“The Fears of the Germans” Duitsers zijn banger voor Trump dan voor Corona

“The Fears of the Germans” Duitsers zijn banger voor Trump dan voor Corona

13 september 2020 0 Door Indignatie redactie

In de Corona-crisis is er geen spoor van de spreekwoordelijke “Duitse angst”. Integendeel: de resultaten van de R + V-langetermijnstudie “The Fears of the Germans” laten zien dat in deze uitzonderlijke situatie veel zorgen op de achtergrond vallen. De focus in 2020 zal liggen op economische kwesties, alleen overtroffen door de angst dat het beleid van Donald Trump de wereld gevaarlijker zal maken – nummer één in de huidige enquête.

Slechts een derde van de Duitsers is bang voor een coronabesmetting

“De Duitsers reageren zeker niet in paniek op de pandemie. Dit wordt duidelijk gemaakt door de angstindex – het gemiddelde van alle bevraagde angsten ”, zei Brigitte Römstedt, hoofd van het R + V Infocenter, op de persconferentie in Wiesbaden. “Veel zorgen verdwijnen. Daarom is de index van alle angsten gedaald van 39 naar 37 procent, de laagste waarde sinds de enquête in 1992 begon. “

Het informatiecentrum van R + V Verzekeringen vroeg voor de 29e keer aan ongeveer 2.400 mensen naar hun grootste zorgen over politiek, economie, milieu, gezin en gezondheid. In dit door Corona gedomineerde jaar is de angst voor een ernstige ziekte verrassend laag. Het is 32 procent (vorig jaar: 35 procent). Maar geldt dat ook voor Covid-19? Het R + V Infocenter gevraagd. “Evenzo is slechts ongeveer een op de drie respondenten bang dat zij of de mensen om hen heen besmet kunnen raken met het coronavirus”, legt Römstedt uit. De sereniteit blijkt ook uit een andere speciale vraag over Corona: niet meer dan 42 procent van de respondenten vreest dat globalisering in de toekomst vaker tot pandemieën zou kunnen leiden. “Gezien de snelle wereldwijde verspreiding van het virus, hadden we hier hogere waarden verwacht. Volgens onze bevindingen zijn mensen veel banger dat het virus hun welvaart bedreigt dan hun gezondheid ”, zegt Römstedt.

trump

Infocenter der R+V Versicherung
Die Deutschen haben mehr Angst vor Trump als vor Corona. In der Corona-Krise zeigt sich keine Spur von der sprichwörtlichen „German Angst“. Die Ergebnisse der R+V-Langzeitstudie „Die Ängste der Deutschen“ belegen, dass durch die Pandemie viele Sorgen in den Hintergrund treten. Im Fokus stehen 2020 die wirtschaftlichen Ängste, zum Beispiel vor wirtschaftlicher Verschlechterung, steigenden Preisen und Arbeitslosigkeit. Das wird lediglich übertroffen von der Angst vor der Politik von Donald Trumps. Zum 29. Mal hat das Infocenter der R+V Versicherung rund 2.400 Menschen nach ihren größten Ängsten rund um Politik, Wirtschaft, Umwelt, Familie und Gesundheit befragt.
www.die-aengste-der-deutschen.de

53 procent van de Duitsers beoordeelt de politiek van de Amerikaanse president Donald Trump als het grootste probleem – voor de tweede keer sinds 2018. Dat is terecht, zegt professor dr. Manfred G. Schmidt, politicoloog aan de Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg. Hij adviseert al jaren het R + V Infocenter bij de evaluatie van het angstonderzoek. “Met zijn buitenlands beleid zorgt Trump herhaaldelijk voor ernstige internationale complicaties. Bijzonder openstaande gevallen zijn de handelsoorlogachtige conflicten met China en de aanvallen op handels- en veiligheidsbeleid tegen geallieerde staten, waaronder Duitsland. Dan is er de terugtrekking van de VS uit internationale samenwerking en de confrontatie met Iran. “

Corona-crisis stimuleert economische zorgen

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op de economische angsten – en het doet ook de ranglijst opschudden. Voor het eerst in zes jaar is de angst voor stijgende kosten van levensonderhoud opnieuw een van de zeven grootste angsten. Na een stijging van acht procentpunten klom het van de tiende naar de tweede plaats en staat op 51 procent. Er zijn ook andere economische en financiële angsten. Bijna elke tweede respondent vreest dat Duitse belastingbetalers zullen worden gevraagd om te betalen voor EU-landen met een overmatige schuldenlast (49 procent, derde plaats; vorig jaar: 44 procent, achtste). Bovenal is de angst voor een economische neergang enorm toegenomen: terwijl het vorig jaar 14 was met 35 procent, springt het nu naar de vierde plaats van grootste zorg na een stijging van 13 procentpunten.

