Exclusief: AstraZeneca krijgt gedeeltelijke immuniteit in goedkope EU-vaccinovereenkomst

Exclusief: AstraZeneca krijgt gedeeltelijke immuniteit in goedkope EU-vaccinovereenkomst

25 september 2020 0 Door Indignatie redactie

BRUSSEL (Reuters) – Europese regeringen zullen claims tegen AstraZeneca boven een afgesproken limiet betalen wegens bijwerkingen van het potentiële COVID-19-vaccin, onder andere voorwaarden dan een deal met Sanofi, vertelde een EU-functionaris aan Reuters.

De overeenkomsten weerspiegelen verschillende strategieën van twee van ‘s werelds beste medicijnmakers om zichzelf te beschermen terwijl er een debat woedt over aansprakelijkheid voor vaccins die gericht zijn op het beëindigen van de pandemie.

AstraZeneca AZN.L heeft de steun van de Europese Unie gekregen in een vertrouwelijke overeenkomst die de lagere prijs weerspiegelt die de Britse medicijnfabrikant verlangt, aldus de ambtenaar.

“Als een bedrijf om een ​​hogere prijs vraagt, geven we niet dezelfde voorwaarden”, zei de ambtenaar, die bij de besprekingen betrokken was, maar weigerde te worden geïdentificeerd omdat de contracten vertrouwelijk zijn.

Onverwachte bijwerkingen nadat een geneesmiddel is goedgekeurd door de regelgevende instanties zijn zeldzaam, maar de snelheid waarmee een COVID-19-vaccin wordt nagestreefd, verhoogt de risico’s van onvoorziene omstandigheden.

De deal met AstraZeneca, die een deel van de risico’s van de uitrol van een vaccin naar de belastingbetaler verschuift, werd in augustus gesloten en de aansprakelijkheidsclausules zijn niet eerder gemeld.

Volgens de deal zou AstraZeneca alleen juridische kosten betalen tot een bepaalde drempel, zei de ambtenaar, en hij weigerde uit te leggen hoe de kosten zouden worden gedeeld met individuele Europese regeringen of het plafond.

Het financiële schild zou zowel juridische kosten als mogelijke compensatie dekken, die zeldzamer is, maar mogelijk een veel grotere uitgave in het geval er iets misgaat.

In ruil voor de hogere prijs die voor zijn vaccin werd betaald, kreeg de Franse medicijnfabrikant Sanofi SASY.PA , die samenwerkt met GlaxoSmithKline als partner, geen enkele aansprakelijkheidsverklaring.

Lees ook:  Verschrikkelijk: deze beelden tonen een intensive care ziekenhuis in Italië met grote problemen

Woordvoerders van AstraZeneca, Sanofi en de Europese Commissie weigerden commentaar te geven op de details van de deals.

Toen hem werd gevraagd naar de relatief lage prijs van AstraZeneca, herhaalde een woordvoerder de belofte van het bedrijf om het vaccin op grote schaal te verspreiden en er geen winst mee te maken tijdens de pandemie.

Volgens de AstraZeneca-deal zijn EU-landen overeengekomen om 2,5 euro ($ 2,92) per dosis te betalen, terwijl Sanofi een prijs heeft bedongen van ongeveer 10 euro, zei de ambtenaar.

BIJWERKINGEN

Als onderdeel van de leveringsovereenkomsten, de enige twee die tot dusver door Brussel zijn gesloten, heeft de EU ook een niet-restitueerbare aanbetaling van 336 miljoen euro gedaan aan AstraZeneca om 400 miljoen doses veilig te stellen, verhoudingsgewijs lager dan de 324 miljoen euro die ze aan Sanofi betaalde aan veilige 300 miljoen doses.

De EU-functionaris vertelde Reuters dat het contract met AstraZeneca een enge definitie van bijwerkingen bevatte die de mogelijkheid om schadevergoeding te eisen zou kunnen beperken, hoewel het bedrijf aansprakelijk blijft voor zijn vaccin.

Over de deal met AstraZeneca werd onderhandeld voordat deze maand de laattijdige proeven met zijn kandidaat-vaccin stopte nadat een Britse vrijwilliger neurologische symptomen had ontwikkeld. De proeven zijn hervat in Groot-Brittannië, maar niet in de Verenigde Staten.

De regeringen van de EU zouden de compensatiekosten alleen delen als er onverwachte bijwerkingen optreden nadat het AstraZeneca-vaccin was goedgekeurd.

Aansprakelijkheid is een belangrijk struikelblok geweest in gesprekken met andere COVID-19-vaccinproducenten, zeiden EU-functionarissen, omdat bedrijven vrezen dat ze hogere juridische kosten riskeren dan gewoonlijk wanneer vaccins worden ontwikkeld in veel langere onderzoeken.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat “vooraankoopovereenkomsten” de lidstaten de mogelijkheid bieden om de fabrikant schadeloos te stellen voor bepaalde aansprakelijkheden die onder specifieke en strikte voorwaarden zijn aangegaan “, maar” de aansprakelijkheid blijft nog steeds bij de bedrijven “.

Lees ook:  Is Amerika's tweede Corona-golf een politieke hoax?

Comments

comments