De gezamenlijke missie van Corporate America en QAnon om de wereld te laten branden

De gezamenlijke missie van Corporate America en QAnon om de wereld te laten branden

17 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Grote bedrijven beweren dat ze zich zorgen maken over klimaatverandering, maar het heeft juist de ontkenning en samenzwering gefinancierd die de Republikeinse Partij van Trump voedt.

De Republikeinse Partij ziet er deze week uit als een huis dat verdeeld is over klimaatverandering: in het bijzonder lijkt het verdeeld te zijn tussen zakelijke belangen die op zijn minst het fineer van maatschappelijk verantwoord ondernemen willen en ideologen die denken dat de opwarming van de aarde een samenzwering is om blanke mannen zich schuldig te laten voelen.

Toen hij maandag een brandend Californië bezocht, suggereerde Donald Trump dat de planeet ‘koeler zal worden’, wat een verdubbeling betekent van een merk van ouderwetse klimaatontkenning waar hij onlangs van weg leek te draaien, aangezien hij olieboringen verbood. de kust van Florida slechts een paar dagen eerder. Eerder deze week brak het nieuws dat de regering-Trump de prominente klimaatscepticus David Legates heeft benoemd tot een hoge functie bij de National Oceanic and Atmospheric Administration . In de bredere conservatieve mediascène protesteren Tucker Carlson en Rush Limbaugh tegen ‘milieuactivisten’, die ‘je willen overtuigen dat je levensstijlkeuzes de reden zijn waarom al deze branden aan de linkerkust oplaaien’. De commentaren kwamen midden in het meest actieve orkaanseizoen sinds 2005 en na de heetste zomer ooit op het noordelijk halfrond. QAnon complottheoretici, wiens idiote opvattingen recentelijk in de GOP populair zijn geworden, met positieve shout-outs van Trump en andere prominente Republikeinen, hebben de West Coast-vlammen op antifa de schuld gegeven , waarbij ‘Q’ blijkbaar (ten onrechte) heeft gesuggereerd dat bosbranden het gevolg waren van “zeer gecoördineerd … binnenlands terrorisme.”

Ondertussen op woensdagochtend kondigde de Business Roundtable – een handelsvereniging die veel geld uitgeeft en typisch conservatief aan – haar steun aan het Congres uit om een ​​soort ‘marktgebaseerd mechanisme’ aan te nemen om de CO2-uitstoot aan te pakken, maar specificeerde niet wat voor soort; In het algemeen verwijzen marktgebaseerde mechanismen naar een koolstofbelasting of een koolstofhandelssysteem zoals cap-and-trade. Ze stonden ook achter de doelstelling om “de netto uitstoot van broeikasgassen in de VS tegen 2050 met ten minste 80 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005.”

Op het eerste gezicht lijkt het er dus op dat er steeds meer daglicht komt tussen de zakelijke elementen van de Republikeinse Partij en haar meer freewheelende basis. Maar de kloof tussen bedrijfsconservatieven en complottheoretici is niet zo groot als de eersten je misschien willen laten geloven. Onder de leden van de Roundtable bevinden zich de hoofden van bedrijven ( van ExxonMobil’s Darren Woods tot Chevron’s Mike Wirth) die jarenlang geld hebben gesluisd naar klimaatontkenners die de regels hebben gemaakt die Trump deze week over de bosbranden uitspuugde. Wat hun lobby-armen ook suggereren over het token van de meeste oliemajorsinteresse in hernieuwbare energiebronnen, voedt het kernbedrijfsmodel van deze bedrijven het probleem nog steeds actief. Enkele van de grootste vervuilers die op de rondetafel waren vertegenwoordigd – waaronder ExxonMobil – hebben zich nominaal gesteund voor het idee om een ​​of andere prijs op koolstof te leggen, misschien ooit wel jarenlang. Met de reële mogelijkheid van een Biden-administratie in het verschiet, moet de aankondiging van de Business Roundtable worden opgevat als een goed gepubliceerde afdekking van weddenschappen.

Het is niet de eerste keer dat vervuilers van bedrijven dit doen. ConocoPhillips bijvoorbeeld – wiens CEO Ryan Lance op de Business Roundtable zit – was een vroeg lid van het Amerikaanse Climate Action Partnership toen het in 2007 werd gelanceerd als een coalitie tussen grote Beltway-groene groepen en grote bedrijven. Temidden van de groeiende publieke bezorgdheid over de kwestie en een enorm impopulaire Republikeinse president, leken een democratische regering en een soort nationaal klimaatpakket steeds waarschijnlijker naarmate de verkiezingsdag 2008 naderde.

Lees ook:  Hoe zal COVID-19 onze wereld veranderen?

