Van massale opsluiting tot plan Colombia: de rol van Biden in de mislukte oorlog tegen drugs

Van massale opsluiting tot plan Colombia: de rol van Biden in de mislukte oorlog tegen drugs

22 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Voormalig vicepresident Biden heeft een smerige geschiedenis van verzet tegen progressieve strafrechtelijke wetgeving, het voeren van draconische politie- en immigratiemaatregelen en het spelen van een centrale rol in het voeren van Amerika’s mislukte oorlog tegen drugs.

In een steeds bozer en kwader trouw campagne presenteren Donald Trump en zijn team de democratische presidentskandidaat Joe Biden als een antipolitie-radicaal gecontroleerd door uiterst links. Vorige week heeft de Trump campagne stuurde een SMS -bericht  aan de supporters hen te waarschuwen dat Antifa hun huizen zou raid als Biden wint in november. “Ze zullen je ontwapenen, de gevangenissen leegmaken, je opsluiten in je huis en MS-13 uitnodigen om naast de deur te wonen”, waarschuwde het  Florida-congreslid Matt Gaetz.

De realiteit is echter dat de 77-jarige voormalige vice-president een lange geschiedenis heeft van verzet tegen progressieve wetgeving en het leiden van steeds draconischer politie-, immigratie- en strafrechtelijke maatregelen. Biden eerste schot aan bekendheid in de jaren 1970, toen, als een eerstejaars senator, werd hij een leidende stem  tegen bussing, de praktijk van de desegregatie van de scholen met het openbaar vervoer (iets wat zijn nu-running mate Kamala Harris gegrilde hem op tijdens de debatten). Hij onderhield ook een nauwe relatie met de aartsegregationistische senator Strom Thurmond, die de Democratische partij verliet en een Republikein werd vanwege zijn felle oppositie tegen de Civil Rights Act. Hij las zelfs de lofrede voor op de begrafenis van Thurmond, rond de tijd dat bekend werd dat Thurmond een kind had verwekt met een 15-16-jarig zwart dienstmeisje dat voor hem werkte.

“Hang mensen op voor Jaywalking”

Maar Biden’s problematische geschiedenis met ras gaat veel verder; de Delawarian is een van de belangrijkste architecten van het racistische gevangenissysteem waar we vandaag onder leven. Decennia lang drong hij aan op meer politie, meer gevangenissen, meer arrestaties en meer veroordelingen, en bekritiseerde hij zelfs  de beruchte Ronald Reagan omdat hij niet genoeg mensen opsloot.

Gedurende de jaren tachtig werkten hij en Thurmond aan een aantal wetsvoorstellen die het strafrechtsysteem radicaal hervormden, waaronder de Comprehensive Crime Control Act uit 1984, die de voorwaardelijke vrijlating beperkte en de strafvermindering wegens goed gedrag schrapte. Biden bleef in 1989 de Republikein George HW Bush aanvallen van rechts over misdaad, waarbij hij zijn draconische voorstellen veroordeelde omdat ze niet ver genoeg gingen. “Kortom, het plan van de president omvat niet genoeg politieagenten om de gewelddadige misdadigers te vangen, genoeg officieren van justitie om hen te veroordelen, genoeg rechters om hen te veroordelen, of genoeg gevangeniscellen om ze voor een lange tijd op te sluiten”, zei hij later. eiste  te weten waarom Bush niet meer drugsdealers had geëxecuteerd zoals hij wilde.

Ondanks dat Bush aanzienlijke uitbreidingen van het industriële gevangenissysteem doorvoerde, eiste Biden voortdurend meer en publiceerde hij zijn eigen plannen die miljarden meer inhielden voor de financiering van een toenemend aantal agenten van politie, FBI en DEA.

Dit alles culmineerde in wat hij in 2007  zijn ‘grootste prestatie’ in de politiek noemde : de controversiële Crime Bill uit 1994. Vaak bestempeld als de “Biden Crime Bill” vanwege de auteur en hoofdpromotor, legde het wetsvoorstel de basis voor een steeds groter wordende gevangenispopulatie, introduceerde de doodstraf voor tientallen nieuwe misdrijven en bracht miljarden uit aan honderdduizenden extra politie en gevangenis cellen. Net toen Bill Clinton er een punt van maakte om terug te keren naar Arkansas om toezicht te houden op de executie  van een verstandelijk gehandicapte zwarte man, zette Biden zijn positie als nieuwe leider van de nieuwe, ‘harde misdaad’-democraten uit, opscheppend dat zijn wetsvoorstel betekende dat “We doen alles behalve mensen ophangen voor jaywalking.” Zoals zijn biograaf Branko Marcetic schreef, Biden laat Hillary Clinton eruit zien als [burgerrechtenadvocaat] Michelle Alexander.

Opsluiting Nation

De effecten van de toename van massale opsluiting zijn relatief goed bekend, maar zijn desalniettemin schokkend. Van minder dan 200.000 in 1970, explodeerde de gevangenispopulatie  in de jaren tachtig en negentig, oplopend tot 740.000 in 1990 en 1,33 miljoen in 2000, waar het bleef groeien tot het punt waarop bijna een kwart van de gevangenen in de wereld Amerikaans is. Afro-Amerikanen – die door Biden en Hillary Clinton beschreven werden als “misdadigers” en “superpredators” – zitten meer dan vijf keer zo vaak vast als blanken. In vijf staten (Iowa, Minnesota, New Jersey, Vermont en Wisconsin) is de ongelijkheid meer dan 10 tegen 1 . Een op de drie zwarte mannen zullen tijdens hun leven worden opgesloten. De Verenigde Staten sluiten een groter deel van hun burgers op dan enig ander land ter wereld.  In 2020 dienen meer mensen het leven dan in 1970.

Lees ook:  President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank luidt de noodklok nieuwe Eurocrisis

Een groot deel van de piek in aantallen kan worden toegeschreven aan de oorlog tegen drugs van Richard Nixon, die nu vaak wordt opgevat als een politiek project om zijn twee belangrijkste politieke vijanden te criminaliseren: zwarte mensen en anti-oorlogslinks. “We wisten dat we het niet illegaal konden maken om tegen de oorlog of zwart te zijn, maar door het publiek de hippies te laten associëren met marihuana en zwarten met heroïne. En als we vervolgens beide zwaar criminaliseren, zouden we die gemeenschappen kunnen ontwrichten, ”gaf een van Nixons assistenten toe  aan Harper’s Magazine .

Biden bleef de drugsoorlog steunen, de dreiging opzwepen en zelfs opkomen voor de beruchte 100-tegen-1-ongelijkheid in de veroordeling van crack versus poedercocaïne. Crack was hoogtij in arme zwarte gemeenschappen, terwijl het duurdere poeder synoniem was aan Wall Street-handelaars. Gedurende deze tijd worstelde zijn zoon Hunter met verslaving en kocht hij zelfs zelf crack. Maar zelfs de problemen van zijn zoon verzachtten zijn harde aanpak niet.

Plan Colombia

Maar de vernietiging en verwoesting veroorzaakt door het beleid dat Biden voorstelde of ondersteunde, verbleekt in vergelijking met de gevolgen van de Amerikaanse drugsoorlog in Latijns-Amerika, het meest beruchte van allemaal, Plan Colombia.

Plan Colombia was oorspronkelijk bedacht als een vredes- en ontwikkelingsvoorstel door de toenmalige president van Colombia, Andres Pastrana in 1999. In de handen van de regering-Clinton werd het echter radicaal veranderd in een massale militarisering van de Colombiaanse samenleving, waarbij Biden met succes lobbyde voor 80 procent  van de $ 7,5 miljard in totaal om naar het Colombiaanse leger te gaan (waarbij veel van de wapens in handen komen van extreemrechtse doodseskaders die aan de regering zijn gekoppeld). In het tijdperk van 9/11 werden drugshandelaren omgedoopt tot “narcoterroristen” als een zwakke rechtvaardiging voor Amerikaanse inmenging. Biden was een van de belangrijkste architecten, vertelde  het Des Moines Registerin januari dat “ik de man ben die Plan Colombia heeft samengesteld”, eraan toevoegend dat het “die regering voor een lange tijd recht heeft gezet”.

