America’s War on Terror is de ware oorzaak van de vluchtelingencrisis in Europa

America’s War on Terror is de ware oorzaak van de vluchtelingencrisis in Europa

16 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Wanhopige  vluchtelingen  gepropt in kokkelboten die landen op de kiezelstranden van de zuidkust van Kent worden gemakkelijk afgeschilderd als indringers. Anti-immigrantendemonstranten maakten afgelopen weekend gebruik van dergelijke angsten toen ze de hoofdweg naar de haven van Dover blokkeerden om “de Britse grenzen te beschermen”. Ondertussen verwijt de minister van Binnenlandse Zaken,  Priti Patel , de Fransen dat ze niet genoeg hebben gedaan om de vluchtelingenstroom over het Kanaal te stoppen.

Vluchtelingen trekken veel aandacht op de laatste goed zichtbare etappes van hun reizen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar er is absurd weinig belangstelling voor waarom ze zulke ontberingen doorstaan, met het risico op detentie of de dood.

Er is een instinctieve veronderstelling in het Westen dat het volkomen natuurlijk is dat mensen hun eigen mislukte staten ontvluchten (het falen vermoedelijk veroorzaakt door zelfveroorzaakt geweld en corruptie) om hun toevlucht te zoeken in de beter geleide, veiligere en welvarende landen.

Maar wat we echt zien in die zielige halfoverstroomde rubberboten die op en neer in het Kanaal dobberen, is het dunne uiteinde van de wig van een enorme uittocht van mensen, veroorzaakt door militaire interventie door de VS en hun bondgenoten. Als resultaat van hun “wereldwijde oorlog tegen terreur”, gelanceerd na de aanslagen van al-Qaeda in de VS op  11 september 2001 , zijn niet minder dan 37 miljoen mensen uit hun huizen verdreven, volgens een onthullend rapport dat deze week door  Brown is gepubliceerd. Universiteit .

De studie, die deel uitmaakt van een project genaamd “Costs of War”, is de eerste keer dat deze door geweld gedreven massale bevolkingsbeweging is berekend met behulp van de nieuwste gegevens. De auteurs concluderen dat “minstens 37 miljoen mensen hun huizen zijn ontvlucht in de acht meest gewelddadige oorlogen die het Amerikaanse leger heeft gelanceerd of waaraan het Amerikaanse leger sinds 2001 heeft deelgenomen”. Hiervan zijn minstens 8 miljoen vluchtelingen die naar het buitenland zijn gevlucht, en 29 miljoen zijn intern ontheemden (IDP’s) die zijn gevlucht binnen hun eigen land. De acht oorlogen die in het rapport worden onderzocht, zijn in Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen, Libië, Somalië, het noordwesten van Pakistan en de Filippijnen.

De auteurs van de studie zeggen dat de verplaatsing van mensen door deze oorlogen na 9/11 bijna zonder precedent is. Ze vergelijken de cijfers van de afgelopen 19 jaar met die van de hele 20e eeuw en concluderen dat alleen de Tweede Wereldoorlog een grotere massavlucht heeft opgeleverd. Anders is de ontheemding na 9/11 groter dan die veroorzaakt door de Russische revolutie (6 miljoen), de Eerste Wereldoorlog (10 miljoen), de verdeling tussen India en Pakistan (14 miljoen), Oost-Bengalen (10 miljoen) en de Sovjetinvasie. van Afghanistan (6,3 miljoen) en de oorlog in Vietnam (13 miljoen).

Vluchtelingen zijn zichtbaar zodra ze een internationale grens overschrijden, maar intern ontheemden zijn veel moeilijker te traceren, hoewel ze drieënhalf keer zo talrijk zijn. Ze kunnen meerdere keren bewegen omdat de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd eb en vloed. Soms keren ze terug naar hun huizen, maar ze ontdekken dat ze vernietigd zijn of dat de middelen om in hun levensonderhoud te voorzien verdwenen zijn. Vaak moeten ze kiezen tussen slecht en slechter als de strijdlijnen verschuiven, waardoor ze gedwongen worden een nomadisch bestaan ​​in hun eigen land op te gaan. In Somalië zegt de Noorse Vluchtelingenraad dat “vrijwel alle Somaliërs minstens één keer in hun leven door geweld zijn ontheemd”. In Syrië zijn er 5,6 miljoen vluchtelingen, maar ook 6,2 miljoen ontheemden met werkloze ondervoede gezinnen die worstelen om te overleven.

Lees ook:  Hoe te voorkomen dat Brexit 3,6 miljoen EU-onderdanen in een Groot-Brittannië in problemen komen

Sommige van deze oorlogen zijn begonnen als een direct gevolg van 9/11, met name in Afghanistan en Irak (hoewel Saddam Hoessein niets te maken had met Al-Qaeda en de vernietiging van het World Trade Center). Anderen, zoals de aanhoudende oorlog in Jemen, werden gelanceerd door Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere bondgenoten in 2015. Maar het had in de eerste plaats niet kunnen gebeuren en hebben vijf verwoestende jaren geduurd, zonder stilzwijgend groen licht uit Washington. Nu 80 procent van de Jemenitische bevolking in grote nood verkeert, is de enige reden dat er niet meer vluchtelingen zijn, dat ze in Jemen vastzitten door de Saoedische blokkade.

Deze bereidheid om oorlogen te beginnen en gaande te houden zou misschien minder zijn als Amerikaanse, Britse en Franse leiders een politieke prijs moesten betalen voor hun daden. Helaas hebben kiezers nooit begrepen dat de toestroom van vluchtelingen, waartegen zo velen van hen bezwaar maken, het gevolg is van de enorme ontheemding als gevolg van deze buitenlandse oorlogen van na 11 september.

Syrië overtrof Afghanistan in 2013 als het land ter wereld dat de meeste vluchtelingen voortbrengt. Naarmate het geweld en de economische ineenstorting voortduren, zal het aantal Syriërs dat gedwongen wordt hun huizen te ontvluchten waarschijnlijk eerder stijgen dan dalen. Een kenmerk dat de acht oorlogen van na 9/11 gemeen hebben, is dat geen van hen is beëindigd, ondanks jaren van onduidelijke gevechten. Dit is de reden waarom het aantal ontheemden zoveel hoger is dan bij extreem gewelddadige maar veel kortere conflicten in de 20e eeuw. De eindeloze aard van deze hedendaagse conflicten lijkt deel uit te maken van de natuurlijke orde der dingen, maar dit is absoluut niet het geval.

Buitenlandse mogendheden doen alsof ze onophoudelijk werken om deze oorlogen te beëindigen, maar ze willen alleen vrede op hun eigen voorwaarden. In Syrië bijvoorbeeld, won de president, Bashar al-Assad, sterk gesteund door Rusland en Iran, de oorlog tegen 2017/18 militair. Het was in ieder geval lang geleden dat de VS en het Westen oprecht van Assad af wilden, omdat ze bang waren voor zijn vervanging door bewegingen van het type Isis of Al-Qaeda.

Maar Washington en zijn bondgenoten wilden ook niet dat Assad, Rusland en Iran een regelrechte overwinning zouden behalen, dus hebben ze de pot laten borrelen in een conflict waarin Syriërs het ellendige kanonnenvoer zijn. Evenzo hebben cynische berekeningen over het ontkennen van de andere partij een regelrechte overwinning de andere oorlogen gaande gehouden, ongeacht de menselijke kosten.

De VS is niet de enige die verantwoordelijkheid draagt ​​voor deze conflicten en de massale ontheemding van mensen die ze hebben veroorzaakt. De Libische oorlog, gelanceerd door Groot-Brittannië en Frankrijk met steun van de VS in 2011, werd geadverteerd als het redden van het Libische volk van Muammar Gaddafi. In werkelijkheid heeft het het land overgedragen aan moorddadige krijgsheren en gangsters, waardoor Libië de toegangspoort is waarlangs immigranten uit Noord-Afrika proberen hun weg naar Europa te vinden.

Zelfs leiders zo dom als David Cameron, Nicolas Sarkozy en Hillary Clinton hadden de politiek rampzalige gevolgen van deze oorlogen moeten voorzien. Ze veroorzaakten een onvermijdelijke vluchtelingen- en immigrantengolf die de xenofobe extreemrechtse in heel Europa stimuleerde en een doorslaggevende factor was in het Brexit-referendum van 2016.

In Groot-Brittannië wordt de landing van vluchtelingen en immigranten onder de White Cliffs opnieuw een hete politieke kwestie. Aan de andere kant van Europa slapen migranten langs de wegen op Lesbos na het platbranden van het kamp waar ze hadden gewoond.

Deze migratiegolven – en de anti-immigrantenreactie die zo veel heeft gedaan om de Europese politiek te vergiftigen – zullen niet eindigen zolang er 37 miljoen mensen ontheemd zijn door deze acht oorlogen.

Dit zal alleen gebeuren als de oorlogen zelf tot een einde zijn gebracht, zoals lang geleden had moeten gebeuren, en de slachtoffers van de conflicten na 9/11 niet langer geloven dat een land beter is om in te leven dan dat van henzelf.

counterpunch.org

Lees ook:  Bolton verdwenen: verbeterde vredesvooruitzichten?

Comments

comments