4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

De VS op de rand van een burgeroorlog

vs

 7 total views,  3 views today

In dit artikel wil de auteur onze aandacht vestigen op een feit dat voor westerlingen moeilijk voor te stellen is: het Amerikaanse volk maakt een beschavingscrisis door. Ze zijn zo diep verdeeld dat de presidentsverkiezingen niet alleen gaan over het kiezen van een leider, maar ook over het bepalen van wat het land (rijk of natie?) Zou moeten zijn. Geen van beide partijen is in staat te accepteren te verliezen, zo erg zelfs dat iedereen zijn toevlucht zou kunnen nemen tot geweld om zijn standpunt op te leggen.

Naarmate de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen, is het land verdeeld in twee kampen die elkaar ervan verdenken een staatsgreep voor te bereiden. Aan de ene kant zijn er de democraten en de niet-partijrepublikeinen, en aan de andere kant de Jacksonians, die de meerderheid in de Republikeinse partij zijn geworden zonder haar ideologie te delen.

Bedenk dat al in november 2016 een mediamanipulatiebedrijf onder leiding van de meester van Agit-Prop, David Brock, meer dan 100 miljoen dollar inzamelde om het imago van de verkozen president te vernietigen  voordat hij werd geïnvesteerd .

Sindsdien, voordat hij er iets aan kon doen, heeft de internationale pers de Amerikaanse president afgeschilderd als onbekwaam en een vijand van het volk. Sommige kranten hebben zelfs opgeroepen tot zijn moord.

Bijna vier jaar lang heeft zijn eigen regering hem voortdurend aan de kaak gesteld als een door Rusland betaalde verrader en de internationale pers heeft hem gewelddadig bekritiseerd.

Momenteel plant een andere groep, het Transition Integrity Project (TIP), scenario’s om hem omver te werpen bij de verkiezingen van 2020, of hij het nu verliest of wint. De zaak heeft een nationale reikwijdte gekregen sinds TIP-oprichter professor Rosa Brooks een lang artikel lekte in de  Washington Post  , waaraan ze  regelmatig bijdraagt .

De TIP organiseerde afgelopen juni vier rollenspellen. Het simuleerde verschillende resultaten om te anticiperen op de reacties van de twee kandidaten. Alle deelnemers waren democraten en republikeinen (ideologisch gezien geen ‘republikeinen’ in de zin van partijlidmaatschap), geen van hen Jacksoniaan.

Het is niet verwonderlijk dat al deze persoonlijkheden geloven dat “de regering-Trump consequent de basisnormen van democratie en de rechtsstaat heeft ondermijnd. Het heeft veel corrupte en autoritaire praktijken aangenomen.

Ze concludeerden daarom dat president Trump een staatsgreep zou plegen en dachten dat het hun plicht was om preventief een ‘democratische’ staatsgreep te bedenken  .

Het is kenmerkend voor het hedendaagse politieke denken om op te komen voor democratie, maar beslissingen te verwerpen die indruisen tegen de belangen van de heersende klasse. TIP-leden geven inderdaad grif toe dat het Amerikaanse kiesstelsel dat zij verdedigen diepgaand “antidemocratisch” is.

De grondwet schrijft de presidentsverkiezingen niet toe aan burgers, maar aan een kiescollege van 538 mensen, benoemd door de gouverneurs. De participatie van burgers, die bij onafhankelijkheid niet was voorzien, is in de praktijk langzamerhand de norm geworden, maar alleen als leidraad voor bestuurders.

Dus, in 2000, toen George W. Bush werd verkozen, herinnerde het Hooggerechtshof van Florida eraan dat het niet de wensen van de inwoners van Florida hoefde te kennen, maar alleen die van de 27 kiezers die door hun gouverneur in Florida waren benoemd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, erkent de Amerikaanse grondwet geen volkssoevereiniteit, maar alleen de soevereiniteit van gouverneurs. Bovendien functioneert het door Thomas Jefferson ontworpen Electoral College sinds 1992 niet meer naar behoren: de gekozen kandidaat heeft niet langer de meerderheid van de wensen van de burgers in de staten die de verkiezingen doen kantelen .

Het TIP heeft zo ongeveer alles belicht wat er kan gebeuren in de drie maanden tussen de verkiezing en de nominatie. Het erkent dat het erg moeilijk zal zijn om de resultaten vast te stellen gezien het gebruik van stemmen bij afwezigheid in tijden van epidemie.

De TIP heeft opzettelijk de mogelijkheid niet onderzocht dat de Democratische Partij de verkiezing van Joe Biden zou aankondigen ondanks een ondercijfer en dat House Speaker Nancy Pelosi hem zou beëdigen voordat Donald Trump tot verliezer zou kunnen worden verklaard.

In dat geval zouden er twee rivaliserende presidenten zijn, wat het begin zou markeren van een Tweede Burgeroorlog.

Deze mogelijkheid moedigt sommigen aan om zich af te scheiden, om eenzijdig de onafhankelijkheid van hun staat uit te roepen. Dit geldt met name voor de westkust. Om dit proces van desintegratie te voorkomen, pleiten sommigen ervoor om Californië te verdelen om meer leden van het Electoral College aan de bevolking te geven.

Deze oplossing is echter al een standpunt in het nationale conflict omdat het de volksvertegenwoordiging bevordert ten koste van de macht van de gouverneurs.

Bovendien noemde ik afgelopen maart de verleiding van een staatsgreep door een aantal  militairen , waarnaar verschillende  hoge officieren later verwezen .

Deze verschillende standpunten getuigen van de diepe crisis die de Verenigde Staten doormaken. Het “Amerikaanse imperium” had moeten uiteenvallen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Dit is niet gebeurd. Het had zichzelf opnieuw moeten uitvinden met financiële globalisering. Het was niet zo. Elke keer deed een conflict (de etnische verdeling van Joegoslavië, de aanslagen van 11 september) de stervenden weer oplaaien. Het zal niet langer mogelijk zijn  om de deadlines veel langer uit te stellen .

 

Door Thierry Meyssan

Gepubliceerd door Voltaire Network

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments