De gevaarlijkste complottheorie van 2020 gaat niet over bloedzuigende pedofielen

De gevaarlijkste complottheorie van 2020 gaat niet over bloedzuigende pedofielen

25 september 2020 0 Door Indignatie redactie

QAnon is eng, maar verkeerde informatie over kiezersfraude vormt een grotere en meer directe bedreiging voor de democratie.

Nu de verkiezingen van 2020 de laatste fase ingaan, voelt het alsof er in de Verenigde Staten veel mis kan gaan. Rapporten waarschuwen dat hackers uit Rusland en China zich op beide partijen richten , terwijl de marginale samenzweringsbeweging QAnon in de mainstream glijdt en mogelijk kiezers beïnvloedt. En miljoenen mensen hebben het over een andere samenzweringstheorie, een die stelt dat de verkiezingen al zijn gestolen.

Gelovigen zeggen dat dit zich nog steeds ontvouwende schandaal helemaal tot aan de top reikt. Het wordt ook raar. Volgens sommigen rukt een sinistere miljonair apparatuur uit postkantoren, zodat ze de post-in-stembiljetten niet goed kunnen verwerken. Anderen zeggen dat buitenlandse regeringen miljoenen frauduleuze post-in-stembiljetten afdrukken en dat “deep state” -goons verpleeghuizen binnenvallen om te knoeien met de post-in-stembiljetten van senioren. Op de een of andere manier is president Trump bijna altijd zogenaamd betrokken bij deze complotten – ofwel het orkestreren van de samenzwering of het bestrijden van indringers die Amerika haten. En aan het eind van de dag komt deze complottheorie neer op één heel slecht maar ook alledaags iets: kiezersfraude.

Laat dat inzinken. De samenzweringstheorie die aanslaat – degene om je echt zorgen over te maken nu het land zich opmaakt om zijn toekomstige leiders te kiezen – is niet QAnon, die beweert dat satanaanbiddende, liberale pedofielen het land besturen. Het is degene die zich in het volle zicht verbergt, degene die aanhangers van beide partijen pushen, en degene die centraal staat in de gevaarlijkste desinformatiecampagnes.

De complottheorie van kiezersfraude, inclusief gerelateerde theorieën over kiezersonderdrukking, is ook wat de Amerikaanse democratie op een zeer onmiddellijke manier ondermijnt, zowel door de opkomst te onderdrukken als door twijfel te zaaien onder kiezers over de verkiezingsresultaten. Dat wordt nog zorgwekkender als je bedenkt dat president Trump blijft suggereren dat hij zijn ambt niet zal verlaten , ongeacht de uitkomst van de verkiezingen. Toen hem woensdag werd gevraagd of hij zich zou inzetten voor een vreedzame machtsoverdracht, zei Trump: “We zullen moeten zien wat er gebeurt.” Hij voegde eraan toe: “De stembiljetten zijn een ramp.”

Verwacht wordt dat tot 80 miljoen mensen per post stemmen – de meeste in de Amerikaanse geschiedenis – wat tot bezorgdheid leidt over het proces. Volgens gegevens van Zignal Labs komen online en sociale media-vermeldingen van stemmen via mail-in, inclusief ouderwetse kiezersfraude, vaker voor dan samenzweerderige modewoorden zoals George Soros, de Clintons of vaccins, waaronder een voor het coronavirus. Zignal Labs berekent ook dat bij het bekijken van online discussies over deze onderwerpen die waarschijnlijk verkeerde informatie bevatten, het aantal vermeldingen per post nog steeds groter is dan die over deze andere onderwerpen.

Dat gezegd hebbende, is bezorgdheid over kiezersfraude gebruikelijk tijdens elk verkiezingsseizoen – het is gewoon niet zo losgeslagen. Bij de meeste verkiezingen denkt de ene partij dat de andere partij op de een of andere manier de verkiezingen gaat stelen door stembiljetten, dubbel stemmen , machinale manipulatie, onderdrukking van kiezers of een ander aantal methoden, en die angsten zullen ofwel worden gerealiseerd door vragen die later worden gesteld. een verlies of vergeten in de zoete zekerheid van de overwinning.

Maar de pandemie en alle onzekerheid die het heeft veroorzaakt, hebben deze angsten overdreven. Volgens Pew heeft slechts een klein aantal Amerikanen – vooral in staten waar het nog geen wijdverbreide praktijk is – ervaring met het stemmen per post . In een inlichtingenbulletin van het Department of Homeland Security wordt ook gewaarschuwd dat Rusland waarschijnlijk verkeerde informatie aan het versterken is die twijfels doet rijzen over de integriteit van het stemmen per post. De zittende president helpt ook niet. Trump, die heeft gezegd dat “mail-in-stembiljetten zullen leiden tot massale verkiezingsfraude en vervalste verkiezingen voor 2020”, blijft nieuwe manieren vinden om het proces in diskrediet te brengen, net als zijn luitenants, zoals procureur-generaal Bill Barr .

Lees ook:  The People tegen Donald J. Trump

De geschiedenis leert ons dat de complottheorie van kiezersfraude een tweeledige kwestie is. Decennialang zijn concurrerende en zelfs convergerende theorieën over kiezersfraude afkomstig van zowel democraten als republikeinen. En volgens onderzoek , ongeacht wie er verliest, zal ongeveer een kwart van de verliezers waarschijnlijk geloven dat de verkiezingen om de een of andere reden vervalst zijn. Geloven in een samenzweringstheorie als deze – of welke samenzweringstheorie dan ook – kan voor sommigen een nuttig coping-mechanisme zijn.

“We houden ervan te weten dat er oorzaken zijn, en er schuilt een intentie achter de dingen die in de wereld gebeuren, en samenzweringstheorieën helpen daarbij omdat ze een of andere structuur opleggen aan een rommelige, onzekere, willekeurige wereld”, zegt Adam Enders, een politieke Een wetenschapper aan de Universiteit van Louisville die complottheorieën bestudeert, vertelde Recode. “Ze vertellen een verhaal: er is een winnaar, er is een verliezer en er is een slechterik.”

Dus hoewel het verleidelijk is om te focussen op QAnon en hoe de vele smerige elementen van die complottheorie er in november toe zouden kunnen doen, loopt dat het risico om nog iets groters te missen. De samenzweringstheorie over hoe kiezersfraude van een of andere soort de verkiezingen zal manipuleren, lijkt misschien niet zo opwindend. Dat is misschien ook de reden waarom het zo gevaarlijk is.

Kalmeer over QAnon

QAnon is wild en eng, en daarom krijgt het op dit moment zoveel aandacht.

De term QAnon verwijst naar een reeks vergezochte complottheorieën over hoe een kliek van elites – pedofielen die het bloed van baby’s zuigen om speciale krachten te krijgen – samenzwerft tegen president Trump. Als je de meer wellustige woorden van die beschrijving weghaalt, blijf je achter met het idee dat elites samenzweren tegen de president.

Het punt is dat er weinig concreet bewijs is dat QAnon enorme aantallen gelovigen aantrekt, hoewel het bewustzijn ervan groeit. Van maart tot september verdubbelde het aantal Amerikanen dat “veel of weinig” over QAnon had gehoord of gelezen van 23 procent tot 47 procent, volgens een Pew-enquête. (De organisatie erkende dat het tweemaal stellen van dezelfde vraag aan dezelfde mensen de resultaten scheeftrekt.) Hoe dan ook, er is een groot verschil tussen kennis van een complottheorie en erin geloven.

Naast het grote aantal volgers, vormt de QAnon-beweging een ander soort gevaar. De groei van QAnon, die de FBI heeft geïdentificeerd als een potentiële binnenlandse terroristische dreiging, valt samen met een toename van extreemrechtse aanslagen en complotten, en QAnon is specifiek in verband gebracht met meerdere gewelddaden . Er is ook overlap tussen QAnon-gelovigen en gewelddadige militiegroepen zoals de “boogaloo” -beweging . Dit is allemaal zeer zorgwekkend en ook een bedreiging voor onze democratie.

En QAnon vindt in feite enige legitimiteit in de politiek. Rond dezelfde tijd dat QAnon-gelovige Marjorie Taylor Greene haar House-primaire run-off won in Georgia, publiceerde het social media-onderzoeksbedrijf Storyful gegevens die aantonen dat het lidmaatschap van 10 grote QAnon Facebook-groepen van maart tot juli met 600 procent is gestegen , en de Instagram-volgers bovenaan QAnon Instagram-accounts verviervoudigden. Bovendien suggereerde een enquête van Civiqs / Daily Kos begin september dat een derde van de Republikeinen gelooft dat de samenzweringstheorie van QAnon “grotendeels waar” is. Dit alles leidde tot een vlaagvan rapporten over hoe QAnon mainstream was geworden. Sommige experts op het gebied van complottheorieën hebben echter twijfels over de invloed van de beweging op de aanstaande presidentsverkiezingen.

“We vinden geen beweging die groot of groeiend of bekend is”, zegt Joe Uscinski, een politicologie van de Universiteit van Miami die al tien jaar peilingen houdt over complottheorieën. “Dit lijkt mij niets meer dan een geval van een mediapubliek, van journalisten die vast komen te zitten in hun eigen mediabubbel en steeds maar weer herhalen dat dit groot is en groter wordt en mainstream wordt.”

