Wat is er vreemd aan Woodwards verhaal over Trump en Corona

Wat is er vreemd aan Woodwards verhaal over Trump en Corona

15 september 2020 0 Door Indignatie redactie

De sterjournalist die het Watergate-schandaal aan het licht bracht, liet 55 dagen voor de presidentsverkiezingen een nieuwe bom vallen: Donald Trump wist vanaf het begin hoe gevaarlijk het coronavirus is. Het doel van het proberen het publiek ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was, was om paniek te voorkomen. Maar waarom bespotte de president Joe Biden een week geleden?

Bob Woodward is een journalist die niet alleen verhalen schrijft, maar ook meehelpt het verhaal vorm te geven. Bijna een halve eeuw geleden hebben de toenmalige Washington Post-verslaggever en zijn collega Carl Bernstein president Richard Nixon omvergeworpen in de Watergate-affaire. Gisteren, 55 dagen voor de presidentsverkiezingen, kon hij de zittende Donald Trump de laatste kans op herverkiezing geven door vooraf informatie uit zijn boek “Rage”, dat over een paar dagen zal worden gepubliceerd.heb genomen. Omdat Woodward door middel van interviews, waarvan hij een aantal heeft gemaakt en gepubliceerd (met medeweten en toestemming van de president), bewijst dat Trump consequent tegen het publiek heeft gelogen over de kwestie van de gevaarlijkheid van het coronavirus. Zal dat zijn volgelingen afschrikken? Joe Biden, de democratische mededinger, spreekt van “weerzinwekkend gedrag” en een “verraad op leven en dood van het Amerikaanse volk”. Of denk je dat de president alleen maar paniek wilde voorkomen? Maar er is een cruciaal punt ertegen.

Recensie: Begin 2020 was Trump blijkbaar vrij zeker van zijn herverkiezing. In 2016 had hij nooit echt gedacht dat hij in het Witte Huis zou belanden, maar stelde zichzelf alleen het doel om “de beroemdste persoon ter wereld” te worden, maar na drie jaar in functie was de situatie anders. De werkloosheid stond op het dieptepunt in vele jaren, de Dow Jones stond op een historisch hoogtepunt en de Democraten hadden geen sterkere kandidaat bij de hand dan Joe Biden, die volgens het harde oordeel van Trump bijna seniel was. En toen kwam Corona.

Woodward onthult nu dat de president al vroeg op de hoogte was van het dodelijke gevaar van het virus en het bagatelliseerde voor het publiek. De nationale veiligheidsadviseur Robert C. O’Brien had de president op 28 januari al verteld, daarbij verwijzend naar de geheime diensten, dat Corona “de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid was tijdens uw presidentschap”, schrijft Woodward. Tien dagen later, op 7 februari, belde Trump de auteur. De situatie is veel ernstiger dan wat hij in het openbaar zegt. “Je ademt gewoon lucht in en zo wordt het overgedragen. Dat is iets heel moeilijks. Dit is iets heel delicaats. Dat is ook dodelijker dan zelfs een sterke griep. “Maar, Trump vertelde Woodward op 19 maart in een verder gesprek dat hij” het altijd wilde bagatelliseren “,

Wat de geheime diensten wisten

Eerder was bekend dat de Amerikaanse regering op 3 januari 2020 formeel was geïnformeerd door de Chinese regering over het uitbreken van de luchtwegaandoening. Haar eigen geheime diensten bevestigden dat de situatie zeer ernstig was. De eerste Covid-19-patiënten in de VS werden vanaf 6 januari gemeld. Trump ontkende publiekelijk het nieuwe gevaar. “We hebben het volledig onder controle”, zei hij op 22 januari tijdens het World Economic Forum in Davos op vraag van een CNBC-journalist. Hij hield zich maandenlang aan deze regel: “Veel (experts) verwachten dat het in april weggaat met de hitte.” (10 februari) En: “Het risico voor het Amerikaanse volk blijft erg laag.” (26 februari) Of: “De nepnieuwsmedia met hun partners, de Democraten, (…) doen er alles aan om de situatie van het coronavirus te overdrijven, ver voorbij

Trump had immers inmiddels de eerste maatregelen bevolen: vanaf 31 januari waren er inreisbeperkingen voor niet-Amerikanen die uit China kwamen. Vliegtuigen uit het Middenrijk mochten niet meer landen in de VS. Duitse luchthavens stonden nog open voor Chinese luchtvaartmaatschappijen.

Nadat de bandopnames voor het boek van Woodward waren vrijgegeven, gaf Trump woensdag toe dat hij de situatie had afgezwakt om paniek te voorkomen. Hij is de “cheerleader” van de VS, waar hij van houdt, en “ik wil mensen niet bang maken”. Dus was het een meelevende leugen die een goed doel diende? Wat past er helemaal niet bij: als Trump geen illusies had, waarom weigerde hij, het rolmodel voor veel Amerikanen, dan maandenlang een gezichtsmasker te dragen ondanks de dagelijkse nieuwe infectie- en sterftecijfers? Op 12 juli werd hij voor het eerst geshowd. Hij zou het tegenovergestelde van paniek hebben veroorzaakt als hij veel eerder had verklaard: “Beste landgenoten, we hebben alles onder controle. Maar om het zo te houden, vraag ik u eerst in de geest van Amerikaom jezelf en anderen te beschermen met een masker in het openbaar! “

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Is de pandemie voorbij?