No Title

Joe Biden brags “I’m the guy who put together Plan Colombia”.#PlanColombia used murderous, failed drug war policies as cover to destabilize democracy in South America, arming right wing death squads so openly that Congress had to force it to stop with an amendment. pic.twitter.com/8qtLhirf1P

Toen het wetsvoorstel op de Senaatsvloer kwam, werkte Biden samen  met Republikeinen om aan te dringen op een hardline-strategie, waarbij hij verklaarde  dat: “Wat er op het spel staat, is of Colombia een narcostaat wordt of niet”, waarschuwend dat als het halfrond zou een toevluchtsoord worden voor terroristen en drugsdealers.Wat werd aangekondigd als een enorme anti-drugstoot veranderde in een oorlog tegen de bevolking, waarbij de regering een massaal chemisch ontbladeringsregime voerde, waarbij grote aantallen mensen van het land werden gedwongen en het land werd vrijgemaakt voor multinationale ondernemingen. Het plan gaf de regering en de bijbehorende extreemrechtse paramilitairen uiteindelijk ook carte blanche om diegenen te vermoorden die het leuk vonden onder de veronderstelling dat iedereen die zich tegen hen verzette drugssmokkelaars waren. Meer dan 10.000  onschuldige burgers werden vermoord en de regering verkleedde hen als narcoterroristen, en hun aantal werd gebruikt om meer financiering van de VS te krijgen, omdat dode lichamen gelijk stonden aan vooruitgang in de strijd tegen drugs. Volgens Plan Colombia werd het land volgens Amnesty International de gevaarlijkste plaats om vakbondsman te zijn, met meer unionistische moorden in Colombia dan in alle andere landen samen. De Verenigde Naties schatten  dat tot op de dag van vandaag 7,4 miljoen Colombianen intern ontheemd zijn vanwege de aanhoudende burgeroorlog en Plan Colombia, en dat miljoenen meer het land verlaten.

Lees ook:  Waarom de Russische overwinningsdag cruciaal was voor het overleven van 'Europese waarden'

Het verklaarde doel van het plan om drugs te verminderen werkte niet eens, aangezien cocaïneproducenten simpelweg de grens overstaken naar andere Andeslanden die niet door de oorlog waren getroffen, en terugkeerden toen het geweld afnam. In 2017, de binnenlandse productie van coca bereikte een all-time high , volgens de VN

Sinds Trump nam het Witte Huis, heeft de Amerikaanse politiek in Latijns-Amerika meer openlijk oorlogvoerende geworden, met de president in het openbaar  het ondersteunen van  staatsgrepen in de regio. Maar zoals dr. Barry Cannon van de National University of Ireland, Maynooth, tegen MintPress zei :

Het is belangrijk om rekening te houden met de continuïteit in het Amerikaanse Amerika-beleid met Trump aan het hoofd in plaats van de verschillen. Het Amerikaanse beleid, met democraten of republikeinen, is altijd wantrouwend geweest ten opzichte van elke regering in de regio die de Amerikaanse macht kan ondermijnen, of die nu politiek, economisch, militair of cultureel is. “

Het Biden-plan

De groeiende vluchtelingen- en migrantencrisis van mensen die uit Midden-Amerika komen, zal een belangrijk vraagstuk van politie en strafrecht zijn van het volgende presidentschap. In tegenstelling tot de meeste democratische presidentskandidaten, is Biden voorstander van het handhaven van het beleid van strafrechtelijke vervolging van degenen die de grens oversteken, zelfs als ze op de vlucht zijn voor geweld of vervolging elders. Hij verwerpt ook de afschaffing of ernstige defundatie van immigratie en douanehandhaving, een beleid dat zwaar onder druk is gezet door de progressieve vleugel van de democratische partij na de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door de organisatie en breed veroordeeld door mensenrechtengroeperingen. “We moeten ICE niet afschaffen … ICE is niet het probleem”, zei hij  in november.

Maar nauwelijks genoemd in het debat over de crisis is dat mensen die vluchten, dit doen, niet in de laatste plaats vanwege het buitenlands beleid van de VS, waarvan velen onder de leiding van Biden in zijn rol als vice-president. In 2014 beschuldigde president Obama hem van het leiden van een Centraal-Amerikaans ontwikkelingsplan dat de oorzaak van de migratiegolf zou aanpakken. Net als Plan Colombia omvatte zijn plan van 750 miljoen dollar privatiseringen en bezuinigingsmaatregelen die de zeer economische en politieke omstandigheden in stand hielden die migranten ertoe brachten te vluchten. Volgens het plan van Biden werden gezondheidsdiensten gestript, leerkrachten ontslagen en werden voorzieningen zoals elektriciteit geprivatiseerd, waardoor de prijzen omhoogschoten. Daar komt bij dat een aantal milieuvriendelijke destructieve infrastructurele projecten dat dwong mensen van hun land.

De Noord-Amerikaanse vrijhandelswet (NAFTA) en soortgelijke overeenkomsten verwoestten Midden-Amerika, waarbij boeren nu moeten concurreren tegen massale, door de Amerikaanse overheid gesubsidieerde landbouwindustrie, wat leidde tot een uittocht van het platteland naar steeds groter wordende sloppenwijken rond de grootste steden van de regio. Biden stemde voor NAFTA, iets dat Trump de laatste tijd in een politiek wapen is veranderd .

Erger nog, de regering-Obama steunde een staatsgreep tegen de democratisch gekozen Hondurese president Manuel Zelaya, Hillary Clinton, die opschept  dat ze in haar rol als staatssecretaris samenwerkte met geallieerde naties om “de kwestie van Zelaya ter discussie te stellen”. Tegenwoordig wordt het land geregeerd door de door de Amerikanen gesteunde Juan Orlando Hernandez,  die  in 2017 aan de macht kwam tijdens een zeer dubieuze verkiezing. Na de staatsgreep explodeerde het land in geweld en werd het een van de gevaarlijkste ter wereld. En ondanks “de Biden Plan”, zoals de het Amerikaanse’ 2014 project werd genoemd, is er o vermindering  van de armoede, omdat de uitvoering ervan daar.

De acties van de regering-Obama-Biden hebben dus rechtstreeks bijgedragen aan de groeiende migrantencrisis. Toch werden ze brutaal behandeld toen ze bij de Amerikaanse grens aankwamen.

“We zouden niet zijn waar we nu zijn zonder de vernietigende basis die is gelegd door het Biden-plan en de winstgevende, xenofobe grensmilitariseringsplannen van de Deporter-in-Chief en zijn vice-president,” Dr. Adrienne Pine, een antropoloog aan de American University in Washington, DC vertelde MintPress , eraan toevoegend dat,

Hoewel het ogenschijnlijk bedoeld was om ontwikkeling, anti-corruptie-inspanningen en veiligheid te financieren, heeft het Biden-plan de macht van narco-dictator Juan Orlando Hernandez alleen maar vergroot zonder iets te doen om de veiligheid of beveiliging van Hondurezen te verbeteren, die sindsdien massaal het land zijn ontvlucht – niet ondanks de Biden. Plan, maar daarom. “

President Obama deed inderdaad deporteren  meer mensen dan alle andere presidenten. En hoewel velen het probleem van de ICE-concentratiekampen graag presenteren als een puur Trump-affaire, merkt Pine op dat die faciliteiten werden gebouwd lang voordat hij aan de macht kwam.

Lees ook:  Je hebt vijf seconde die je leven kan veranderen

President Biden

Als onderdeel van zijn presidentiële bod heeft Biden  een nieuw plan van $ 4 miljard onthuld om met Latijns-Amerikaanse vluchtelingen om te gaan, maar het is moeilijk in te schatten hoe het kwalitatief zou verschillen van Plan Colombia en het Biden-plan, vooral omdat hij de twee nog steeds promoot als triomfen van wetgeving.

Wat zou een Biden-presidentschap betekenen voor Latijns-Amerika en de drugsoorlog? Dr.Canon, een expert op het gebied van de Andes- en Midden-Amerikaanse politiek, was sceptisch over het feit dat er onder democratisch leiderschap grote veranderingen zouden plaatsvinden, en verklaarde:

Ik zou geen grote afwijkingen verwachten van het beleid van het Trump-tijdperk. Colombia – dat een veel slechtere staat van dienst heeft op het gebied van mensenrechten dan bijvoorbeeld Venezuela – wordt onder de meeste omstandigheden bijna altijd gesteund door de VS, en nu het ook lid is van de OESO van de meeste andere ontwikkelde landen … kan er een verandering plaatsvinden in toon, met misschien een grotere betrokkenheid bij de regio, maar de onderliggende Amerikaanse doelstelling om de dominantie in de regio te ondersteunen, zal even consistent blijven als in de afgelopen decennia. “

In de afgelopen maanden heeft hij zich categorisch verzet tegen het  opheffen van de politie of het afschaffen van ICE, ondanks wat pro-Trump-media zouden zeggen, en blijft  hij terugdeinzen voor de legalisering van marihuana. Zoals zelf-beschreven  “top cop California’s”, zijn running mate Kamala Harris overzag  1.900 marihuana veroordelingen in de omgeving van San Francisco, maar lachte  over haar eigen verbruik van vorig jaar. Het lijkt dus waarschijnlijk dat in dit tijdperk van zelfreflectie over systemisch racisme en politiegeweld, een Biden-Harris-ticket meer een voortzetting dan een onderbreking van de drugsoorlog, massale opsluiting en de criminalisering van mensen zonder papieren zou bieden. immigranten.

Met nog maar enkele weken te gaan voor de verkiezingen, en nu Biden’s voorsprong op Trump afneemt , beginnen de dingen weer zorgwekkend aan te voelen als 2016, waarin de Democraten een opstandige progressieve kandidaat verwierpen ten gunste van een gevestigde met een verontrustende geschiedenis op het gebied van raciale gerechtigheid, drugs en immigratie. En we weten allemaal wat er vier jaar geleden is gebeurd.

Functiefoto | Vice-president Joe Biden, links, zijn vrouw, Dr. Jill Biden, centrum, en Colombia’s bevelhebber van de strijdkrachten Alejandro Navas, staan ​​voor het Colombiaanse volkslied in Bogota, Colombia, 27 mei 2013. Fernando Vergara | AP

Geniet van 0% BTW op alle mondkapjes waardoor wij ze voor een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Goedkoopste mondkapjes van Nederland!

✓ 100 stuks voor 24,99, de laagste prijs van Nederland
✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL
✓ 3-laags mondkapje van A-kwaliteit
✓ Met GB/T32610-2016 keurmerk

€24,95

Nu kopen is morgen in huis klik hier om te bestellenHerbruikbaar mondkapjes – Kinderen

€9,99

Wil jij een herbruikbaar mondkapje voor kinderen bestellen?

Dit product is een herbruikbaar mondkapje voor kinderen inclusief filter. Je kinderen zijn hiermee beter beschermd. Je kunt dit product wassen in de wasmachine, of de filter vernieuwen met een nieuwe filter. Door de extra filter welke erin zit, komt er geen stof of andere bacteriën door. Dit geeft een goed en beschermend resultaat.

✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNLComments

comments