Grapperhaus schrapt alle coronaboetes uit strafblad

Grapperhaus schrapt alle coronaboetes uit strafblad

24 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Het kabinet wil met een wetswijziging de coronaboetes flink gaan versoepelen. De coalitie erkent dat de sanctie van vergrijpen als het niet genoeg afstand bewaren op dit moment buitenproportioneel hoog is. Minister Ferd Grapperhaus liet donderdagmiddag dat hij van plan is om het boetebedrag flink te verlagen, meldt de NOS.

En hiet blijft het niet bij. Ook de aantekening op het strafblad moet in de nabije toekomst gaan verdwijnen. Ook het boetebedrag van 390 euro bij het niet bewaren van anderhalve meter afstand, beschouw het kabinet achteraf gezien als veel te fors. Zij hebben aan de Tweede Kamer voorgesteld om de kosten van deze prent te verlagen naar 90 euro.

Het schrappen van de strafbladaantekening wordt met terugwerkende kracht doorgevoerd. Dus ook de mensen die in het afgelopen half jaar op de coronabon geslingerd zijn, krijgen een paar strepen virtuele Tipp-Ex in hun dossier in de systemen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Coronaprent met korting

Het is niet bekend wat voor gevolgen het versoepelde boetebeleid precies heeft voor bekeuringen die al voldaan zijn of voor nog lopende beroepszaken. Mogelijk worden deze ook met terugwerkende kracht teruggestort.

In Nederland zijn tussen maart en juli meer dan 15.000 coronaboetes uitgedeeld. Dit aantal is de laatste maanden niet heel hard gestegen omdat handhavers minder bonnen uitschrijven dan in het voorjaar.

Lees ook:  Coronavirus: Trump wil malariamedicijn gebruiken en maakt profetieën

Of de ‘geloofwaardie’ Grapperhaus na zijn controversiële bruiloftsfeest ineens overtuigd is van het nut van deze versoepeling wordt niet duidelijk. Want ook hij heeft sinds deze maand een stukje stoute tekst in zijn persoonlijke dossier zijn die het moeilijk kan maken als hij een Verklaring Omtrent het Gedrag wil bemachtigen.

Maar net als duizenden anderen, zal ook zijn blazoen binnenkort weer schoon en blanco zijn. Wel handig als hij ooit in de zorg wil werken of als pakketbezorger bij PostNL.

No Title

Hierbij mijn reactie op de foto’s van mijn huwelijk. pic.twitter.com/2b8XqQMCsf

Comments

comments