Slimme olie- en gasproducenten – naast de GOP-genomineerde John McCain, en het handjevol Republikeinen die in de tweede ambtstermijn van de regering-Bush een doodlopende klimaatrekening uitbrachten – gaven toe dat de opwarming van de aarde een probleem was dat moest worden aangepakt, terwijl we agressief probeerden om de opties om ermee om te gaan te definiëren en te beperken. Het resultaat was een cap-and-trade-wetsvoorstel uit 2009 dat, hoewel niet zonder verlossende kwaliteiten, de regelgevende autoriteit van de EPA zou hebben gestript. Zodra het voorstel zijn wind verloor in het Congres, waren verschillende van de vervuilende bedrijven die dit onderdeel van het wetsvoorstel betreft, ontworpen om toch al van boord te springen , samen met de meest prominente Republikeinse aanhangers.

Laten we even aannemen dat de magnaten van de Business Roundtable deze keer oprecht geïnteresseerd zijn in het beteugelen van de uitstoot in het snelle tempo dat de klimaatcrisis vereist. Laten we de verbeelding op een ander front uitrekken en ons voorstellen dat hun favoriete mechanismen voor koolstofprijsstelling de beste manier zijn om dat te doen. Zelfs als we dit alles aannemen, lijkt de Republikeinse Partij waaraan bedrijfsleiders sinds de dagen van de New Deal werken , niet geïnteresseerd te zijn in dergelijke wetgeving .

Het klimaat zou een steeds chaotischer probleem kunnen worden voor conservatieve elites die vooruitgaan. Het is niet duidelijk of de belangen van het grote bedrijfsleven of zelfs de Tea Party-opstandelingen die ze steunden, in staat zijn om de volledige QAnon-vleugel van complottheoretici te omzeilen van de partij die ze hebben ontketend, die volgend jaar bijna zeker hun eerste ambten zullen bekleden. Capitol Hill, gezien de recente primaire overwinning van een QAnon-aanhanger in Georgië. Na bijna een eeuw van zakenelites die samenzwering aanwakkeren over alles, van anticommunisme uit de Koude Oorlog tot sigarettenrook tot ontkenning van het klimaat, hebben ze een monster gecreëerd. Trump is er maar een deel van. Sommige Republikeinen lijken zich in ieder geval zorgen te maken . E&E News’s Scott Waldman meldde Woensdag verontrustte de opmerking van Trump in Californië de GOP-strategen, die, zoals de meeste fossiele-brandstofbedrijven, niet meer geïnteresseerd zijn in directe klimaatontkenning, gezien de verschuivende publieke opinie, vooral onder jonge kiezers.

Liberale dromen over een post-Trump GOP hebben een soort kom-tot-Jezus-moment over het klimaat voorgesteld, wanneer gematigden zoals de gouverneur van Maryland Larry Hogan de touwtjes in handen nemen en de partij terugleiden naar een naar verluidt meer traditionele Republikeinse partijagenda van een kleine regering, gratis markten, instandhouding en familiewaarden. Maar in ieder geval sinds de dagen van de John Birch Society, heeft de GOP consequent een huis geboden aan complottheoretici, racisten met schuimmondjes en zakelijke titanen, drie groepen die elkaar nooit uitsluiten. Het was tenslotte oliemagnaat HL Hunt die de Birchers enthousiast steunde en hen een platform gaf, terwijl de National Association of Manufacturers en Chamber of Commerce elk inspanningen financierden om twijfel te zaaien over de wetenschappelijke consensus over alles, van de kankerverwekkende eigenschappen van tabak tegen antropogene opwarming van de aarde – strategieën die berustten op het beschuldigen van wetenschappelijke instanties van verdachte bijbedoelingen. Als de onzinnige QAnon-gesprekken van de afgelopen weken met ringen voor kinderhandel en antifa-brandstichters een indicatie zijn, is de GOP niet gebonden aan een ommekeer over fictie, ongeacht de uitkomst in november.

Als Biden wint, zullen grote bedrijven – inclusief fossiele brandstofbedrijven – gretig zijn om de uitkomst vorm te geven van elk klimaatpakket dat zijn regering naar voren wil schuiven, terwijl een belangrijke vleugel van de GOP waarschijnlijk zal terugdeinzen voor alles dat naar een klimaatrekening ruikt , ongetwijfeld zwaaiend met enkele losgeslagen verhalen om hun zaak te verdedigen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zinvolle klimaatwetgeving, zou de beste hoop een Republikeinse partij kunnen zijn die tegen zichzelf verdeeld is – en een democratische partij die beter weet dan loze beloften van de meer naar verluidt respectabele vertegenwoordigers van de GOP voor het hoofd te zien.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Wat er gebeurt in Bolivia is een gewelddadige rechtse coup

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Ze vertellen dat de 2e golf van het coronavirus in de VS is en de aandelenmarkt raakt helemaal in paniek
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments