Uitkering Amalia nog net iets hoger, in 2022 ruim 1,5 miljoen euro

Uitkering Amalia nog net iets hoger, in 2022 ruim 1,5 miljoen euro

15 september 2020 1 Door Indignatie redactie

Prinses Amalia ontvangt eind volgend jaar een uitkering van in totaal 111.000 euro. Dat is te lezen in de begroting van het Huis van de Koning die dinsdag is ingediend bij het parlement. Het bedrag is iets hoger dan de raming van een jaar geleden, en nog iets meer dan tot gisteren werd gedacht.

De prinses krijgt dat geld als “vermoedelijke opvolger van de koning” omdat ze op 7 december 2021 achttien jaar wordt en dan meerderjarig is. In 2022 krijgt ze volgens de huidige raming ruim 1,5 miljoen euro. De uitkering bestaat uit twee delen: persoonlijk inkomen en uitgaven voor personeel en materieel. Voor volgend jaar december is de verdeling 20.000 euro inkomen en 91.000 euro voor de tweede component.

Vanaf haar verjaardag zijn er vier leden van het Koninklijk Huis die geld krijgen van de staat. Behalve Amalia zijn dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, alsvoormalig staatshoofd. De overige leden van het Koninklijk Huis, onder wie prins Constantijn en prinses Margriet, krijgen geen uitkering. Dat Amalia recht heeft op geld is vastgelegd in de Grondwet. De bedragen en systematiek zijn vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis.

Als troonopvolger heeft de oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima recht op een grondwettelijke uitkering. Die is vorig jaar vastgesteld op 1.587.000 euro. Daarvan is 1.305.000 euro bedoeld voor personele en materiële uitgaven. 282.000 euro blijft over voor haar inkomen.

Extra uitgaven koningshuis

De totale uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2021 van 44,4 miljoen naar bijna 45,7 miljoen. Dat staat in de begroting van het koninklijk huis. Het grootste deel daarvan, bijna 30,5 miljoen euro, gaat naar de koning voor zijn functionele uitgaven. De leden van het koninklijk huis ontvangen als uitkering gezamenlijk bijna 8,9 miljoen euro. Dat is ruim 3,5 ton meer dan dit jaar.

Lees ook:  'Geheime transacties van de koning Willy en Prinses Maxima' moeten in de doofpot blijven van onze premier
Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments