Gaat Nederland coronahaarden Frankrijk en Spanje achterna?

Gaat Nederland coronahaarden Frankrijk en Spanje achterna?

18 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Nederland ziet deze week een recordaantal besmettingen. Er werden 1700 nieuwe besmettingen vastgesteld, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft vooralsnog relatief laag. Dat is anders in Zuid-Europa, waar het virus snel om zich heen grijpt in twee van de zwaarst getroffen landen: Frankrijk en Spanje.

Alleen al in Spanje overleden vandaag 162 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Er zijn ruim 11.000 nieuwe besmettingen. In Frankrijk overleden 46 mensen en werd bij bijna 10.000 mensen een besmetting vastgesteld.

Autoriteiten in de landen maken zich zorgen. En ook de WHO waarschuwde vandaag. “De situatie is zeer ernstig”, zegt Europees directeur Hans Kluge over de Europese cijfers. Hij wijst erop dat de strikte maatregelen van eerder zorgden voor een scherpe daling in de cijfers, maar benadrukt dat het aantal nieuw vastgestelde besmettingen nu hoger ligt dan in maart – toen de pandemie op zijn hoogtepunt was.

Coronaziekenhuis in Madrid

In Spanje zien ze ook het aantal ziekenhuisopnamen oplopen. Vijf maanden geleden bouwden ze in Madrid een noodziekenhuis om alle patiënten te kunnen verzorgen. Zo’n scenario willen ze nu voor zijn. Daarom zijn ze maanden geleden al begonnen met de bouw van een speciaal corona-ziekenhuis.

Over 7 weken moet het infectieziekten-ziekenhuis, met duizend bedden, af zijn. Het is een race tegen de klok: op 25 juni waren er 71.000 besmettingen geteld in Madrid. Daar zijn er nu 100.000 bij gekomen.

Lees ook:  NEDERLANDERS GEEF MINDER AAN GOEDE DOELEN ZE WERKEN ALS GELDMACHINES VOOR DE EIGEN ZAK

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIn Nederland valt het aantal ziekenhuisopnames nog mee, al loopt het aantal IC-opnames langzaam op. “Het gaat nog niet zo hard, maar gaat wel harder als je nu niet ingrijpt”, zegt epidemioloog Patricia Bruijning.

Wie naar andere landen kijkt, zoals Spanje en Frankrijk, ziet overal dezelfde trends, zegt Bruijning. “Het begint onder twintigers en loopt op naar enorme aantallen. Dan gebeurt er nog niet zo heel erg veel in ziekenhuizen”, zegt Bruijning. “Daarna komt er een maand of twee later een golf achteraan.”

In Frankrijk maken artsen zich zorgen over het gedrag van jongeren. Omdat die het in juli en augustus niet zo nauw namen met de gedragsregels, lopen de besmettingen daar nu weer op. “Het speelkwartier is nu voorbij”, waarschuwt een arts.

Epidemioloog Patricia Bruijning verwacht dat wat er nu in andere landen gebeurt het voorland van Nederland is. “In de VS hebben we dit al een maand of twee terug zien gebeuren. Daar begon het ook met twintigers en viel het mee, maar daarna liepen de ziekenhuisopnames op. Het blijkt niet mogelijk om in één bevolkingsgroep – zoals de jongeren – het virus onder controle te houden.”

Lees ook:  Hoe zou u zich voelen over een nationaal maskermandaat dat u verplichtte om altijd in het openbaar een masker te dragen?

In Nederland worden er morgen verschillende regionale maatregelen gepresenteerd. Dat is goed nieuws, zegt Bruijning. “We moeten de pijn zo klein mogelijk houden en alleen ingrijpen waar het nodig is. Nu wordt er gekeken naar de regio’s in het westen, maar dat is geen vrijbrief voor studenten elders in het land dat ze daar wel gewoon kunnen feesten.”Comments

comments