De geopolitiek van vaccins tegen het coronavirus

De geopolitiek van vaccins tegen het coronavirus

16 september 2020 1 Door Indignatie redactie

Hoewel de COVID-19-pandemie in de zomer van 2020 aan het afnemen was, sloeg deze opnieuw toe met het begin van de herfst. Het aantal geïnfecteerden groeit wereldwijd. De Verenigde Staten, Turkije, Europa en India kijken met alarm naar de groei van coronavirusinfecties.

Tegelijkertijd bereikt de ontwikkeling van vaccins die voor algemene immuniteit kunnen zorgen de eindstreep. Deze vaccins zijn verschillend, gemaakt door verschillende farmaceutische bedrijven en ondersteund door verschillende landen.

In de context van de COVID-19-pandemie en de sociale en politieke gevolgen daarvan, worden vaccins zelf een geopolitiek instrument. Ze getuigen van de kracht van de staat, zijn wetenschappelijk potentieel, zijn vermogen om complex werk te organiseren en om effectieve en soevereine biopolitiek te voeren.

Een COVID-19-vaccin zal de soevereiniteit van een land in de postcovidale wereld helpen veiligstellen en aanspraken op leiderschap in de opkomende multipolaire wereld verzekeren.

Volgens Johns Hopkins University is het aantal gedetecteerde gevallen van coronavirusinfectie over de hele wereld meer dan 27 miljoen 880.000 – meer dan 900.000 mensen zijn overleden aan complicaties die zijn ontstaan ​​tegen de achtergrond van coronavirusinfectie en aanverwante ziekten.

Ruslands “Spoetnik” – het eerste vaccin

Op 11 augustus zei de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bijeenkomst met regeringsleden op dinsdag dat ‘s werelds eerste coronavirusvaccin met succes is getest in Rusland.

Het vaccin heet “Sputnik V”, en het is een op twee componenten gebaseerd vaccin op basis van adenovirus. Vector betekent in dit geval dat voor de levering van genetische informatie SARS-CoV-2 aan het menselijk lichaam een ​​drager op basis van een ander virus (vector) wordt gebruikt, en dat de twee componenten afkomstig zijn van twee afzonderlijke preparaten (op basis van twee enigszins verschillende vectoren- adenovirussen). Mensen worden in twee fasen geïmmuniseerd met een interval van drie weken.

Een aantal landen heeft het Russische vaccin uitdagend geweigerd, zoals Oekraïne. Aan de andere kant is in Wit-Rusland, dat in een moeilijke situatie van massale protesten verkeert, het besluit om het Russische vaccin toe te passen een van de symbolen geworden van zijn geopolitieke alliantie met Moskou.

Mexico en Kazachstan hebben al overeenkomsten getekend met Rusland om het vaccin te leveren. Ook Venezuela en Oezbekistan onderzoeken deze mogelijkheid.

Moskou weigert echter buitenlandse vaccins tegen COVID-19 te leveren.

Op 7 september publiceerde een groep wetenschappers uit verschillende landen (allereerst de VS en Italië) een open brief aan het tijdschrift The Lancet en de auteurs van een artikel over Russische vaccinproeven, waarin ze de effectiviteit van de Russische ontwikkeling in twijfel trokken.

Turkije zou binnenkort het testen van het Russische coronavirusvaccin op zijn grondgebied kunnen toestaan, zei de Turkse minister van Volksgezondheid, Dr.Fahrettin Koca op 2 september.

Turkije: een aanspraak op soevereiniteit

Turkije test al twee eigen vaccins op vrijwilligers. In augustus meldde Dr. Fahrettin Koca dat lokale wetenschappers dertien vaccins ontwikkelen tegen coronavirus SARS-CoV-2. Drie van deze vaccins zijn al met succes op dieren getest.

Ondertussen meldde de Turkse minister van Volksgezondheid dat Moskou en Ankara hebben afgesproken om samen te werken aan cross-klinische proeven met hun vaccins. Eerder rapporteerde de minister over het gezamenlijke werk dat Turkije op dit gebied doet met China en Duitsland.

