Saoedi-Arabië’s mysterieuze overlevingsvermogen van het coronavirus

Saoedi-Arabië’s mysterieuze overlevingsvermogen van het coronavirus

13 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Sinds het allereerste begin van de coronaviruspandemie waarschuwen economen en de media het publiek voor de schadelijke effecten die quarantaine zou en heeft op de financiële wereld. De jaarlijkse “groei” die we normaal gesproken zouden verwachten, was negatief voor veel landen, vooral in het Westen. Het interessantste verhaal over economisch overleven in 2020 zou echter Saoedi-Arabië moeten zijn. Logisch en statistisch gezien zou hun land eruit moeten zien als Noord-Korea in de jaren 90 en toch is het stil aan het Arabische front. Hoe kan dit mogelijk zijn? Laten we eens kijken naar deze eigenaardige paradox en kijken wat deze oliegigant te wachten staat.

Als we een kijkje nemen in het eerste kwartaal van 2020 , kunnen we zien dat de hele EU, met uitzondering van Ierland, diep in de rode cijfers van het bbp zit. Deze meting is afkomstig van officiële Europese statistieken, wat betekent dat de situatie zelfs veel erger kan zijn. Wanneer individuele mensen centen in een potje tellen, levert dat een concrete hoeveelheid op. Maar wanneer groepen experts proberen de waarde van de economie van een land in te schatten, is er veel meer ruimte voor intellectuele flexibiliteit. Dit is de reden waarom het bbp en andere mooie statistieken ons iets vertellen, maar het zijn zeker geen harde wetenschap, wat erg relevant is in het geval van Saoedi-Arabië in 2020.

De Wereldbank heeft in hun paper “The Potential Impact of COVID-19 on GDP and Trade” vier hoofdoorzaken voor economische neergang uiteengezet. Dit was gericht op “schokken” waarmee Europa werd geconfronteerd, maar deze logica kan wereldwijd worden toegepast. Hun lijst met de specifieke redenen waarom een ​​internationale quarantaine de bbp-groei kan ruïneren, is als volgt …

  • Een daling van de werkgelegenheid
  • Een stijging van de internationale handelskosten van import en export met 25%
  • Een sterke daling van het internationale toerisme
  • Een vraagomschakeling door huishoudens die minder diensten afnemen die een nauwe menselijke interactie vereisen

Als we nu een paar van onze eigen factoren toevoegen die specifiek zijn voor Saoedi-Arabië, ziet het beeld er nog grimmiger uit.

  • Een afhankelijkheid van buitenlandse arbeid
  • Een economie waarin olie centraal staat, terwijl de olieprijzen ver naar beneden zijn en Covid de vraag nog verder duwt
  • Betrokkenheid bij een traditionele oorlog die al sinds 2015 gaande is zonder dat het einde in zicht is

Saoedi-Arabië is erg beroemd om zijn oliereserves die het grootste deel van zijn economie vormen, en als het CIA-factbook te geloven is, dan is het de absolute hoeksteen van de welvaart van het land. Het is hun gouden gans en niets anders dat in de natie gebeurt, is een verre tweede. Ze stellen …

“De aardoliesector is goed voor ongeveer 80% van de begrotingsinkomsten, 45% van het bbp en 90% van de exportopbrengsten”

Als dit waar is, moet de dubbele impact van de lage olieprijzen vóór de uitbraak en de verminderde vraag tijdens de pandemie een verwoestende impact hebben gehad. Verder …

“Ongeveer 6,4 miljoen buitenlandse werknemers spelen een belangrijke rol in de Saoedische economie, met name in de olie- en dienstensector”

Deze afhankelijkheid van buitenlandse werknemers die in en uit reizen wanneer reizen beperkt zijn, helpt waarschijnlijk ook niet. De Covid-19 pandemie heeft veel mensen aan één kant van een grens geplakt die ze normaal gesproken gemakkelijk zouden kunnen oversteken. Waarom de Saoedi’s na al die decennia niet in staat zijn geweest om hun eigen oliemannen groot te brengen, is een van de vele mysteries over hoe hun economie nog steeds overleeft, maar zelfs in hun belangrijkste bedrijfstak zijn ze nog steeds afhankelijk van buitenlanders.

Begin 2020 daalden de kosten van ruwe olie tot historische dieptepunten sinds 1998, die zelfs toen nog als ongebruikelijk laag werden beschouwd. Dit jaar hebben we een prijsklasse van $ 20 dollar per vat gezien, die nog steeds moeilijk te geloven is. De prijzen zijn sindsdien “verdubbeld” en zijn teruggekeerd naar een waarde die beter is, maar nog steeds niet erg goed voor Saoedi-Arabië met iets meer dan $ 40.

Zoals hierboven vermeld, zijn de importkosten gestegen en wanneer een land een zeer monolithische, op olie gebaseerde economie heeft, betekent dit dat de meeste dingen in de winkelrekken gewoon veel duurder zijn geworden voor de gewone man.

Lees ook:  De 'Obamagate'-veiligheidsdeken van Trump

We mogen ook niet vergeten dat Saoedi-Arabië sinds 2015 verwikkeld is in een ‘ouderwets’ conflict in Jemen. Hoewel dit technisch gezien een burgeroorlog is, noemde de New York Times het treffend ‘ Saoedi-Arabische oorlog ’. Helaas wordt door die publicatie nog steeds een oogje dichtgeknepen voor door de Amerikanen geïnitieerde regimewijzigingen. Maar het erkennen van de ambities van het Huis van Saud is een mooie eerste stap, misschien zullen ze ooit opgroeien.

Tenzij je de Verenigde Staten bent, is oorlog erg duur en na een half decennium van leeglopen zou je denken dat de groene vlag zich zou hebben teruggetrokken zoals de Sovjets in de jaren 80 of de Amerikanen in de 70’s, maar op de een of andere manier zijn ze nog steeds verder gaan met dit project, zij het in een slakkengang.

mekka

Afbeelding: Bedevaart / religieus toerisme is goed geweest voor Saudi-Arabië, maar is ingestort onder Covid-19-omstandigheden.

Om weg te komen van olie en oorlog, heeft Saudi-Arabië het geografische geluk om veel sites te bevatten die belangrijk zijn voor de islam. Als van moslims wordt verwacht dat ze één keer in hun leven de hadj naar Mekka doen, zul je een zeer groot aantal de facto toeristen krijgen. Deze logica bleef gelden tot de paniek in het Coronavirus, die het wereldwijde toerisme deed dalen en de natie ertoe heeft gedwongen velen af ​​te wijzen. Deze ongebruikelijke “natuurlijke hulpbron” die deze woestijnnatie heeft, zou nog stabieler moeten blijken te zijn dan olie die de toekomst ingaat, maar zodra de grenzen sluiten en vluchten worden geannuleerd, verdwijnt al dat zoete geld voor religieus toerisme onmiddellijk.

Een land van wonderen?

Na dit alles zou je verwachten dat Saoedi-Arabië absoluut gehavend en economisch kapot gaat, maar het bewijs wijst op het tegendeel. Misschien is dit oude rijk echt een land van wonderen, want volgens de CEIC …

“Het bruto binnenlands product (bbp) in Saudi-Arabië kromp in maart 2020 met 1,0% joj, na een negatieve groei van 0,3% in het voorgaande kwartaal. De gegevens over reële bbp-groei op jaarbasis in Saoedi-Arabië worden elk kwartaal bijgewerkt, beschikbaar van maart 2011 tot maart 2020, met een gemiddeld percentage van 2,4%. “

Dit gebeurt op het hoogtepunt van de olieprijsdaling en de piek van de paniek door het Coronavirus is op zijn zachtst gezegd een zeer milde daling. De Saoedi’s zelf en verschillende andere bronnen bevestigen ook deze zeer kleine daling .

Frankrijk en Duitsland hebben door de pandemie veel meer te lijden gehad van het bbp, maar toch hebben ze grote hoeveelheden productie en export en krijgen ze een grote boost van de goedkope olie die ze in hun land niet hebben. De CEIC zegt dat de Verenigde Staten met exact dezelfde maatstaven met -9,1% (YoY) zijn gedaald, waardoor de “successen” van Saudi-Arabië lijken alsof ze een aantal mooie boekhoudkundige trucs of goddelijke voorzienigheid hebben meegebracht.

Dit is wat zo fascinerend is, het land dat het meest door de pandemie zou moeten worden getroffen, lijkt slechts licht gestoord te worden. Statistisch gezien werd dit schot dat hen puntloos, direct in de borst, trof, bestempeld als een “vluchtige slag” en we worden geacht het te geloven.

Deze situatie zou een klassiek geval kunnen zijn van “als het niet in het nieuws was, is het niet gebeurd”. Als er geen melding wordt gemaakt van een economische ineenstorting, zal niemand geloven dat het gebeurt en dat het leven gewoon doorgaat. Bovendien staan ​​bepaalde landen in het Midden-Oosten bekend om het kopen van mooie advertentiepakketten in de reguliere media om de berichtgeving / versie van de werkelijkheid te krijgen die ze leuk vinden.

Saudi-Arabië heeft ofwel gezegevierd over de economische hindernissen die Covid-19 op zijn pad heeft geworpen, de ware beheersing van de kunst van het verbergen van de gapende wonden onder een dikke rode tuniek van desinformatie bereikt, of wordt door Washington op een ongeëvenaard niveau gestut dat zelfs Israël zou jaloers op zijn. Iets klopt niet.

Lees ook:  Het Antifa Derangement-syndroom van Trump

Comments

comments