QAnon: Een samenzwering voor onze tijd…

QAnon: Een samenzwering voor onze tijd…

23 september 2020 0 Door Indignatie redactie

In de nasleep van de pandemie is QAnon veranderd in een sekte, een ersatz-religie, een geweldig verhaal dat betekenis geeft aan een steeds verontrustender wordende realiteit.

Degenen onder ons die eind jaren tachtig en negentig veel door de Verenigde Staten reisden, herinneren zich misschien dat ze op grote luchthavens werden benaderd door jonge mannen, voor zaken gekleed in pakken en stropdassen. Ze verspreidden traktaten en vroegen om bijdragen. Nee, het waren geen mormonen maar volgelingen van Lyndon LaRouche, een van de meest excentrieke figuren van radicaal rechts in Amerika. LaRouche, een eeuwige kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, was het hoofd van een politieke sekte die het idee onderschreef dat de huidige gebeurtenissen werden georkestreerd en gemanipuleerd door duistere machten , met name door de koningin van Engeland (belast met het voorzitten van de internationale drugshandel) en de “zionistische Britse aristocratische oligarchie.” Hij was onder meer een groot voorstander van fusiekracht, een erfenis die zijn bewonderaars blijft inspireren.

Lyndon LaRouche zou kunnen worden afgedaan als een gek. Dat was hij, en tegelijkertijd was hij er verre van. LaRouche was niet alleen de enige presidentskandidaat die campagne voerde voor het presidentschap “met een platform dat zijn eigen versie van de kwantumtheorie omvatte”. Hij was ook de enige kandidaat die Plato opriep. In de woorden van een vooraanstaand expert op het gebied van complottheorieën, was LaRouche ervan overtuigd dat “de geschiedenis een oorlog is tussen de platonisten (de goeden) en de kwaadaardige aristotelianen. Iedereen die Philosophy 101 heeft gevolgd, kan de drift volgen: platonisten geloven in normen, een absolute waarheid die kan worden voorspeld door filosofische koningen zoals de heer LaRouche. Voor de Aristoteliërs is alles relatief. ”  

Terwijl platonisten technologie en klassieke muziek proberen te gebruiken in het voordeel van de mensheid, proberen aristotelianen ze te dwarsbomen. ‘Met hun tas vol hersenspoelingstechnieken’ – zoals seks, rockmuziek en milieubewustzijn – ‘hopen ze de beschaving te misleiden om zichzelf te vernietigen en een’ ‘nieuwe donkere tijdperken’ ‘teweeg te brengen waarin de rijkdom van de wereld stevig in handen zal zijn van de oligarchie. “

Briljant of losgeslagen?

Een paar jaar geleden werden dergelijke herkauwers misschien afgedaan als de misleidende overpeinzingen van een briljante maar losgeslagen geest, die uit het diepe ging. Vandaag lijkt het erop dat LaRouche zijn tijd ver vooruit was. LaRouche, die in 2019 op 96-jarige leeftijd overleed, zou vermoedelijk een velddag hebben als hij vandaag nog leeft, verheugd over het feit dat in de eerste jaren van het Trump-presidentschap de ‘platonisten’ eindelijk aan hun trekken kwamen. , die aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de strijd om de overhand te krijgen in de zoektocht naar culturele hegemonie.

De termen zijn afkomstig van de Italiaanse marxistische theoreticus Antonio Gramsci als een heuristisch construct om uit te leggen waarom Italiaanse arbeiders tegen hun objectieve belangen handelden. Voor Gramsci is de culturele hegemonie het sterkst wanneer ondergeschikte klassen “gaan geloven dat de economische en sociale omstandigheden van hun samenleving natuurlijk en onvermijdelijk zijn, in plaats van gecreëerd door mensen met een gevestigd belang in bepaalde sociale, economische en politieke ordes.”  

De strijd om culturele hegemonie is een stellingenoorlog, een langzaam proces van het creëren en verspreiden van alternatieve verhalen die in staat zijn de hegemonische verhalen te ondermijnen. Succes in de strijd om cultureel geheugen betekent in staat zijn om concepten te definiëren en ze te vullen met betekenis, verleidelijk genoeg om een ​​aanzienlijk deel van de bevolking aan te spreken. Dit is wat er de afgelopen decennia in de Verenigde Staten is gebeurd, weerspiegeld in wat bekend is geworden als de cultuuroorlog. In 2016 promootte Donald Trump zichzelf als een “agressieve cultuurstrijder” die klaar was om het establishment aan te pakken.

Centraal in deze strategie stond het verdedigen van de blanke christelijke (zowel protestantse als katholieke) gemeenschappen, die zichzelf steeds meer zagen als vreemden in hun eigen land, hun waarden en overtuigingen bespot en in diskrediet gebracht, hun stem gemarginaliseerd en genegeerd, vaker wel dan niet. overstemd door minderheden, zoals homo’s, lesbiennes en transgenders, die zij als immoreel beschouwen .

Centraal in elke religie staat het idee dat er een absolute waarheid is, die alleen door geloof kan worden begrepen. Of je gelooft dat mensen zo’n 10.000 jaar geleden zijn geschapen – zoals een derde van de Amerikaanse bevolking lijkt te geloven – of je doet het niet. Of je gelooft dat de natuurrampen van vandaag deel uitmaken van een groots goddelijk plan , dat het begin aankondigt van “de eindtijd” die de wederkomst van Christus inluidt, of je doet het niet. Of je gelooft dat je een van de weinige gelukkigen bent die, via opname, zullen worden bespaard om door de tijden van grote beproevingen te moeten leven, of je doet het niet. Enquêtes suggereren dat een groeiend aantal Amerikanen dat niet doet. Als gevolg hiervan voelen ware gelovigen zich nog meer belegerd, het slachtoffer van een samenleving die in toenemende mate niet alleen langzaam maar onverbiddelijk “ontchristenen” is, maar ook steeds vijandiger tegenover hun overtuigingen en manier van leven.

In 2016 onthulde Barna , een vooraanstaande christelijke enquêteur, dat een grote meerderheid van de Amerikanen het christendom als ‘extremistisch’ beschouwde. Zo vond meer dan 80% van de respondenten het extreem als een dienstverlener weigerde een klant te bedienen (zoals is gebeurd met homoseksuele klanten die een bruidstaart bestellen voor hun bruiloft) omdat “de levensstijl van de klant in strijd is met hun overtuiging”.

Deze resultaten zijn slechts één indicatie dat de Amerikaanse platonisten, om bij het LaRouchiaanse kader te blijven, op het punt staan ​​een aantal van de grote winsten die ze in de beginfase van het presidentschap van Trump hebben geboekt, te verliezen. In feite is in de afgelopen maanden een aantal van Trumps ‘cultuuroorlogsallies’ overgelopen ; zijn adviseurs hebben gewaarschuwd dat met COVID-19 en het tumult over politiegeweld de wereld fundamenteel anders is dan in 2016. Dit betekent echter niet dat het door LaRouche geïdentificeerde conflict is afgenomen. Het is alleen verhuisd naar een ander vlak – het rijk van de complottheorie, waarvan de bekendste tegenwoordig QAnon is.

Lees ook:  Covid-19 doodscepticisme, verklaard door een cognitief wetenschapper

Vraag gewoon Q

Uit een recente peiling bleek dat ongeveer 55% van de Republikeinen gelooft dat QAnon grotendeels of gedeeltelijk waar is. Daartegenover was meer dan 70% van de democraten het eens met de stelling dat QAnon helemaal niet waar is. Voor degenen die niet bekend zijn met QAnon: het is een complottheorie die stelt dat Donald Trump strijdt tegen een wereldwijd opererende geheime kliek van satanaanbiddende pedofielen, bestaande uit liberale politici, ‘deep-state’ overheidsfunctionarissen en hun medereizigers in de financiële wereld, de media, hoger onderwijs en de amusementsindustrie – dwz de liberale elite. QAnon klinkt misschien absurd en diepzinnig, maar heeft de afgelopen maanden een snel groeiend aantal aanhangers en supporters gevonden, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook aan de andere kant. van de Atlantische Oceaan, van Italië tot Zwitserland, van Frankrijk tot de uithoeken van Midden-Europa.

Tijdens recente demonstraties tegen de maatregelen die door de regering van Angela Merkel in Duitsland waren voorgesteld om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, met name de verplichting om een ​​masker te dragen, identificeerden een aantal demonstranten zichzelf als QAnon-aanhangers, die T-shirts droegen met de slogan “Red de kinderen.”

Save the Children is de relatief goedaardige kant van QAnon – voor zover complottheorieën. Het verklaart bijvoorbeeld waarom vrouwen er in de Verenigde Staten bijzonder tot aangetrokken zijn. Zoals Annie Kelly onlangs schreef in The New York Times, is het moederliefde die vrouwen naar de ‘theorie’ trekt, waarbij ‘bezorgde moeders een standpunt innemen voor slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen’. Het redden van kinderen is echter maar één facet van Q, en misschien wel van minder belang. De realiteit is dat QAnon in grote mate dient als een lege betekenaar, een term die op zichzelf geen betekenis heeft, en als zodanig in staat is om aan elke complottheorie tegemoet te komen en ze ‘in zijn eigen hoofdverhaal’ vouwt.  

Een prominent voorbeeld zijn anti-vaccinatieactivisten, de anti-vaxxers, een van de groepen die deelnamen aan de anti-maskerdemonstraties die in Duitsland en elders in Europa zijn gehouden. Hun argument is niet alleen dat vaccinaties gevaren opleveren, maar dat vaccinaties deel uitmaken van een verraderlijk, kwaadaardig complot dat op het hoofdkwartier van de wereldwijde satanische elite is uitgebroed. Zijn opperste schurk is Bill Gates, de Ernst Stavro Blofeld van Q’s verbeelding.

Een Duitse video die op YouTube werd gepost en geproduceerd door een relatief onbekende voormalige presentator van een radioshow, ging snel viraal. De bewering van de auteur: COVID-19 maakt deel uit van een samenzwering bedacht door Bill en Melinda Gates, gericht op het drastisch verminderen van de mensheid via massale vaccinaties doorspekt met sterilisatiemoleculen. Tot dusver is de video door meer dan 3 miljoen kijkers gezien en de auteur is onderwerp van discussie geweest in de belangrijkste Duitse media.

In Italië slaagde een voormalig afgevaardigde van de Vijfsterrenbeweging erin de ‘theorie’ in het parlement uiteen te zetten. Ter rechtvaardiging van haar verzet tegen de voorgestelde anti-COVID-19-noodmaatregelen, beschuldigde ze Bill Gates ervan dat hij al eeuwenlang plannen had bedacht om de wereldbevolking te verminderen en een ‘dictatoriale greep op de wereldpolitiek’ te vestigen om ‘controle te krijgen over de landbouw, technologie en energie. ” Bill Gates, de aangeklaagde plaatsvervanger, had jarenlang betoogd dat vaccinaties en reproductieve gezondheid de wereldbevolking met 10% tot 15% zouden verminderen en, nog belangrijker, “alleen genocide kan de wereld redden”.