Infocenter der R+V Versicherung
Die Deutschen haben mehr Angst vor Trump als vor Corona. In der Corona-Krise zeigt sich keine Spur von der sprichwörtlichen „German Angst“. Die Ergebnisse der R+V-Langzeitstudie „Die Ängste der Deutschen“ belegen, dass durch die Pandemie viele Sorgen in den Hintergrund treten. Im Fokus stehen 2020 die wirtschaftlichen Ängste, zum Beispiel vor wirtschaftlicher Verschlechterung, steigenden Preisen und Arbeitslosigkeit. Das wird lediglich übertroffen von der Angst vor der Politik von Donald Trumps. Zum 29. Mal hat das Infocenter der R+V Versicherung rund 2.400 Menschen nach ihren größten Ängsten rund um Politik, Wirtschaft, Umwelt, Familie und Gesundheit befragt. Ebenfalls vorne: die Angst vor hohen Kosten durch die EU-Schuldenkrise, Naturkatastrophen, Wetterextreme, Zuwanderung.
www.die-aengste-der-deutschen.de

Professor Schmidt kan de pessimistische kijk op de Duitse economie begrijpen: “De oorzaak en de oorzaak liggen voor de hand. Als gevolg van de coronapandemie en de coronacrisisbeheersing in dit land en in bijna alle handelspartnerlanden maakt de Bondsrepubliek Duitsland momenteel de ergste economische neergang in haar geschiedenis door. ” , zou een nog diepere economische malaise kunnen veroorzaken, draagt ​​bij aan de wijdverbreide onzekerheid over de toekomst van de economie. “

Lees ook:  Vergeet nepnieuws - nu hebben we 'misschien nieuws'

De economische neergang voedt de angst voor werkloosheid

Werkloosheid was een van de minste zorgen over de afgelopen jaren van groei. Maar in 2020 zullen veel Duitsers opschudding brengen door tekenen van een aanstaande golf van faillissementen. Veel meer respondenten dan in 2019 vrezen dat het aantal werklozen in Duitsland zal stijgen (40 procent, plus twaalf procentpunt). Een realistische inschatting, aldus professor Schmidt: “De respondenten letten erop dat de werkloosheid dit jaar voor het eerst sinds 2013 weer is gestegen – ondanks de miljarden aan liquiditeitssteun van de federale overheid voor bedrijven. En de respondenten weten dat in Duitsland – in tegenstelling tot veel andere landen – werktijdverkorting een grotere toename van het aantal werklozen heeft voorkomen. ‘

Opvallend: Net als vorig jaar vreest slechts een op de vier werknemers zijn eigen baan te verliezen. “Deze spreiding is op het eerste gezicht verrassend. Maar het raadsel kan worden opgelost ”, legt Schmidt uit. “Niet alle respondenten worden in gelijke mate getroffen door een algemene economische stijging van de werkloosheid. Ontslagen hebben momenteel vooral gevolgen voor werknemers die werken in bedrijfstakken die zwaar zijn getroffen door de Corona-crisis, zoals touroperators, culturele bedrijven of gastronomie. “

Politieke kwesties worden minder intens

Binnenlandse politieke zorgen – de afgelopen jaren altijd aan de top – hebben consequent hun betekenis verloren. De bezorgdheid over immigratie is het meest afgenomen: na een daling van meer dan tien procentpunten bevinden ze zich op het laagste niveau in vijf jaar. In 2020 vreest 43 procent van de respondenten dat de verdere toestroom van buitenlanders zal leiden tot spanningen tussen Duitsers en buitenlanders die hier wonen (vorig jaar: 55 procent), en dat de staat overweldigd zal worden door het grote aantal vluchtelingen (vorig jaar: 56 procent) . De angst voor politiek extremisme (37 procent) en terroristische aanslagen (35 procent) is onder de 40 procent gedaald.

Een verbazingwekkende bevinding uit de enquête: 40 procent van de Duitsers vreest dat politici overweldigd zullen worden door hun taken – minder dan ooit tevoren in dit millennium. Het is voor het eerst dat deze zorg uit de top tien valt en op de twaalfde plaats belandt. ”Dit weerspiegelt de brede waardering voor de coronacrisisbeheersing van de overheid. Het is duidelijk dat de meerderheid van de bevolking van mening is dat de staat en zijn politici de crisis voldoende onder controle hebben ”, aldus professor Schmidt.

