Nederlandse jurist geeft commentaar op de veroordeling van Wilders

Nederlandse jurist geeft commentaar op de veroordeling van Wilders

14 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, lid van de Eerste Kamer bij Forum voor Democratie en auteur van onder meer The State vs Wilders . Cliteur reageerde op de merkwaardige uitspraak die onlangs tegen Geert Wilders werd aangekondigd.

Cliteur vertelde De Dagelijkse Standaard dat terwijl het Hof van Beroep in Den Haag Geert Wilders veroordeelde wegens groepsbelediging vanwege zijn uitspraak over “minder Marokkanen”, hij werd vrijgesproken ondanks de pogingen van het Openbaar Ministerie om hem te veroordelen wegens aanzetten tot haat of discriminatie.

Hoewel het natuurlijk een teleurstelling is dat Wilders niet van alle aanklachten is vrijgesproken, is het toch een klein succes dat nu ineens de aanzet tot discriminatie op grond van ras is verdwenen. Dat heeft de angel uit de veroordeling gehaald, want alleen de groepsbelediging op basis van ras blijft over, betoogde Cliteur.

Het is nogal een achteruitgang van het Hof van Beroep, voegde hij eraan toe, vergeleken met het standpunt van de lagere rechtbank. Volgens Cliteur zal de volgende strijd waarmee Wilders in het Hooggerechtshof wordt geconfronteerd, de beschuldiging van racistische belediging teniet doen gaan, omdat het Hooggerechtshof hopelijk zal erkennen dat Marokkanen geen ras zijn, maar eerder een nationaliteit.

Er bestaat geen Marokkaans ras en geen Marokkaanse etniciteit, alleen een nationaliteit, zei hij. En de wetgever heeft dat expliciet niet in de wet opgenomen. Dus de ijveraars die het concept van ras willen opnemen, kunnen aanspraak maken op wat ze willen, maar daarmee schenden ze het legaliteitsbeginsel, en daarmee de rechtsstaat, concludeerde Cliteur.

Lees ook:  Koningin Maxima is een beetje dom

Het centrale probleem blijft echter dat de bestuurlijke elite, om de een of andere raadselachtige reden, geobsedeerd is door het bestempelen van de ene groep als ‘slachtoffer’ terwijl iemand die de rest van zijn leven op een jihadistische dodenlijst doorbrengt op nul mededogen kan rekenen.

PVV-leider Wilders reageerde intussen woedend op de verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) dat de omstreden rapper Akwasi niet zal worden vervolgd voor zijn opruiende opmerkingen op de Dam. Het Forum voor Democratie steunde Wilders.

No Title

Officier van justitie Jacobien Vreekamp, die namens het Openbaar Ministerie (OM) de beslissing ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen, werkte tot voor kort samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activist Mitchell Esajas. https://t.co/FKHITzYQQl

“Totale willekeur”, zei Wilders. “Ik stel een vraag, sta zes jaar voor de rechter en word veroordeeld, Akwasi dreigt met bruut geweld en gaat vrijuit. Nederland is een corrupt land geworden. ”

“Juridisch dom”, zegt FvD-Kamerlid Theo Hiddema, die tevens strafrechtadvocaat is. Volgens hem is de beslissing van het Openbaar Ministerie in strijd met het beginsel van gelijkheid voor de wet. Hij wijst op soortgelijke zaken: de rechtszaak tegen Geert Wilders en de veroordeling van Jenny Douwes.

“Wilders stelde een vraag over ‘minder, minder’ en mevrouw Douwes probeerde kinderen te beschermen tegen de activisten van Kick Out Zwarte Piet , terwijl deze man al 10 jaar zichtbaar gewelddadige fantasieën koestert.”

Lees ook:  Pensioenbedrog en diefstal van ons pensioen blijf met je poten af van ons pensioen

Meer dan 40 mensen hadden Akwasi gemeld voor zijn opmerkingen op de Dam tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in juni. De rapper hield een toespraak waarin hij zei: “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem persoonlijk in zijn gezicht.”

Onlangs doken oude tweets uit Akwasi op waarin hij opriep tot geweld tegen Sinterklaas en Zwarte Piet. In 2011 tweette Akwasi: “Gaat iemand ooit een Zwarte Piet vermoorden of moet ik het doen?” Ook: “Wat provoceer ik als ik een Zwarte Piet vermoord?”

In 2012 twitterde hij: “Zwarte Piet moet dood, man. Ernstig.” Een paar maanden na een aanslag op Koninginnedag in 2009 fantaseerde de rapper over het opblazen van de stoomboot die Sinterklaas en zijn zwartkopgezellen elk jaar naar Nederland brengt.

De in diskrediet geraakte officier van justitie Jacobien Vreekamp, ​​die namens het Openbaar Ministerie (OM) het besluit ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen, werkte tot voor kort nauw samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) -frontman Mitchell Esajas.Comments

comments