok-groep. Sinds 22 augustus wordt Navalny behandeld in het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn, waar hij vanuit Rusland in een geïnduceerde coma werd vervoerd.

Navalny is vooral bekend om zijn anticorruptie-initiatieven, met name de Anti-Corruption Foundation, die algemeen bekend staat onder de Russische afkorting FBK. Sinds de oprichting in 2011 is FBK uitgegroeid tot een belangrijk onafhankelijk onderzoeksmediakanaal, gefinancierd door meer dan 15.000 terugkerende donaties van Russische burgers. Hoewel Navalny niet is toegestaan ​​op de Russische staatstelevisie, zijn de video-onderzoeken van FBK honderden miljoen keer bekeken op het YouTube-kanaal van Navalny .

In juli werd Navalny gedwongen FBK te ontbinden na een rechtszaak wegens smaad die was aangespannen door Yevgeny Prigozhin, een door de VS gesanctioneerde Russische miljardair die beschuldigd werd van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Prigozhin eist 88 miljoen roebel ($ 1,4 miljoen) van FBK, Navalny en Lyubov Sobol, de advocaat van FBK en een prominente oppositie-activist. Ondanks de liquidatie van FBK bleef het team gewoon doorwerken, en op 18-20 augustus filmde het een nieuw onderzoek in Tomsk, waar Navalny vermoedelijk vergiftigd was.

De informatieblokkade doorbreken

De anticorruptie-kruistocht van Navalny begon in 2008, toen hij een klein aantal aandelen kocht in Russische beursgenoteerde olie- en gasbedrijven, waaronder Gazprom en Rosneft, die grotendeels in staatseigendom waren, en een activistische aandeelhouder werd. Hij begon met het publiceren van onderzoeken naar de ondoorzichtige activiteiten van deze bedrijven op LiveJournal, voorheen een populair blogplatform in Rusland.

FBK, gelanceerd in 2011, publiceerde aanvankelijk zijn rapporten op Navalny’s LiveJournal-pagina. In 2015 publiceerde het zijn eerste onderzoeksdocumentaire op Navalny’s YouTube-kanaal, dat eerder werd gebruikt voor het promoten van zijn burgemeesterskandidaat in Moskou in 2013. In de baanbrekende documentaire beschuldigde FBK de toenmalige procureur-generaal van Rusland Yury Chaika en zijn twee zonen van grootschalige corruptie. , het witwassen van geld en links naar cijfers over de georganiseerde misdaad.

Sindsdien heeft FBK haar onderzoeken regelmatig op YouTube gepubliceerd, waarbij ze de weelderige levensstijl van Russische functionarissen onderstreepte en complexe eigendomsregelingen van hun bedrijven en eigendommen visualiseerde. De video’s van FBK werden vooral gewaardeerd om hun humoristische presentatie, indrukwekkende dronebeelden van luxe eigendommen en hoogwaardige animaties. Door de inhoud onderhoudend en toegankelijk te houden en complexe frauduleuze plannen te beschrijven, slaagde Navalny erin om zijn volgersbasis uit te breiden met mensen uit het hele land en de sociale klassen.

In 2017 FBK publiceerde haar bekendste documentaire, het blootstellen van de vermeende corrupte activiteiten van de toenmalige premier van Rusland en de voormalige president, Dmitri Medvedev. De video werd vanaf september 2020 meer dan 36 miljoen keer bekeken. Kort na de publicatie van dit onderzoek kreeg Navalny’s YouTube-kanaal een miljoen abonnees en kondigde Navalny de lancering aan van een tweede YouTube-kanaal, Navalny Live, bedoeld voor livestreaming.

In juni 2017 TIME magazine opgenomen Navalny in de lijst van de 25 meest invloedrijke mensen op het internet voor “het doorbreken van het Kremlin informatie blokkade.” Navalny’s twee YouTube-kanalen werden een invloedrijk alternatief voor de staatstelevisie en een essentiële informatiebron voor veel Russen. In september 2020 hadden de twee kanalen respectievelijk 4 miljoen en 2 miljoen abonnees.

Transparantie en verantwoording

FBK wordt alom geprezen voor zijn nauwgezette werk met openbare registers, de belangrijkste bron van informatie voor zijn onderzoeksdocumentaires. De FBK heeft actief de algemene misvatting bestreden dat Rusland een ondoorzichtige jurisdictie is met een slechte administratie. De Russische autoriteiten verzamelen en publiceren inderdaad een schat aan regelmatig bijgewerkte gegevens die direct gratis of tegen een relatief kleine vergoeding beschikbaar zijn.

De onderzoeken van FBK zijn vaak gebaseerd op informatie uit het officiële Russische kadaster en bedrijfsgegevens, evenals op vermogensverklaringen die zijn gepubliceerd door overheidsfunctionarissen. Op basis van open source-informatie concludeerde FBK in april 2019 dat de al lang bestaande minister van Financiën van Rusland, Anton Siluanov, een stuk grond bezat in het elite Rublevka-district buiten Moskou en dat hij, rekening houdend met zijn aangegeven inkomen van de afgelopen 10 jaar kon het onmogelijk betalen.

Evenzo ontdekte FBK dat een aangrenzend perceel eigendom is van een anonieme “natuurlijke persoon”, volgens het officiële kadaster. FBK beweerde dat het land eigendom is van de Russische vice-minister van Defensie Ruslan Tsalikov; de grootte van het perceel was precies hetzelfde als het stuk land dat Tsalikov vermeldde in zijn vermogensverklaring. Opnieuw concludeerde FBK dat Tsalikov geen grond in Roebelevka had kunnen kopen gezien zijn aangegeven inkomsten. Zowel de ministeries van Financiën als van Defensie bevestigden het eigendom van het land, maar ontkenden de beschuldigingen van FBK van illegale verrijking.

Ondanks de algehele transparantie van de officiële Russische registers, worden de namen van hoge overheidsfunctionarissen uit de Russische militaire en ruimtevaartsector, en zelfs hun familieleden, in toenemende mate uit het kadaster verwijderd op onduidelijke juridische gronden. In november 2019 verklaarde FBK bijvoorbeeld dat de 81-jarige schoonvader van Dmitry Rogozin, het hoofd van Roscosmos (het Russische ruimteagentschap), uit het kadaster was verdwenen. Zijn naam werd vervangen door de vermelding “natuurlijke persoon”. FBK beweert namens Rogozin eigenaar te zijn van dure eigendommen. Rogozin heeft niet gereageerd op de aantijgingen van FBK.

Verschillende wereldwijde ngo’s en denktanks, waaronder Transparency International, hebben Rusland voortdurend geclassificeerd als een land met een hoge mate van corruptie. Russische overheidsfunctionarissen zijn vaak betrokken bij illegale verrijkingsregelingen, zoals smeergeld, of verhullen eigendom van bedrijven en eigendommen via hun naaste medewerkers of offshore shell-bedrijven. Zoals blijkt uit het onderzoek van FBK naar de eigendommen van Tsalikov en Rogozin, proberen ambtenaren het eigendom te verbergen door hun namen uit de officiële registers te wissen.

Hoewel FBK individuele gevallen van ongeoorloofde verrijking kan identificeren, mist Rusland momenteel de nodige mechanismen om dergelijke beschuldigingen te onderzoeken. Artikel 20 van het VN-Verdrag tegen corruptie definieert illegale verrijking als een “aanzienlijke toename van de activa van een overheidsfunctionaris die hij of zij redelijkerwijs niet kan verklaren in relatie tot zijn of haar wettige inkomen”. Terwijl Rusland het verdrag in 2006 ratificeerde, weigerde het artikel 20 op te nemen. Vanwege deze omissie hebben de anticorruptieonderzoeken van FBK weinig tot geen juridische gevolgen binnen Rusland. Tegen deze achtergrond heeft Navalny herhaaldelijk beweerd dat politieke veranderingen nodig zijn om een ​​einde te maken aan de endemische corruptie in Rusland.