Volgens functionarissen (professor Hasan Mandal, hoofd van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK), zal het Turkse vaccin begin 2021 beschikbaar zijn voor het publiek .

China – Diplomatie van vaccins

Terwijl Rusland beweert het eerste land te zijn dat een vaccin tegen het nieuwe coronavirus heeft geregistreerd, betwist China deze claim.

Op 29 juni kreeg het Chinese biotechnologiebedrijf CanSinoBio toestemming om het vaccin op basis van adenovirus te gebruiken bij het Chinese leger.

In totaal worden in China acht COVID-19-vaccins ontwikkeld.

Onlangs keurde de State Food and Drug Administration van China de klinische proef met het ontwikkelde vaccin tegen coronavirusinfectie in de vorm van neusspray goed. Volgens het Xinhua News Agency is dit het eerste COVID-19-sprayvaccin dat in China is goedgekeurd voor klinische proeven bij mensen.

Op 7 september presenteerden farmaceutische bedrijven – Sinovac Biotech, China National Biotec Group (CNBG) en Sinopharm – voor het eerst potentiële Chinese coronavirusvaccins COVID-19.

In mei beloofde president Xi Jinping dat in dat geval van succesvolle tests, de door China ontwikkelde vaccins een “mondiaal publiek goed” zullen worden.

Deelnemers aan de derde fase van Chinese vaccinonderzoeken : Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Peru, Marokko, Argentinië, Turkije, Bangladesh, Servië, Pakistan, Indonesië en Jordanië.

China werkt actief samen met de WHO via het COVAX-initiatief, dat tot doel heeft de toegang tot vaccins voor alle landen ter wereld te waarborgen. De VS weigert officieel deel te nemen aan dit initiatief.

Het Witte Huis is echter van mening dat de WHO zichzelf in gevaar heeft gebracht door aan het begin van de pandemie opzettelijk of opzettelijk een verkeerde voorstelling te geven van Covid-19-gegevens uit China. De regering-Trump zegt dat de VS nauw zullen blijven samenwerken met internationale partners in de strijd tegen het coronavirus, maar niet als onderdeel van een project dat wordt gecontroleerd door de “corrupte WHO” en China .

VS: de strategie van Trump loopt gevaar

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haastten Rusland en China zich om hun coronavirusvaccins op de markt te brengen, niet om een ​​medische of epidemiologische doorbraak te maken , maar om een ​​politieke en diplomatieke doorbraak te realiseren .

De verklaring van Pompeo kwam nadat het Zweeds-Britse farmaceutische bedrijf AstraZeneca aankondigde dat fase drie van zijn vaccinonderzoeken zou worden stopgezet vanwege bijwerkingen bij een van de proefpersonen. Volgens voorlopige gegevens bleek een van de proefpersonen een neurologisch symptoom te hebben dat vergelijkbaar is met dat van een ruggenmergontsteking.

Voorheen was het het AstraZeneca-vaccin dat de Amerikaanse autoriteiten hoopten op het “winnen” van de vaccinrace. Voor Donald Trump kan het vinden van een mogelijke manier om met het coronavirus om te gaan een belangrijke campagne-overwinning zijn in de poging om op 3 november opnieuw het Amerikaanse voorzitterschap te winnen.

Tegelijkertijd laten Chinezen en Russen, die beweringen doen over succesvolle proeven met dergelijke vaccins, westerse wetenschappers en farmaceutische bedrijven op verliezers lijken.

Op 9 september zei de woordvoerster van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, dat de VS van plan zijn om het vaccin tegen coronavirusinfectie tegen eind 2020 te ontvangen, ondanks de opschorting van testen door AstraZeneca.

Eerder zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten verwachten het vaccin eind oktober te ontvangen.

De president merkte het bedrijf Pfizer op, dat, naar hij zei, de resultaten van de geneesmiddelenonderzoeken in de komende weken verwacht te ontvangen. Johnson & Johnson, Merck en Moderna ontwikkelen ook een vaccin in de VS.

In juli begon het Amerikaanse bedrijf Moderna aan de derde en laatste fase van proeven met het coronavirusvaccin, waarbij 30.000 mensen betrokken waren. Voor het maken van het vaccin ontving Moderna $ 483 miljoen van het Department of Biomedical Research van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft alle 50 staten de opdracht gegeven zich al op 1 november – twee dagen voor de presidentsverkiezingen – voor te bereiden op een mogelijke vaccinatie van een deel van de bevolking. De Amerikaanse epidemioloog Anthony Fauci sloot niet uit dat de vaccinatie al zou kunnen beginnen voordat de tests volledig waren afgerond.

Amerikaanse kiezers zijn buitengewoon sceptisch over de vaccins voor het nieuwe coronavirus die in het land worden ontwikkeld, en de meesten van hen zijn van mening dat het werk te snel wordt gedaan. Dit blijkt uit de resultaten van een sociologisch onderzoek dat op zondag is gepubliceerd, uitgevoerd in de periode van 2 tot 4 september door de onderzoeksdienst YouGov, 58% van de respondenten is bang om zich te laten vaccineren.

Tegelijkertijd staan ​​zwarte kiezers het meest wantrouwend tegenover vaccinatie, en tegelijkertijd bent u het deel van de Amerikaanse bevolking dat het meest onevenredig is getroffen door het coronavirus.

Volgens het Pew Research Center zegt slechts 54% van de zwarte volwassenen in de VS dat ze een goedgekeurd COVID-19-vaccin zouden nemen, vergeleken met 74% van de blanke en Latijns-Amerikaanse volwassenen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Houd vrienden dichtbij maar vijanden dichterbij': waarom Donald Trump werkt met bloeddorstige Neocons

EU: een multilaterale aanpak

Op 17 juli keurde de Europese Commissie de Europese vaccinatiestrategie goed, wat inhoudt dat de EU vooruitkoopovereenkomsten aangaat met bedrijven die het coronavirusvaccin aan Europa zullen leveren .

Dit zijn de producten van CureVac (Duitsland), Moderna (VS), BioNTech (Duitsland) en Pfizer (VS), AstraZeneca (VK-Zweden), Sanofi (Frankrijk) en GSK (VK) evenals Johnson & Johnson (VS) .

Het vaccin, ontwikkeld door BioNTech en Pfizer, kan eind 2020 op de EU-markt verschijnen.

Op 7 september maakten BioNTech en Pfizer de laatste fase van klinische proeven in Duitsland bekend.

Een ander Duits bedrijf – CureVac, gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, voert klinische onderzoeken uit .

Klaus Cichutek, hoofd van het Paul Ehrlich Instituut, zei dat de vaccinatie van sommige groepen in Duitsland in de eerste maanden van 2021 kan beginnen.

India: hun eigen en vaccins, en anderen ‘

In augustus verklaarde de Indiase premier Narendra Modi dat India drie vaccins tegen coronavirus-infectie test en dat er een plan is om ze onder de burgers te verspreiden.

De Indiase minister van Volksgezondheid, dr. Harsh Vardhaan, zei zondag 23 augustus dat hij verwacht tegen het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus in het land te ontwikkelen.

Eerder meldden twee Indiase bedrijven dat ze waren begonnen met de eerste fasen van het testen van hun vaccins. Het Indiase Serum Institute begon ook met de laatste fase van het testen van een ander coronavirusvaccin in het land, ontwikkeld in samenwerking met Oxford University.

De Russische autoriteiten sluiten ook niet uit dat het door Russische wetenschappers ontwikkelde vaccin in India zal worden geproduceerd. Een voorwaarde voor deze deal zou de overdracht van Russische biotechnologie naar India kunnen zijn .

Tegelijkertijd zijn de proeven met het probleemvaccin AstraZeneca en Oxford University in India stopgezet .

