Onderzoek: Duitsers zijn banger voor de gevolgen van de lockdown dan voor het coronavirus

Onderzoek: Duitsers zijn banger voor de gevolgen van de lockdown dan voor het coronavirus

13 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Slechts een derde van de Duitsers is bang besmet te raken met het coronavirus. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar R + V. De angst voor de sociale en economische gevolgen van overheidsmaatregelen tijdens de crisis is veel groter.

Donderdag presenteerde de R + V-verzekeringsmaatschappij de resultaten van haar onderzoek ” The Fears of the Germans ” – dit keer tijdens een Skype-persconferentie. Het onderzoek, dat voor de 29e keer werd uitgevoerd en 2400 mensen naar hun angsten en zorgen vroeg, toonde enkele interessante resultaten.

Volgens het onderzoek was in het jaar van de coronacrisis slechts 32 procent van de ondervraagden bang voor een ernstige ziekte. Dat is drie procent minder dan vorig jaar. In de lijst met de grootste angsten en zorgen is dit slechts voldoende voor de 17e plaats Brigitte Römstedt, het hoofd van het R + V Infocenter, was verrast door dit resultaat:

In dit door Corona gedomineerde jaar is de angst voor een ernstige ziekte verrassend laag.

R + V vroeg ook specifiek naar de angst voor het coronavirus. Römstedt zei:

Evenzo is slechts ongeveer een op de drie respondenten bang dat zij of hun omgeving besmet kunnen raken met het coronavirus.

De angst voor ziekte is niet een van de tien grootste angsten van Duitsers. De situatie is heel anders met de economische en sociale gevolgen van de Corona-crisis. Voor het eerst in zes jaar is de angst voor stijgende kosten van levensonderhoud een van de zeven grootste angsten – en zelfs op de tweede plaats (51 procent).

Op de derde en vierde plaats voor zorgen en angsten legt respectievelijk 49 en 48 procent van de ondervraagden de last van de schuldencrisis in de EU op de Duitse belastingbetalers en op een slechtere economische situatie. Römstedt vatte de gevoeligheden samen die hier aan het licht kwamen:

Voor zover wij weten, zijn mensen veel banger dat het virus hun welvaart bedreigt dan hun gezondheid.

Deze bevinding van het onderzoek staat in duidelijk contrast met de dagelijkse nieuwsverspreiding in de Duitse media met de reguliere recordrapporten over vermeende nieuwe coronabesmettingen.

Volgens de studie is de situatie compleet anders als het gaat om de grootste angst onder Duitsers: 53 procent van de ondervraagden vreest een gevaarlijkere wereld vanwege het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De respondenten zijn het blijkbaar eens met de reguliere media, al heeft Trump tot dusver aanzienlijk minder oorlogsmissies besteld dan zijn voorgangers.

Andere relevante angsten van Duitsers hebben betrekking op natuurrampen en extreem weer (5e plaats met 44 procent), spanningen door de toestroom van buitenlanders (6e plaats met 43 procent) en buitensporige eisen aan de staat door vluchtelingen (7e plaats met 43 procent).

Alleen op de 11e plaats van de grootste angsten haalt 40 procent van de klimaatverandering. 40 procent van de ondervraagden vreest dat dit dramatische gevolgen zal hebben voor de mensheid.

Al met al domineren de angsten van sociale en economische aard. De R + V-verzekering wijst er echter op dat de Duitsers in 2020 relatief versoepeld zullen zijn. De “angstindex”, die de gemiddelde waarde van de gedurende vele jaren onderzochte angsten weergeeft, bedraagt ​​dit jaar 37 procent. In 2016 zou deze “angstindex” op 52 procent zijn gestegen.

Comments

comments