Een gids voor de meest veelbelovende kandidaten voor coronavirusvaccins over de hele wereld

Een gids voor de meest veelbelovende kandidaten voor coronavirusvaccins over de hele wereld

13 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Van Rusland tot China en Europa tot de VS, dit zijn alle grote vaccinprojecten en hun huidige status

Sinds het begin van de nieuwe pandemie van het coronavirus hebben een aantal farmaceutische bedrijven en overheidsinstanties zich gehaast om een ​​vaccin te creëren op een tijdlijn die aanzienlijk is versneld in vergelijking met wat normaal is voor de industrie. Het volstaat te zeggen dat geen van de vele vaccinpogingen tot nu toe wijdverspreid is, en er is geen duidelijke koploper; zelfs degenen die met spoed in productie zijn genomen, zoals het Russische vaccin, zijn voorbehouden. 

President Donald Trump – die ooit zei te geloven dat vaccins in verband kunnen worden gebracht met autisme  – is vastbesloten om een ​​vaccin zo snel mogelijk naar de productie te brengen, zo erg zelfs dat 62 procent van de Amerikanen zich zorgen maakt dat  hij er een naar het publiek zal duwen voordat wordt bevestigd dat het zo is. veilig en effectief. Een groep farmaceutische bedrijven  bracht  eerder deze week een gezamenlijke verklaring uit waarin ze beloofden het vaccinontwikkelingsproces niet te haasten ten koste van de veiligheid, daarbij verwijzend naar de noodzaak “de integriteit van het wetenschappelijke proces te handhaven”.

Vaccins hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen, of politici dat nu uitkomen of niet. De reden heeft te maken met immunologie en logistiek: vaccins moeten in kleine groepen worden getest om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn en werken; dan in grotere groepen, waar sommige patiënten een placebo krijgen; dan moeten die groepen in de loop van de tijd worden geobserveerd, zoals dr. Eugene Shapiro, hoogleraar kindergeneeskunde en epidemiologie aan de Yale University, aan ons heeft uitgelegd.

Als het verkeerd wordt gedaan, of als er stappen worden overgeslagen, kunnen er allerlei problemen ontstaan. Een niet-getest, spoedvaccin zou ‘ontstekingsreacties in het lichaam kunnen veroorzaken wanneer het lichaam zich haast om te proberen antilichamen en T-cellen te genereren tegen de’ antigenen ‘of eiwitten in de vaccinformulering’, aldus dr. Monica Gandhi, arts voor infectieziekten en professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Californië-San Francisco, vertelde Salon. Dit verklaart het geval van spinale ontsteking bij een patiënt die AstraZeneca’s coronavirusvaccin kreeg (daarover later meer)

“De ontwikkeling van vaccins is een onderneming met een hoog risico, vooral voor een nieuwe ziekte”  , vertelde Dr. Albert Ko, afdelingsvoorzitter en professor epidemiologie en geneeskunde aan de Yale University, aan Salon per e-mail.  “De ontwikkeling en evaluatie van meerdere soorten vaccinkandidaten verkleint het risico van mislukking en vergroot de hoop dat we succesvolle, veilige en effectieve vaccins zullen hebben.”

Wat zijn precies die meerdere vaccinkandidaten? Om alleen de meest prominente op te noemen:  in de Verenigde Staten  en Europa heb je AstraZeneca (die samenwerkt met Oxford University ), Moderna (die samenwerkt met de National Institutes of Health), Pfizer (die samenwerkt met zijn Duitse partner BioNTech en de Chinese medicijnfabrikant Fosun Pharma), Merck, Inovio, Johnson & Johnson, Novavax en Sanofi (die samenwerkt met GlaxoSmithKline). Je hebt ook het Russische vaccin en het Chinese bedrijf CanSino, die beide vorderingen hebben gemaakt. 

Hier is waar elk momenteel staat.