Japan: loyaliteit aan het Westen

De Japanse regering besloot op dinsdag 8 september om 671,4 miljard yen ($ 6,3 miljard) uit te trekken voor de aankoop van COVID-19-vaccins. Vaccins zijn gepland om te worden gekocht in de VS en Groot-Brittannië. Japan heeft al contracten getekend met de Brits-Zweedse farmaceutische onderneming AstraZeneca en het Amerikaanse Pfizer voor de levering van 120 miljoen doses van hun experimentele vaccins.

Japanse wetenschappers ontwikkelen ook hun eigen vaccins tegen coronavirus SARS-CoV-2. Hun commerciële verkoop kan echter later beginnen dan hun buitenlandse equivalenten.

Brazilië: het verlies van soevereiniteit

De vaccinatie van de Braziliaanse bevolking tegen coronavirus SARS-CoV-2 kan in januari 2021 beginnen. Dat zei waarnemend minister van Volksgezondheid van Brazilië Eduardo Pazuello tijdens een bijeenkomst van de regering.

Eerder ondertekenden de Braziliaanse autoriteiten een overeenkomst met het Anglo-Zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca Plc. voor gezamenlijk onderzoek en productie van Oxford-vaccin tegen SARS-CoV-2 in het land.

Daarnaast worden Chinese, Duitse en Amerikaanse coronavirusvaccins klinisch getest in Brazilië. De staat Parana kondigde eerder aan voornemens te zijn te beginnen met het testen van het Russische vaccin Spoetnik V.

Volgens de gouverneur van de staat São Paulo João Doria gaan de Chinese vaccinproeven van het bedrijf Sinovac nog zo goed dat de eerste vaccinaties in december 2020 kunnen beginnen.

In Brazilië zijn echter geen vaccins ontwikkeld. Dat laatste bewijst dat Brazilië niet langer beweert een van de leidende spelers op het wereldtoneel te zijn. De afwezigheid van zijn coronavirusvaccin betekent dat het niet in staat is om effectieve biopolitiek te voeren en de gezondheid van burgers te beschermen. Brazilië heeft de soevereiniteitstest niet doorstaan, en evenals bijna de hele Latijns-Amerikaanse regio kan worden toegeschreven aan landen met een beperkte soevereiniteit.

Cuba – een eiland van soevereiniteit

Cuba is een belangrijke uitzondering. Op 24 augustus begon het land met de eerste fase van klinische proeven met zijn eigen vaccin tegen coronavirus-infectie COVID-19. Het vaccin heet “Soberana 01” (“Sovereign 01”) en is ontwikkeld door Cuban State Institute Finlay. De resultaten van de proeven worden in februari 2021 openbaar gemaakt.

Cuba zou ook een van de plaatsen kunnen worden waar het vanaf november van dit jaar mogelijk zal zijn om het Russische vaccin te produceren. Cubanen werken ook nauw samen met Chinese wetenschappers en artsen om het medicijn van COVID-19 te ontwikkelen.

Cuba heeft uitgebreide ervaring in medisch onderzoek en vaccinproductie. Cubaanse gezondheidszorg wordt terecht beschouwd als een van de beste ter wereld. Tijdens de pandemie is de rol van de Cubaanse medische diplomatie enorm toegenomen. Cubaanse artsen zijn overal ter wereld hulp gaan verlenen, wat een positieve invloed heeft op de positie van het land op het wereldtoneel en de houding van de mensen van landen, met name de Derde Wereld, ten opzichte van de Cubaanse staat en het sociale systeem.

Afrika: proeftuin

Afrikaanse landen bevinden zich in een vergelijkbare situatie. Sommigen van hen bieden merkwaardige manieren om het coronavirus te bestrijden op basis van folkremedies – dit is bijvoorbeeld hoe de autoriteiten van Madagaskar.

Veel Afrikaanse landen zijn echter veranderd in onderzoekscentra voor het testen van buitenlandse vaccins. Bijvoorbeeld hetzelfde vaccin van AstraZeneca.

In april 2020 verklaarde Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, dat “Afrika geen proeftuin kan en zal zijn voor welk vaccin dan ook”. Eerder verklaarden twee artsen op de Franse tv de noodzaak om vaccins voor het coronavirus in Afrika te testen.

