Vapen verhoogt het risico van COVID-19 voor jongeren

Vapen verhoogt het risico van COVID-19 voor jongeren

18 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Zal roken uw risico op ernstige COVID-19 verhogen en het risico op overlijden aan de ziekte? 1 , 2 Interessant is dat veel van het onderzoek naar conventioneel roken heeft uitgewezen dat het sterftecijfer onder rokers doorgaans lager is dan onder niet-rokers. De resultaten zijn echter niet helemaal homogeen, aangezien sommige onderzoeken tot de omgekeerde conclusie zijn gekomen.

VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • Een onderzoek uit juni 2020 meldde dat de nationale rookcijfers omgekeerd evenredig waren met de COVID-19-mortaliteit. In landen met warm weer ging elke procentpuntstijging van het rookpercentage gepaard met een daling van 0,147 per 100.000 inwoners in sterfte
  • Een systematische review en meta-analyse van 22 onderzoeken toonde echter aan dat roken het risico op ernstigere symptomen bij in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten bescheiden verhoogde, vooral bij jongere niet-diabetische patiënten.
  • Uit een evaluatie van september 2020 bleek dat patiënten met een voorgeschiedenis van roken (huidig ​​of voormalig) gemiddeld 91% meer kans hadden op ernstigere COVID-19-ziekte dan patiënten die nog nooit hadden gerookt
  • Tieners en jonge volwassenen die conventionele en / of e-sigaretten rookten, hadden 2,6 tot negen keer meer kans om positief te testen op SARS-CoV-2. Degenen die vapten hadden ook vijf keer meer kans op COVID-19-gerelateerde symptomen en kregen een COVID-19-diagnose dan niet-gebruikers
  • Recent onderzoek toont aan dat nicotine de ACE2-expressie in bronchiale epitheelcellen verhoog.

Het verdampen van e-sigaretten lijkt daarentegen de risico’s voor jonge volwassenen te vergroten, die anders een zeer laag risico op COVID-19 lopen. Het is nog steeds onduidelijk wat de verklaring zou kunnen zijn voor de verschillen tussen conventionele sigaretten en vapen, hoewel er verschillende hypothetische mechanismen zijn voorgesteld waarom conventioneel roken de ernst en dodelijkheid van COVID-19 niet verhoogt.

Conventionele rokers lopen geen verhoogd risico?

Op 14 juni 2020 meldde een onderzoek 3 , 4 op de preprint-server medRxiv dat de nationale rookcijfers omgekeerd evenredig waren met de COVID-19-mortaliteit. Om verwarring door temperatuur te voorkomen (hitte heeft de neiging om het risico op SARS-CoV-2-infectie te verlagen), keken de onderzoekers naar 20 van de heetste en 20 van de koudste landen, en vergeleken ze de sterftecijfers voor COVID-19 onder rokers en niet-rokers in die landen. . Volgens de auteurs: 5

“Een zeer significante omgekeerde correlatie tussen de huidige dagelijkse prevalentie van roken en het COVID-19-sterftecijfer werd opgemerkt voor de groep warme landen, koude landen en de gecombineerde groep …

In warme landen daalde het sterftecijfer voor elk procentpunt met 0,147 per 100.000 inwoners. Dit resulteerde in sterftecijfers die meerdere malen hoger waren in de landen met de laagste rookcijfers in vergelijking met de hoogste rookcijfers. In de gecombineerde groep daalde het sterftecijfer met 0,257 per 100.000 inwoners.

Deze bevindingen ondersteunen de bevinding van een omgekeerd verband tussen huidig ​​roken en ernstig symptomatische COVID-19. We concluderen echter dat het verschil in sterfte tussen de landen met het hoogste en het laagste aantal rokers te groot lijkt om primair het gevolg te zijn van de effecten van roken op zich.

Een potentieel gunstig effect van roken is verrassend, maar verenigbaar met een aantal hypothetische mechanismen die onderzoek verdienen:

Studies tonen aan dat roken de expressie van ACE2 verandert, wat een invloed kan hebben op de COVID-19-infectie of de progressie ervan tot ernstige longpathologie.

Nicotine heeft een ontstekingsremmende werking en lijkt ook de ACE2-expressie te veranderen.

Van stikstofmonoxide in sigarettenrook is bekend dat het effectief is bij de behandeling van pulmonale hypertensie en in vitro antivirale effecten hebben aangetoond, ook tegen SARS-CoV-2.

Roken heeft gecompliceerde effecten op het immuunsysteem met zowel opwaartse als neerwaartse regulatie, die elk afzonderlijk of gezamenlijk de progressie van COVID-19 kunnen tegenwerken.

Rokers worden blootgesteld aan hete dampen die de immuniteit in de luchtwegen kunnen stimuleren door verschillende hittegerelateerde mechanismen (bijv. Hitteschokproteïnen). “

Andere onderzoeken vinden ook een laag risico van conventioneel roken

Een eerdere meta-analyse 6 , 7 gepubliceerd in mei 2020, waarin vijf verschillende onderzoeken werden beoordeeld, kon ook geen verband vinden tussen conventioneel roken en de ernst van COVID-19.

Lees ook:  Coronavirus: Deep State Cure van Bill Gates

Een tweede systematische review en meta-analyse 8 van 22 onderzoeken toonde echter aan dat roken het risico op ernstigere symptomen bij in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten bescheiden verhoogde, vooral bij jongere niet-diabetische patiënten. Zoals gerapporteerd door Healio 9

“Ze ontdekten dat roken over het algemeen het risico op ernstige COVID-19 bescheiden verhoogde (OR = 1,34…). De onderzoekers vonden echter een verschil in de relatie tussen roken en de ernst van de ziekte tussen Chinese studies (… OR = 1,48…) en Amerikaanse studies. studies (… OF = 0,65…).

‘Dit verschil kan worden verklaard door de hogere leeftijd en diabetesratio van de niet-Chinese bevolking, waarvan we hebben aangetoond dat ze belangrijke risicomoderatoren zijn, of kan te wijten zijn aan verdere verschillen in comorbiditeit en zorg’, aldus de onderzoekers.

Specifiek, onder onderzoeken waarin minder dan 15% van de patiënten diabetes had, verhoogde roken het risico op ernstige ziekte (OR = 1,66…). Bij studies waarin 15% of meer diabetes had, was er volgens de onderzoekers echter ‘een trend naar een negatief verband’ (OR = 0,7…).

Karanasos en collega’s meldden ook dat roken niet significant geassocieerd was met een verhoogde mortaliteit door COVID-19. Na hun analyse te hebben beperkt tot studies die ‘expliciet het huidige roken rapporteren’, zeiden de onderzoekers dat het verband tussen roken en de ernst van de ziekte niet langer statistisch significant was. “

Roken geassocieerd met COVID-19-progressie

Ik zou echter niet snel tot de conclusie komen dat roken bepaalde voordelen biedt. Een derde meta-analyse van 10 van de 19 onderzoeken, gepubliceerd in het septembernummer van Nicotine & Tobacco Research, zet deze omgekeerde bevindingen in twijfel, en laat zien dat roken toch enkele negatieve effecten kan hebben.

Hier vonden ze dat patiënten met een voorgeschiedenis van roken (huidig ​​of voormalig) gemiddeld een 91% hogere odds ratio (OR) hadden om aan een ernstigere COVID-19-ziekte te lijden dan patiënten die nooit hadden gerookt. Volgens de auteurs: 11

“Een totaal van 11.590 COVID-19-patiënten opgenomen in onze meta-analyse, van wie 2.133 (18,4%) ziekteprogressie vertoonden en 731 (6,3%) met een voorgeschiedenis van roken. In totaal 218 patiënten met een voorgeschiedenis van roken (29,8 %) ervaren ziekteprogressie, vergeleken met 17,6% van de niet-rokende patiënten.

De meta-analyse toonde een verband aan tussen roken en progressie van COVID-19 (OR 1,91…). Er was een matige heterogeniteit tussen de onderzoeken… en geen significant bewijs van publicatiebias. “

vapen

Vapen verhoogt het risico op COVID-19 onder jongeren

Tieners en jongvolwassenen die ofwel uitsluitend vapen of zowel conventionele sigaretten als e-sigaretten roken, lopen ook een veel groter risico om positief te testen op SARS-CoV-2 en symptomen van de ziekte te vertonen, hoewel het onduidelijk is of het daadwerkelijk het risico op COVID verhoogt -19 ernst in deze leeftijdsgroep aangezien de gegevens werden verkregen via online enquêtes, niet via ziekenhuis- of medische gegevens.

Onderzoek 12 , 13 , 14 , 15 door onderzoekers van Stanford University, online gepubliceerd op 11 augustus 2020, in de Journal of Adolescent Health, vond dat tieners en jonge volwassenen die conventionele en / of e-sigaretten rookten 2,6 tot negen keer meer kans hadden om positief te testen voor SARS-CoV-2. Degenen die vapten, hadden ook vijf keer meer kans op COVID-19-gerelateerde symptomen en kregen een COVID-19-diagnose dan niet-gebruikers.

(Voor de duidelijkheid: positief testen betekent niet dat u werkelijk ziek bent. Een overgrote meerderheid van de positief testen blijft asymptomatisch.) In een persbericht verklaarde hoofdauteur en postdoctoraal onderzoeker Shivani Mathur Gaiha, PhD.,: 16

“Jonge mensen denken misschien dat hun leeftijd hen beschermt tegen het oplopen van het virus of dat ze geen symptomen van COVID-19 zullen ervaren, maar de gegevens tonen aan dat dit niet het geval is bij degenen die vapen. Deze studie vertelt ons vrij duidelijk dat jongeren die vapes of dubbel gebruik [e-sigaretten en sigaretten] lopen een verhoogd risico, en het is niet alleen een kleine verhoging van het risico; het is een grote. “

In totaal vulden in totaal 4.351 deelnemers tussen de 13 en 24 de online enquêtes in, die vragen bevatten over vapen en conventionele rookgewoonten, en of ze COVID-19-symptomen hadden ervaren, getest of gediagnosticeerd waren met SARS-CoV- 2 infectie. Zoals gerapporteerd door Stanford: 17

“Jonge mensen die de afgelopen 30 dagen zowel sigaretten als e-sigaretten hadden gebruikt, hadden bijna vijf keer zoveel kans op COVID-19-symptomen, zoals hoesten, koorts, vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden, dan degenen die nooit rookten of vapen.

Dit kan verklaren waarom ze ook meer kans maakten om COVID-19-tests te ondergaan … Afhankelijk van welke nicotineproducten ze gebruikten en hoe recent ze deze hadden gebruikt, hadden jonge mensen die dampen of rookten, of beide, 2,6 tot negen keer meer kans om COVID-19-tests dan niet-gebruikers.

Onder de deelnemers die werden getest op COVID-19, hadden degenen die ooit e-sigaretten hadden gebruikt vijf keer meer kans op de diagnose COVID-19 dan niet-gebruikers. Degenen die in de afgelopen 30 dagen zowel e-sigaretten als conventionele sigaretten hadden gebruikt, hadden 6,8 keer meer kans op de diagnose van de ziekte. “

Inleidende theorieën om het effect van Vaping op COVID-19 te verklaren

Vreemd genoeg, zoals aangegeven door verschillende van de eerder aangehaalde onderzoeken, vond de Stanford-studie 18 opnieuw geen verband tussen de diagnose van COVID-19 en het roken van alleen conventionele sigaretten.

Lees ook:  Paus vindt zijn volgelingen maar viespeuken

Wat betreft waarom vapen, maar niet het conventionele roken van sigaretten, je een groter risico geeft om positieve of vertoonde symptomen van SARS-CoV-2-infectie te vertonen, citeerde Wired enkele theorieën die zijn voorgesteld door co-auteur Bonnie Halpern-Felsher, een professor kindergeneeskunde aan de Stanford University: 19

” Halpern-Felsher heeft een paar theorieën … Rokers kunnen meer longschade oplopen, waardoor ze vatbaarder worden voor het virus. Of ze raken hun hand vaker aan hun mond dan andere mensen, of delen vapes, waardoor hun kans op blootstelling toeneemt. in de eerste plaats.

Of het kan zijn dat het virus wordt verspreid via de aërosolen die vapers uitademen. ‘Dat zijn allemaal hypothesen’, zegt ze. ‘Iemand moet het opvolgen.’ ‘

Vapen kan gevaarlijker zijn dan conventioneel roken

Over het algemeen suggereert onderzoek 20 dat vapen in feite meer ontstekingsremmend en schadelijk voor uw longen kan zijn dan het conventionele roken van sigaretten. Ik heb dergelijk bewijs in eerdere artikelen besproken, waaronder ” Gevallen van vaping van longletsels stijgen tot bijna 300 ” en ” E-sigaret op smaak brengen schaadt bloedvaten .”

Het feit dat vapen je vasculaire systeem beschadigt, kan een aanwijzing zijn waarom het riskanter lijkt in termen van COVID-19. Het is aangetoond dat vasculaire veranderingen die verband houden met hart- en vaatziekten vrijwel onmiddellijk optreden bij het gebruik van bepaalde gearomatiseerde vape-vloeistoffen.

Dat wil niet zeggen dat het roken van sigaretten uw vaatstelsel niet schaadt. Zeker. Maar vapen kan die bijwerkingen misschien sneller veroorzaken. Hoewel COVID-19 de longen aantast, lijkt het eigenlijk meer een bloed- en vaataandoening te zijn dan een strikte ademhalingsziekte.Daarom kunnen de vasculaire effecten van vapen een goede plek zijn om te beginnen wanneer je de link probeert te vinden.

Sommige van de laatste onderzoeken suggereren dat de progressie van de ziekte van COVID-19 kan worden verklaard door het effect van het SARS-CoV-2-virus op uw renine-angiotensinesysteem, een centrale regulator van cardiovasculaire functies. Het virus bleek ook de productie van hyaluronzuur in de longen te verhogen.

Hyaluronzuur kan meer dan 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht absorberen, en wanneer het wordt gecombineerd met vochtophoping in de longen – wat kan ontstaan ​​door vapen, alleen 21 – vormt het een dikke hydrogel die uw vermogen om te ademen remt.

Lees ook:  Onderzoek vindt dat de helft van Amerika's voorgangers bang zijn om te spreken over controversiële onderwerpen

U kunt hierover meer lezen in ” Bradykinine-hypothese legt COVID-19-complexiteiten uit “. Dat gezegd hebbende, verklaart dit allemaal niet volledig waarom brandbare sigaretten niet dezelfde mate van invloed hebben op uw COVID-19-risico als vapen.

Nicotine verhoogt de expressie van ACE2 in de longen

Het verschil tussen het vapen en roken van sigaretten wordt nog merkwaardiger als je rekening houdt met recent onderzoek 22 , 23 , 24 dat aantoont dat nicotine de expressie van ACE2 in bronchiale epitheelcellen verhoogt. Aangezien ACE2-receptoren het cellulaire toegangspunt zijn van SARS-CoV-2, zouden alle vormen van nicotine in theorie het risico op SARS-CoV-2-infectie in de longen moeten verhogen.

Mogelijk is het mogelijk dat vapen in dit opzicht slechter is omdat het uw risico op longontsteking verhoogt, 25 maar aan de andere kant verhogen brandbare sigaretten ook uw risico op longontsteking aanzienlijk. 26

Een theorie die in een correspondentieartikel 27 van het European Respiratory Journal wordt gepresenteerd, heeft te maken met de verschillende effecten van brandbare sigarettenrook en dampen van e-sigaretten op de epitheel- en gladde spiercellen in de luchtwegen. Volgens de auteurs:

“We vergeleken sigarettenrook versus e-sigaret en IOQS op epitheliale en gladde spiercellen van de luchtwegen. Alle geteste pathologische biomarkers waren verhoogd in cellen die waren blootgesteld aan aerosolen van e-sigaretten en IQOS, waaronder chemokine CXCL8, extracellulaire matrixeiwitten en markers van mitochondriale disfunctie.

We vonden deze producten giftig voor de cellen, wat blijkt uit een verminderde cellulaire levensvatbaarheid en integriteit. Nog verwoestender was dat vapen ook interfereerde met cellulaire energetica.

Onze resultaten onderbouwen verder het huidige onderzoek dat e-sigaretten en IOQS inderdaad schadelijk zijn met een toename van oxidatieve stress, ontstekingen, infecties en hermodellering van de luchtwegen in de longen van deze apparaatgebruikers. “

Het valt nog te bezien of op deze vragen een sluitend antwoord zal worden gevonden. Over het algemeen denk ik dat het redelijk is om aan te nemen dat alle vormen van roken uiteindelijk tot op zekere hoogte schade aan je longen en cardiovasculaire systeem zullen toebrengen, en het risico op allerlei soorten infecties, waaronder SARS-CoV-2, zullen vergroten.

Ik denk zeker niet dat het verstandig zou zijn om aan te nemen dat het roken van sigaretten enige vorm van bescherming biedt tegen het virus. Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, is stoppen met roken / vapen altijd een goede strategie.

Positief is dat CDC-statistieken onthullen dat vapen onder tieners het afgelopen jaar aanzienlijk is afgenomen, van 27,5% in 2019 tot 19,6% in 2020. 28 Dat komt overeen met een afname van 1 miljoen regelmatige gebruikers, van 4,1 miljoen naar 3 miljoen . Het gebruik van e-sigaretten is ook sterk gedaald onder middelbare scholieren, van 1,24 miljoen in 2019 tot 550.000 in 2020.Comments

comments