Oxford University / AstraZeneca-vaccin

Het laatste nieuws van AstraZeneca was niet veelbelovend, aangezien het bedrijf onlangs een veiligheidssignaal (een negatieve gebeurtenis die mogelijk wordt veroorzaakt door een geneesmiddel dat verder moet worden onderzocht) moest aanpakken tijdens de Fase Drie-onderzoeken van zijn vaccintests. Fase drie-onderzoeken worden, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services, ‘uitgevoerd om de veiligheids- en effectiviteitsresultaten van fase één en twee onderzoeken te bevestigen en uit te breiden, om het medicijn te vergelijken met standaardtherapieën voor de ziekte of aandoening die wordt bestudeerd, en om de algemene risico’s en voordelen van het medicijn te evalueren. “

Tijdens de fase drie-studie kreeg een patiënt in het Verenigd Koninkrijk een vermoedelijke bijwerking die ernstig genoeg was om AstraZeneca ertoe aan te zetten haar studie stop te zetten . Het bedrijf legde uit  dat een vrouwelijke vrijwilliger ruggengraatontsteking en andere symptomen had die consistent waren met een neurologische aandoening die transverse myelitis wordt genoemd. Een andere patiënt ervoer ook neurologische symptomen na ontvangst van het kandidaat-vaccin in juli, hoewel wetenschappers oordeelden dat de reactie geen verband hield met hun potentiële vaccin, omdat later de diagnose multiple sclerose werd gesteld. Ook daarna stopte het bedrijf tijdelijk zijn klinische proef.

Salon nam via e-mail contact op met Oxford University, waar een woordvoerder deze journalist doorverwees naar een website met updates over de COVID-19-vaccintests en een link waar het publiek meer algemene informatie kan vinden.

“Deze specifieke kandidaat van het bedrijf AstraZeneca had een ernstige bijwerking, wat betekent dat je de rest van de inschrijving van individuele vrijwilligers in de wacht hebt gezet totdat je precies weet wat er gebeurde “, zegt Dr. Anthony Fauci , de directeur van het Nationaal Instituut. of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), vertelde CBS News woensdag. “Het is echt een van de veiligheidskleppen die je hebt bij klinische onderzoeken zoals deze, dus het is jammer dat het is gebeurd. Hopelijk komen ze er wel uit en kunnen ze doorgaan met de rest van de proef, maar dat doe je niet weten. Ze moeten het verder onderzoeken. ‘

AstraZeneca CEO Pascal Soriot sprak donderdag zijn vertrouwen uit en zei dat, als de veiligheidscommissie zegt dat ze de proeven kunnen hervatten, ze nog voor het einde van 2020 kunnen weten of hun vaccin mensen beschermt tegen COVID-19. [ Update: op zaterdag AstraZeneca en Oxford kondigde aan dat ze klinische proeven voor hun potentiële COVID-19-vaccin zullen hervatten. “Wereldwijd hebben ongeveer 18.000 mensen studievaccins gekregen als onderdeel van de proef”, luidt de publicatie. “Bij grote onderzoeken zoals deze wordt verwacht dat sommige deelnemers onwel zullen worden en elk geval moet zorgvuldig worden geëvalueerd om een ​​zorgvuldige beoordeling van de veiligheid te garanderen.” ]

Ko wees op de AstraZeneca-proef als een voorbeeld van de risico’s die inherent zijn aan vaccinonderzoek.

“Het is te vroeg om te weten of deze vaccinkandidaten inderdaad veilig en effectief zullen zijn”, schreef Ko aan Salon. “We zullen pas begrijpen of dit het geval zal zijn, zodra de fase III klinische onderzoeken zijn afgerond en bewijs leveren. De tijdelijke stopzetting van het AstraZeneca-onderzoek wegens een bijwerking, waarvan we niet weten of het verband houdt met het vaccin, ligt ten grondslag. het belang van het uitvoeren van deze rigoureuze proeven bij grote aantallen mensen. “

Moderna en andere Amerikaanse en Europese farmaceutische bedrijven

Moderna heeft bijzondere aandacht gekregen omdat het Department of Health and Human Services vorige maand aankondigde  dat de regering-Trump $ 1,5 miljard investeert om 100 miljoen doses van een vaccin te produceren, met een optie om nog eens 400 miljoen doses te kopen. Trump heeft zelf de vermeende snelheid van Moderna bij het ontwikkelen van een vaccin bespeeld door in juli op te scheppen  dat Moderna in “recordtijd” de fase drie klinische proeven inging.