Enkele van de meest recente opiniepeilingen, zo heeft Uscinski opgemerkt , vragen mensen in grote lijnen of ze geloven in zaken als QAnon en de “diepe staat”, en voegen de resultaten vervolgens samen om aan te geven dat het geloof in QAnon toeneemt. In feite dateert deze brede categorie van complottheorieën over schimmige elites terug tot de vrijmetselaars, de Tempeliers, al lang bestaande antisemitische complottheorieën en nog veel meer. Het lijkt dus mogelijk dat mensen niet specifiek uiting geven aan hun bekendheid met QAnon, maar eerder met andere al lang bestaande samenzweringstheorieën over een diepe staat.

Lees ook:  Helden, schurken en vestiging Hypocrisie

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“Samenzweringstheorieën hebben altijd een rol gespeeld in de Amerikaanse politiek, al toen de Anti-Masonic Party aan de macht kwam in het noordoosten in het begin van de 19e eeuw”, zegt Travis View, die mede- presentator is van de QAnon Anonymous- podcast. “Maar zelfs als het geloof in de complottheorie in de Verenigde Staten over het algemeen niet is toegenomen, is het opmerkelijk dat de gemeenschap van de complottheorie zich verzamelt onder de vlag van ‘Q’.”

Pas op voor de saaie complottheorie

Dus hoewel QAnon zeker niet onschadelijk is – en mogelijk een groeiende, zo niet gewelddadige dreiging vormt als het zich blijft verspreiden – mag het bestaan ​​ervan niet afleiden van de meer populaire, meer op handen zijnde en gevaarlijkere complottheorieën rond kiezersfraude. houden in de VS. Hoewel QAnon-aanhangers zeker hun eigen theorieën hebben over hoe de verkiezingen dit jaar worden gemanipuleerd, heeft verkeerde informatie over kiezersfraude meer mensen, en meer prominente mensen zoals Trump, die het promoten. Dat laat zowel Republikeinen als Democraten de integriteit van de Amerikaanse democratie in twijfel trekken.

Als gevolg hiervan vindt het discours over kiezersfraude en andere stemgerelateerde angsten een enorm publiek over het hele politieke spectrum. Volgens gegevens van het inlichtingenbedrijf NewsWhip hebben op sociale media gedeelde links over kiezersfraude, stemmen per post of stemmen per post bijna 99 miljoen interacties verzameld in de afgelopen drie maanden, vergeleken met ongeveer 74 miljoen interacties voor verhalen over QAnon – aangrenzende onderwerpen zoals kinderhandel. Ondertussen hadden verhalen die expliciet de termen QAnon, wwg1wga (afkorting voor de QAnon-strijdkreet, “waar we een gaan, gaan we allemaal”), en #SaveTheChildren (een hashtag die QAnon-volgers onlangs hebben gekaapt ) iets meer dan 15,5 miljoen interacties gehad. afgelopen drie maanden.

Gegevens van Zignal Labs tonen ook aan dat vermeldingen van verkeerde informatie met betrekking tot stemmen deze verkiezingscyclus keer op keer sterk zijn toegenomen.

Er bestaat kiezersfraude, maar de prevalentie ervan is overdreven, vooral bij moderne Amerikaanse verkiezingen. Zolang de Amerikanen zijn stem, zijn er gevallen gemeld van verkiezingsfraude, waaronder enkele geweest sensationele degenen die echt hebben bewezen. De conservatieve Heritage Foundation houdt een overzicht bij van deze gegevens die te vinden zijn op de website van het Witte Huis . Veel van de gevallen die daarin worden gemeld, houden verband met stembiljetten bij afwezigheid, die retorische munitie levert aan president Trump, die ten onrechte heeft beweerd dat stemmen per post zal leiden tot een ‘vervalste verkiezing’ en op dezelfde manier een groot deel van zijn campagne in 2016 heeft besteed aan het waarschuwen voor kiezersfraude. Trump blijft mensen ook aanmoedigen om twee keer te stemmen, wat illegaal is.

Republikeinen beweren niettemin dat, omdat kiezersfraude in het verleden heeft plaatsgevonden, het de deuren opent voor Democraten om de verkiezingen van dit jaar te stelen, wanneer de pandemie veel stemnormen op zijn kop zet. Ondanks de aanhoudende waarschuwingen van Trump van het tegendeel, waren er in de weken na de verkiezingen van 2016 slechts vier gedocumenteerde gevallen van kiezersfraude .

“We weten uit decennia aan gegevens dat hoewel er stemfraude plaatsvindt in de Verenigde Staten, het ongelooflijk zeldzaam is” , vertelde Sam Rhodes, een politicoloog aan de Utah Valley University die nepnieuws bestudeert, tegen Recode. “Het is erg moeilijk om een ​​verkiezing om te buigen door een paar stemmen te stelen, vooral als je kijkt naar de gedecentraliseerde aard van het Amerikaanse federale verkiezingssysteem.”

Lees ook:  'Omdat je in de gevangenis zou moeten zitten!' De echte reden Democraten pushen Trump beschuldiging?

Ondertussen is er weinig bewijs dat meer stemmen per post zal leiden tot meer bedrog. In de vijf staten waar stemmen per post de norm is – Colorado, Hawaii, Oregon, Utah en Washington – zijn er vrijwel geen gevallen van gedocumenteerde kiezersfraude. Wat ironisch is, is dat Republikeinen historisch gezien meer afwezigheidsstembiljetten hebben uitgebracht dan Democraten, wat de bewering van Trump in augustus dat post-in-stembiljetten “gevaarlijk zijn voor dit land vanwege valsspelers” bemoeilijkt . De retoriek van de president rond kiezersfraude lijkt weerklank te vinden binnen de partij. Een enquête van september Pew toonde aan dat 43 procent van de Republikeinen en Republikeinse onafhankelijken gelooft dat kiezersfraude in verband met het stemmen via mail een “groot probleem” is bij de verkiezingen.

De samenzweringstheorieën van kiezersfraude die conservatieven online delen, evolueren ook veel verder dan de uitspraken van de president over het stemmen via mail. De rechtse site Natural News, die op Facebook is verboden na het verspreiden van complottheorieën, heeft de ongegronde claim op zijn uitgebreide netwerk van sites gepusht dat democraten via mail-in stemmen om de verkiezingen in hun voordeel te vertekenen.

Sommige verhalen over kiezersfraude kunnen behoorlijk wild worden. Een samenzweringstheorie die de ronde doet online is dat brandstichters de recente bosbranden aan de westkust hebben aangestoken in een poging om snelwegen te sluiten en te voorkomen dat mail-in-stemmen worden bezorgd en om de Republikeinse opkomst te onderdrukken, blijkt uit onderzoek van het webinlichtingenbureau Yonder. Ondertussen beweerde de voormalige Wisconsin-gouverneur Scott Walker in een Facebook-bericht dat democraten een “nep-postcontroverse verspreidden in de hoop dat bezorgde mensen vóór het eerste debat per post zullen stemmen”.

Democraten zijn niet immuun voor complottheorieën over kiezersfraude, hoewel ze zich meer zorgen maken over de kant van de kiezersonderdrukking. De “nep-postcontroverse” die Walker noemde, is een verwijzing naar de verstoringen in de US Postal Service die volgden op de benoeming van Louis DeJoy, een topdonor van Trump, als postmeester-generaal. Die verstoringen omvatten het verwijderen van 711 postsorteermachines uit postfaciliteiten en wijdverbreide postvertragingen. Ondertussen gingen misleidende beelden van verzamelbakken die van straathoeken werden verwijderd, viraal op sociale media .

Dit alles leidde tot beschuldigingen dat de regering-Trump de verkiezingen saboteerde door de postdienst te ontmantelen, beweringen die door conservatieven snel werden omkaderd als een valse complottheorie over een vergezochte vorm van kiezersonderdrukking. Maar net zoals Republikeinen konden beweren dat kiezersfraude daadwerkelijk in het verleden heeft plaatsgevonden, viel het niet te ontkennen dat acties van de president de postdienst hadden verstoord slechts enkele maanden voor een verkiezing waarover per post kon worden gestemd. Trump gaf zelfs toe USPS-financiering te blokkeren omdat hij geen universele mail-in-stemming wilde.

Dit soort samenzwering is aan beide kanten al decennia lang een tweeledige kwestie, volgens een paper uit 2017, gepubliceerd in Political Research Quarterly . Met name rapporteren de auteurs: “Republikeinen zijn vooral geneigd te geloven dat mensen stembiljetten uitbrengen die ze niet zouden moeten uitbrengen, terwijl democraten meer bezorgd zijn dat ze niet in staat zijn om te stemmen.”

Samenzweringstheorieën die flirten met de feiten zijn in veel opzichten schadelijker dan die welke schandaliger lijken. Samenzweringstheorieën over QAnon zijn lang niet zo gevaarlijk voor verkiezingen als die over kiezersfraude en kiezersonderdrukking, omdat ze zoveel geloofwaardiger zijn en worden omarmd door een veel groter deel van de bevolking. Zelfs als ze niet waar zijn – en zelfs als ze niet helemaal worden geloofd – kunnen deze complottheorieën twijfel zaaien bij miljoenen Amerikaanse kiezers over het democratische proces, en wanneer de media of de president deze theorieën versterken, kunnen die twijfels veel ernstiger worden.

“De langetermijnimpact van dit soort verhalen is dat we een paar weken later weten dat we iets hebben gehoord en dat we een vraag in onze gedachten hebben”, zegt Kris Shaffer, technisch directeur van Yonder. “Zelfs als de waarheid echt duidelijk was uiteengezet, zullen we nog steeds een vraag in onze gedachten hebben over wat er werkelijk is gebeurd.”Comments

comments