Milieuproblemen op het niveau van het voorgaande jaar

De zorgen over het milieu en het klimaat blijven onveranderd. 44 procent van de ondervraagden vreest dat natuurrampen zullen toenemen en dat Duitsland steeds meer zal worden getroffen door extreme weersomstandigheden zoals droogte, hittegolven of zware regenval. Omdat politieke kwesties in de Corona-crisis aan belang hebben verloren, is deze angst nu gestegen van de 13e plaats in het voorgaande jaar naar de vijfde plaats. Bijna evenveel mensen zijn bang dat voedingsmiddelen vaker vervuild zijn met verontreinigende stoffen (42 procent, achtste plaats). Gezien de klimaatproblematiek in politiek en samenleving een onverwacht lage waarde: niet meer dan 40 procent vreest dat klimaatverandering dramatische gevolgen zal hebben voor de mensheid (elfde plaats).

Verschillende angststructuren in Oost en West

In het oosten maken de burgers zich, net als vorig jaar, meer zorgen dan in het westen. Met 42 procent is de gemiddelde angst in het oosten zeven procentpunten hoger dan in het westen. Er zijn duidelijke afwijkingen in de twee regio’s in de rangschikking van de grootste angsten. Hoewel de binnenlandse politieke bezorgdheid ook in het oosten is afgenomen, staan ​​immigratiekwesties daar nog steeds bovenaan. Terwijl slechts 39 procent van de West-Duitsers vreest dat het grote aantal vluchtelingen de Duitsers en hun autoriteiten zal overweldigen, deelt de overgrote meerderheid in het Oosten deze mening (Oost: 59 procent, eerste plaats; West: elfde plaats). Ook zijn er grote verschillen in angst voor conflicten door verdere immigratie (oost: 56 procent, west: 40 procent) en de angst voor overbelasting van politici (oost: 53 procent, west: 37 procent). De grootste angst onder West-Duitsers is met 54 procent de gevolgen van het beleid van Donald Trump. In het oosten staat het echter slechts op de achtste plaats met 48 procent. In tegenstelling tot vorig jaar zijn West-Duitsers pessimistischer over de economie tijdens de Corona-crisis dan burgers in het Oosten (West: 49 procent, Oost: 45 procent).

Verdere resultaten van de R + V-studie in het kort

  • Verschillen tussen mannen en vrouwen: vrouwen zijn traditioneel angstiger dan mannen – niet alleen als het gaat om zaken als ziekte, zorg of het milieu. Als het gaat om het toponderwerp van het jaar, maken vrouwen zich aanzienlijk meer zorgen dan mannen. 57 procent van de vrouwen is het ermee eens dat het beleid van de Amerikaanse president de wereld gevaarlijker maakt, terwijl mannen met 49 procent veel meer ontspannen zijn. Er is ook acht procentpunt verschil in angst voor stijgende kosten van levensonderhoud (vrouwen: 55 procent, mannen: 47 procent).
  • Afhankelijkheid: Met 41 procent behoort de angst om op oudere leeftijd afhankelijk te worden nog steeds in de top tien. Vrouwen (45 procent) maken zich beduidend meer zorgen over dit probleem dan mannen (37 procent).
  • Partnerschap: Goed nieuws op het einde: hoewel veel stellen dit jaar meer tijd samen hebben doorgebracht dan normaal vanwege de vertrekbeperkingen of het werken vanuit huis, is slechts één op de tien Duitsers bang dat hun partnerschap zal verbreken.

Over de studie

“Die Ängste der Deutschen” is de enige enquête in Duitsland die de zorgen van de bevolking over een periode van bijna 30 jaar behandelt. Sinds 1992 ondervraagt ​​het R + V Infocenter ongeveer 2.400 mannen en vrouwen van 14 jaar en ouder in de Bondsrepubliek Duitsland over hun grootste politieke, economische, persoonlijke en ecologische angsten. De representatieve enquête begint altijd in de zomer – deze keer liep het van 8 juni tot 21 juli 2020.

De belangrijkste resultaten worden gepresenteerd op www.die-aengste-der-deutschen.de .

 

Lees ook:  Gaat Trump het echt alleen doen met zijn Iran-campagne?

Comments

comments