Lees ook:  Covid-19: The Great Reset -Enge bedreigingen en beloningen voor gehoorzaamheid

Inderdaad,  Moderna kondigde vorige week aan dat het de inschrijving voor de proefperiode vertraagde, omdat het wil dat meer personen uit minderheidsgroepen deelnemen aan het onderzoek. “We willen ervoor zorgen dat we gegevens hebben voor alle mensen die hiervan kunnen profiteren en beschermd kunnen worden”, legt CEO Stephane Bancel uit in een interview met CNBC . Het farmaceutische bedrijf begon zijn Phrase Three-studie op 27 juli, dezelfde dag dat de farmaceutische gigant Pfizer aankondigde dat het de fase twee- en drie-onderzoeken zou ingaan. Pfizer neemt ook deel aan Operatie Warp Speed ​​(een federaal publiek-privaat samenwerkingsprogramma om een ​​vaccin tegen het coronavirus te vinden), en ontving in juli een eerste bestelling van de Amerikaanse regering van 100 miljoen doses voor $ 1,95 miljard, met de optie om later nog eens 500 miljoen extra doses te kopen.

“We controleren en evalueren continu het veiligheidsprofiel van de Pfizer-vaccinkandidaat, inclusief beoordeling door een externe, onafhankelijke Data Monitoring Committee (DMC), bestaande uit deskundigen op het gebied van vaccinveiligheid”, vertelde een woordvoerder van Pfizer per e-mail aan Salon. “Tot op heden is er geen veiligheidssignaal geïdentificeerd, en de DMC heeft onlangs aanbevolen om de proef voort te zetten zoals gepland.” De woordvoerder zei ook dat het bedrijf meer dan 25.000 deelnemers heeft ingeschreven en een link heeft gedeeld waar het updates aan het publiek biedt.

Het is minder dramatisch geweest met andere Amerikaanse en Europese bedrijven die aan een vaccin werken. Volgens MarketWatch heeft Inovio deze week aangekondigd dat het fase twee en drie van zijn vaccinonderzoeken zal lanceren als het wordt goedgekeurd door de FDA. De farmaceutische bedrijven GlaxoSmithKline en Sanofi maakten vorige week bekend dat ze beginnen met klinische proeven. Merck kondigde vorige week aan dat het “vrij snel” menselijke proeven begint met een van zijn vaccinkandidaten. Novavax zal naar verwachting in oktober beginnen met de fase drie-onderzoeken. Een vertegenwoordiger van Johnson & Johnson vertelde Salon per e-mail dat “we verwachten dat onze Fase Drie-studie later in september van start zal gaan in afwachting van besprekingen met regelgevende instanties, en mogelijke eerste batches van vaccins voor mogelijk gebruik in noodsituaties zijn begin 2021 beschikbaar, in afwachting van resultaten van lopende en toekomstige klinische onderzoeken. studies. “

Het vaccin van de Russische regering

Het vaccin dat door de Russische regering wordt ontwikkeld, is daarentegen zwaar onder de loep genomen. De claim van de Russische regering vorige maand dat ze een succesvol vaccin had ontwikkeld, werd onmiddellijk met scepsis onthaald  door experts, die erop wezen dat het was getest op een zeer klein aantal vrijwilligers (76) en dat onderzoekers slechts een stukje van de onderliggende gegevens hadden gepubliceerd. Meer recent een brief van 26 wetenschappers, waarvan de meesten aan Italiaanse universiteiten werkten, vestigden de aandacht op hoe de Russische gegevens over de fase 1/2-onderzoeken beweerden dat een aantal deelnemers dezelfde antilichaamniveaus had. De kans dat dit gebeurt, is erg laag, voerden de wetenschappers aan, hoewel ze eraan toevoegden dat het moeilijk is om deze gegevens echt te onderzoeken, omdat ze alleen toegang hebben tot samenvattingen die in het medische tijdschrift The Lancet zijn gepubliceerd in plaats van de oorspronkelijke gegevens zelf.

Het Gamaleya-instituut, dat achter het Russische vaccin staat en onder de bevoegdheid van het Russische ministerie van Volksgezondheid valt, beweerde dat hun organisatie alle ruwe gegevens had ingediend bij het medische tijdschrift The Lancet en dringt erop aan dat ze ‘authentiek en nauwkeurig zijn en werden onderzocht door vijf recensenten bij The Lancet. ” Naor Bar-Zeev, adjunct-directeur van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health, verdedigde zijn peer review van de Russische gegevens, met het argument dat “de resultaten aannemelijk zijn en niet erg verschillen van die van andere AdV-vectorproducten.”