Vanwege het feit dat geen enkel Afrikaans land een soeverein coronavirusvaccin creëert, is het Afrikaanse continent in feite een proeftuin geworden voor een breed scala aan coronavirusvaccins uit het buitenland, waarbij Zuid-Afrika het proces leidt.

De Globalist Council on Foreign Relations zegt: “Het is gepast dat Zuid-Afrika gastheer is voor de vaccinproeven”, in een commentaar op de start van de Britse Coronavirus-vaccinproeven in Zuid-Afrika.

Er zijn echter protesten tegen deze processen. Demonstranten zeggen dat ze tegen “de poorten van het gif” waren, en Afrikanen zijn “geen cavia’s”.

Afrikaanse landen zijn massaal betrokken bij COVAX, een wereldwijd initiatief voor de distributie van coronavirusvaccins dat is opgericht door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), de Wereldgezondheidsorganisatie en GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization).

GAVI is een wereldwijde alliantie waarbij enkele ontwikkelde landen, de WHO, UNICEF, de Wereldbank, vaccinontwikkelaars en -fabrikanten uit verschillende landen, onderzoeks- en technische agentschappen, gemeenschapsorganisaties en stichtingen, waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation, zijn betrokken.

CEPI werd gelanceerd op het globalistische World Economic Forum (WEF) in Davos in 2017 – door Noorwegen, Japan en Duitsland, The Wellcome Trust (VK) en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Onafhankelijke deskundigen hebben echter ernstige vragen over de vaccins die door de Gates Foundation worden verspreid. Gates wordt ervan beschuldigd de Afrikaanse bevolking te willen verkleinen met vaccins en te lobbyen bij westerse farmaceutische bedrijven die vaccins van lage kwaliteit of slecht onderzochte vaccins leveren aan derdewereldlanden.

De test van soevereiniteit

In de moderne wereld is het bezit van een vaccin van eigen bodem tegen het coronavirus bijna gelijk aan volledige geopolitieke soevereiniteit. Het is een bewijs van de effectiviteit van de staat, zijn wetenschappelijke en gezondheidscentra, het vermogen om de pandemie op een soevereine manier te bestrijden en om vrijelijk geopolitieke allianties op te bouwen. Bovendien is het een belangrijk instrument om zijn invloed op de wereldarena te bevorderen, in die landen die hun eigen vaccin niet kunnen betalen.

De belangrijkste tegenstrijdigheden en antagonismen in de vaccinconcurrentie zijn nu tussen China en de Verenigde Staten. Rusland beweert vol vertrouwen onafhankelijk te zijn en werkt samen met China. Het doorstond dus ook de test voor de rol van een onafhankelijk machtscentrum in de wereld.

Maar de andere twee BRICS-landen – Brazilië en Zuid-Afrika – hebben zo’n test niet doorstaan ​​en ontwikkelen geen eigen vaccins. India ziet er tot nu toe niet erg overtuigend uit, wat samenvalt met de pro-westerse koers van het land.

Dit betekent dat in de post-coronavirus-wereld de positie van deze landen veel zwakker is dan dat van bijvoorbeeld Cuba, of zelfs nog meer, Turkije, dat op veel fronten onafhankelijke en actieve geopolitieke veranderingen heeft doorgevoerd.

De ontwikkeling van soevereine Turkse vaccins bewijst dat Ankara nu een land van de eerste klasse is, een van de sterkste landen ter wereld wat betreft wetenschappelijk potentieel.

De concurrentie van vaccins getuigt van de multipolariteit van de wereld van vandaag, waar verschillende centra klaar staan ​​om hun oplossingen voor mondiale problemen aan te bieden. Gezien deze context bewijzen initiatieven zoals COVAX met de deelname van globalistische kapitalistische structuren zoals de Bill en Melinda Gates Foundation dat globalistische netwerken moeite zullen hebben om hun invloed te behouden in een veranderende wereld.Lees ook:  Terugblik op The Donald

Comments

comments