Waarom de presentatie van Trump niet past

Maar niets van dat alles. Toen een Fox News-journalist op 26 maart een foto tweette van Joe Biden met een donker gezichtsmasker en een zonnebril, zei hij dat deze foto zou kunnen verklaren “waarom Trump niet graag een masker in het openbaar draagt”, Trump heeft de grap geretweet. Op 4 september, tijdens een optreden in Pennsylvania, spotte de president met de kandidaat: “Heb je ooit een man gezien die zo van maskers houdt?” Biden zoekt kennelijk zekerheid. Als hij, Trump, een psychiater was, “zou ik zeggen dat deze man grote problemen heeft.”

En: waarom wilde Trump massacampagne-evenementen blijven houden, naar welke mensen van wie hij zogenaamd zoveel houdt en wiens cheerleaders hij wil zijn, zouden moeten komen? Wie zal dit doen als ze ervan overtuigd zijn dat het virus “dodelijk gevaarlijk” is?

Trump pochte op 17 maart in het bijzijn van journalisten, in overeenstemming met zijn aanvankelijk niet-gepubliceerde gesprekken met Woodward: “Dit is een pandemie. Ik voelde dat het een pandemie was lang voordat het een pandemie werd genoemd. ‘Hij’ voelde ‘dit? Wat een absurd vermoeden van iemand die zijn kennis kan baseren op de beste inlichtingendiensten ter wereld. Vier dagen later verspreidde hij via Twitter de hoop dat het medicijn hydroxychloroquine dat is ontwikkeld om malaria te bestrijden zou kunnen helpen. De president als huisarts.

Hoe passen vroege kennis en gelijktijdige spot over dragers van coronamaskers bij elkaar? Zoals de overtuiging dat het virus een dodelijke bedreiging is, met de oproep van supporters voor grote verkiezingsevenementen? Zoals zijn kritiek op gouverneurs en burgemeesters die veiligheidsnormen wilden handhaven? Het antwoord: Trump heeft een extreem korte aandachtsspanne. Hij werd naar verluidt door inlichtingenfunctionarissen geïnformeerd over de gevaarlijkheid van Covid-19 kort voor zijn gesprekken met Woodward en wist dat het boek van de journalistenlegende zijn imago in de hedendaagse geschiedenis gedeeltelijk zou bepalen. Daarom toonde hij voorkennis. De volgende dag zat hij bij zijn campagnevoerders, die constant ruzie maakten (ter bevestiging van zijn openbare verklaringen) dat alles niet zo erg was. Toen speculeerde een expert zodra het warmer wordt, kan het virus verdwijnen, Trump verspreidde deze hoop als een feit. Trump heeft de neiging om altijd de positie van zijn laatste gesprekspartner in te nemen, zolang zijn argumentatie beknopt en begrijpelijk is.

Wie gelooft hem nu nog?

Het aantal coronadoden in de VS is enorm. Het is momenteel meer dan 190.000, terwijl het wereldwijd 900.000 heeft overschreden. Het aantal slachtoffers per miljoen inwoners is echter in een aantal landen hoger. Zo stierf op 10 september in Peru het grootste aantal mensen in verhouding tot de bevolking, gevolgd door onder meer België, Spanje, Groot-Brittannië en Italië. De VS stond op de 10e plaats op deze trieste lijst, ook al werden in absolute aantallen meer mensen het slachtoffer van Covid-19 dan in enig ander land. Uiterlijk sinds de Woodward-onthullingen moet de president ervan worden beschuldigd veel mensen te hebben kunnen redden met een nuchtere oproep om niet in paniek te raken, maar Corona serieus te nemen. In geen enkel land waar regeringen dit patroon hebben gevolgd paniek brak uit. In de VS zou het niet anders zijn geweest. Maar degenen die naar het voorbeeld van de president zouden kunnen verwijzen, als hij het dragen van een masker en, bij twijfel, ook de afstandsregels negeerde, verspreidden het virus in geval van twijfel en zagen zichzelf in overeenstemming met het Witte Huis.

In het tweede kwartaal stortte het bruto binnenlands product in de VS in met 32,9 procent. Maar in augustus daalde het werkloosheidspercentage, dat was gestegen tot 14 procent, terug naar een eencijferige waarde onder de tien procent. In september zei Trump ook dat er aan het einde van het jaar “of zelfs eerder” een vaccin tegen Corona gevonden zou kunnen worden. Misschien wil hij kort voor 3 november de doorbraak aankondigen? Maar: wie gelooft hem nu nog?Lees ook:  COVID-19 zal waarschijnlijk endemisch worden - hier is wat dat betekent

Comments

comments