CanSino’s vaccin (China)

Als het gaat om het Chinese bedrijf CanSino Biologics, hebben externe wetenschappers beweerd dat het vaccin mogelijk niet effectief is. Het kandidaat-vaccin, Ad5-nCoV, is ontwikkeld op basis van een verkoudheidsvirus waaraan veel mensen al zijn blootgesteld, en critici zijn bezorgd dat bestaande antilichamen tegen dat virus de effectiviteit van het vaccin kunnen ondermijnen. Tijdens een investeerdersconferentie reageerde hoofd wetenschappelijk directeur Zhu Tao op deze kritiek door te zeggen dat “de ontwikkeling van vaccins een praktijkgerichte wetenschap is en dat we experts niet blindelings moeten volgen”. Hij beweerde dat experts het in het verleden bij het verkeerde eind hadden. Het CanSino-vaccin bevindt zich nog in de laatste fase van de proeven, hoewel het is goedgekeurd voor gebruik door leden van het Chinese leger.

De toekomst van onderzoek naar vaccins tegen het coronavirus

Dr. Alfred Sommer, emeritus decaan en hoogleraar epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, legde aan Salon uit hoe je voorzichtig optimisme over een toekomstig vaccin in evenwicht kunt brengen met een gezonde dosis realisme.

“Het is bemoedigend om zoveel spelers in het veld te zien, velen die zeer verschillende platforms (vormen van vaccins) gebruiken”, schreef Sommer aan Salon. “Dit vergroot duidelijk de waarschijnlijkheid dat ten minste één, zo niet meer, van deze vaccinkandidaten veilig en effectief zullen blijken te zijn. Sommige zullen waarschijnlijk effectiever blijken te zijn dan andere bij het verminderen van het risico op een volgende infectie en een dergelijke bescherming voor langere tijd bieden. De lessen die we uit elke benadering trekken, zouden de waarschijnlijkheid en de snelheid waarmee nog effectievere vaccins worden ontwikkeld, kunnen vergroten. “

Sommer voegde toe dat “er geen garantie is dat een van de huidige kandidaten voldoende effectief en vrij van bijwerkingen zal blijken voor gebruik in massa-immunisatiecampagnes; vooral onder ouderen, van wie het immuunsysteem over het algemeen zwakker is en daarom minder waarschijnlijk een beschermende reactie zal produceren. , en wiens risico op een ernstige ziekte door infectie veel hoger is dan bij jongere individuen. ” Hij sprak de hoop uit op persoonlijk niveau dat ‘een of meer van deze vaccins’ begin 2021 ‘beschikbaar zullen zijn’ en ‘voldoende bescherming zullen bieden om massale immunisatie te rechtvaardigen, zelfs als vervolgens betere vaccins worden geproduceerd en een aanvullende vaccinatie nodig is. om een ​​zeer beschermende, langdurige immuniteit te verkrijgen. “

Dr. Georges Benjamin, uitvoerend directeur van de American Public Health Association (APHA) en voormalig minister van Volksgezondheid in Maryland, bracht een soortgelijk punt naar voren.

“De huidige voortgang van een COVID ligt op schema als een fase drie-proef”, schreef Benjamin. “Tot dusverre zijn de complicaties die publiekelijk zijn gemeld klein, met als enige uitzondering die van de Oxford-groep die gisteren werd gerapporteerd. We weten nog niet wat deze complicatie werkelijk betekent. Ik denk dat we op weg zijn om zinvol te zijn. antwoorden tegen het einde van het jaar over veiligheid en werkzaamheid. Dat betekent niet dat we tegen die tijd zeker alle antwoorden zullen hebben, maar we zullen in ieder geval een redelijke greep hebben op welke vaccins een hoge mate van belofte hebben. “

Hij voegde eraan toe: “Als de studies aantonen dat ze tegen het einde van het jaar veilig en effectief zijn, dan zouden we vaccinatie van prioritaire populaties tegen januari 2021 kunnen zien. Brede vaccinaties zouden beschikbaar zijn tegen het begin van de zomer van 2021.”Lees ook:  Deze pandemie overleven is moeilijk, voor Amerika's meest kwetsbare, het is bijna onmogelijk

Comments

comments