Bijzondere resonantie

QAnon begon als een obscure samenzweringstheorie op internet. In de nasleep van de coronavirus-pandemie is het veranderd in een sekte, een ersatz-religie, een geweldig verhaal dat zin en betekenis geeft aan een steeds verontrustender, zo niet beangstigende realiteit. In LaRouchiaanse termen is het de ultieme droom van platonisten. QAnon is waar omdat gezond verstand zegt dat het waar is. Het is waar omdat een aanzienlijk aantal gewone mensen gelooft dat het waar is. Het is waar omdat sommige beroemdheden met nieuw verworven internetfaam, die hun diploma hebben behaald aan de “Universiteit van Google”, dat zeggen. Het is waar omdat het te vinden is op sociale media .

In een wereld waar waarheidsclaims worden onderworpen aan rigoureus wetenschappelijk onderzoek, zou QAnon gemakkelijk kunnen worden ontmaskerd als volslagen onzin. In de chaotische wereld van vandaag lijkt elke poging om Q te ontmaskeren niet alleen de vastberadenheid van de aanhangers van de theorie te versterken, maar trekt het ook nieuwe bekeerlingen aan. In het proces is het veranderd in een beweging “verenigd in massale afwijzing van rede, objectiviteit en andere verlichtingswaarden”, zoals Adrienne LaFrance het in The Atlantic heeft verwoord.

Het voorbeeld van de Moldavisch-orthodoxe kerk illustreert het verre bereik van de beweging. In mei bracht de kerk een verklaring uit waarin ze beschuldigde dat het “wereldwijde antichristelijke systeem microchips wil introduceren in de lichamen van mensen met wiens hulp ze deze kunnen beheersen, door middel van 5G-technologie.” Vaccinatie, ontwikkeld en gepromoot door Bill Gates, verklaarde de kerk, “introduceert nanodeeltjes in het lichaam die reageren op de golven die worden uitgezonden door 5G-technologie en waardoor het systeem mensen op afstand kan besturen.”

Gezien de wijdverbreide publieke scepsis jegens wetenschappelijke kennis, zo niet regelrechte verwerping ervan, lijkt het erop dat QAnon het perfecte verhaal is voor al diegenen die in een alternatieve realiteit leven waarin Donald Trump de witte ridder is. avatars en hun bondgenoten in de diepe staat – Gates, George Soros, Warren Buffett, Tom Hanks en Jane Fonda. De lijst is lang en iedereen kan er iets aan toevoegen.

Onder de gegeven omstandigheden is het niet verwonderlijk dat QAnon een bijzondere weerklank heeft onder blanke evangelicalen, die over het algemeen “onder welke geloofsgroep dan ook de sterkste correlatie vertonen tussen religiositeit en ofwel ontkenning van de klimaatwetenschap of een algemene anti-wetenschappelijke vooringenomenheid ”. Tegelijkertijd zijn blanke evangelicals het stemblok dat het meest toegewijd is aan Donald Trump, een kiesdistrict dat hij niet kan verliezen. Dit zou kunnen verklaren waarom Trump heeft geweigerd QAnon zonder meer af te wijzen, in plaats daarvan zijn waardering uit te spreken voor het feit dat zijn aanhangers “mij erg aardig vinden ” en “ons land liefhebben”.

Evangelicals zijn LaRouche’s ideale platonisten. Wanneer geloof botst met wetenschappelijke kennis – zoals het geval is bij evolutie – kiezen ze steevast voor het geloof als de ultieme bron van waarheid. Helaas zijn evangelicalen tegenwoordig, in het licht van een verwoestende pandemie, een schijnbaar oneindige reeks van milieurampen en toenemende mondiale spanningen, nauwelijks de enigen die hun toevlucht zoeken in een allesomvattende ‘theorie’ die antwoorden geeft, troost in de kennis. niet alleen te zijn en, het meest beangstigende, een reden voor gewelddadige actie. Dit zijn huiveringwekkende vooruitzichten, gezien de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat er ook gebeurt, de spanningen zullen ongetwijfeld toenemen, met mogelijk verwoestende gevolgen.

Lees ook:  Brazilië en de VS - een neoliberale alliantie onder Bolsonaro en Trump

Comments

comments