Slim stemmen tegen Verenigd Rusland

Als leidende oppositiefiguur van Rusland heeft Navalny nooit verborgen gehouden dat het onderzoek van de FBK bedoeld is als een oproep tot politieke actie. Zijn meest recente onderzoek, waaronder dat gefilmd in Tomsk, ondersteunt zijn politieke campagne tegen kandidaten van de regerende partij Verenigd Rusland aan de vooravond van de regionale verkiezingen van 13 september.

Deze campagne maakt deel uit van het zogenaamde slimme steminitiatief, de bredere strategie van Navalny om de aanhoudende heerschappij van president Vladimir Poetin en Verenigd Rusland aan te vechten . De centrale verkiezingscommissie heeft geweigerd Navalny of enige andere FBK-medewerker als kandidaat voor verkiezingen te registreren sinds 2013, toen Navalny tweede werd bij de burgemeestersverkiezingen in Moskou met 27% van de stemmen. Om de situatie aan te vechten, gebruikte het team van Navalny zijn bereik om oppositiekiezers te coördineren om de kandidaten van Verenigd Rusland strategisch en effectief te verslaan bij honderden lokale en regionale verkiezingen. In de praktijk betekent dit dat er collectief wordt gestemd op de sterkste kandidaat die geen Verenigd Rusland is in een bepaald district, ongeacht zijn of haar politieke voorkeur of persoonlijke kwaliteiten.

In september vorig jaar leverde slim stemmen indrukwekkende resultaten op: bijna de helft van de gekozen leden van de gemeenteraad van Moskou – 20 van de 45 leden – was aanbevolen door het platform. Tijdens de campagne bleken FBK’s onderzoek naar de bron van rijkdom van prominente leden van Verenigd Rusland in Moskou een essentieel agitatiemiddel, aangezien Navalny of FBK geen toegang hebben tot populaire staatsmedia. Volgens een onderzoeksartikel dat in maart van dit jaar werd gepubliceerd door de Russische politieke analisten Ivan Bolsjakov en Vladimir Perevalov, verbeterde Navalny’s slimme stemgedrag gemiddeld de resultaten van oppositiekandidaten met 5,6% bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen september in Moskou. Zo beschuldigde FBKAndrey Metelsky, het filiaalhoofd van United Russia in Moskou, om zijn zakenimperium van miljoenen dollars te verbergen door het te controleren via zijn 75-jarige moeder. Na de campagne van 2019 verloor Metelsky zijn district aan een kandidaat die door Navalny’s slimme stemronde werd voorgesteld. Daarvoor was Metelsky sinds 2001 onafgebroken in functie.

Volgens het Charité-ziekenhuis is Navalny op 8 september uit een veroorzaakte coma gehaald en zou hij reageren op spraak. Zijn herstel zal waarschijnlijk lang duren en nawerkingen op de lange termijn kunnen niet worden uitgesloten. Maar het is vermeldenswaard dat de projecten van Navalny zelfs in zijn afwezigheid soepel lijken te werken: het laatste onderzoek , uitgebracht op 9 september, heeft al bijna 3 miljoen keer bekeken. Navalny en FBK handelden onder constante druk van de Russische autoriteiten en concentreerden zich op het opzetten van autonome operaties die niet al te afhankelijk zijn van een enkele persoon.

Aan de vooravond van de verkiezingen van 2019 bracht Navalny een maand door in de gevangenis wegens het overtreden van de strenge protestwetten van Rusland, terwijl zijn bondgenoten FBK-documentaires bleven maken en campagne voerden voor slim stemmen. Het slimme stemplatform heeft zijn aanbevelingen al gedaan voor de komende lokale en regionale verkiezingen die gepland staan ​​voor 13 september en is van plan dit te doen voor de Doema-verkiezingen van 2021.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments